Gnezdo...

• Začetnik teme Začetnik teme Neva
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa kao ima ona (š)lajmska bolest.. a mene nikad nije ujeo krpelj, a znam milijardu ljudi koje jeste a niko se nije razboleo od te bolesti.
ma neću da zbog straha ne uživam u lepoti koja je oko mene i gotovo. i ne bih to nikad uskraćivala nekome do koga mi je stalo.

e, da za youbetterstop. vidim stakleno zvono. potrebu da se dete prezaštiti i kontroliše. ***, moja zgrada je imala ravan krov, kao terasu i bilo je mnogo lepo da se tamo šetaš, sunčaš igraš, polivaš prolaznike vodom itd. e, moja najbolja drugarica i njen brat nikad nisu smeli da idu gore jer je njihovu mamu bilo strah da će pasti sa terase.. pri tome je ta terasa samo dva sprata viša od njihove terase, al ajde.

George, a ti si bas neinformisan? :smile:
nema potrebe da budes ironican, nije nista komplikovano.
i nemam sta ja da predlazem, zna se sta se radi.
raspitas se gde ima zarazenih krpelja, stalno to uostalom objavljuju, pa izbegavas da se bas tuda muvas.
duge nogavice, zatvorene cipele kada ides u prirodu.
repelenti.
izbegavas "dzungle".
po povratku pregledas telo.
nije tragedija da ti se krpelj zakaci, ali bar nesto mozes da uradis da to sprecis.

parkice, sretjo, to iz mackicinih postova nisam primetila.

e, da se vratim na temu.
nase gnezdo je skroz jednostavno, dnevna soba samo fotelje, TV, i police sa knjigama, DVDjevima.
sve otvoreno, povezano sa trpezarijom.
decije sobe sarene, ormaric u obliku kucice, bordure na zidovima, kutije sa igrackama.
spavaca soba - futon iz Ikee na podu i jos par polica sa knjigama.
i klizni plakar.
boje tople, narandzasta, krem, tamnija i svetlija, kajsija...

meni ovo sto mackica pise deluje super... veca je fora imati kucu i veeeliko dvoriste nego stan, ako imas decu... ipak su vise napolju, igraju se itd. to ne znaci nuzno prezasticenost... bar ja ne vidim vezu. ta deca se ne moraju igrati samo u dvoristu, ali je dobro ako imaju i tu opciju, narocito dok su sasvim mala.

ja sam napisala, engleski vrt je sredina. ko ne zna šta je neka gugla.

pa majku mu, jel niko od vas kao mali nije voleo da se zavlači u grmlje i šipražje?
mi smo u školi imali ceo jedan grm i uvek je bio krcat za vreme velikog odmora..
jel niko od vas nije probao da jede zemlju i pesak?
gazio po barama?
uvalio se u blato?
delio klopu sa psom lutalicom (ja griz, on griz)?
palio vatre od okolnog smeća i peko viršle i jabuke?

i život u zgradi je ok. penješ se na garaže. igraš se u parkiću ispred. siđeš u podrum i nije ti jasno šta rade svi oni špricevi tamo. nemaš svog psa, al imaš čopor lutalica i voliš ih ko svoje. uvek imaš sa kim da se igraš, ne mora mama da te vozi kod drugara.

aaaaaa kakve mlakonje pravite od dece. i od dece u najavi. i od dece u mislima.

i deco, nemojte da mesate babe i zabe.
to sto ste vi radili daleko od roditeljskih ociju je jedna stvar, a to sto dete od godinu dana treba da shvati da ne treba da jede zemlju, bube i lisce je druga stvar.
i normalno je da SVOJU decu zastitite, bar od onoga od cega mozete...
teoretski, sve to lepo zvuci, jurcanje, skakanje, valjanje...
ali, malcice je drukcije u praksi. :wink:

a kako.. pa neće dete da shvati da se bube ne jedu tako što mu ja kažem, nego tako što će da stavi bubu u usta i da vidi da je ljuta, a da zemlja neprijatno krcka. eto, to bih ja volela da ja i moj dom možemo da priuštimo tom detetu. relativno bezbedan poligon za sticanje iskustava i osamostaljivanje.
krenuo jedan mali da "zagrli" kneza mihajla na trgu, a mama mu kaže "fuj to" =I ja prisustvovala

tolike zabrane ne vode ničemu. samo lažima i strahovima kod deteta. al ok nije to tema..

e,zar vam nije jasno da sto se vise pazite vece su sanse da nahebete...isto vazi i za decu..da ne govorim o onome da sutra nece moci da se snadje u prirodi...ma ne u prirodi nego u zivotu...mislim krpelji...ako tako gledamo opasno je izaci na ulicu,pa znate li koliko ima manijaka koji voze kao sumanuti..i tako u nedogled...ako mi je zbog necega zao sto sam napustila staru kucu onda je to bilo dvoriste...i jos mnogo dvorista pored mog u kojima sam odrastala...i sai su bila prave dzungle,ali ne cak ni dzungle iz djurinih slika nego one najstrasnije,zapustene i najveci dozivlja je bio istrazivati sve to :)
eto tako,samo sam to htela da kazem

e,zar vam nije jasno da sto se vise pazite vece su sanse da nahebete...isto vazi i za decu..da ne govorim o onome da sutra nece moci da se snadje u prirodi...ma ne u prirodi nego u zivotu...mislim krpelji...ako tako gledamo opasno je izaci na ulicu,pa znate li koliko ima manijaka koji voze kao sumanuti..i tako u nedogled...ako mi je zbog necega zao sto sam napustila staru kucu onda je to bilo dvoriste...i jos mnogo dvorista pored mog u kojima sam odrastala...i sai su bila prave dzungle,ali ne cak ni dzungle iz djurinih slika nego one najstrasnije,zapustene i najveci dozivlja je bio istrazivati sve to :)
eto tako,samo sam to htela da kazem

nije:)

