GMO

Milan od Gruze

Buduća legenda
Poruka
46.359
Spremaju nam uvođenje Genetski Modifikovanih Organizama (GMO) u Srbiju, a ogromna većina populacije o tome nema pojma!

U Srbiji je još uvek na snazi zakon po kome je uvoz i distribucija, kao i uzgoj GMO zabranjen. Saznao sam pre neki dan da neke naše velike poljoprivredne korporacije (ko je kupovao polj. firme u privatizaciji..) ipak uvoze seme i zitarice i distribuiraju ga po Srbiji i drugim zemljama u kojima se bave poljoprivredom, naravno kod nas bez ikakvih oznaka.

Veći problem je što je američka administracija, po sopstvenom „priznanju” iz izveštaja američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) počela pre više od deset godina da vrši strahovit pritisak preko raznih ucena, kao i podmićivanjem srpskih političara, naučnika sa naših instituta i profesora naših univerziteta (PR ime za mito je često „finansiranje studijske posete..”), da Srbija dozvoli uvoz, uzgajanje i trgovinu GMO. Linkovi na samo dva jako rečita izveštaja USDA su na kraju ove poruke.

Vlada Srbije je već usvojila predlog izmena ovog zakona i sprema se sednica skupštine na kojoj će izmene biti usvojene. Dakle, hitno je da reagujemo! Izmene zakona omogućuju GMO u Srbiji. Navodno pod kontrolom države, ali u Srbiji nema ni resursa ni znanja ni za kakve prave kontrole. A i ko može da kontroliše vetar i pčele? Mada i pčele masovno odumiru po celom svetu. Kao ne zna se zašto. Pa evo zašto!

Moramo sprečiti da skupština izglasa ove promene zakona!

Jednom kada se naše oranice zagade GMO, pa ko će ih i kada očistiti? I KAKO? Znate i sami da gde god je čovek uticao na eko sistem uvođenjem do tada nepostojećih organizama na bilo koju lokaciju, sve je otišlo dođavola. Pogledajte samo koliko bubamara je bilo u Srbiji ove godine. Bilo je pomalo sablasno videti rojeve bubamara - ja nikada pre nisam video da se roje. Ali kome smetaju male slatke bubamare?... E pa to nisu one bubamare kojima ste se radovali kao deca! To su uvezene azijske bubamare!? Naših više i nema, jer su istisnute..

Ukucajte u google „Srbija Monsanto” i sve će vam biti jasno. Monsanto je prva ili druga poljoprivredno-prehrambena korporacija po veličini u svetu, poznata po tome što tera male poljoprivrednike u bankrot i na (na žalost vrlo česta) samoubistva. Monsanto i njima slični prave i patentiraju GMO kulture. Prvo morate svake godine da im plaćate seme, pesticide i licence, a drugo, ako na vašu njivu slučajno padne deo semena pod Monsanto patentima, a niste platili licencu, tužiće vas za „nadoknadu štete” i uništiti vam celu letinu. Samo u Indiji, svakih trideset minuta po jedan poljoprivrednik izvrši samoubistvo jer, uništen od strane Monsanta i njihovih advokata, ne može da izdržava sebe i svoju porodicu. A to je samo Indija.

Po neproverenim informacijama, Monsanto već godinama ima „undercover” kancelariju u Srbiji iz koje koordinira plasman zabranjenog semena srpskim poljoprivrednicima, spremajući se tako za uvođenje novog zakona, kada će početi vreme naplate za njih. Ako mislite da je ovo deo teorije zavere, pročitajte tekst u Blicu „Paori odbranili polja modifikovane soje”.
 
