Glumatanje na drustvenim mrezama

BGHighlander

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.385
Zašto se svi toliko trude da izgledaju srećno na društvenim mrežama?

http://www.blic.rs/IT/509011/Zasto-se-svi-toliko-trude-da-izgledaju-srecno-na-drustvenim-mrezama

Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da na nekoj društvenoj mreži gledate slike iz života osobe koju ne poznajete. Na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i tako dalje, često nailazimo na nasmejana lica, ljude koji se hvale fotografijama sa putovanja, fotografijama njihove savršeno srećne porodice ili luksuznog venčanja.

Društvene mreže stvaraju privid savršenog života
Obično ljudi vole da se pohvale novim cipelama, obrokom u luksuznom restoranu ili komadom nakita koji su dobili za godišnjicu zabavljanja. Ipak, istina je često daleko od onoga što nam se na društvenim mrežama prikazuje. Koja je onda potreba ljudi da stalno budu nasmejani i da prikazuju svoj život kao savršen na društvenim mrežama?

DOKAZIVANJE DA SMO BOLJI OD DRUGIH

Brojne studije pokazale su da na društvenim mrežama težimo da prikažemo najbolju verziju sebe i da tako naiđemo na pohvale drugih. Zato konstantno brinemo o tome koliko ćemo “lajkova dobiti” i tako dokazujemo das mo bolji od drugih.

EGZIBICIONIZAM

Mnogo ljudi na Fejsbuku ima na hiljade prijatelja koje uopšte ne poznaje. Mladi pogotovo vole da se hvale na društvenim mrežama, jer ako nešto nisi pokazao drugima, to kao da se nije desilo. Što više prijatelja na društvenim mrežama, to je veća popularnost, bez obzira što te osobe ne poznajemo u stvarnom svetu.

ONO ŠTO VIDITE UTIČE NA VAŠE RASPOLOŽENJE

Svakako da društvene mreže manipulišu našim mozgom. Što više gledate kako neko živi bolje ili gore od vas, to će se vaše raspoloženje menjati i dovesti do sledeće stavke, a to je zavist.

Na internetu možemo da stvorimo sliku idealnog sebe

ZAVIST

Gledanje tuđih slika sa putovanja, venčanja ili iz njihovih naizgled savršenih života, može da izazove frustraciju, zavist, bes i osećaj otuđenosti i usamljenosti. Jedna studija tvrdi da se svaka treća osoba oseća nezadovoljna svojim životom zahvaljujući društvenim mrežama.

VOAJERIZAM

Istraživanja tvrde da je u ljudskoj prirodi da bude znatiželjan i da ima voajerske sklonosti. Zato ljudi često vole da surfuju internetom i da istražuju život ljudi koje nikada nisu upoznali.

ONO ŠTO VIDITE UTIČE NA VAŠE RASPOLOŽENJE
Svakako da društvene mreže manipulišu našim mozgom. Što više gledate kako neko živi bolje ili gore od vas, to će se vaše raspoloženje menjati i dovesti do sledeće stavke, a to je zavist.
Na internetu možemo da stvorimo sliku idealnog sebe

Nisam do sada razmisljala na ovaj nacin....

Da, imam jednu drugaricu koja se redovno slika svojim super aparatom, i kaci svoje prekrasne slike gde god da ide.
Prethodno ih isfotosopira.

Iako sve to izgleda super na FB, ona je jako zavidna osoba u RL...i tesko joj je da se raduje kada se drugim ljudima desavaju lepe stvari.

Мене више нервира када на форуму узму да хвале фотографије реално ружних људи - "Јао што сте лепи"..."Дивни сте"...И томе слично.

Уз то иде глуматање са смајлијима који се цмачу и око којих лете некаква срца.

To nije nikakva ekskluzivna stvar za drustvene mreze, to je karakteristika celokupnog mejnstrima.

Mejnstrim je pozitivisticki deo kulture nekog drustva, gde nema mesta za nesrecne luzere i autsajdere. A posto svi ljudi imaju deo bica koji je nesrecan, luzerski i autsajderski, mejnstrim drustva je zesce mediokritetska stvar.