Vi definitivno preterujete, što nije nikakva novost na forumu, to se uvek može.
Niti sam istripovana od krpelja, niti bilo čega drugog, niti se prezaštitinički odnosim prema detetu, to znaju svi koji me znaju i kako se ponašam i vaspitavam dete. Ali stvarno nemam nameru vas da ubeđujem, nego samo hoću da kažem da ste nerealni. Kad ljudi žive u stanu, siguirno do 4. godine moraju (kakvi god da su roditelji) da budu stalno sa detetom dok je ono napolju. Bio to park, igralište ili ulica. Znači tada ste stalno detetu nad glavama. To je tako neminovno. A ja baš planiram da mogu i mlađe dete da pustim napolje samo da se igra i da virnem kroz prozor da li je sve u redu. I zato hoću i da imam troje dece.
Druga stvar je da ne verujem da će iko od vas radije pustiti dete u žbunje, visoku travu i šipražje nego na uredno podšišan travnjak.
I treća je da, lepe ste sličice nakačili, pogotovo ona kućica iz Ivice i Marice,. ali da li iko od vas stavrno realno radi na stvaranju takve? Mislila sam da je tema kako vi vaše gnezdo uređujete, a ne guglati slike koje deluju simpatično. ja sve što pišem imam u planu da uradim.

i na kraju, ljudi bre selimo se iz grada u selo da bismo imali kuću, dvorište i da bismo bili bliže prirodi. Nije mi jasno odakle ste shvatili sve to što ste napisali.

e,zar vam nije jasno da sto se vise pazite vece su sanse da nahebete...isto vazi i za decu..da ne govorim o onome da sutra nece moci da se snadje u prirodi...ma ne u prirodi nego u zivotu...mislim krpelji...ako tako gledamo opasno je izaci na ulicu,pa znate li koliko ima manijaka koji voze kao sumanuti..i tako u nedogled
ne, nije nam jasno.
a to sto isto vazi za decu...to nam narocito nije jasno.
da li bi bila ljubazna da mi objasnis kako ja to ne treba da pazim na svoju decu?
nece moci da se snadje u prirodi? :lol:
u kojoj prirodi nece moci da se snadje?
ybt k'o da zivimo u prasumi i kucicama od pruca, gde iza svakog drveta vrebaju straaaasne zivotinje, pa mora "da se snadje".
daj vrati se u realan zivot i realno okruzenje.

@parka
da li ti mozes da skapiras da dete koje puzi, prohodava, dete koje je tek prohodalo ne mozes da pustis samo "da istrazuje svet".:roll:
da neko stariji mora da bude pored njega i da ga usmeri u kom pravcu ce taj svet istraziti, ne znam o kakvim lazima, strahovima pricas?
ti ces da mu stojis iznad glave i da ga ohrabrujes da uzme bubu i da je gricne?
daces mu da se bode iglama i sece staklom?
da guta iskoriscene kondome?
da nauci dete da je to no-no?
ae ne lupaj, kad vec moram tako da kazem.
a to sto nauci u prvih par godina, sta moze, sta ne, svakako ce da nauci i zapamti i za kasnije, pa sa 5-6 godina, kada ces moci da ga pustis malo opustenije sigurno nece jesti bube i zemlju itd. (neka ostanu te bube i zemlja kao "neki primer").

e ja sve mislim da se zezate, ali izgleda da ste ozbiljni. :|
izvinjavam se na off topic-u. :|

a, lepe ste sličice nakačili, pogotovo ona kućica iz Ivice i Marice,. ali da li iko od vas stavrno realno radi na stvaranju takve? Mislila sam da je tema kako vi vaše gnezdo uređujete, a ne guglati slike koje deluju simpatično. ja sve što pišem imam u planu da uradim..

Nisam bez razloga okacila sliku kuce Ivice i Marice..vec zato sto mi se svidja i sto takvu jednu planiram da imam u bliskoj buducnosti..Za sada kao "Marica" a mozda je napravim i sa "Ivicom" ko zna..:D u svakom slucaju bice nesto tako..malo i slatko ali udobno..svaku stvar i detalj sam isplanirala..:D

@ybt,
samo sam pokusala da skrenem paznju na preterivanje...znas ono da sta god da je preterano nije dobro,e pa tako ni preterana zastita i briga oko detete nije dobra...
a to sto ti nije jasno u kojoj prirodi i kako to dete nece moci "da se snadje" ne mogu da komentarisem...previse je prosto,verujem da ako jos jednom procitas razumeces...ne zelim da zbog ovolikog oftopika budem banovana,ne,ne...

joj, skracenica mog nika je YBT... :lol:
tara duso, ovde niko ne preteruje, vas par se vezalo za to "preterivanje" pa ne pusta, a tu ama bas nikakvog preterivanja nema, ali i nebitno je, kad budes majka, kasce ti se samo...

Back