Pozorište Glumci bez škole

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.750

O ovakvu glumačku LEGENDU SU SE OGREŠILI:​

Milenu Dravić IZBACILI SA AKADEMIJE!​

Screenshot_82.png

Legendarna filmska, tv i pozorišna glumica - Milena Dravić

Škola (ni)je bitna.

Za mnoge popularne, čak legendarne naše glumce, škola i nije bila bitna...

Čkalja, Pavle Vuisić i Žika Milenković nisu ni kročili na FDU, a imali su velike karijere.
Naturščici su i Slavko Štimac, Tijana Kondić, Đoša i Tika Špic.

Glumačka akademija nije garancija kojom se postaje dobar glumac.

Mnoge legende jugoslovenskog i srpskog filma poput Milene Dravić, Slavka Štimca i
Pavla Vuisića nikad nisu završili Fakultet dramskih umetnosti, a imaju uspešnu karijeru
i prestižne domaće i međunarodne nagrade.

Milena Dravić uspela je da položi prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti.
Olivera Katarina i Petar Kralj su neki od poznatih glumaca sa te klase.
Ona je sedamdesetih godina bila izbačena sa fakulteta, jer je na predavanjima zbog
snimanja nije bilo više od mesec dana.

Godinama kasnije, njena profesorka Ognjenka Milićević je molila da se vrati i predložila
da joj "Prekobrojna" bude diplomski rad, ali Milena nije htela.

Screenshot_83.png

Naš "bruder" Slavko Štimac

I omiljeni dečak jugoslovenskog filma Slavko Štimac jedan je od retkih glumaca bez
formalnog glumačkog obrazovanja."Studirao sam književnost", otkrio je Štimac kome
diploma nije bila prepreka da napravi zapaženu karijeru na filmu i u pozorištu.

Screenshot_84.png

Tijana Kondić

Za ulogu Nataše u istomenom filmu Ljubiše Samardžića, Tijana Kondić dobila je Zlatnu arenu u Puli.
Međutim, ona nije uspela da upiše glumu i svoju sreću je našla daleko od Srbije.
Zavšila je svetsku književnost.

"Odbijena sam tačno tri puta na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu.
To iskustvo je odličan primer da je nekada dobro da u životu ne dobijete ono što želite u tom trenutku
i lekcija da postoje situacije koje nisu fer", poručila je Tijana.

Screenshot_85.png

Bez glumačke škole su i Dragoljub Ljubičić Mićko, Bogoljub Mitić Đoša i Predrag Smiljković
poznatiji kao Tika Špic. Ima još popularnih baturščika, setimo se samo serije "Selo gori, a
baba se češlja"...

Screenshot_87.png

Akademiju nisu imali ni Pavle Vuisić (bavio se novinarstvom), Miodrag Petrović Čkalja
(studirao veterinu), Žika Milenković (književnost), ali su bili fantastčni glumci, ostavivši
iza sebe legendarne filmove i serije.

Screenshot_88.png

Žika Milenković

Screenshot_89.png

Radmila Savićević

Screenshot_90.png

Neda Arnerić

Screenshot_92.png

Miodrag Petrović Čkalja

Armija poznatih, popularnih, školovanih, ili ne ljudi nas je decenijama zabavljala...
To čine i danas, ne pitamo se da li je glumac školovan ili ne, jer svi papagajski
ponavljamo da čak iako su glumci školovani, ne znači da su dobri glumci...

Ko od nas gledajući glumce u pozorištu, filmu ili tv-u može da proceni i kaže
da je neki glumac dosegao umetnost?

Losa je nasa glumacka skola, il ne odglume il preglume
Uvek me oduseve americka deca-glumci, kako se oni tako mali tako dobro nauce svaka im cast.
Pogledajte recimo * malkolm u sredini* gomila dece a sva briljantna, dok su nasa uvek idioti
Tako da ne smatram velikom manom ako neko nije zavrsio, silni zavrsise a serije su nam postale skoro kao indijske, negledljive

Tijana Kondić

Za ulogu Nataše u istomenom filmu Ljubiše Samardžića, Tijana Kondić dobila je Zlatnu arenu u Puli.
Međutim, ona nije uspela da upiše glumu i svoju sreću je našla daleko od Srbije.
Zavšila je svetsku književnost.

