Gotova je Skupština; Ljajić najavio promene – Mijatović napustio Partizan

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.804
Skupština Fudbalskog kluba Partizan je u toku. Raspravlja se o rezultatima, ali i o poverenju najvišim čelnicima crno-belih.

.............

Mijatović digao glas​

Mijatović ističe kako ga je ostatak uprave podržao u odluci da se Srđan Blagojević smeni, a da su onda pričali kako je to njegova odluka. Zatim je istakao kako drugi pričaju da je on kriv što je Partizan treći, a da je izolovan od svih odluka. Takođe je istakao i da 'kad ne valja, on je kriv, a kad je dobro, svi su zajedno tu'", piše "Kurir".

Uz to je govorio i o transferu Andreja Kostića, kako nije pitan za tu odluku, te da mu nije jasno za koliko će ostali biti prodati, kada je najveći talenat otišao za 3,5 miliona evra.

..................

Gordan Petrić, takođe, oštar​

"Sad ih 'riba' Petrić, kaže da je pogrešio što je predložio Rasima, jer je Rasim pogrešio što je predložio Peđu, a Peđa za Danka i tako u krug. Obratio se Milki rečima: 'Ne znam ko je vas predložio, ali eto i taj je pogrešio'. Posle se ispravio i rekao da zna da je Milka uspešna žena, rekao joj je: 'Vaš otac je bio veliki partizanovac, to svi znaju'. Situacija se posle malo smirila...", piše "Sport klub".

Krcata novinarska sala​

242348_image-20260601-1518576535992726136864980_sp.jpeg

Ko može da glasa?​

Prijatelji kluba, odnosno redovni članovi Skupštine su: Milka Forcan, Ilija Dražić, Vojislav Lazarević, David Zelenkapić, Saša Ilić, Goran Trobok, Dejan Vukotić, Miladin Danojlić, Dr Momčilo Jakovljević, Dr Branko Đurović, Aleksandar Matić, Stanko Kustudić, Nebojša Jakovljević, Stojan Dangubić, Ninoslav Prodanović, Vladimir Adžić, Srđa Knežević, Gordan Petrić, Vujadin Stanojković, Branko Brnović, Željko Tanasković, Dragan Životić, Dušan Milisavljević, Dragan Paskaš i Tomislav Karadžić.

Počasni predsednik Partizana Ivan Ćurković je izabrao petoricu članova Skupštine i to su, pored njega, još Predrag Mijatović, Rasim Ljajić, Marko Nikolić i Nenad Vojnović.

Iz Radne zajednice delegirani su Miralem Sulejmani, Slađan Šćepović, Zvonko Varga, Nenad Marinković, Danko Lazović, Miroslav Bogdanović i Miloš Šaranović.

Četiri mesta pripadaju predstavnicima navijačkih grupa.

Sve o Skupštini FK Partizan​

Skupština je najviši organ kluba, čiji je 41 predstavnik iz redova članova kluba. Čini je 14 delegiranih članova i 27 članova koji se biraju neposredno na izborima.

Navedenih 14 članova delegira se po tri osnova. Četiri člana delegira veće redovnih članova iz reda klubova prijatelja i navijača, pet članova delegira sekcija bivših istaknutih fudbalera (onih koji su odigrali više od 100 utakmica), a pet članova delegira radna zajednica.

Ostali članovi kluba, njih 27, bira se na neposrednim izborima, a na način utvrđen statutom.

"Imali smo konstruktivnu i polemičnu raspravu, gde su različite pozicije i gledišta, te stavovi oko proteklih godinu dana, a zajednički imenitelj je da je napravljen veliki rezultat oko stabilizacije, ali da smo nezadovoljni stanjem na tabeli. Nastavlja se proces stabillizacije da se Partizan svake godine bori za titule i da igra Evropu. Stavili smo na glasanje poverenje članovima Upravnog odbora, da vidimo da li postojeći saziv ima poverenje. Glasanje je bilo tajno.

Da bi neko bio razrešen, poteban je 21 glas protiv, to znači u formalnom smislu da ostaje ovaj Upravni odbor u istom sastavu. I potvrđen je mandat u postojećem sastavu.

