Quantcast

Google Chrome 82 bez podrške za FTP

Smartanabil

Poznat
Moderator
Poruka
9.073
1566312923043.png


Google je objavio dokument iz kojeg se vidi kako je planu postupno gašenje podrške za FTP protokol u internet browseru Chrome. U dokumentaciji se navodi kako gašenje kreće sa verzijom 78 kojoj je podrška isključena za verzije iz pre-release kanala.

Sledeći rez stići će u Chrome-u 80 koji će u stabilnoj verziji imati isključenu podršku za FTP dok će Chrome 82 stići u potpunosti bez ijedne linije koda vezano uz FTP. Razlog ovomu nije hir Google-ovih programera već razuman poslovan potez. Naime, istraživanje je pokazalo kako FTP protokol koristi premalo korisnika da bi isti opravdao daljnja finansijska ulaganja u njegov razvoj i održavanje.

Google tvrdi kako FTP kroz Google Chrome za Windows na nedeljnoj bazi koristi tek 0,1% korisnika. Kada se procena proširi i na ostale podržane platforme te se vreme uzorkovanja produži na 28 dana dobija se približno 0,01% korisnika i približno 0,0008% saobraćaja vezano uz FTP linkove.

Google navodi kako je u vremenskom razdoblju od 28 dana tek 0,03% korisnika na svim podržanim platformama i preuzelo neku datoteku preko FTP protokola. Google je objavio i podatak kako je 51% preuzetih FTP resursa bilo preuzeto preko anonimnog FTP-a. Shodno tome postojanje podrške za FTP unutar Chrome-a nije više finansijski opravdan izdatak, tim više što postoje brojne besplatne FTP aplikacije koje će taj posao odraditi jednako dobro, ako ne i bolje od Google Chromea.

U slučaju kada korisnik bude u narednim verzijama Google Chromea hteo pristupiti FTP-u kroz Chrome, automatski će biti preusmeren na spoljnu aplikaciju koju je korisnik prethodno instalirao na svoj računar.

Korisnici kojima je preko potrebna podrška za FTP u internet browseru mogu se uvek okrenuti drugim browserima poput Firefox-a, Safarija, Edge-a ili Internet Explorera koji još uvek podržavaju FTP, ali nije poznato koliko će tome još biti tako, uvek postoji mogućnost da i oni odluče da prate Google-ov primer. Browseri Opera, Brave i Vivaldi koji se temelje na Chromium-u svakako hoće, jer je isti ujedno i baza za Google Chrome.

https://www.itvesti.info/2019/08/google-chrome-82-bez-podrske-za-ftp.html
 
Top