I ja rekoh spasitelju, "Gospode, hoće li dakle sve duše biti privedene čistom svetlu?" On odgovori i reče mi, "Velike su se stvari pojavile u tvom umu, jer tečko ih je objasniti drugima, izuzev onima koji su od nepokolebljive rase. Oni na koje siđe Duh života, i sa kojima će biti sila, oni će biti spaseni i postaće savršeni i vredni veličine i pročišćeni na tom estu od sve pokvarenosti u učešća u zlu. Tada neće imati druge preokupacije sem same neporočnosti, ka kojoj će usmeriti svoju pažnju od ovog trena, slobodni od besa ili zavisti ili ljubomore ili želje ili pohlepe za bilo čim. Na njih ne utiče ništa sem samog bivanja u mesu, koje oni podnose dok sa iščekivanjem gledaju ka vremenu u kojem će sresti primaoce tela. Takvi su, dakle, vredni nepropadljivog, večnog života i poziva. Jer oni izdržavaju sve i izdržaće sve, kako bi priveli kraju pravedan rat i nasledili život večni.
Ja mu rekoh, "Gospode, a oni koji nisu radili nego na koje su moć i Duh sišli, hoće li oni biti odbačeni?" On odgovori i reče mi, "Ako je Duh sišao na njih, oni će svakako biti spaseni, i promeniće se nabolje. Jer sila će sići na čoveka svakog, jer bez nje svi padaju. I posle rođenja njihovog, dakle, kad Duh života naraste, i sila dođe i osnaži dušu, niko ne može da je odvede na stranputicu zlim delima. Ali oni na koje siđe krivotovreni duh, biće privučeni njime, i otići će na stranputicu.
I ja rekoh, "Gospode, gde će duše takvih otići, kad izađu iz okova mesa?" I on se nasmeši i reče, "Duše u kojima će sila nadjačati krivotvoreni duh, jaka je i beži od zla i kroz intervenciju nepotkupljivog, spasena je, i odvedena u zajednicu aeona."
I ja rekoh, "Gospode, oni, dakle, koji nisu znali kome pripadaju, šta će biti s njihovim dušama?" On mi reče, "U njima, krivotvoreni duh ojačao je kad su skrenuli sa puta. I on opterećuje dušu i privlači je delima zla, i baca je u zaborav. I kad izađe iz tela, predata je vlastima, koje postaše kroz vrhovnog arhonta, i one je vezuju u lance, i bacaju u tamnicu, i ostavljaju je tu dok se ne oslobodi zaborava i stekne znanje. I ako postane savršena na taj način, spasena je."
I ja rekoh, "Gospode, a oni koji nisu znali, ali se okrenuše i odoše, šta će biti s njima?" On mi reče, "Na ono mesto na koje odlaze anđeli siromaštva, na mesto u kojem nema pokjanja. I biće drđani tamo do dana u kojem će oni koji huliše protiv duha biti mučeni, i biće kažnjeni kaznom večnom."