Globalni nedostatak energije ili slučajnost regionalnih kriza?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.516
JZA5A34P5FNMFN7CI4R7EFF3ZA.jpg

Znak obaveštava kupce da je gorivo nestalo na benzinskoj pumpi u Hemel Hempsteadu, Britanija, 29. septembra 2021. REUTERS/Matthev Childs/Fotografija datoteke

Kako javlja Rojters 1. oktobra, Britanske benzinske pumpe su presušile, povećavaju se troškovi struje u Evropskoj uniji pred zimu, nameću se ograničenja u korišćenju energije u Kini i rastu cene nafte, prirodnog gasa i uglja.

Pomislili bi da je svet zahvatila nestašica energenata, ali da li je tako?

Izvoljevajte, komentarišite kako znate i umete

(Blumberg) - Neprestano rastuće cene energije primoravaju ogromnu mrežu holandskih staklenika - najvećih na kontinentu - da se ugase ili smanje, preteći da će smanjiti zalihe na tezgama u Evropi sa voćem i povrćem i cvećem. Iako mala, Holandija je drugi najveći svetski izvoznik hrane po vrednosti, delimično zahvaljujući visokim prinosima staklenika koji se prostiru na oko 10.000 hektara - otprilike veličine Pariza.

na pdf.automobili se kače zanimljivi tekstovi kako je sve ovo udar na dizelaše konkretno i naftaški lobi od strane onih što guraju agendu masovnog prelaženja na elekrična vozila u što kraćem roku,tema za razmišljanje i diskusiju mada je taj dizel-fanatik autor teksta pretarao u svojoj neobjektivnosti ali ipak je zanimljivo čuti sve to

Kažu eto stigao ih BREGZIT ali ja mislim da su te nestašice goriva kombinacija više faktora,Bregzit,corona cirkus i pitaj nebesa čega sve još
kako ih tako odjednom stize

do pre nedelju dana sve ima - sad odjednom fali hiljade vozaca

firma reaguje kad joj fali jedan radnik , ne ceka da joj fali 10

na pdf.automobili se kače zanimljivi tekstovi kako je sve ovo udar na dizelaše konkretno i naftaški lobi od strane onih što guraju agendu masovnog prelaženja na elekrična vozila u što kraćem roku,tema za razmišljanje i diskusiju mada je taj dizel-fanatik autor teksta pretarao u svojoj neobjektivnosti ali ipak je zanimljivo čuti sve to
negde sam ovlaš pročitao da Kalifornija planira da potpuno predje na električne automobiole do 2035. (to i nije tako daleko)

Prvo što me raduje kod električnih automobila je činjenica da ima daleko manje delova.

🙄Vestacki izazvana "kriza" / jadna zemlja " plave krvi" koja nije napala ni kolonizovala samo dvadeset dve zemlje sveta /🙄 bas cudno da nakon zabrane vozacima da rade zive normalno nemaju vozace 🙄.
To je zemlja koja je može se reći prva primenila neoliberalizam.
Sada dolaze , šalim se ...godinama se osećaju posledice.

Da, ali tad skoro niko nije imao automobil.
Inače sa elektroautomobilima je najveći problem u tome što će zbog njih cena struje otići u nebo i što ćemo to plaćati svi, a ne samo vlasnici fensi, kul ili kako već električnih automobila.
Svako pomeranje i svaka revolucija košta...ali danas se panici više nego ikada i to na internetu.
U stvarnosti država jaše a ti plaćaš razne namete samo da bi vozio 4 točka...
A da smo bahati ...malo je reći... Pa do radnje 300 metara neki koriste auto, bicikla, šta je to...peške..pa teško mu...
A pogledati Holandiju malo...a da mi smo pametniji uvek bili...

Sve to ne menja činjenicu da ćemo elektrifikaciju automobila plaćati svi, da će zbog toga i mnoge robe i usluge biti skuplje i da ćemo zbog svega toga u krajnjoj liniji živeti mnogo lošije. A priča o manjem zagađenju je veoma sumnjiva u situaciji kad će se mnogi zbog cene struje vratiti grejanju na čvrsta i tečna goriva, kad s iskorišćenim baterijama ne znamo šta ćemo, kad se struja pravi u termoelektranama, a mini hidroelektrane su tek napad na ekologiju, kad se kompletna tehnologija za elektrovozila uglavnom pravi u Kini koju zabole za zagađenje ... a pri tom nemojmo zaboraviti da je učešće automobila u zagađenju manje od 10 posto i da će se to uglavnom anulirati većim zagađenjem industrije. U kojim zemljama sad ima najviše elektroautomobila? U SAD i Kini. A koje zemlje su najveći zagađivači na planeti? Opet SAD i Kina. Sve sam ti rekao.

Back