GO (Pozicione igre)

NUSKMP

Zainteresovan član
Poruka
474
POZICIONE IGRE

Pozicione Igre su oblik Društvenih Igara,u kojima se figure međusobno ne uništavaju, bar ne tako jednostavno.Sam naziv zvuči,kao nešto sporo i statično.I zaista,reprezentativna igra ovog poglavlja je „Go“,gde se jednom postavljena figura,više ne pomera do kraja,a sama partija traje i po nekoliko časova.Slične su i ostale,ovde opisane igre.
Međutim,postoje i Igre Kreatnja,koje takođe spadaju u vrstu Pozicionih Igara,a njihova odlika je upravo suprotna.Cilj je,da se figure što brže pomeraju ka cilju.
Po drevnom Istočnjačkom ubeđenju,sve Pozicione Igre oslikavaju karakter igrača.Pri tome,stil igre predstavlja sliku njegove duše.Upravo se zbog toga,u Japanu,Kini i ostalim zemljama Istočne Azije,njima prilazi sa velikim poštovanjem.
Po svojoj prirodi,u ovo poglavlje je svrstana i „Mica“,kao i još neke prostije Evropske igre.Po svojoj duhovnoj karakteristici,one su daleko ispod ostalih iz ovog poglavlja.Ipak,treba znati,da bez obzira što se kod nas tretira „dečijom“ igrom,u zemljama Zapadne Evrope je ravnopravna Back-Gammonu,Dominama,Jambu.„Mica“ ima i svoju teorijsku podlogu,kao i istorijski značaj i mesto.IGRE „3 U RED“
Kako sam naziv govori,krajnji cilj je postaviti 3 svoje figure u neprekidan Niz.Ove igre ne predstavljaju samo laku zabavu,već i teorijsku osnovu za mnogo ozbiljnije pozicione igre „5 u Niz“ i „Osvajanje Teritorije“ (Go).Igre „3 u Niz“,drugim rečima predstavljaju teorijsku osnovu svih pozicionih igara,pa im je upravo zbog toga i dat prostor u ovom izdanju.Igra „Morisa“
Pod nazivom „Moris“,kriju se sve igre,u kojima je zadatak postaviti 3 figure u neprekidan Niz.Klasičan primer „Morisa“ je igra „Krstići-Nulice“,koja je ovde već opisana pod nazivom „Turski Šah“(Igre na Papiru).Ona je ujedno najprostija „Igra Morisa“.Smatra se nekorektnom,jer igrač koji je drugi na potezu,nema velike šanse za pobedu,uz samo malo pažljiviju igru protivnika.Naziv je preuzet iz zemalja Zapadne Evrope,pošto jedan igrač upisuje „Krstiće“,a drugi „Nulice“.
Pobednik je igrač,koji prvi postavi 3 svoja znaka u red (ili dijagonalu).
68845171.jpg
Originalan oblik prastare igre „Moris“,ipak se igra na Tabli,uz korišćenje figurica.Razlog je,što su se u tom periodu civilizacije,papir i pisaljka smatrale deficitarnim i jako skupim predmetima.
80780959.jpg
Na crtežu se vide dva tipa Table,koje su se nekada davno koristile za igru „Morisa“. Druga je nešto složenija,a u njoj se kao neprekidan „Niz od 3“,priznaju i dijagonale,što sa prvom nije slučaj.
Svako od igrača ima po 4 figurice,koju spuštaju naizmenično,jednu po jednu,na secišta linija.Pobednik je onaj,koji na taj način formira red od 3 svoje figure.
Ovakve Table su pronađene,još u iskopinama Starog Egipta,a datiraju još iz 1400-e godine PNE i to složenija varijanta (sa dijagonalama).Nameće se zaključak,da je prva varijanta postojala mnogo ranije.
U Kini je ova igra poznata,još od vremena Konfučija.
U novije vreme,oko 1300-e godine,zna se,da je „Igra Morisa“ bila jako zastuplejna po Engleskim Dvorovima i Provincijama,odakle potiču i njene mnogobrojne varijante.Ipak,sve one su nekorektne,pošto mnogo veće mogućnosti pružaju igraču,koji igra prvi.
Deveto polje,koje na kraju igre ostaje prazno,mogu koristiti i zamišljati ga kao svoje, i jedan,i drugi igrač,ako im je potrebno za pobedu.
Ona se ostvaruje sa petom,zamišljenom figurom.
000u.jpg