Šta se bojiš?
Zamisli da ti poraste kukuruz sa klasom od 1000 kg ili prase od 10 tona.:D
Ima da sa jedne njive nahranih Kinu.
Paradajz je tropska biljka koja do neke mere može uspevati i u umerenoj klimi(npr i kod nas).Čak i u direktnoj setvi! To je setva paradajza iz semena direktno na njive a ne setva rasada. Taj paradajz iz direktne setve kod nas dospeva u septembru i za direktnu potrošnju je loš. Neukusan je a i izgledom neugledan. Ali se koristi za industrijsku preradu, tj kečape, sokove, pelate itd... U zemljama kao Kanada, Skandinavske zemlje, Rusija, Poljska itd ovako uzgajan paradajz jednostavno ,,ne stiže" i zato se te države zovu zemljama zelenog paradajza! Zbog toga su genetičari pokušali da u genetski kod biljke paradajz ubace deo genoma ŽIVOTINJE! Radi se o ribi iverak koja živi u hladnim vodama Atlantika, skroz gore na Severu. Problem je što mnogi genetičari smatraju da bi ovakvo obogaćivanje genoma biljaka moglu zapravo od konzumnih delova povrća ili nekih drugih prehrambenih kultura stvoriti vektore čiji bi se deo genoma ,,usađivao" u ljudski genom sa nesagledivim posledicama. Koliko je takvih loših rezultata bilo nije mi poznato sem za jedan iz devedesetih. Radi se o Monsantovom krompiru. Bio je divan, otporan na bolesti, krupan, lako se vadio iz zemlje, imao je širok areal zemljišta koje je prihvatao, otporan na sušu... I svi su probni pacovi posle konzumacije istog pocrkali.:hahaha:Svejedno da li je krompir bio kuvan, pečen, pržen ili čak presan.. Kad bi otvorili pacove isti bi imali popucala creva. Slično su prošli i zečevi i rezus majmuni...Na kraju od tog krompira nije bilo ništa pa je popvučen iz daljih istraživanja. Interesantno pitanje je da li su ga isprobali na ljudima... Ovo zato jer je ispitivan na Andskoj visoravni u Peruu (areal prapostojbine krompira). Pa to je samo nekolioko Indiosa. Ili nekoliko sela indiosa. Ili koliko ste naivni da ne mislite da nije bilo eksperimenata na ljudima. Ah da, naravno, nekolicina agronoma i genetičara koji su izneli ovu priču u javnost uredno je dobila otkaz.:sad2:
 
Poslednja izmena:
san-svakog-39958.jpg
 
Je l nekom neshto zafalilo od toga? :roll: i nije tachno da to rade organizacije, secam se da su letos seljaci u vojvodini organizovali proteste jer im se ne dozvoljava setva gm kultura koje su otporne na ono na shta obichna nije.
 
