Quantcast
  • Dragi prijatelji, obaveštavamo vas da smo spojili forume "Košarka", "Fudbal", "Tenis" i "Ostali sportovi" u novi forum "Sport" koji se nalazi u kategoriji "Život".

Građani mogu da tuže stranke koje koriste njihove lične podatke

toz972

Poznat
Poruka
7.998
Građani mogu da tuže stranke koje koriste njihove lične podatke
Veliki broj građana obratio se povereniku za informacije sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim ličnim podacima.
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...ranke-koje-koriste-njihove-licne-podatke.html

glasovi.jpg

Ako obrađujete podatke bez pristanka građana, onda se time krši zakon i čini prekršaj, kaže za RTS. Ono što svaki građanin može da uradi, kaže, jeste da poseti internet stranicu poverenika, gde će skinuti određeni formular sa zahtevom koji će podneti političkoj stranci i tražiti da njegovi podaci budu brisani.

Ukoliko stranka to ne uradi, onda se naknadno obraćate pritužbom povereniku ili se podnosi tužba sudu.

Postavlja se pitanje odakle bilo kome broj našeg mobilnog telefona, ali je još čudnije da su ljudi pozivani na službene brojeve mobilnih telefona.

Stranke se pozivaju na takozvanu kampanju "od vrata do vrata" i tvrde da je ona legitimna.

"Ukoliko bi neko zloupotrebio pravo pristupa biračkom spisku i zloupotrebio birački spisak za potrebe kampanje od 'vrata do vrata', onda možemo govoriti o krivičnoj odgovornosti za koju su nadležni tužilaštvo i policija", kaže Petrović za RTS.

Ističe da poverenik nema nadležnosti da sprovodi kriminalističke istrage i dodaje da ta institucija već deset godina poziva da se uredi kampanja od "vrata do vrata".

"Ono što vi možete da uradite jeste da se obratite onome ko je tzv. rukovalac podataka i da ga pitate – koje vi to podatke imate o meni i na koji način ste ih dobili, i da podnesete odgovarajući zahtev političkoj stranci za brisanje tih podataka", rekao je Petrović.

On je napomenuo da veliki broj agencija koje se bave političkim istraživanjima koristi naše podatke, koji se nalaze u "belim stranama". Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara poverenika.
"Građani mogu da podnesu zvaničan zahtev agenciji i, ako ona ne obriše te podatke i ne prestane da poziva i maltretira, onda se pokreće postupak pred poverenikom ili tužite tu agenciju sudu", objasnio je Petrović.

Opširnije na sajtu RTS-a.
Autor: RTS
Koliko čujem već je počela kampanja od vrata do vrata. U prošloj kampanji su kod mene dolazili sa biračkim spiskom i pitali me za koga ću da glasam. Kada sam im odgovorio da je to moja lična stvar ubeležili su nešto u spisak. Zašto država dozvoljava kršenje prava na tajnost glasanja? Zašto se dozvoljava da neko može da poseduje birački spisak?
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.