Kako će teći komunikacija?​

"Moramo da nađemo način, bilo je i gorih situacija. Zadržavanje statusa kvo je najgore rešenje. VIdeli smo kuda vodi. Ovo znači da svako od nas uloži dodatan napor. I da komunikacija da konkretne rezultate. Pre svega u smislu donošenja odluka. Pravila i statut kaže da je sportski sektor zadužen za predloge, a upravni odbor da usvaja rešenja. Čekamo predloge sportskog sektora za pojačanja, i upravni odbor je tu da izglasa. Nikom nije prijatno da se preglasavamo, videli smo da ne daje rezultate.

Status Blagojevića?​

"Moramo očito da menjamo model, i da uložimo dodatni napor koji će biti u interesu Partizana. I da usaglašavamo svako buduće rešenje. Nije dobro ako postane praksa da se preglasavamo na upravnom odboru. Skupština nije bilo mesto da se priča o statusu Blagojevića. Ovaj ishod Skupštine mora da bude bazični temlje za dalje. Nadamo se da ćemo razgovorima rešavati otvorena pitanja."

Nova lica u upravnom odboru?​

"Tako je bilo i ranije. Skupština je ta koja bira članove Upravnog odbora. Da li je potrebno osveženje - nema dileme, makar sa 10 ljudi, da uđe nova energija, ideje... Mislim da je ovaj upravni odbor sa pet ljudi učinio ogroman rezultat, ali je potrebno ga prošitiri. Razgovarali smo sa puno ljudi i svi su čekali Skupštinu. Nisu želeli da uđu u naše podele, a sada treba da krenemo u proces osveženja upravnog odbora."

Uzdržani glasovi?​

"Navijači su sami rekli da uvek glasaju uzdržano, mogu samo da pretpostavljam ko je od ostalih ostao uzdržan."

Da li će neko sam otići?​

"Iskreno, imamo najavu Vojislava Lazareivća da ne može da se posveti radu i aktivnostima u upravnom odboru, zbog svojih obaveza. Mogu da nagovestim da će biti novih ljudi."

Kako gleda na ishod?​

"Moramo da poštujemo ovaj ishod. Ako se on poštuje, moramo da menjamo naše ponašanje i da dođemo do nečega šta nas povezuje. Mnogo posla očekuje Partizan tokom juna i jula, prozivka i pripreme su veoma uskoro. Moramo da inteziviramo razgovore."

Najviše glasova, da li gleda kao neku pobedu?​

"Ne osećam nikakvu pobedu. Poslve svega što se dešavalo, to bi bila Pirova pobeda. Pobeda bi bila ukoliko nas ovi rezultati nateraju da prestanemo sa podelama. Treba da pospešimo da što više ljudi iz kluba bude dostupno medijima. Mislim da treba da imamo transparentan odnos prema medijima, i da više ljudi komunicira."

Svađa sa Petrićem?​

"Njegov predlog je bio da svi odemo. Ne bežim od toga, i rekao sam 100 puta da bi najbolje bilo da dođe potpuno nova garnitura ljudi, samo što moramo da ih nađemo. Neće se pojaviti neki milijarder sa džakom para. Ako se to desi, istog momenta bi zakazali Skupštinu.

Mijatović?​

"Statut jasno kaže da je za razrešenje potrebno 21 glas. Nije to stvar moje ili neke lične interpretacije."

Poslednja izmena:

Mijatović podneo ostavku!​

"Mislim da je bilo dobrih i konstruktivnih diskusija, da Paritzanu bude bolje, i da na kraju odlučimo u kom ćemo pravcu da idemo. Dobio sam poverenje Skupštine, i to me jako brine. Slušao sam predsednika Ljajića, i slažem se donekle da treba krenuti drugim pravcem i misliti na Partizan. Iz mog iskustva i iz svega što se dogodilo, ja sebe pitam, a i javnost da i je moguće da nastavimo zajedno? Mi smo u ovih 4 meseca pokazali nešto što ne treba da se vidi. Možda sam trebao da napustim upravni odbor kada sam prvi put preglasan, i o tome razmišljam sve vreme. Moram naglasiti da transfer Andreja Kostića sam saznao putem medija. Dobio sam poverenje Skupštine, sa jedne strane me raduje, a sa druge brine. Posle ovih 4 meseca prepucavanja i svega ostalog, ne znam kako da započnem novi dan. Mislim da Srđan Blagojević nije adekvatan za sportski projekat Partizana. Vraćen je protiv moje odluke. Logika kaže da moram da predložim novo rešenje, a šta ako budem opet preglasan. Onda to prepuštam ljudima koji možda više znaju od mene. Definitivno, moram da podnesem neopozivu ostavku, kao član upravnog odbora i potpredsednik za sportska pitanja."

