...bože molim ti se ,da me gnev , mržnja i zlo svakog mrzitelja , obiđe - kako mene tako i svakog čeveka i vrati se svome gospodaru....
...nema spasenja u obnarodovanju gneva , jerbo tad je već u njegovom tvorcu to mržnja koja se sveti , a licemerno se predstavlja kao opravdan gnev koji traži zadovoljenje....treba biti iskren , pošten i častan pa uvek isticati to da je , svak manje više zbog lične bezbednosti sakrit , glumi i štitise tako od spoljašnjeg sveta - svak je manji ili veći manipulant i kako to klinci kažu - anđeoski folirat ( politčar skršenih ruko u pozi bogo bojažljivoj , blago molećivoj --- pa gledamo zver svaki dan na malim ekranima našega televizora , blago gnevno )...
P.S. da dodam :
....ali prvo kao anglosaksonci u takozvanoj preambulnom delu definišem pojam , kako bi izbegao sukobe sa eventualnim prepoznavanjem...
KATARZA: Čišćenje, moralni preobražaj, smirenje, oslobođenje od telesnih i duhovnih strasti i grehova, čulnih strasti i prljavština !
...sve u svemu može se doživeti kao proces preporađanja , stvaranje nove duše , a samim tim i sticanje novog identiteta....grešnik se preporađa i postaje anđeo nebeski....svetac...
...svet je prepun katarzijanstva , tako da imamo gotovo nemoguć broj svetaca , onih sa oreolom , koji su prošli kroz ovaj proces , i dobili nov identitet...
...da sad ne nabrajam glave sa oreolom , koje su ubijale na hiljade i hiljade ljudi , pa su ta ubistva proglašena svetim činovima , jer je društvo prošlo kroz katarzu i njenim čišćenjem svatili opravdanost i svetost tih ubijanja...
...oću reći , po meni , ubistvo je zločin , pa ubica ostaje celog svog života zločinac - jerbo od ubistva nema pročišćenja , moralnog preobražaja , smirenja , naročito nemože da se smiri duša žrtve , pa i duše časnih i poštenih ljudi koji za zločin znaju...
...pa čemu služi ovaj pojam , njegovo značenje i opšte čemu sve to....naprosto ,na ovom svetu možemo konstatovati da je više velikih ljudi , koji su prošli kroz katarzu i stekli nov identitet sa slavom , koja je potisla sve njihove zločine ili ih pretvorila u korisne svete poduhvate , nego čednih , nevinih anđeoskih priroda kao što su mala deca....
...kome je taj proces pročišćenja do te mere koristan , da se forsira milenijumima...verovatno onima koji imaju vlast zemaljsku , pa i nebesku nad sudbinama ljudskih duša....tu prevashodno se vide religije , pa i zemaljske vlade - koje baš nisu sklone totalnom oprostu , jerbo čovekova duša više voli kratkotrajnu , ali stvarnu fizički vlast , koja može da se gospodariti , odmah i sad , umiranjem i rađanjem...
...hoću da kažem KATARZA je vaspitno sredstvo da se ima vlast nad ljudima ja nedan perfidan đavoljski način , preko oprosta zločina , neljudskosti , svekolike bestijalnosti - davanjem novog identiteta , časti i poštenja....naravno , osoba koja prođe kroz katarzu , treba javno da se pokaje i vladajućim dušebrižnicima izjavi večnu pokornost , lojalnost i vernost....
...podlost uvijena u fin vokabularni celofan - katarza !