Gotova restauracija i ikonopisanje hrama u Smiljanu (posvećeno Tesli)

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
84.303
Završeni su radovi u Crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Smiljanu, u kojem je Milutin Tesla služio, a mali Nikol bio kršten.

3108_3-1_f.jpg


Ova crkva podignuta je bila uz odobrenje Marije Terezije na mestu pređašnjeg običnog drvenog hrama 1765. godine. U njoj je 1856. godine bio kršten Nikola Tesla, star tri meseca, te proveo značajni deo svoje mladosti.

Crkva je stradala dva puta. Prvi put su je srušile ustaše u Drugom svetskom ratu u jesen 1942, kada su pobili veliku većinu seljana (uključujući i skoro svu decu) pravoslavne vere u tom kraju, te gotovo fizički istrebili Teslinu porodicu. Posle 1945. godine nije bilo neke posebne želje da se ona obnovi. Restaurirana je bila tek 1986. godine, ali u vreme Oluje 1995. godine bila je opet devastirana i popljačkana od strane nekih Hrvata.

Crkva je bila obnovljena 2006. godine, a potpuno ikonopisanje trajalo je sve do 2021. godine. Freskopisanje izvršio je Milan Radusin, diplomirani ikonpisac iz Eparhije dalmatinske SPC, po blagoslovu episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Krštenje.JPG
 

Back
Top