Miris mastiksa

Pesma ženi


Ti si moj trenutak, i moj sen, i sjajna
moja reč u šumu; moj korak i bludnja;
samo si lepota koliko si tajna
i samo istina koliko si žudnja.

Ostaj nedostižna, nema i daleka
jer je san o sreći više nego sreća.
Budi bespovratna, kao mladost, neka
tvoja sen i eho budu sve što seća.

Srce ima povest u suzi što leva,
u velikom bolu ljubav svoju metu.
Istina je samo što duša prosneva.
Poljubac je susret najlepši na svetu.

Od mog priviđenja ti si cela tkana,
tvoj plašt sunčani od mog sna ispreden.
Ti beše misao moja očarana,
simbol svih taština, porazan i leden.

A ti ne postojiš, nit si postojala.
Rođena u mojoj tišini i čami,
na Suncu mog srca ti si samo sjala
jer sve što ljubimo – stvorili smo sami.

Jovan Dučić
 
Ovakve teme gde se favorizuju pesnici treba da idu na "Kniževnost"... To nema veze sa "Pozorištem"
Inače, postoje dve teme na "Pozorištu" na kojima glumci čitaju pesnike, ali su favorizovani glumci, ne pesnici...

Ima na više pf tema istog naslova, i istog sadržaja.
Lično, ne mislim da su favorizovani glumci. U pretrazi ukucamo ono što želimo da čujemo a dobre stihove nije teško recitovati.
Što se tiče Mi_KO, neka uživa i neka se vascelu noć zanima.




Duša - Recituje Toma Jovanović, gluma SNP Novi Sad


 
Poslednja izmena:
Ђура Јакшић посветио је лепој крчмарици антологијску песму „Мила“
Премештајући се службом из варошице у варошицу, све до велеграда, српски писац, песник и сликар боемског духа Ђура Јакшић настанио се те 1855. године у Кикинди. Друштво му је, као и свугде, правила кафана где је у пићу тражио бег, утеху и инспирацију за своје песме. Управо у једној кикиндској крчми упознао је своју прву, никад прежаљену љубав која ће потом постати инспирација за једну његову антологијску песму и чувено сликарско ремек-дело, блистави портрет “Девојка у плавом”.
Ђура се обрео у Кикинди, октобра 1855, убрзо после незаборавног дружења са Змајем у Бечу и пола године учења сликарства у Минхену. “Како сам дошао ни сам не знам” — јавио је пријатељу Ђорђу Поповићу, уреднику “Седмице” у Новом Саду. Имао је тек 23 године — “пун огња песничког, али још у врењу”. Надао се да ће у банатској вароши моћи да живи од сликарства — од “моловања” икона за цркве, светаца за породице, портрета за богате. Али, дочекала га је хладна Кикинда, паорска, далека од сваке уметности. Животарио је у кући Саве Прекајског, приземљуши, а у суседним двориштима “дизали су се пластови сена и одасвуда мирисало је на балегу”. У соби с улици — делаоници, како ће звати свој сиромашни атеље, Ђура је “кичицом радећи, хлеба себи зарађивао, а пером опет давао одушка својим осећањима”.
Ђура дању самује, а зимске вечери проводи у крчми “Код белог крста”, на гласу у вароши, где се пило добро вино и бермет из Карловаца. Неочекивано, ту га је обузела нова муза — љубав. У крчми Лазара Поповића биле су његове ћерке Мила и Ана. “Оне су служиле, оне наплаћивале, оне забављале, па… оне, односно она — Мила — и привлачила госте” — открио је Бранислав Нушић још 1907. Крчмарица Мила Поповић, “млада, лепа, ватрених очију, танка струка” служила је и Ђуру који је углавном пио сам у углу крчме. Те тренутке Нушић дочарава као сцену са позорнице: “Није јој никад ништа казао, али кад му је била празна чаша, није хтео други да га послужи, чекао је док Мила прође крај стола па јој је ћутећи додао чашу. А кад му је она донела пуну бледог иђошкога рампаша, он јој је погледао дубоко у очи, погледао и испио чашу до дна”.