List Danas nije razgovarao sa ,,stručnjacima,, iz ove oblasti, već sa korumpiranim osobama koje bi i sopstvenu decu ustupile za vivo eksperimente ukoliko bi imali koristi od toga. Tvrditi da nema razloga da se ne dozvoli uvoz genetski modifikovane hrane, ,,jer nema štetnih posledica po ljude i stoku,, može samo kompletan idiot ili kupljena duša koja nema ni moralni, ni stručni integritet.
Upravo iz Evropske unije je skupljeno više od 1.500.000 potpisa protiv GMO, zatim je 800 najvećih svetskih stručnjaka iz 84 zemlje sveta uputilo svim vladama na svetu, pa i našoj Vladi,upozorenje o štetnosti GMO.
Našoj javnosti treba predočiti pravu istinu bez laži i podmetanja izjava tzv. stručnjaka.
Istina glasi: Uzgajanje GMO, slobodan uvoz proizvoda od GMO, prerada, promet i upotreba GMO u komercijalne svrhe i za ishranu stanovništva je obaveza nametnuta kroz genocidni Codex Alimentarius.
Planeri Codex Alimentariusa su zamislili da samo u prvoj godini primene Codexa umre tri milijarde stanovnika planete Zemlje. Razlog je u obaveznoj upotrebi rekombinovanog goveđeg hormona rasta za stoku i antibiotika za sve životinje namenjene ishrani ljudi. Zračenje je namenjeno za sve vrste ljudskih namirnica. Dozvoljava se samo genetski modifikovano seme, a najtoksičniji herbicidi se vraćaju na listu dozvoljenih otrova, kao DDT, lindan, malation itd. a zabranjuje se slobodna upotreba vitamina, minerala i lekovitih trava.
Ministarstvo poljoprivrede ne može da odlučuje o bezbednosti GMO, jer je za to potreban jako dug period naučnog istraživanja, zbog čega niko na svetu danas ne može da kaže sa sigurnošću da nam se u jednoj generaciji neće roditi dete sa ribljim repovima umesto ušiju ili morskim krastavcem umesto nosa.
Uslov da se uđe u EU i u Svetsku trgovinsku organizaciju je prihvatanje Codexa Alimentariusa. Zato nam i belosvetski dušebrižnici pružaju podršku za što brži ulaz u EU i STO-u da bi nas što brže potamanili.
Bude li se dozvolila izmena Zakona o GMO, to će predstavljati zločin ravan genocidu nad stanovništvom Srbije. To pravo ne može da se dozvoli čak ni Demokratskoj stranci, zato svakog ko se bude zalagao za ulazak u EU pod ovim uslovima, dozvolu uvoza, uzgajanja i prometa GMO ili usklađivanja zakonskih propisa sa genocidnim Codexom Alimentariusom, treba nazvati pravim imenom i procesuirati zbog zločina protiv čovečnosti.
Ko ne veruje gornjim rečima, neka potraži sajt Codexa Alimentariusa, sve će mu biti jasno. Ako laže koza , ne laže rog. Uverite se sami, ne dozvolite više da vas lažu i rade vam o glavi, jer cena vašeg konformizma može da bude prevelika.
Uključite se u borbu protiv GMO i Codexa Alimentariusa preko sajta Ekološkog pokreta Novog Sada: www.ekopokret.org.rs
 
Сврха овог поста је подигне тему. Дакле прочитајте пост еколошког покрета НС, то не боли, а вредно је пажње. И одбацита ДС на ђубриште историје!
 
Najveca pobeda je kada te neprijatelj ubedi da ti nije neprijatelj.
GMO je opasna stvar!
Jaguarko, nisi ni svesna, koliko si u zabludi!
Ja sam poceo da istrazujem, pre 2 god. i neces verovati, kako je vecina ljudi "slepa" i kako vecina odmahuje rukom na ovakve teme i sl.
 
Spremaju nam uvođenje Genetski Modifikovanih Organizama (GMO) u Srbiju, a ogromna većina populacije o tome nema pojma!

Nadam se da neće proći ovo na sednici skupštine, ali realno gledano, šanse su vrlo male ili nikakve, pošto iza toga stoji gigant Monsanto, koji će to lako srediti, zna se na koji način. Većina verovatno neće ni imati pojma o čemu glasa, a da bi razuverili ono malo neodlučnih, pojaviće se par vrlo uverljivih "eksperata" ili "stručnih ekspertiza" od strane "eminentih" domaćih i svetskih stručnjaka.

Sejem žito s tavana i ja tužim njih ako njihov polen uleti na moju njivu.

I izgubiš proces, plus platiš debelu odštetu. Nemoguće? Potraži malo informacija o ovoj firmi i njenim aktivnostima...

san svakog farmera

Farmera...pa recimo ne (bar ne običnog malog proizvođača), ali svakako velikih kompanija.

Je l nekom neshto zafalilo od toga? :roll:

Pa ne nešto puno za sada, eno u Americi svi lepi, zdravi i debeli :mrgreen: - a polako to vreme dolazi i u Evropu i ostatak sveta.


Jedan od klasičnih simptoma ludila je → kada ste ubeđeni da neko pokušava da vas otruje.

Informiši se malo o GMO, o gore navedenoj firmi i njenim metodama rada, pa ako i posle toga misliš da se radi o ludilu, ok.

Najveca pobeda je kada te neprijatelj ubedi da ti nije neprijatelj.

