Gorivo je već poskupelo za 8 dinara, a tek sledi skok cena

Kako ti je minimum 10-15k km godisnje a auto star 12 godina ti je presao 60k km???
Ako nisi znao korona je krenula u Martu 2020.

Zato je bitno uvek govoriti istinu jer onda covek ne mora da pamti gde je i sta slagao. :D

Inace potrosnja je najnebitnija stavka prilikom kupovine, odmah vidis da neko nema blage veze kada mu je prvi i jedini parametar potrosnja, poredjenja radi Mazda CX-5 od 180+ konja i 260+ Nm obrtnog momenta trosi oko 8 litara koliko i limena kanta od I20 sa 80 konja i jedva preko 100 Nm obrtnog momenta.

To bahaćenje postoji samo u srbiji i nigde više da uboga sirotinja gleda auto koji ima 180+ konja za koji jedva skucka pare proda njivu a kasnije nema nikakvog održavanja samo trovanje životne sredine bez katalizatora i dpf filtera. Svuda u svetu su takvi ludaci uglavnom iza rešetaka a po srbiji se vozikaju i truju.

Prosečna potrošnja i servis su nešto najbitnije za bilo koji auto i razumnog vlasnika.
Ali kod nas je narod sa razumom odavno na vi.

Kako da ne.
Ti ljudi kao da su sirotinja pa nemaju para da kupe te filtere i osposobe svoj auto za tehnicki pregled?
Ekonomista si kao ovi vucicevi pa propadamo.
Oni bi znaci prodavali svoj auto od 3-4-7k aura jer ne mogu da prodju tehnicki i samim tim ga i ne bi mogli prodati ili bi ga morali dati za tepsiju ribe i onda bi morali da kupuju drugi auto i daju opet tih 4-5 i vise hiljada eura?
Zar nije logicno da izvade 200,300...500€ i ugrade DPF?
Najgore ce proci vlasnici Audi i VW grupacije koji imaju 2.0TDI motor jer taj DPF filter je skup za medalju i tu ce vec biti interesantno gledati kako ce da prodju ti vlasnici i sta ce da urade.

Da,bas mi 3008 i BMW kao i Dokker nemaju DPF a to su mi medju poslednjim sto sam uvezao i svi su euro5.
To sto sam uzeo BMW 118d 2004 koji je euro3 je sasvim slucajno ispalo jer sam bio na rakiji sa uvoznikom i onda mi je otvoreno ponudio sta je uzeo i ja sam izabrao taj auto jer je bio lep i ultra jeftin.Kad je dosao samo je akumulator vrisnuo i morao sam ga zameniti a motor radi perfektno i bez dimova i razmisljam se da ga registrujem jer ja vozim po gradu 99,9% i ne treba mi auto sa DPF-om jer se ta kola moraju s vremena na vreme isterati van grada.
Iskreno,bio bih jos srecniji da je benzinac 316 ili 318 ali benzinci su preko skuplji od dizelasa. Ti stari BMW benzinci su bili odlicni i kazu majstori da samo ako si debil da ga vozis bez ulja mozes da ga unistis.

Evo kako je kod nas

Država se svog kolača ne odriče, a u litri goriva plaćamo i Hrvatske željeznice 0,30 lipa, Hrvatske ceste 0,60 lipa, Hrvatske autoceste 0,60 lipa, PDV od 1,77 kn, trošarinu od 1,35 kn. Trenutno državi kroz različite fiskalna i parafiskalna davanja dajemo 4,62 kune, a razlika od 3,23 kune ide proizvođaču, transporteru i trgovcu. Država zna uzeti i iznad 62 posto prihoda od litre Eurosupera 95, a sad trenutno kasira 58,86 posto na litri Eurosupera 95 koji stoji na crpkama 7,85 kuna. Taj postotak, kao i iznos varira naravno od troškova iz takozvanog proizvodnog lanca. Nažalost, država je većinu svojih apetita osigurala kroz fiksne parafiskalne namete, kroz takozvane trošarine i ne samo za sebe, već i za željeznicu, ceste i autoceste. PDV je uvijek 25 posto...
https://www.startnews.hr/news/i-s-b...134-kn-kao-amerikanci-ili-za-420-kn-kao-rusi/
Screenshot_2021-03-04-22-09-13-248.jpg

Zarad tih par dinara kuna država uništava kompletan standard naroda, zanimljivo.
Sve manje ljudi će da sipa jer neće imati ni leba da jede a kamoli nešto drugo. Totalni kolaps privrede i ekonomije zarad par dinara po litru.
Slabo drzava tj ljidi u njoj razumeju te tokove vecina ih nikakav nije radila a kamoli da su bili samostalni .. Oni to gledaju kroz naplate i brojeve ako dognes 10% imas 10% vise u klasi ali to nije bas tako i svugde i uvek zaboravljaju na posledice ..Nije to slučaj samo u Srbiji vec je dosta rasiren..Gde god socijal demokrate vladaju..

Back