Golf 4 1.9 tdi na zejtin?

mario80

Stara legenda
Poruka
78.246
Može li taj i slični motori iz tih godina da se teraju na zejtin i palmino ulje? Gledao sam negde audi a2 1.4 tdi teraju na zejtin.

IMG_20231006_141949422.jpg

Koliko se ja (ne) razumem u motore, ta ulja rade valjda na dizel tipu motora.

Takva ulja mogu da se dobiju iz algi (ima neki lik u Kaliforniji koji to objasnjava na youtube) a znam da Kanadjani posto imaju nepregledne livade sade neku travu koja proizvodi visok nivo ulja i iz nje vade biodizel. Brazilci se voze pola na alkohol a pola na benzin. Islandjani na vodonik. Neki to rade na otpadna ulja iz prehrambene industrije.

Koliko se ja (ne) razumem u motore, ta ulja rade valjda na dizel tipu motora.

Takva ulja mogu da se dobiju iz algi (ima neki lik u Kaliforniji koji to objasnjava na youtube) a znam da Kanadjani posto imaju nepregledne livade sade neku travu koja proizvodi visok nivo ulja i iz nje vade biodizel. Brazilci se voze pola na alkohol a pola na benzin. Islandjani na vodonik. Neki to rade na otpadna ulja iz prehrambene industrije.
Vozili su nekad golf dvojke i traktore na zejtin dok je bio povoljniji.

Gledao sam davno neke britance koji voze na korisceno ulje iz ribarnica i sl, naravno mora se dobro profiltrirati pre koriscenja.
Ulje je gusce od dizela pa motor ne radi bas najsrecnije pri startovanju, zato su pravili dodatne rezervoare da bi prebacili na ulje kad se motor zagreje, kao kod plina.
Inace tamo je to zabranjeno, pa policija moze da te kazni ako osete da vozis na ulje.

Onda može i litar benzina na rezervoar zejtina? Gledao sam sipaju pola ulje pola dizel pa tako piče. Zimi izbegavaju mućkanje
Moze verovarno dizel za petroleum znam sigurno ..Još je bolja opcija ovo izgorelo ulje iz froteza. .Njega dele dzaba samo mora dobro da se provuce kroz filter a dobro bi bilo da se ubaci jos jedan extra filtet kog menjaš češće..Leti nema problema zimi ako je zima jača mora da se pojaca mesavina radi paljenja ..

Back