Upavo tako, i da radi za dobrobit čovečanstva :hahaha:

крајњи циљ - депопулација планете

Pa ono, ništa me ne bi čudilo, zvuči kao SF, ali kada čovek pogleda neke od emisija, mora se duboko zamisliti kuda vodi sve ovo...
 
Da se ja ne bih pravio pametan, poruke od nekoga ko se bavi genetskim inženjeringom i vrlo sličnim stvarima o kojima se piše na ovoj temi:
Znanje. Hajde da ovo napišemo veoma vidljivo:

Jedina razlika između prirodnog i GMO voća i povrća: kod prirodnog povrća ne znamo kakav je genetski sastav, dok kod GMO znamo.

Većina ljudi nije svesna da su sve biljke, u stvari, veoma, veoma otrovne. Sve biljke proizvode gomile supstanci koje su veoma toksične - jedan krastavac je dovoljno otrovan da ubije nekoliko ljudi. Mi smo, međutim, evoluirali da se izborimo sa time: naša jetra koristi mnogo energije radi uništavanja ovakvih supstanci, a naš krvotok štiti centralni nervni sistem kroz veoma kompleksnu strukturu (moždano-krvnu barijeru) koja troši mnogo energije na pumpanje svih takvih stvari iz cerebrospinalne tečnosti.

Kada mi kupimo "potpuno prirodnu" biljku, ili novi soj biljke proizveden ukrštanjem, mi nemamo pojma koliko toksina taj plod sadrži. Uvek postoji verovatnoća mutacije koja povećava nivo neke toksične supstance. A kod ukrštenih sojeva, ovo je još veće: kada ukrštanjem, recimo, proizvedemo jabuku koja je slađa i ukusnija, mi pritom ne znamo da li smo povećali i nivo neke toksične supstance.

Kod GMO organizama, mi znamo genetiku organizma prilično dobro, a sami biramo koje ćemo gene gde i kako ubaciti. I ovo se ne radi po nekim besmislenim pravcima (ubacivanje gena iz dagnje u kupus, ili tome slično), već planski radi rešavanja velikih i važnih problema. Recimo, ubacivanje gena za vitamin B u pirinač, kao što je već pomenuto; ili ubacivanje gena iz vrsta biljaka koje mogu da izdrže slanu zemlju u žitarice, sa ciljem da se proizvede žito koje može rasti u tlu koje je danas potpuno neplodno.

Dakle, u principu, GMO hrana predstavlja jednu veoma obećavajuću i ukupno pozitivnu granu istraživanja.

No, na žalost, u stvarnosti situacija nije baš tako ružičasta.

Koji su osnovni problemi sa GMO razvitkom? Pa, oni koje smo proizveli dobrim delom sami, kroz preteranu paniku, a koja danas preko pohlepe vodi do ogromnih problema.

GMO tehnologija je nova, pa samim tim i sumnjiva. Razne grupe su proširile mnoge besmislene priče o GM, i otud dolazi pominjanje Frankenštajna, i priče o tome kako naučnici otprilike rade neke ultraopasne stvari ne razmišljajući o posledicama (naprotiv, ove stvari su uvek bile pod veoma, veoma uskom kontrolom, i radile su se jako pažljivo sa mnogo planiranja i razmišljanja). Kao rezultat, bilo koji GMO organizam koji izađe na tržište prvo mora da prođe kroz ogromnu, višegodišnju seriju testova i provera, većinom potpuno besmislenih.

Ali pošto sve provere koštaju, jedine kompanije koje danas mogu realno da razviju nove GMO organizme su pohlepne, bezlične megakorporacije kao što su Monsanto ili DuPont.

I tu dobijamo probleme, na političkoj i ekonomskoj ravni. Uzmimo primer kukuruza. Monsanto je razvio GM kukuruz, čija jedina modifikacija jeste otpornost prema jednoj klasi hemikalija koje inače uništavaju biljke. Otud, polja se mogu prskati ovim hemikalijama (koje su relativno ok za okolinu, bar u poređenju sa prethodnom generacijom pesticida), i kukuruz preživljava dok sve vrste korova nestaju.