Nije samo ni FB, vec i u svakom socijalnom okruzenju, nesreca deluje kao bolest, odbija ljude, niko ne zeli da bude okruzen nesrecnim i mrzovoljim ljudima kojima je muka zivota i ljudi.
Normalno da neko pred auditorijumom od 600 "prijatelja" nece da pominje svoje najtimnije misli, kako je nesrecan jer mu je otac pijanac koji tuce majku, a on rinta 10h dnevno za bednih 10 hiljada ili nema posao uopste, a mora da ostane sa njima pod tim krovom.

Isto tako i na nekom drustvenom okupljanju, kada takvu osobu neko pita kako je, odgovara, ok, nije lose, jer da krene da prica o ocu pijanici i nasilniku, manju perspektive, apatiji, to odbija ljude.

A i ovako, kao ljudi ne volimo patetiku, smara nas, odbijaju nas pateticni ljudi. Primera radi imamo nekog prijatelja, poznanika, sta vec, koji redovno patetise, svaki put kada se vidite, u pocetku vam je zao, saosecate sa njim a posle 36-tog puta kazete sebi "ala ovaj smara i mraci, ubija me u pojam, ne mogu da ga podnesem".

A ako se oni najnesrecniji najvise smeju i lazu postavlja se pitanje koliko mi u sustini kao ljudi nesrecni. Verovatno mnogo vise nego sto mislimo i pokazujemo.

To se druze stari naziva seljachija,bilo je i bice toga,i ja to na fejsu nemam.Nisam zavidna i nesto vec jednostavno znam da takvi ljudi imaju problem sa sobom (cast izuzecima kojih je jako malo),i ja necu nekome da glumim psihijatra i dizem mu ili joj propali ego.Mislim da sam bila jasna.

ал зато на форуму крстарице нема таквих:D

To se druze stari naziva seljachija

A da kazemo bolje "polusvet", primitivni, povrsni ljudi ?

Stalno se losi maniri i kakarterne mane pripisuju seljacima a to nije tacno. Sa seljacima je vrlo sarolika situacija ali su uglavnom kvalitetniji ljudi nego u krugu dvojke

,bilo je i bice toga,i ja to na fejsu nemam.Nisam zavidna i nesto vec jednostavno znam da takvi ljudi imaju problem sa sobom (cast izuzecima kojih je jako malo),i ja necu nekome da glumim psihijatra i dizem mu ili joj propali ego.Mislim da sam bila jasna.

Ja i nemam Fejs profil :mrgreen:
Kad nekome kazem gledaju me kao s Marsa da sam pao

- - - - - - - - - -

Mene to podseca na reklame preko TV-a. Sve neka idila, lepe kuce, lepi, nasmejani ljudi, lepe kuhinje, sve naj, naj...

...i sve sracunato s ciljem da obmane, da se prikaze skupljim nego sto stvarno vredi ;)

Мене више нервира када на форуму узму да хвале фотографије реално ружних људи - "Јао што сте лепи"..."Дивни сте"...И томе слично.

Уз то иде глуматање са смајлијима који се цмачу и око којих лете некаква срца.

Reci to na DVV sledeci put kad dignem ustanak a ne da cutis :p

- - - - - - - - - -

nemam face ali zato imam krstu :malav: :lol:

Kad bi pa stigla da fejsbucis :lol:

kada bih imala oboje, ne bih mogla kvalitetno da se posvetim :lol:

ovako, cela sam krstina :heart::lol:

Pa eto, vidis da nisi normalna. U clanku lepo pise tvoja dijagnoza:

VOAJERIZAM

Istraživanja tvrde da je u ljudskoj prirodi da bude znatiželjan i da ima voajerske sklonosti. Zato ljudi često vole da surfuju internetom i da istražuju život ljudi koje nikada nisu upoznali.

E Lijo, zahebavao sam se ovo za sandolin ( Elektrika, mirna ! ), niko nije rekao da imas debele butke..ako sam slucajno pogodio....hbg izvini :sad2:

- - - - - - - - - -

Кад си ти дизао устанак? Само по која цинична опаска и то је све.

Pa kad dusmanke vrlo temeljno peru istoriju i obrisu sve . Verovatno si prala sudove ili cedila limun dok sam Ja bune vodio :mrgreen:

Back