Ђура се толико загледао у Милу “да намисли да се ожени њоме”, али није имао “куражи да јој открије своју љубав… ма да је и Мила показивала интересовање за њ. Он је по ваздан по столу или на хратији цртао њену слику и у томе се толико извештио, да ју је напамет радио, што је Мили јако годило” — тврди Милорад Павловић, а ови фрагменти из његовог записа из 1925. личе на увод о настајању портрета “Девојка у плавом”. Усхићен Милом, Ђура је поново пропевао, после дужег ћутања, па јавља Поповићу у Нови Сад: “Песама имам сјасет божји а бићеји и више”… Заљубљени Ђура не избија из крчме: тамо је Мила, тамо Ана. Мили је 21, Ани 19 година.
А једног дана — прича Нушић — Мила нестаде, оде у госте: “Није била у гостима ни десетину дана, али се то Ђури учинило… да се неће никад ни вратити”. Тада се изјадао у четири строфе песме “Мила”.

“Вина, Мило!” — орило се,
Док је Мила овде била.
Сад се Мила изгубила:
Туђе руке вино носе.
Ана точи, Ана служи,
Ал’ за Милом срце тужи.



Нема нама Миле више!
Оно мало веселости,
Што имаше добри гости,
То код Миле оставише.
Ана точи, Ана служи,
Ал’ за Милом срце тужи.

Из Милиних руку мали’,
— Ма се растō бела света —
Место чаше од бермета,
Отрова би прогутали.
Ана точи, Ана служи,
Ал’ за Милом срце тужи.

Ко да игра? Ко да пева?
Ко да жедни? Ко да пије?
Ко ли бригу да разбије? —
Неста Миле, неста ћева!
Ана точи, Ана служи,
Ал’ за Милом срце тужи!”



Ђурин удес почео је крајем 1856, када је у Кикинду стигла позоришна дружина из Новог Сада. Њен управник био је Јова Кнежевић, а главни редитељ и драматург Ђура-Ђурка Рајковић. Тада се Ђури догодило да није могло горе: песму “Мила” показао је “никоме другом но Ђури Рајковићу” А он, Рајковић, већ се био загледао у Милу, на што она није била равнодушна. Глумац јој се свидео више од “молера”!
“Убио га Бог молерски, само да не штампа а какав је и то ће учинити — говорила је преплашена девојка. А ‘молер’ боме ни пет ни шест, него одиста штампа песму у ‘Седмици’” — сведочи Нушић о великом обрту идиле.
У том “листу за науку и забаву” у Новом Саду, “Мила” је објављена “У недељу 19. августа 1856”. Ђура се сакрио иза псеудонима “Теорин”. Није имао куражи да се потпише? Или је желео да остане тајна ко то тужи за Милом из крчме “Код белог крста”?
“Ја сам овамо дошао у надежди да ћу какву цркву овде у околини добити за моловање, ал сам се љуто преваријо, ја нисам за ове људе нит су они за мене, размажени, горди, сујетни, прости, неваљали, сваки напредак угњетавајући. — Богати су циције, званичници су глобитељи, а сви пакостни” — јадао се Ђура у писму Ђорђу Поповићу, маја 1856.
Куда да оде и шта да ради? С Милом у срцу и без јасног пута у живот, Ђура се обрео у Новом Саду, а убрзо у манастиру Крушедолу — намеравао је да се закалуђери”. Песма “Искушеник” из тих дана, најтежих у Ђурином животу, тугује за далеком крчмарицом. Из Крушедола се упутио у судбоносно — у учитељска беспућа у заостала србијанска села и вароши – из Подгорца у Сумраковац, па у Пожаревац, Крагујевац, Сабанту, Рачу…
А шта је са Милом? Удала се за Рајковића, новембра 1857, и три године касније заједно су ступили у позоришну дружину — “Мила, као једна од првих позоришних уметница код Срба”. Била је и у Народном позоришту у Београду, а у Српском народном позоришту у Новом Саду неколико месеци 1864. Играла је епизодне улоге. Умрла је у дубокој старости, 1916, у Јелисаветграду у Русији, тридесет и осам година после Ђуре Јакшића, четрнаест година након смрти мужа Ђурке Рајковића.