Ovo bi mogla da bude pozitivna stvar. Međutim, Monsanto ne dozvoljava čuvanje semena: biljke su zatim hibridizovane tako da proizvode neplodno seme (plodno seme se samo može kupiti od Monsanta). Zatim, Monsanto je počeo kampanju za širenje ovog semena, tako što je učinio da seme privremeno bude jeftinije nego većina drugih - s tim što svaki put mora novo da se kupi. Konačno, Monsanto ima patent na pesticid, i na vrste đubriva koje su najbolje za ove sojeve.

Rezultat? Monsanto je uspešno potisnuo mnoge lokalne varijante kukuruza, koje su prethodno seljaci uzgajali u raznim sredinama (i znali koja varijanta je najbolja za koje zemljište). Umesto toga, sadi se GM kukuruz, koji se svuda đubri Monsantovim đubrivom i priska Monsantovim pesticidima. Rezultat je da mali seljaci i uzgajivači propadaju, pošto više ne mogu da opstanu sa starim metodama ostavljanja i ponovnog sađenja dela semena, a ne mogu da budu profitabilni na maloj njivi sa kupovinom novog semena svake godine. Takođe, mnogi sojevi kukuruza su na ivici nestanka, što je velika opasnost za budućnost: ako neka vrsta bakterije, virusa ili gljivice evoluira način da napadne Monsanto sojeve, one će globalno da unište celu žetvu, a nećemo više imati alternative.

Danas mnogi naučnici vrše prve korake protiv ove opasnosti (Norveška je pre par godina otvorila na jednom zaleđenom ostrvu veliku "banku semenja", sa ciljem očuvanja semena ugroženih vrsta i sojeva), ali ekonomske i ekološke posledice su već velike.

Tako da imamo situaciju sličnu farmaceutskoj industriji: naučni potencijal je veliki i pozitivan, ali pohlepa i glupost dovode do katastrofalnih problema.

Sa praktično apsolutnom sigurnošću, kao stručnjak na ovom polju (radim već deceniju u istraživačkoj nauci, i mada nisam u polju koje se bavi ishranom, veliki deo mog svakodnevnog rada je genetski inžinjering), mogu da ti odgovorno tvrdim da će posledice GMO organizama što se tiče efekata njihovog korišćenja u ishrani biti apsolutno nikakvi.

Čovek koji jede GM govedinu, ili svinjetinu, ili pšenicu neće zbog toga imati nikakve loše posledice. Šanse da GM produkt ima loše posledice po čoveka su manje nego da ga lupi meteor.

Ovo je apsolutna činjenica, koja sledi iz osnova genetike i biohemije. No, ona je veoma teška za objašnjavanje prosečnom čoveku, zbog čega se većini ljudi može prodati potpuno pogrešan fokus panike.

Pošto smo ovde kod teorija zavere, da podelim sa tobom jednu moju (zasnovanu na glasinama i kontaktima sa predstavnicima ovih kompanija): Bitku protiv GM organizama podržavaju i finansiraju njihovi proizvođači.

Zašto?

Treba se brinuti oko GM organizama. Ali ne zbog sigurnosti u ishrani. Kompanije koje proizvode GM organizme su među najnemoralnijim na svetu (Monsanto, DuPont i tome slično). Njihovi proizvodi prete a) raznovrsnosti naših izvora ishrane, i b) opstanku malih, nezavisnih seljaka.

Ovo vredi objasniti; na primer, uzmi kukuruz. Trenutno, postoji preko hiljadu sojeva kukuruza koji se uzgajaju u svetu. Ovo je smanjeno sa par desetina hiljada sojeva koji su razvijeni kroz vekove. Neki sojevi mogu da rastu na slanoj zemlji, neki na suvoj, neki na močvarnoj - sve osobine razvijene veštačkom selekcijom veoma polako.

