Gostovanje Brodvejskog Biltmore Theatre sa mjuziklom "Kosa" u Jugoslaviji 1978. ili 1979. godine

mrade

Početnik
Poruka
1
Davne 1978. ili 1979. godine na turneji po Evropi bila je pozorišna grupa sa Brodveja sa svojim mjuziklom "Kosa" ("Hair"). Na maršruti po Evropi bila je i Jugoslavija gde je se "Kosa" već dugo igrala u Ateljeu 212 . Bilo je predvidjeno da gostuju u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu. Spletom okolnosti Ljubljana ili Zagreb, nisam više siguran, nisu imali tehničkih uslova za izvodjenje predstave. Organizator turneje po Jugoslaviji odlučio je da treća predstava bude izvedena u Trsteniku, gradiću na Zapadnoj Moravi izmedju Kruševca i Kraljeva. Razlog je bio taj što je u ovom gradu 1977. godine izgradjen novi Dom kulture koji je bio opremljen u tom trenutku najmodernijom opremom za ozvučenje i svetlo a uz to, što je bilo i najvažnije, pozornica je bila rotirajuća što je bio glavni uslov za izvodjene mjuzikla.
Sticajem okolnosti bio sam u prilici da budem na licu mesta kada je grupa stigla u Trstenik i da učestvujem u pripremama pred predstavu, konkretno da odvedem njihove tehničare u prostorije gde su bile miksete za svetlo i zvuk. Zauvek mi je ostala slika lika koji je prvi ušao u prostoriju i rekao da ne može da veruje da ovako nešto postoji u ovom gradiću "na kraju sveta". Predstava je bila za nezaborav iako je pola sale bilo prazno zbog slabog interesovanja publike a verovatno i zato što je Atelje 212 već gostovao u Trsteniku sa našom "Kosom".
Nažalost o ovom dogadjaju u Trsteniku nije ostao ni jedan zapis u lokalnim novinama, nekakav plakat ili fotografija, jednostavno NIŠTA. Još gore je da čovek prosto nigde ne može o tom gostovanju Brodvejske "Kose" u Jugoslaviji bilo šta da pronadje na Internetu. Osim nas koji smo bili prisutni na predstavi nikakvih materijalnih dokaza da je se ovo uopšte dogodilo gotovo da je nemoguće naći.
Možda će se na ovom našem forumu naći neko ko ima bilo kakve informacije o ovom gostovanju koje je postalo više nego intrigantno, gotovo misterija. :)
Biću zahvalna za svaki komentar, svedočenje, link...
 

Top