Гностицизам, једно виђење хришћанства

Ja nisam vidio ni jedan gnosticki hram I ne znam sto ce vam svestenici ako hramova nemate? Ako li imate hramove, onda imate I neke vjerske obrede. Gdje se krstavate, gdje okupljate ako ste vec neka crkva koja se poziva na apostolsko prejemstvo?
I na kraju krajeva, kakava je vasa nauka I svrsi zivota I sta biva nakon smrti? Ako ne vjerujete u fizicko vaskrsenje, da li vjerujete u postojanje duse I besmrtnost duse?

moje misljenje je da je ovaj gnosticizam kakav je iznesen u prethodnim postovima zapravo proizvod prilagodjavanja hriscanstvu zarad opstanka..
st akazu gnostici o tome
„Ne smatrasmo sebe jereticima već božjim ljudima, kojima je Gospod dao pamet da misle, a ne samo da slepo veruju. Da bi mogli verovati moramo sumnjati. Tragali smo za savršenim saznanjem (gnosa), onim koje doseže s druge strane privida, i omogućuje objašnjenje svih stvari i pojava.“[7]

Ja opet pitam: gdje je to znanje, pokazite ga I usrecite ovaj svijet svojom pamecu.

Ja nisam vidio ni jedan gnosticki hram I ne znam sto ce vam svestenici ako hramova nemate? Ako li imate hramove, onda imate I neke vjerske obrede. Gdje se krstavate, gdje okupljate ako ste vec neka crkva koja se poziva na apostolsko prejemstvo?
I na kraju krajeva, kakava je vasa nauka I svrsi zivota I sta biva nakon smrti? Ako ne vjerujete u fizicko vaskrsenje, da li vjerujete u postojanje duse I besmrtnost duse?

To što ti nisi video, ne znači da ih nema. Ima ih, i u njima služe sveštenici i sveštenice, biskupi i biskupkinje. I za nas važi što i za "standardne" hrišćane: gde je krštena duša, tu je i ekklesia.
I zašto misliš da bi moralo da bude okupljanja?

Naravno da verujemo u besmrtnost duše. O duši posle smrti tela:
(Otkrovenje Jovanovo)

I ja rekoh spasitelju, "Gospode, hoće li dakle sve duše biti privedene čistom svetlu?" On odgovori i reče mi, "Velike su se stvari pojavile u tvom umu, jer tečko ih je objasniti drugima, izuzev onima koji su od nepokolebljive rase. Oni na koje siđe Duh života, i sa kojima će biti sila, oni će biti spaseni i postaće savršeni i vredni veličine i pročišćeni na tom estu od sve pokvarenosti u učešća u zlu. Tada neće imati druge preokupacije sem same neporočnosti, ka kojoj će usmeriti svoju pažnju od ovog trena, slobodni od besa ili zavisti ili ljubomore ili želje ili pohlepe za bilo čim. Na njih ne utiče ništa sem samog bivanja u mesu, koje oni podnose dok sa iščekivanjem gledaju ka vremenu u kojem će sresti primaoce tela. Takvi su, dakle, vredni nepropadljivog, večnog života i poziva. Jer oni izdržavaju sve i izdržaće sve, kako bi priveli kraju pravedan rat i nasledili život večni.

Ja mu rekoh, "Gospode, a oni koji nisu radili nego na koje su moć i Duh sišli, hoće li oni biti odbačeni?" On odgovori i reče mi, "Ako je Duh sišao na njih, oni će svakako biti spaseni, i promeniće se nabolje. Jer sila će sići na čoveka svakog, jer bez nje svi padaju. I posle rođenja njihovog, dakle, kad Duh života naraste, i sila dođe i osnaži dušu, niko ne može da je odvede na stranputicu zlim delima. Ali oni na koje siđe krivotovreni duh, biće privučeni njime, i otići će na stranputicu.

I ja rekoh, "Gospode, gde će duše takvih otići, kad izađu iz okova mesa?" I on se nasmeši i reče, "Duše u kojima će sila nadjačati krivotvoreni duh, jaka je i beži od zla i kroz intervenciju nepotkupljivog, spasena je, i odvedena u zajednicu aeona."

I ja rekoh, "Gospode, oni, dakle, koji nisu znali kome pripadaju, šta će biti s njihovim dušama?" On mi reče, "U njima, krivotvoreni duh ojačao je kad su skrenuli sa puta. I on opterećuje dušu i privlači je delima zla, i baca je u zaborav. I kad izađe iz tela, predata je vlastima, koje postaše kroz vrhovnog arhonta, i one je vezuju u lance, i bacaju u tamnicu, i ostavljaju je tu dok se ne oslobodi zaborava i stekne znanje. I ako postane savršena na taj način, spasena je."

I ja rekoh, "Gospode, a oni koji nisu znali, ali se okrenuše i odoše, šta će biti s njima?" On mi reče, "Na ono mesto na koje odlaze anđeli siromaštva, na mesto u kojem nema pokjanja. I biće drđani tamo do dana u kojem će oni koji huliše protiv duha biti mučeni, i biće kažnjeni kaznom večnom."

Kao što piše, posredi je potraga za svetim znanjem, koja večno traje. Uzalud imputiraš postojanje nekakvog tajnog znanja koje gnostici kriju od ostalih.