Na slici,i beli i crni formiraju Niz od 3 figurice,pa bi se ovakva situacija smatrala nerešenom.Da je samo jedan od suparnika uspeo da formira „Trojku“,priznala bi mu se pobeda.
U ovoj igri se figure ne pomeraju sa tačke,na tačku,već se „Trojka“ formira isključivo spuštanjem figura na preseke linija.
Varijante „Morisa od 3“:
„Kontra-Moris“ se igra identično standardnom,ali sa obrnutim ciljem.Igrač koji prvi postavi „3 u Niz“ je izgubio partiju.
„Bezumni Moris“ je igra,u kojoj sve figure stoje zajedno na sredini stola.Svako može uzeti figuru bilo koje boje i postaviti je na jednu presečnu tačku.Pobednik je onaj,koji spuštanjem figure bilo koje boje,formira „3 u Niz“ iste boje.
„Moris iz 2 poteza“.Najpre jedan,a zatim i drugi igrač,spuštaju odjednom po 3 svoje figurice,pri čemu one ne smeju formirati Niz.Sledi drugi potez,gde obojica spuštaju po jednu preostalu figuru,trudeći se tek sada,da formiraju „3 u Nizu“.
„Moris na Beskonačnoj Tabli“ se mora igrati na savremeni način,uz pomoć papira i olovke.Igra se izvodi na listu papira sa kvadratićima.Igrači naizmenično upisuju „Krstiće“ i „Nulice“,trudeći se da formiraju „3 u Nizu“.Ako bi se igra ograničila na Igraće Polje 8x8,još uvek je u maloj prednosti igrač,koji igra prvi.Pri većim dimenzijama „Igrališta“,prednost je neizvesna.M l i n č i ć

Igrači imaju po 3 figurice,a mora se nacrtati i šema,kao na slici.
0000lvz.jpg
Igrači najpre naizmenično postavljaju svoje figure,a zatim ih pomeraju za po jedno polje.U svakom svom potezu,igrač može pomeriti samo jednu figuru,do susedne tačke.
Figure se ne smeju međusobno preskakati.
Pobednik je igrač,koji prvi postavi „Mlin“,što je ovde naziv za „3 u Nizu“.

Mlinarevo Kolo
Šema za ovu igru je prikazana na slici.
Igrači imaju po 3 figure.
00000ulm.jpg
Pošto ih najpre naizmenično postave na secišta, igrači ih počinju pomerati,do susednih slobodnih tačaka. Pobednik je igrač,koji prvi formira „Mlin“,odnosno „3 u Nizu“.
„Mlin“,ili kako se ovde već počinje nazivati „Mica“,priznaje se samo preko Centralnog Polja.
Kada ga jedan igrač drži zaposednutim,osnovni cilj protivnika je,da ga blokadom primora, da to polje napusti.Moris od 6 Figura

„Moris od 6 Figura“ je u Srednjem Veku bio jako popularan u Italiji,Francuskoj i Engleskoj,ali se održao samo do kraja XVI-og Veka,posle čega biva potisnut u drugi plan.
Svaki igrač ima po 6 figurica,koje se naizmenično postavljaju na presečne tačke šeme, prikazane na slici.
000000dul.jpg
Svako se trudi da postavi svoje figure „3 u Red“.Ko to ostvari,formirao je takozvani „Mlin“ i ima pravo skinuti sa Table jednu protivničku figuru,po sopstvenom izboru.
Kada se na Tablo postave sve figure,igrači ih počinju naizmenično pomerati,za po jedno polje.
Pri svakom formiranju „Mlina“,skida se po jedna protivnička figura.
Pobednik je igrač,kome uspe da ostavi protivnika na samo 2 figure.
 
M i c a
(M l i n)

„Mica“,ili „Mlin“,kako se već zove u većini zemalja,je najpopularnija Evropska igra, a nastala je još u Srednjem Veku.
Za igru se koristi Tabla kao na slici i po 9 belih i crnih figurica.