Kada je doneta olduka?​

"Svakako da je Skupština uticala. Možda sam trebao da je donesem pre 4 meseca. Kao neko je igrao fudbal, pa vodio sportski projekat jedan od najvećih klubova na svetu. Neshvatljivo je da troje od četvoro ljudi koji nemaju veze sa fudbalom donesu odluku da vrate Blagojevića. Tada sam trebao da donesem ovu odluku."

Zamene za Blagojevića?​

"Prodiskutovao sam da ne bi glasanje trebalo da bude tajno. Apsolutno smatram da smena Blagojevića nije bila moja greška. Bez obzira što će neko imati drugo mišljenje. Slažem se da zamena nije bila pun pogodak. Ja sam čovek koji priznaje greške. Apsolutno sam pogodio sa predlogom smene Blagojevića, što se pokazalo posle kao ispravan potez."

Da li se kaje što je došao u Partizan?​

"Apsolutno se ne kajem nijednog sata provedenog na stadionu i sve što se dešvalao do dana današnjeg. Ne treba zaboraviti koliko je bilo pozitivnih situacija. Rezultat je taj koji kreira budućnost. Opet bih došao u Partizan, bez obzira na iskustva. Pokušao sam na svoj načn da približim evropski fudbal našim tendencijama. Član sam UEFA borda, gde se diskutuju sve teme i shvatam da smo jako daleko od novih tendencija, koje će u jrednom trenutku doći ovde. Pokušao sam da to implementiram, ponekad možda malo nerazumljivo, ali to je moj način funkcionisanja. Nisam mogao da pustim da neko pre mene da Nathu nagradu. Doživeo sam neprijatnost i to mi je možda i najveća u fudbalskoj karijeri. Kritike su navijača normalne, procenio sam da to treba da uradim. Moja ljudskost i fudbalska veličina je nalagala da to uradim. Ko bi trebalo da takvoj legendi uruči tu nagradu? Svuda u svetu to rade predsednici."

Da li je planirao Natha da zadrži u klubu?​

"Vće sam razgovarao sa njim kada je produžio ugovor i smanjio platu. Stvarno je dobra ideja, ali ko bude radio u sportskom segmentu, Natho je dobro došao i može da pomogne. Pogotovo kada treba vrednosti Partizana vratiti nazad."

Da li bi ostao da je imao veću podršku?​

"Nije poenta u podršci. Nisam imao prilike ni na sednici Skupštine da iskažem moj plan. Sportski, prvenstveno. Dotakle su me razne teme proteklih godinu dana."

Da li je želeo da bude predsednik Partizana?​

"Biću iskren i reći ću da jesam, evo i zašto", rekao je Mijatović i dodao:

"Usmeni dogovor je bio Rasimov i moj, da kad prođe izvesno vreme koje je prošlo, sednemo i razmotrimo tu mogućnost. Nije to bio prioritet, tri puta sam bio sa Rasimom u prethodnih nekoliko nedelja, ali nismo mogli da se dogovorimo, ja sam imao viziju Partizana koji mora da ide napred. Imao sam i nisam izgubio ambiciju. Nije ovo moj kraj, ja se samo povlačim iz jedne neodržive situacije, jer se slažem sa Rasimom da ovo nije održivo sa mnom unutra. A da se povlačim i da me ne interesuje Partizan - ne! To je obaveza svih partizanovaca..."