Onda se umeša Monsanto, i uvede GM kukuruz. Njihov GM kukuruz mora da se kupuje uvek iznova (ne možeš da zadržiš deo semena pa ponovo posadiš), i to u paketu sa pesticidima i đubrivima koje ista kompanija proizvodi. Taj GM kukuruz oslobađa polen; ako taj polen dođe do tvoje njive i ukrsti se sa tvojim domaćim kukuruzom, seme tvog kukuruza pripada Monsantu i moraš da im platiš za upotrebu njihove genetske modifikacije!

(Ovo nije zezanje, više malih farmera je Monsanto uspešno tužio nakon što su se ovakve stvari desile.)

Ovo znači da će mnoge varijacije kukuruza nestati, što znači da cela poljoprivreda postaje užasno osetljiva: ako evoluira jedna nova gljivica koja jako uspešno ubija Monsantov kukuruz, mi nećemo imati alternative. Pesticidi i đubrivo koji moraju da se koriste znače dodatno zagađenje. A cena semena, i nemogućnost da se seme zadrži za sledeću setvu, znači da mali seljaci bankrotiraju i da ostaju samo velike industrijske grupe...

Ovo je opasnost. Ovo je ono zbog čega se treba boriti protiv Monsanta i drugih GM kompanija.

Umesto toga, oni su nam podmetnuli propagandnu kampanju da GM nekako magično čini hranu "nezdravom" ili "otrovnom" (što kategorično nije istina). Zašto?

Zato što uvek mogu da to dokažu na sudu! Dogod se ekološke organizacije bave pitanjem toksičnosti ili nezdravosti GMO, dotle će Monsanto i DuPont uvek moći da pokažu da su takve tvrdnje ne samo netačne, već potpuno smešne. Fokusirajući brigu i paniku prosečnog sveta na potpuno pogrešnu ideju, ove kompanije uspevaju da proguraju mnogo veću, mnogo opasniju i dugoročno neuporedivo goru stvar.
 
Najveca pobeda je kada te neprijatelj ubedi da ti nije neprijatelj.
GMO je opasna stvar!
Jaguarko, nisi ni svesna, koliko si u zabludi!
Ja sam poceo da istrazujem, pre 2 god. i neces verovati, kako je vecina ljudi "slepa" i kako vecina odmahuje rukom na ovakve teme i sl.

Simo, ajde nam objasni sta si otkrio u svojim istrazivanjima?

Mane to jako zanima!

Kako i zasto je genetski modifikovana hrana opasna po zivot?
 
Znači ako komšijin ovan preskoči tarabu i oplete moju ovcu Celo stado je komšijino?

Ova logika može da se instalira samo uz učestvovanje korumpirane vlasti a lek protiv toga je kuka i motika.

Shvatio sam šta je pisac hteo da kaže .

Sistem koji se planira i primenjuje uz saučesništvo korumpiranih ili glupih političara sa ciljem preotimanja poljoprivrednog zemljišta.

Protiv toga onda nema borbe na individualnom planu već samo na globalnom.

Antimonopolski zakoni i tako to.
Zakoni koji obavezuju proizvođače GMO hibrida da svoj polen drže na svojim njivama i koji će omogućiti proizvođačima da očuvaju stare prirodne sorte.

Zato je važno da pljoprivredno zemljište ostane u rukama što većeg broja pordičnih gazdinstava koje treba da se preorjentišu na ekološku poljoprivredu.

To je antiglobalizam.
 