Djura_Jaksic_-_Devojka_u_plavom_1856_stihovi_Dj._Jaksic_-_Mila_Tema_Muzika.jpg


Али, Мила у Ђуриној песми и на Ђуриној слици живи ево већ век и по. “Девојка у плавом” утемељена је у ризницу наше уметности као ремек-дело, а “Мила” не избија из престижних збирки.

“Ана точи, Ана служу,
Ал’ за Милом срце тужи!”
 
To nije novo u predstavama.Ima sutuacija da nije samo lapsus vec citava blokada...S paznjom citano i uoceno...Hvala!
Znam.:) Ima tu i glumcevog zanosa i svega...Sama pesma je manje poznata i neobicna, plus dodiruje sumatraizam, nihilizam, neku cudnu onostranost (zato sam je i povezao s Lovkraftom), pretpostavljam da Ejdus i nije imao neke prilike da se upozna s njom detaljnije.:) Cini mi se da je bio glumacki zadatak...:lol:
Mnogo zahvalnije je kad je glumac vec upoznat s poezijom koju recituje, koju dobro zna, cak napamet, koju i voli pride...Da (ne) pomenem Radeta Serbedziju.:)
 
U pozorištu rade mnogi umetnici, ali, ipak, postoji samo jedan bez koga ne postoji pozorište. Ni sama priča, ni sama scena sa predelima iz bajki, ni najbogatija odeća, bez njega ne mogu oživeti pred tobom. Da njega nema, pozornica bi ostala pusta i nema. Njega da nije, Kraljević Marko nikada ne bi zaorao drumova, Pepeljuga ne bi nikada zaigrala na balu, Uspavana Lepotica ne bi zapevala, Hari Poter se ne bi nasmejao. Najlepše priče ostale bi samo mrtvo slovo na papiru.

Umetnik bez koga pozorište ne bi nikada postojalo jeste glumac.

Glumac je jedini čovek koji može, istina na pozorišnoj sceni, tokom predstave, proživeti i nečiji tuđ život. I ne samo jedan život. Tokom svoga života, glumac proživi desetine drugih života. U njegovo telo, u njegovu glavu, u njegovu dušu, smeste se svi oni likovi koje je na sceni oživeo. On će u jednoj predstavi biti car koga je nadmudrio pastir, u drugoj će biti učitelj koji ima puno razumevanja za igre i nestašluke svojih đaka, u trećoj otac koji ima mnogo briga i malo vremena za svog sinčića. Njemu nije potreban vremeplov da bi se našao u srednjem veku uz devet Jugovića i kneza Lazara, u 19. uz Zmaj-Jovu ili Miloša Obrenovića, ili da dospe u 22. vek, niti mu treba letilica da iz Srbije stigne iz Englesku, iz Engleske u Italiju ili Kinu. Njega tamo vode junaci koje na sceni glumi. A on tebe, svog gledaoca, povede sa sobom. Da bi to mogao, glumcu su potrebni talenat, mašta, znanje i mnogo rada.

Sve što čini, glumac čini za tebe. Njegova umetnost dobija smisao tek na pozornici i tek kada ga ti gledaš. Zato je glumac najsrećniji kada oseti da si ti zadovoljan, da je u tebi probudio neka osećanja. Ne zaboravi nikada da posle predstave glumca nagradiš aplauzom. Jedino će tako on znati da ono što čini nije bilo uzalud i da si ti razumeo njegove reči i pokrete i biće srećan.

Među poznatim glumcima koje možda i ti znaš Engleze Entoni Hopkinsa, Džoan Plourajt, Natašu Ričardson, Amerikance Toma Kruza ili Nikol Kidmen. U istoriji srpskog pozorišta zapamćeni su Čiča Ilija Stanojević, Milivoje Živanović, Žanka Stokić; od savremenih verovatno znaš Branka Milićevića Kockicu, Mirjanu Karanović, Slobodana Beštića.

Retko koji glumac domaši umetnost.
Najčešće ostanu zanatlije.
 

Back
Top