Quantcast

Граде џамију без дозволе у центру Београда

ccaterpillar

Legenda
Poruka
53.950
Grade džamiju bez dozvole u centru Beograda

Pripadnici, do sada nepoznate „Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika“ žele da u novoj džamiji, u nedelju proslave veliki praznik Ramazanski bajram, u prisustvu oko 300 vernika


BEOGRAD - Pripadnici udruženja „Islamska zajednice Roma i ostalih pripadnika“, za samo mesec dana, na Starom sajmištu, bez odgovarajućih dozvola, podigli su dvospratni objekat veličine 340 kvadrata, koji umesto minareta ima kupolu.

Nadležni o objektu, koji je još u „sivoj fazi“ gradnje, nisu imali pojma. Tek u sredu popodne, inspektori opštine Novi Beograd su posetili gradilište, pišu Novosti.

Alija Duljaj, vođa udruženja građana, koje uglavnom okuplja Rome sa Kosova i Metohije, kategorično tvrdi da ima sve potrebne „papire“.

„Džamija je izgrađena na mestu nekadašnjeg molitvenog mesta, koji je izgorelo u maju. Želja nam je da u ovom centru okupimo svu siromašnu romsku decu i njihove roditelje. Imamo sada 76 mališana, od četiri do 17 godina, koji pohađaju našu školu. Tu se mole bogu i uče da ne kradu, da se ne drogiraju i da žive u skladu sa verom“, priča Duljaj.

Prema njegovim rečima, novac za izgradnju, pored priloga vernika, dobio je od prijatelja Srba. Sredstva za izgradnju pokušao je da potraži i od ambasada arapskih zemalja u Beogradu.

„Ambasadama islamskih zemalja poslali smo dopis, ali niko od njih nije nije nam odgovorio ili poslao novac“, kaže Duljaj, koji je potvrdio da nema nikakavu saradnju sa Rijasetom Islamske zajednice Srbije.

Pripadnici, do sada nepoznate „Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika“ žele da u novoj džamiji, u nedelju proslave veliki praznik Ramazanski bajram, u prisustvu oko 300 vernika. Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić nije želeo da razgovara na ovu temu , pišu Novosti.

Za novopodignuti objekat na Starom sajmištu, niko nije čuo, pa čak i komšije iz okolnih ulica. U ovaj deo Beograda, iako je samo dva kilometra od centra prestonice, malo ko zalazi. Ulice su uske i mračne. Nema velikih stambenih zgrada. Tu su stare, oronule kuće i kartonske udžerice. Posle bombardovanja 1999. godine, u ovaj deo glavnog grada doselilo se oko stotinak porodica sa Kosova i Metohije. Posle raseljavanja nehigijenskog naselja ispod Gazele, neki su novi dom potražili, upravo u ovom kvartu.

Inspektori obustavili radove
Građevinski inspektori opštine Novi Beograd naložili su da se prekinu svi građevinski radovi. Za udžericu, na kojoj je podignuta džamija, je 2003. godine podnet zahtev za legalizaciju, pa taj deo objekta neće biti diran. Ali dozidani deo, ako bude bio u svrsi stambenog prostora, mora biti srušen. Prema Duljajevim rečima, reč je o verskom objektu, pa će konačnu odluku doneti gradski Sekretarijat za urbanizam, koji jedini i može da da dozvolu za gradnju verskog objekta. Kako „Novosti“ saznaju, zona oko Starog sajmišta je zaštićena i tamo nije dozvoljeno nikakvo zidanje. Prema detaljnom urbanističkom planu, na Novom Beogradu još uvek nije definisana lokacija za izgradnju džamije.


Ислам осваја душе, а не земље..
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.