Najveća korporacija u svetu koja proizvodi GMO hranu je “Monsanto“.Najviše se proizvodi genetski modifikovana soja, pamuk, kukuruz i uljana repica.Međutim, mi znamo da se soja i kukuruz koriste kao dodaci raznoj hrani. Ta hrana se daje ljudima bez ikakve kontrole i nadzora da li je zbog nje došlo do promene zdravlja kod čoveka. Ono što se zna je to, da je ubrzo posle uvođenja genetski modifikovane soje u Velikoj Britaniji, porastao broj ljudi alergičnih na soju za 50 %. Još 1995-te godino Škotsko ministarstvo poljoprivrede i Škotski naučnici primetili su da se u lancu ishrane Velike Britanije uvela genetski modifikovana soja, kukuruz i paradajz .Primetili su, odnosno nisu mogli da pronađu ni jedan naučni rad o zdravstvenoj sigurnosti te hrane,a već je puštena u promet. Pošto su primetili da je to čudno,nelogično, izdvojili su značajna sredstva za naučno istraživanje zdravstvene ispravnosti GMO namirnica, kao i za izradu samog protokola za testiranje. I sada na sceni stupa junak ove priče naučnik dr Arpad Pustai , koji je radio u instituciji koja je na konkursu dobila pravo da vrši ispitivanja.

Dr Pustai odmah navodi da je zapravo pozadina naručioca ovih ispitivanja bila ta,da se osim uspostavljanja naučnog protokola za ispitivanje genetski modifikovane hrane,dođe i do rezultata koji bi uverili naučnu javnost i potrošače Velike Britanije o ispravnosti GMO namirnica. Međutim,to nije sve, dr Pustai, kao i ceo naučni tim,zaprepastio se kada je tek posle tri godine rada i ispitivanja (1998-me) otkrio da je ceo projekat već odobren bez obzira na rezultate ispitivanja, kao i to da su 1996-te odobrene i puštene u promet GMO kulture koje su oni ispitivali, tako da se tada otprilike u sastavu 60 do 70 posto hrane koja se prodavala u V.Britaniji, nalazila i neka genetski modifikovana supstanca!!??

Čovek se u neverici pitao, zašto oni uopšte i rade ta istraživanja ako je sve već odobreno,a da prethodno sve nije bilo testirano na životinjama,već su pokusni kunići bili ljudi !? I, tako , klupko je počelo da se odmotava.

Eksperimenti dr Pustaija na pacovima utvrdili su da su pacovi koji su dobijali genetski modifikovan paradajz pokazivali poremećaj i retardaciju u razvoju u odnosu na pacove koji su jeli prirodan paradajz, sa istim hranljivim sastojcima i proteinima kao i GMO paradajz. Retardacija i poremećaj kod pacova koji su jeli genetski modifikovan paradajz ogledao se u tome da su im creva rasla mnogo brže, bubrezi i jetra bili su oštećeni, veličina im je bila manja, mozak im se nije pravilno razvijao. Imali su mnogo sporiji imunološki sistem koji je sporije reagovao na preteće stimulanse iz okoline, nego pacovi koji su jeli genetski nemodifikovanu hranu. Imali su i razna krvarenja unutrašnjih organa.

Zatim u Americi je određena grupa farmera primetila da su njihove krmače kasno ulazile u trudnoću i da su umesto mladunčadi rađale vodene mehure ! U pet Američkih država, farmeri koji su uzgajali svinje imali su potpuno identične probleme. Na kraju ih je trag naveo na to da su sve krmače jele jedan te isti kukuruz, genetski modifikovan kukuruz. To je ono što je otkriveno, ali najverovatnije je da je to samo vrh ledenog brega. Neki farmeri su eksperimentišući dokazali da su njihove životinje “pametnije“ od idiota koji rade na genetskom inženjeringu praveći GMO za životinje. Radi se o pacovima, svinjama i kravama. Farmeri su svojim kravama ponudili da biraju šta će da jedu, između genetski modifikovane i genetski nemodifikovane hrane. U dva korita su stavili genetski modifikovanu i genetski nemodifikovanu hranu, s tim da su krave prvo dovodili do korita sa genetski modifikovanom hranom. Krave bi pomirisale tu hranu, zatim pognule glavu, pogledale drugo korito sa hranom, i zatim otišle do njega da bi jele tu hranu, genetski nemodifikovanu .Tako je bilo i sa ostalim životinjama. Majka priroda zna šta radi, životnjama je usadila istančane instrumente za odabir dobre hrane.