Kako je došlo do toga da bude izviždan?​

"Nisam shvaćen na najbolji mogući način. Možda u percepciji svih ljudi, jer ne treba zaboraviti činjenicu da ta prva utakmica protiv Čukaričkog je bila apriori vau. Sve do momenta kad sam iskazao svoje lično mišljenje. I dalje mislim i smatram da stadioni i bilo kakve druge hale ili bilo šta, apsolutno nisu platforme za priču o bilo čemu. Dolazim na stadion, dolazim u halu da navijam za klub, a onda posle toga van stadiona svi imamo svoje mišljenje.

To su mi navijači najviše zamerili, zašto? Takva je situacija u društvu, podela u društvu, možemo da pričamo o tome dva dana i dve noći. Od tog Čukaričkog, do dana današnjeg, euforije i toga da sam ja legenda i zviždanja meni, jeste jako čudno. Tu ima svega pomalo. I situacije u društvu i svega u poslednjih godinu i po dana, ima mojih grešaka. Mnogi ljudi su kod smene Blagojevića je bila da je greška, ja smatram da nije bila.

Sad ti koji su me kritikovali su priznali svoju grešku, skoro svi. I dalje tvrdim da je Srđan, bez obzira na njegove kvalitete i trenerske i ljudske, mislim da se nije snašao što se tiče ambicije Partizana i hrabrosti i svega što Partizan treba da ima. Mogli bi da pričamo tri dana i tri noći."

Da li će biti sada opozicija?​

"Nije da čekam šansu. Ko me iole poznaje, zna kakav je moj status i moja situacija. Kada sam došao pre godinu i po dana, svi znaju da sam došao da pomognem. Neću kao opozicija sada stalno da se javljam. Daj Bože da se Evropa dogodi, napravi dobar tim... U tom sam razmišljanju. Želim sreću ostatku upravnog odbora i onome ko dođe. Kada će doći dan i da li će doći da se vratim - ne znam. Mislim da proces oporavka Partizana nije toliko komplikovan, nego ga ljudi više čine takvim."

Da li će se pomiriti sa navijačima?​

"Ja se nisam svađao sa navijačima Partizana. Tog dana na stadionu, svi ste bili tamo, nisam dobio uvrede na račun nekakvog mog rada, u smislu da smo treći ili nešto. To je bila tenzija koja se dešava u poslednjih godinu i po dana, dve. Tenzija te netrepeljivosti i te mržnje među ljudima. Ili si za ili si protiv. Svi mi imamo svoj stav, ja ga iskažem, ako treba da diskutujemo, hoćemo.

Zašto ne bih mogao ja da imam drugi stav, a da to nema veze sa navijanjem i fudbalskim klubom? Moguće je. Ovde se dešavaju takve stvari. Toga sam svestan. Onog dana da nije bio taj protest, možda se to nije desilo. Da traže od mene da kažem zašto vičete to što vičete, Vučiću ovo, Vučiću ono... Mijate ovo, Mijate ono. Ako je to vezano za sport, okej, kritika. Ako to nema veze sa Partizanom, možda bi bilo najbolje da navijači Partizana, ali ne Jug, koji je stalno uz ekipu i koji je uvek tu."

Poslednja izmena:
Zbogom Mijate i da se ne ljubimo. Sada da vidimo ledja Rasimu, Danku, Milki i pre svega onome ko je sve njih zajedno instalirao u klub.

Peđina ostavka je samo prva pukotina na brani koja se već odavno ruši. Doveden je kao zvučno ime i fasada da umiri navijače, a zapravo je samo ogolio istinu – klubom ne upravlja sportska struka nego interesne grupe instalirane sa vrha. Rat saopštenjima, preglasavanja oko trenera (4:1) i cirkus na Skupštini gde niko formalno nije smenjen pokazuju da jedinstvo nikada nije ni postojalo. Ovo nije nikakav novi potres, ovo je zvanični početak konačnog raspada nakaradnog sistema koji u Partizanu truli godinama.

@Mstislav
Kao da te je čuo :)

Da li bi trebalo da i ostali članovi upravnog odbora urade što i Mijatović?​

"Ne znam... Svako treba da preispita svoju ulogu i šta je uradio za ovo vreme. Samovoljno sam doneo odluku. Procenio sam da je najbolje za Partizan. Sada je momenat bio da se to uradi. Ne verujem da će još neko učiniti ovo kao i ja, ali verujem da će se upravni odbor proširiti."

Back