Vi se pozivate na razum, a ne na vjeru. Medjutim, sve ono sto nudite kao od razuma nema blage veze sa razumom, nego se opet temelji na vasoj vjeri koja je u suprotnosti sa. Tvrdnjama Svetog Pisma.
Lijepo je tragati za znanjem, ali znanje je samo ono iza cega stoje cinjenice iz kojih ishodi znanje. Vase znanje o nebeskoj hijerarhiji, o stvaranj svijeta, o praroditeljskom grijehu I o Spasitelju I Njegovom dolasku na ovaj svijet, o nacinu Njegovog odlaska sa ovog svijeta, sve to vase znanje samo je pokusaj da se sve pomenuto objasni ljudskim umovanjem kroz vjeru od ljudi kreiranu. Tesko onom ko se uzda u covjeka.

Vi se pozivate na razum, a ne na vjeru. Medjutim, sve ono sto nudite kao od razuma nema blage veze sa razumom, nego se opet temelji na vasoj vjeri koja je u suprotnosti sa. Tvrdnjama Svetog Pisma.
Lijepo je tragati za znanjem, ali znanje je samo ono iza cega stoje cinjenice iz kojih ishodi znanje. Vase znanje o nebeskoj hijerarhiji, o stvaranj svijeta, o praroditeljskom grijehu I o Spasitelju I Njegovom dolasku na ovaj svijet, o nacinu Njegovog odlaska sa ovog svijeta, sve to vase znanje samo je pokusaj da se sve pomenuto objasni ljudskim umovanjem kroz vjeru od ljudi kreiranu. Tesko onom ko se uzda u covjeka.

Sveto znanje je istina, kao što glasi definicija Gnoze: direktno iskustvo istine, nevezano za crkve, institucionalne ili gnostičke, nevezano za religiju, veru ili veroispovest ili razum, već Istinu kao takvu. Gnoza nije vera, već lična potraga za istinom, koja nadilazi i razum i duh.

Sveto znanje je istina, kao što glasi definicija Gnoze: direktno iskustvo istine, nevezano za crkve, institucionalne ili gnostičke, nevezano za religiju, veru ili veroispovest ili razum, već Istinu kao takvu. Gnoza nije vera, već lična potraga za istinom, koja nadilazi i razum i duh.

Dakle lutanje u bespucu. Citati mozemo, naslucivati mozemo, ali sve sto od Hrista nije, za to se ne moze tvrditi da je istina, jer previse je razlika I neslaganja u spisima na koje se vi pozivate I razluciti istinu od neistine iz svih tih spisa I formulisati jedan pravac moze samo Gospod, covjek ne moze. Toliko o vasim traganjima za istinom znanja.

Dakle lutanje u bespucu. Citati mozemo, naslucivati mozemo, ali sve sto od Hrista nije, za to se ne moze tvrditi da je istina, jer previse je razlika I neslaganja u spisima na koje se vi pozivate I razluciti istinu od neistine iz svih tih spisa I formulisati jedan pravac moze samo Gospod, covjek ne moze. Toliko o vasim traganjima za istinom znanja.

A ko kaže da treba formirati jedan pravac? Na zapadu je uvreženo (pogrešno) mišljenje da se Gnoza vezuje isključivo za hrišćanstvo, što ne odgovara istini. Za Istinom se može tragati i putem budizma, zena, šintoa, vudua...
I nikako se ne može govoriti o lutanju po bespuću, jer, ako su spisi različiti (a i kanonska Jevanđelja se unekoliko razlikuju), prakse su jedne i svima dostupne. A samo putem praksi, dakle putem rada na sebi, može se doći do istine, nikako samo slepom verom, koja se suviše često izjednačava sa dogmom.

Upravo tako. Cela konstrukcije Gnoze i gnostičkih praksi je da pomogne individui da spozna istinu. Niko sa strane ne može da je saopšti.

Isus Hristos, a I vi tvrdite da ste njegovi sljedbenici, jasno I kratko je rekao:

"Ja sam put, istina I zivot."

Eto znanja pred kojim sve drugo znanje o duhovnim stvarima biva nepotrebno I beskorisno I moze u zamke da odvede.

Isus Hristos, a I vi tvrdite da ste njegovi sljedbenici, jasno I kratko je rekao:

"Ja sam put, istina I zivot."

Eto znanja pred kojim sve drugo znanje o duhovnim stvarima biva nepotrebno I beskorisno I moze u zamke da odvede.

A šta ja drugo pričam? Cilj gnoze je direktno saznanja istine, koja se u hrišćanskoj gnozi zove Hrist.

Kao pravoslavni hriscanin ja znam istinu svoje vjere I istina moje vjere formulisana je sazeto u Simvolu vjere.
Sta je istina vjere gnostika kao hriscana?

Ništa lakše:

Priznajemo jednog velikog nevidljivog Boga,
Nespoznatljivog Oca,
Aeona Aeona,
koji je svojom Voljom stvorio: Oca, Majku i Sina.
Priznajemo Hristosa,
samozačetog Sina,
rođenog od devičanske i uzvišene majke,
koji je u obliku Logosa sišao da ispuni prazninu ovog doba i povrati puninu,
Priznajemo Sveti Duh,
našu nebesku Majku i Utešiteljku,
koja je samozačeta unutar Tišine nespoznatljivog velikog Boga,
i tražimo sakupljanje iskri Svetla (duša) iz mora zaborava
i očekujemo slavu večnog života u Punini.
Amin.

Znaš li ko su bili Nazareni.... ne Nazarećani...

Da bi o nečem pričao moraš nešta i znati...koliko toliko...
Tebi O V O verovatno ništa ne znači.

Nazarecani su iz Nazareta
Prvi Hristovi sljedbenici zvani su nazareni jer su slijedili Isusa iz Nazareta.
Hristos nije bio nazaren, nego su nazareni bili Njegovi sljdbenici. Eto to je koliko-toliko!

Ja ne znam na sta ti mislis?

Back