Hmm, ali šta ćemo sa čovekom, šta je njemu priroda “usadila“? Pa usadila mu je um sa umećem zdravorazumskog razmišljanja, ali nažalos, taj um je izgleda podlego pod ogromnim pritiskom mnoštva informacija sa raznih medija i u nesposobnosti da obradi i preradi sve to, postao je samo jedan običan “hard disk“ za “narezivanje“ informacija,a nesretni čovek vrteći besomučnom brzinom taj disk, samo živi u iluziji da “razmišlja.“

U Americi se tokom 80-tih godina, priča gospodin Džefri Smit, u jednoj epidemiji razbolelo 5 do 10 hiljada ljudi, a 100 njih je umrlo. Danas se zna da je uzrok njihove smrti bio taj da su jeli hranu sa kontaminiranim dodatkom koji se zvao “L triptofan“, a koji je bio napravljen od genetski modifikovane bakterije. o je bio projekat jedne Japanske firme .Očigledno je bilo da je došlo do nekog poremećaja, te su te bakterije proizvodile neke smrtonosne supstance. Ali, kada je na Američkom Kongresu Agencija za hranu i lekove podnosila izveštaj o toj epidemiji, uopšte nije govorila o genetskom inženjeringu i toj genetski modifikovanoj bakteriji i “L triptofanu“, već je govorila da je uzrok toj smrtonosnoj epidemiji bila nekakva prevara u vezi sa zdravljem. Takođe su na sve načine krili informacije od javnosti koje bi je navodile da je uopšte i bilo reči o genetskom inženjeringu u ovom slučaju. Da je to bila epidemija tim koji je to istraživao utvrdio je to na osnovu četiri pojave koje su karakterisale tu bolest:

• bila je retka,
• izbila je na brzinu,
• bila je ozbiljna,
• dolazila je iz jednog izvora.

Da se ovo nije desilo,da se nisu utvrdili ovi faktori, najverovatnije je da bi se taj smrtonosni genetski modifikovan dodatak hrani možda još nalazio na tržištu, govori nam Džefri Smit.Ali,sada se postavljaju i nameću neka suštinska i logična pitanja kada se radi o GMO:

1. Šta se događa sa hiljadama genetski modifikovanih proizvoda koji se trenutno nalaze na tržištu u lancu prehrane Amerike a i širom sveta?
2. Da li možda preostali GMO dodaci hrani ne izazivaju baš tako nagle epidemiološke bolesti sa smrtnim posledicama, već sporije, ali sigurno i kontinuirano izazivaju porast nekih već poznatih bolesti, alergija, pa i bolesti sa smrtnim slučajevima, a da recimo nije epidemija pa da bi se posle zbog toga izbacio neki GMO proizvod sa tržišta?

Оpširnije na sajtu:
http://spasimosrbiju.blogspot.com/2010/05/genetski-modifikovana-hrana-u-srbiji.html
 
Simo, ajde nam objasni sta si otkrio u svojim istrazivanjima?

Mane to jako zanima!

Kako i zasto je genetski modifikovana hrana opasna po zivot?

GMO unistava plodnost kod sisara! Naravno, i kod coveka.Rokfeler stoji iza GMO-a!Jos od 70-tih je taj projekat krenuo u sprovodjenje, sirom planete.

Vodeca ruska biologistkinja Irina Ermakova na Institutu za neurofiziologiju vrsila eksperimente na pacovima-zenkama. Jednog grupi je davala GM hranu, a drugoj regularnu.Rezultat je bio sledeci - zenke hranjene GM su izgubile oko 65% novorodjenih, a novorodjeni su bili mnogo manji i slabije razvijeniji od novorodjenih koji su hranjeni regularnom hranom.Naravno, kad je Irina objavila svoje rezultate, bila je izrugivana i morala je da napusti svoj projekat!
Jaki lobiji stoje iza toga!
 

Back
Top