GRADJANIMA SRBIJE STIZU AKCIJE...

FataMorgen

Legenda
Poruka
64.174
Srbija | četvrtak 17.02.2011 | 18:44
Građanima još 3.850 RSD od akcija
Izvor: Tanjug

Beograd -- Akcionarski fond je na vlasničke račune građana prebacio po sedam akcija, ukupne vrednosti 3.850 dinara, ali oni tim akcijama još ne mogu da trguju.
16908935344d5d5f3c791dc151650879_640x360.jpg

Da bi se tim akcijama (od kojih svaka pojedinačno vredi 550 dinara) trgovalo na berzi potrebno je da Akcionarski fond koji je osnovan kao zatvoreno akcionarsko društvo pređe u otvoreno akcionarsko društvo.

Akcionarski fond je koncipiran kao zatvoreno akcionarsko društvo i kao imovinu ima portfelj akcija firmi koje su već privatizovane, kao što su DIV iz Vranja, DIN iz Niša, Frikom, putarska preduzeća, a u toj aktivi su i akcije koje su prenete iz Akcijskog fonda.

Da se ne bi dogodilo da neko od građana dobije 'bolje' a neko 'lošije' akcije preduzeća čije su akcije u Akcionarskom fondu, utvrđeno je da svako ko na to ima pravo dobije podjednaku vrednost (malo od dobrih i skupljih, malo od lošijih i manje vrednih akcija) - izraženoj u sedam akcija nominalne vrednosti od 550 dinara.

Status zatvorenih i otvorenih akcionarskih društava u Srbiji trebalo bi da se na efikasniji način reši i donošenjem novog zakona o privrednim društvima, pa zbog toga nije isključena ni opcija da se sačeka donošenje tog zakonskog akta.

Građani na svom vlasničkom računu u Centralnom registru raspolažu i sa po pet akcija Naftne industrije Srbije.

Te akcije mogu da prodaju po zagarantovanoj ceni od 4,8 evra po akciji, po važećem kursu Narodne banke Srbije do dana do kada važi ponuda Gaspromnjefta odnosno do 16. marta, ili da ih prodaju na berzi gde je trenutna cena 491 dinar.

Dobili su i po jednu akciju aerodroma "Nikola Tesla" nominalne vrednosti 600 dinara.

Ovome treba dodati i novčani iznos od 1.700 dinara po osnovu ranije prodatih besplatnih akcija, koji su građani dobili 6. januara prošle godine.

Eto,Dinkic je posten covek,nije slagao :zcepanje::zcepanje::zcepanje:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.