"Odbijena sam tačno tri puta na Fakultetu dramske umetnosti u Beogradu.
To iskustvo je odličan primer da je nekada dobro da u životu ne dobijete ono što želite u tom trenutku
i lekcija da postoje situacije koje nisu fer", poručila je Tijana.

Steta sto je ta devojka zavrsila karijeru fakticki pre nego sto je i pocela.

Ovo oko odbijanja, nisam siguran, ali mislim da prilikom upisa na FDU kljucan faktor za prolaz i nije sama vestina i talenat, vec neke druge stvari, a pre svih veze i konakti, ili zapravo i nezameranje nekome bitnom po tom osnovu (znam da je npr. Anita Lazic, cerka Dragoslava Lazica i Snezane Savic bila po njenim recima "glatko odbijena" na prijemnom za FDU, pa je razocarana upisala FPN u mojoj generaciji)

Steta sto je ta devojka zavrsila karijeru fakticki pre nego sto je i pocela.

Ovo oko odbijanja, nisam siguran, ali mislim da prilikom upisa na FDU kljucan faktor za prolaz i nije sama vestina i talenat, vec neke druge stvari, a pre svih veze i konakti, ili zapravo i nezameranje nekome bitnom po tom osnovu (znam da je npr. Anita Lazic, cerka Dragoslava Lazica i Snezane Savic bila po njenim recima "glatko odbijena" na prijemnom za FDU, pa je razocarana upisala FPN u mojoj generaciji)
FDU svake godine prima 6-10 novih studenata na odsek glume.. Sasvim je normalno da je nisu primili. Uostalom, ona se, kako novine pišu, glumom
bavi iz hobija, a glavni posao joj je daleko ozbiljniji i uspešniji. Nikada mi nije bilo jasno ni zašto se njena majka bavila glumom, jer je svaka njena uloga bila
čist promašaj...

Ma znam, nisam rekao da su je nezasluzeno odbili (koliko me secanje sluzi, ona je imala dve-tri uloge u nezapazenim filmovima i nije ostavila neki dojam, inace se secam da je kod nas na faksu bila prilicno uspesan student), samo kazem da nije lako upasti u to drustvo na akademiji, i da puki talenat, pa ni uticaj roditelja ocito nisu sami po sebi dovoljni. Onda nije ni cudo da neki od nabrojanih vrhunskih glumaca nisu ni uspeli da upisu akademiju. Pricao sam i sa jednim dosta starijim covekom koji mi je potvrdio da je to bio slucaj cak i u vreme njegove mladosti sredinom 60ih kada je on pokusao da se upise, iako je to bilo neko drugo vreme.

Ma znam, nisam rekao da su je nezasluzeno odbili (koliko me secanje sluzi, ona je imala dve-tri uloge u nezapazenim filmovima i nije ostavila neki dojam, inace se secam da je kod nas na faksu bila prilicno uspesan student), samo kazem da nije lako upasti u to drustvo na akademiji, i da puki talenat, pa ni uticaj roditelja ocito nisu sami po sebi dovoljni. Onda nije ni cudo da neki od nabrojanih vrhunskih glumaca nisu ni uspeli da upisu akademiju. Pricao sam i sa jednim dosta starijim covekom koji mi je potvrdio da je to bio slucaj cak i u vreme njegove mladosti sredinom 60ih kada je on pokusao da se upise, iako je to bilo neko drugo vreme.
Da... bilo je vreme kada se deca glumaca namerno nisu primala (ja se zbog toga nisam upisala, hahahah), bilo je vreme kada su se deca glumaca isključivo primala (tada je primljen Čkaljin sin, bolje da nije... kasnije je primljena i Čkaljina unuka, ne znam zašto, jer deda nije bio talentovan glumac)... imamo mnogo dece poznatih glumaca koja se ne bave glumom i koja su zalutala u te vode, jer su se pokazala da glumataju...

Trenutno mi se najviše sviđa poslednja generacija studenata redovnog profesora glume Dragana Petrovića Peleta na FDU-i ... poslednja u smislu da Pele odlazi u penziju i da stvara krunu svog pedagoškog rada... ne možeš da zamisliš kakva su to deca, talentovana, obrazovana, učtiva, prefinjena, više nego draga... raste nova vrsta mladih glumaca koji će da zasene svojim postojanjem, znanjem i nastupom prethodne generacije...

Back