0000000b.jpg
Na nekim kompletima za ovu igru,preseci su označeni brojevima,kako bi se tok partije mogao i zapisivati.Na svaki od njih,može doći figura,ali ne i više njih istovremeno na istoj.
Cilj je,postaviti 3 svoje figure na susedne tačke povezane linijom i tako formirana „Trojka“ se naziva „Mica“ (Mlin).Igrač koji formira Micu,uklanja jednu protivničku figuru i to, po sopstvenom izboru.To jedino ne sme biti ni jedna,koja se nalazi u sastavu,eventualno ranije formirane protivničke „Mice“.
U daljem toku igre,formirana „Mica“ se može rasformirati,jedino pomeranjem jedne, od 3 njene figure.U nekom sledećem potezu,isti igrač je može ponovo formirati,vraćanjem iste na staro mesto.Pri tome,ponovo osvaja jednu protivničku figuru.U slučaju,da su sve protivničke figure u sastavu „Mica“,uklanja se bilo koja od njih.
Pobednik je igrač,koji osvoji 7 protivničkih figura,odnosno,ostavi protivnika sa samo dve.On u tom slučaju,više ni teorijski ne može formirati „Micu“,pa je dalja igra bezpredmetna i obustavlja se.
Na slici br.2,dati su primeri,na koje sve načine se može formirati „Mica“.Bele figure u situaciji na slici,formirale su tzv, „Micu Trakalicu“.Pomeranjem srednje figure u pravcu strelice, formira se nova „Mica“,pa sledi ponovno uzimanje.Vraćanjem istog poteza,odmah se ponovo formira,ona predhodno rasturena itd.Na taj način,u svakom potezu,uzima se po jedna protivnička figura,bez mogućnosti odbrane.Sa ovim se partija praktično završava.
Da bi se ipak pružila prilika trenutno slabijem igraču,uvodi se jedno dodatno pravilo. Naime,igrač koji ostane sa samo 3 figure,ima pravo sa njima skakati,na bilo koju slobodnu tačku Table.Sa ovim pravilom,igra znatno dobija na težini i neizvesnosti.
Praktično,tok igre se sastoji iz 3 faze,pa da se još jednom podsetimo.
00000000qcy.jpg
I faza: Na samom početku igre,Tabla je prazna.Prvo crni, a zatim naizmenično, igrači postavljaju po jednu figuru na slobodnu presečnu tačku.U ovoj fazi igre,postavljaju se uvek nove, a one na Tabli se još uvek ne smeju pomerati.Ako igrač u ovoj fazi formira „Micu“,odmah uklanja jednu protivničku figuru sa Table.Pošto se posle 9 poteza sve figure uvedu u igru,prelazi se na sledeću fazu.
II faza: Igrači naizmenično pomeraju,po jednu svoju figuru,duž linija,do susedne tačke.Moguća kretanja su predstavljena na slici br.3.U ovoj fazi,može se pomeriti jedna figura iz formirane „Mice“,a u sledećem potezu vratiti,formirati ponovo i snova ukloniti protivničku figuru.Za rasturanje formirane „Mice“,koristi se termin „Otvaranje“,a za ponovno njeno formiranje, „Zatvaranje“.
Čim igrač ostane na 3 figure,samo on ulazi u III fazu igre.
III faza: Igrač koji ostane sa 3 figure,ima pravo da bilo koju od njih,prebaci na bilo koje slobodno polje.To je ilustrovano na slici br.4.Ako u međuvremenu i protivnik ostane sa 3 figure,i on tog trenutka ulazi u III fazu igre.Znači,i njegove figure,sada mogu skakati, od polje,do polja,bez obzira na linije spajanja.
Partija se u drugoj fazi igre može i završiti „Blokiranjem“.Ako bilo ko,na svom potezu nema šta da odigra,gubi partiju.
 
Veliki Mlin

Ovo je varijanta „Mice“,sa dvostruko većim brojem secišta (mesta za igru).Tabla je kvadratnog oblika,6x6.Znači,po 6 horizontalnih i vertikalnih linija,formiraju 36 secišta,na koja se može igrati.
000000000ceo.jpg

Igrači,kao i u predhodnoj varijanti,imaju po 9 figura,koje naizmenično spuštaju na slobodne tačke.Bilo gde da se 3 istobojne figure nađu u neprekidnom nizu,priznaju se kao „Mica“,pa sledi uklanjanje jedne protivničke figure.
Posle prvih 9 poteza,sve figure su uvedene u igru,pa ih igrači počinju pomerati,za po jedno polje.Gubi igrač,koji ostane sa samo 2 figure.MLIN ZA 3 IGRAČA

Ovo je posebno zanimljiva varijanta igre,gde učešće uzimaju 3 igrača,a svako od njih ima po 9 figura,svoje boje.Znači,prisutne su 3 različite boje figura.
Pri svakom formiranju „Mice“,igrač uzima po jednu figuru obojici protivnika.
Kretanje,a takođe i nizovi,ne važe po dijagonali.D a r a

Dara nam dolazi sa Severa Afrike.U Nigeriji se smatra „nacionalnom igrom broj 1“. Za nju se koristi Tabla 5x6,sa 30 rupica na sebi (umesto „secišta“).
0000000000n.jpg
Igrači imaju po 12 „kamenčića“,koji se međusobno moraju razlikovati.
I faza igre: Na početku igre,Tabla je prazna.Igrači naizmenično postavljaju po jedan svoj Kamenčić u slobodno udubljenje.Kada se postave sva 24 Kamenčića koja učestvuju u igri, prelazi se na II fazu.
II faza igre: Igrači naizmenično pomeraju po jedan svoj Kamenčić do susednog polja (može i dijagonalnog),koje mora biti slobodno.Kada se formira neprekidan Niz od 3 Kamenčića jednog igrača,jedan protivnički se uklanja sa Table.
Niz po dijagonali se ne priznaje,iako su dijagonalna pomeranja dozvoljena.
Takođe,ne važi ni Niz,formiran u I-oj fazi igre.
Igrač koji ostane sa samo 2 Kamena,izgubio je partiju.M i c a 1 2

„Mica 12“ je varijanta,u kojoj se koriste,po 12 figurica sa obe strane.
Tabla se bitno razlikuje,od klasičnog oblika Mice,a pravila su potpuno ista.
00000000000j.jpg

Heksagonalna Mica

U ovoj Mici,svako ima po 13 figurica.Sva ostala pravila su nepromenjena,a „3 u Nizu“ važi samo za tačke,koje su međusobno spojene linijama.
000000000000m.jpg
 

Back
Top