Quantcast

Gotova restauracija i ikonopisanje hrama u Smiljanu (posvećeno Tesli)

Poruka
63.642
Završeni su radovi u Crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Smiljanu, u kojem je Milutin Tesla služio, a mali Nikol bio kršten.

3108_3-1_f.jpg


Ova crkva podignuta je bila uz odobrenje Marije Terezije na mestu pređašnjeg običnog drvenog hrama 1765. godine. U njoj je 1856. godine bio kršten Nikola Tesla, star tri meseca, te proveo značajni deo svoje mladosti.

Crkva je stradala dva puta. Prvi put su je srušile ustaše u Drugom svetskom ratu u jesen 1942, kada su pobili veliku većinu seljana (uključujući i skoro svu decu) pravoslavne vere u tom kraju, te gotovo fizički istrebili Teslinu porodicu. Posle 1945. godine nije bilo neke posebne želje da se ona obnovi. Restaurirana je bila tek 1986. godine, ali u vreme Oluje 1995. godine bila je opet devastirana i popljačkana od strane nekih Hrvata.

Crkva je bila obnovljena 2006. godine, a potpuno ikonopisanje trajalo je sve do 2021. godine. Freskopisanje izvršio je Milan Radusin, diplomirani ikonpisac iz Eparhije dalmatinske SPC, po blagoslovu episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Krštenje.JPG
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.