Gorivo je već poskupelo za 8 dinara, a tek sledi skok cena

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
208.430
Ukratko - nastradali smo:


Cena sirove nafte na globalnom tržištu u usponu je još od kraja oktobra prošle godine, a neki od glavnih razloga za to su delimičan oporavak privreda, kao i pridržavanje dogovora zemalja članica OPEC-a koje su utvrdile količine nafte koje će proizvoditi u narednom periodu.
Prema računici Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), ovakvo kretanje na svetskim berzama donelo je srpskim vozačima gorivo koje je od početka novembra do danas skuplje za 6 do 8 dinara po litru, odnosno 5 do 8 procenata. Samo u poslednjih nedelju dana litar je poskupeo za oko dinar, pa tako bezolovni benzin košta oko 140 dinara, a dizel 148 dinara, prenosi Blic.
Ako se uzme u obzir da na srpskom tržištu sledi i povećanje akciza na gorivo, razumljiva je zabrinutost srpskih vozača koji već prave kalkulacije koliko će ih vožnja koštati u narednom periodu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, oni računaju da će ih litar benzina u narednih mesec dana koštati bar nekoliko dinara više.
Skok cene sirove nafte je znatno povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata, tako da su prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane za oko jedan dinar po litru.
“Od početka novembra do danas benzin i TNG autogas su poskupeli oko 6 d inara po litru, dok je dizel skuplji za 8 dinara, što predstavlja povećanje od 5 do 8 procenata”, navode iz Udruženja.
Trenutno se najskuplji benzin u regionu toči u Grčkoj, gde litar košta 1,52 evra ili oko 179 dinara. Sledi Hrvatska sa 150 i Srbija sa 140 dinara po litru. Najjeftinije gorivo je u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, gde litar košta nešto manje od evra, odnosno između 107 i 112 dinara.
Dizel je najskuplji u Srbiji, gde je cena litra oko 148 dinara, a skoro ista cena važi i na pumpama u susednoj Grčkoj. Sledi Hrvatska u kojoj je litar u proseku jeftiniji tek za 2 dinara. Najbolje prolaze vozači dizelaša u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, gde litar košta oko 90 evro centi ili 103 do 106 dinara.
https://www.krstarica.com/vesti/srb...m&utm_medium=thumbs&utm_campaign=thumbs_house

E sad mene zanima zašto je dizel u regionu najskuplji kod nas dok recimo benzin nije. Upravo cena ditela najviše utiče na transportne troškove, pa samim tim i na cene svega. Zar ne bi onda trebalo da se smanje akcizni apetiti prema dizelu, a ne obrnuto, kako nam se sprema. :besan2:
 
U čađi da, u ugljen - monoksidu ne, ali u svakom slučaju skoro sva transportna sredstva ga koriste.
vise ima vozila , vise se proda dok vozila po jedinici manje trose nego benzinci benzina

da je ista akciza benzinci bi donosili oko 20 posto vise , zbog 20 posto vece potrosnje

ovako , sa vecom akcizom , iznos uzimanja drzave po vozilu je slican
 
To smeće od automobila koje zagađuje životnu sredinu prodaju nam po određenim cenama, takvih se godišnje uveze od 150.000 do 200.000 u Srbiju. Mi uvozimo to smeće, platimo za kola stara 10, 15 godina, vozimo ih određeno vreme. Posle nekoliko godina nisu za vožnju i postaju otpad. Srbija u ovom trenutku nema kapacitete za odlaganje tog otpadnog dela, što znači da mora da ga izveze u Austriju, Nemačku i dalje, da se zbrine. Tako nas obrlate tri puta", kaže Trivan.

kola se prave uglavnom od metala , koji se preradjuje, tako da ova izjava nikako nije tacna
 
i uopste ta prica * uvozimo strani krs*

da uvozimo samo nove automobile , cak i da imamo standard

menjali bi na 6 god, uz pad vrednosti od 60 posto

sto znaci da bi na vozilo od 20 hilj gubili oko 12 hilj evra- posle bi isto islo na otpad

dok na uvozu 2 polovnjaka za to vreme , po 2 hilj , gubimo 4 hilj

pisem o novcu koji bi se izlivao iz zemlje,

8 hilj vise po vozilu
 
Podsetimo, u Srbiji su na litar goriva državna davanja 82 dinara.

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za oko 13 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136 do 138 dinara, a dizel za 142 do 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara. https://www.google.com/amp/s/www.srbijadanas.com/biz/vesti/zasto-je-cena-goriva-u-bih-najjeftinija-ovo-su-dva-nameta-koji-placaju-gradani-za-litru-benzina-2020-10-20?amp

Vako je bilo prošle godine :mrgreen:
 
i uopste ta prica * uvozimo strani krs*

da uvozimo samo nove automobile , cak i da imamo standard

menjali bi na 6 god, uz pad vrednosti od 60 posto

sto znaci da bi na vozilo od 20 hilj gubili oko 12 hilj evra- posle bi isto islo na otpad

dok na uvozu 2 polovnjaka za to vreme , po 2 hilj , gubimo 4 hilj

pisem o novcu koji bi se izlivao iz zemlje,

8 hilj vise po vozilu
Dobro, jasno je da će polovnjaci ovde još duge imati većinski udeo u ukupnoj prodaji automobila.
 
Zato kada kupujete auto ne uzimajte dizel velike kubikaže od 5 metara kako bi se vozili po gradu. Umesto potrošnje od 5 litara po gradu ode 10 i direktno finansirate sns okupatore i ostale nacifašiste na vlasti tj bezbroj parazita po državnim institucijama, spavače i botove.
Ti što kupuju petometarska kola uglavnom su deo tih koje si pomenuo, a i ako slučajno nisu (redak slučaj) imaju toliko da ih nije briga koliko i gde im ide za gorivo.
 

Back
Top