Годину дана жалости у црнини?

fanstebre

Poznat
Poruka
9.579
Поштујете ли овај обичај и шта мислите о њему ?
Ја сам испоштовао када ми је мајка преминула али сам увидео много штете, те не можеш нигде на весеље, те не можеш ово те оно, буквално изгубиш годину живота и ти и тај преминули и то је оно што ми је оставило баш негативан утисак. Ако скинем црнину значи није ми жао, а ако носим жао ми је ? Ако се провеселим после 6-7 месеци значи да ми није жао јел да, да не поштујем мајку своју, да је нисам волео ? Шта рећи........још смо као неки хришћани који верују у бесмртност душе, а годину дана те неки обичај сили да жалиш и очајаваш...логике без.... Не знам....нисам паметан шта више да мислим о овом обичају, знам само да сам насео на негативна утицај околине и због других то као поштовао да им не дајем повода да причају како ми није жао и остало. Молити се за душу, запалити свећу, испоштовати дане покојника то је по мени потребно на тај начин реаговати, а ово да ти годину дана изгубиш живота......бзв....

Poslednja izmena:
Ја сам испоштовао када ми је мајка преминула али сам увидео много штете, те не можеш нигде на весеље, те не можеш ово те оно, буквално изгубиш годину живота и ти и тај преминули и то је оно што ми је оставило баш негативан утисак. Ако скинем црнину значи није ми жао, а ако носим жао ми је ? Ако се провеселим после 6-7 месеци значи да ми није жао јел да, да не поштујем мајку своју, да је нисам волео ? Шта рећи........још смо као неки хришћани који верују у бесмртност душе, а годину дана те неки обичај сили да жалиш и очајаваш...логике без.... Не знам....нисам паметан шта више да мислим о овом обичају, знам само да сам насео на негативна утицај околине и због других то као поштовао да им не дајем повода да причају како ми није жао и остало.
nisi obavezan da poštuješ običaje...

svrha nije u boji odece vec onome sta nosis u glavi.

kao sto se kaze da nije bitno sta neko prica, vec sta radi.

a toga smo se nagledali za ovih 12 godina. i nekoliko godina pre.
Ма у боји одеће је најмање ствар. Ствар је у томе што те неко перцепира као безосећајног ако ето не жалиш годину дана за најближим и ако идеш на весеља и слично. Наравно, то је моја слабост што сам пао под тај негативан утицај.

Ма у боји одеће је најмање ствар. Ствар је у томе што те неко перцепира као безосећајног ако ето не жалиш годину дана за најближим и ако идеш на весеља и слично. Наравно, то је моја слабост што сам пао под тај негативан утицај.
stefane moj savet ti je nemoj da se povodiš za time šta će drugi misliti o tebi..svetu nikad ne možeš ugoditi...

Ne. Tata me je molio da to ne radim.
Dovoljno je teško i bez crnine.
Код мене је било супротно. Мој отац је старомодан и био је баш скрхкан па нисам хтео да му стајем на муку и испоштовао сам то јер било му је криво на помисао да тај обичај нећу да испоштујем и онда сам ту поклекао. Касније током годину дана сам увидео, за мене, све апсурде тог обичаја.

Ја сам испоштовао када ми је мајка преминула али сам увидео много штете, те не можеш нигде на весеље, те не можеш ово те оно, буквално изгубиш годину живота и ти и тај преминули и то је оно што ми је оставило баш негативан утисак. Ако скинем црнину значи није ми жао, а ако носим жао ми је ? Ако се провеселим после 6-7 месеци значи да ми није жао јел да, да не поштујем мајку своју, да је нисам волео ? Шта рећи........још смо као неки хришћани који верују у бесмртност душе, а годину дана те неки обичај сили да жалиш и очајаваш...логике без.... Не знам....нисам паметан шта више да мислим о овом обичају, знам само да сам насео на негативна утицај околине и због других то као поштовао да им не дајем повода да причају како ми није жао и остало. Молити се за душу, запалити свећу, испоштовати дане покојника то је по мени потребно на тај начин реаговати, а ово да ти годину дана изгубиш живота......бзв....
Жаљење за умрлим није хришћански обичај.а поготово ношење црнине.

niko od umrlih ne bi pozeleo da oni koje ostavljaju na ovoj planeti, pate, tuguju, padaju u depresiju............

Kao sto ovde vec rekose to je narodni a ne crkveni obicaj. Ti si nosio crninu zbog naroda/pretenciozno/ a ne zbog sebe ili majke. To je greska, da ne kazem glupost, pa nije ni cudo sto si ogorcen. Prvo kreni od sebe i svojih principa pa ih primjeni u svom zivotu i gorcina /puf/ ode.
Ako ista crna boja u crkvi predstavlja greh i zato su svestenici obuceni u tu boju jer predstavljaju sve nas i sebe kao gresne ljude a belo je boja bezgresnosti koja se uglavnom koristi kada su deca u pitanju.

Prvo i prvo ciji su to obicaji.
Bog sigurno nije uspostavio to.
Mi se trebamo drzati kao hriscani samo onoga sto je zapisano u Bibliji.
Ljudski - narodni obicaji nisu ono sto Bog trazi od nas.

Naravno da ne postujem taj obicaj jer je to nije u redu.

I to je pogresno ne treba se moliti za mrtve.
Vec za zive.
Pa u Bibliji piše da se treba moliti za pokojnike. Druga knjiga o Makavejima (12:39–46) govori nam o tome kako je Juda Makavej pronašao paganske talismane na telima mrtvih jevrejskih vojnika – znak da su sagrešili time što su počinili idolopoklonstvo. Juda je “nato sabrao oko dvije hiljade srebrnih drahmi i poslao u Jerusalim da se prinese žrtva okajnica za grijeh. Zato je za pokojne prineo žrtvu naknadnicu da im se oproste gresi”. Odlomak pre toga još donosi: “Svakako, sveta i pobožna misao.”

Pa u Bibliji piše da se treba moliti za pokojnike. Druga knjiga o Makavejima (12:39–46) govori nam o tome kako je Juda Makavej pronašao paganske talismane na telima mrtvih jevrejskih vojnika – znak da su sagrešili time što su počinili idolopoklonstvo. Juda je “nato sabrao oko dvije hiljade srebrnih drahmi i poslao u Jerusalim da se prinese žrtva okajnica za grijeh. Zato je za pokojne prineo žrtvu naknadnicu da im se oproste gresi”. Odlomak pre toga još donosi: “Svakako, sveta i pobožna misao.”
ne pise u Bibliji jer to nije Biblijski.
Knjiga makabejcima je apokrifna knjiga

Crnina je u principu paganizam, zapravo vise obicaj nego nesto drugo, ali ko kako oseca da treba, tako neka radi. Uostalom, postoji i crni flor, pa posle 40 dana mozes i njega da nosis do nekog vremena, ali i pre toga. Za zene jos postoji i crna cipkana esarpa kao znak toga...ali opet, sve je do coveka i izbora.

Ali veselje do godinu dana pa cak i kod najblizeg...meni je to krajnje nevaspitanje, i nepostovanje umrlog.

Back