Pele_cool_boy:
Jel bolje uradila Nasa od Google-a? Na Googlu mi je extra Njujork sa 3D soliterima, i ucrtanim svakim restoranom, bankom itd...
NASA ima ucinak i u GoogleEarh-u, GoogleMoon-u i maps.google.com (koji je u sustini GoogleEatrh), ali najveci ucinak ima "National Geographic" koji je uradio filmove i avionske snimke najbolje rezolucije u GE-u koji se mogu gledati sa visine od 8 metara - cekirajte u Layers-u "National Geographic Magazine" i videzete iznad Afrike crvene avioncice i logo NG-a zute pravougaonike. Zumirajte koliko moze i videcete razne predele, zivotinje i ljude i to u najboljoj rezoluciji koju poseduje GE.
Inace GE su tuzile vlade Irana, Pakistana, Indije i Severne Koreje zbog detaljnih slika njihovih vojnih postrojenja. Ameri su tu bili potpuno slobodni tako da mozete gledati skoro sve njihove v. baze, nosace, raketne silose... mada je bilo i onih koji su se bunili zbog zloupotrebe programa u teroristicke svrhe. Google na sve to dodaje da su snimci stari, nekvalitetni i sl. Mada, cuo sam da verzija Google Earth Pro ima kvalitetnije slike, kosta 400$, a moze se skinuti i trial verzija (oko 16 MB).
World Wind nisam jos koristio, imao sam nekoliko instalacija koje sam skidao sa razlicitih servera i uvek mi javljao gresku nakon instalacije, kao bio los download. Probacu sa ovim od 55 MB, valjda ce da radi.
GE zauzima samo 11 MB i prilikom konekcije na glavni server skida spajane fotografije (koje sam pomenuo u prethodnom postu) koje zauzimaju preko 12 terabajta. Sve se to skladisti u fajlu dbCache.dat koji se nalazi u C:\Documents and Settings\VAS KORISNICKI NALOG\Application Data\Google\GoogleEarth. (za korisnike WinXP-a). Moj fajl je premasio 500 MB. Tako prilikom reinstalacije windowsa ili GE-a sacuvajte ovaj fajl i mozete ponovo koristiti ceo GE sa svim do tada skinutim fotkama, ali prilikom vaseg prvog startovanja morate se konektovati na glavni server GE-a kako bi skinuo Layers-e, i "zemaljsku kuglu".
Takodje mozete i usnimiti na hard fajlove koje ste vi usnimili (obelezili onom iglicom placemark-a) u *.kmz i razmenjivati ih sa ostalima, vrlo malo zauzimaju, ili ih mozete skidati sa neta (steta sto ovaj forum ne podrzava tu extenziju).
Dajte neke zanimljive koordinate ako imate. Ja cu se uskoro javiti sanekim interesantnim koordinatama.
Pozdrav