Globalni haos u najavi, izvesna havarija EU i očekivane posledice po Srbiju

Autorska (kad mogu svi, što da ne)

Verovatno 90% Srba gleda sa velikim interesovanjem, zašto ne reći i zadovoljstvom, ovo što se trenutno dešava i način na koji USA briše pod i ponižava EU.

Sasvim je izvesno da će EU, posle Ukrajine, biti najveći gubitnik svega što se dešava i da će to, kombinovano sa ionako preozbiljnim posrnućem evropske privrede, biti katastrofalan udarac za EU ekonomiju.

Ako, tako im i treba, znam da će reći većina, uostalom i ja često zlurado pomislim isto to.
Zaista, kakvi imbecili vode Evropu ništa im se bolje nije moglo ni dogoditi.

Međutim, ima tu jedno veliko ALI

Ne znam koliko ste informisani, koliko ste upućeni u strukturu srpske privrede i njenu zavisnost od EU ekonomije.
Znate li da smo sa 80% svog privrednog potencijala upućeni na EU a na sve ostale sa preostalih 20%.

Znate li koliko će razoran biti udarac i na srpsku privredu ako se desi sve što je prilično verovatno da hoće.
To nam ne može kompenzirati apsolutno ništa, nikakva Rusija, Kina, BRIKS, USA, bilo ko, mi smo pupčanom vrpcom vezani za EU i tonemo zajedno sa njima iako nismo njihov deo.

Dodatno, kada krenu da spasavaju sebe prvo će odbacivati balast u nebitnim zemljama, što znači da smo mi prvi viđeni za gašenje fabrika.
Do kraja ove godine možemo ostati bez više stotina hiljada radnih mesta u Srbiji što će biti ravno nacionalnoj katastrofi.

Pri čemu prvi udarac i neće biti taj od strane EU već izgleda baš NIS, ta radna mesta možemo da počnemo da gubimo već od ponedeljka.

Ma koliko bi želeli teško ćemo ovaj spektakl gledati uz kokice, pre ćemo grickati nokte.

Pa sta da radimo sto EU zeli da izvrsi ekonomski harikiri i potone ko Titanik? Mi tu nista ne mozemo

Jedino sto mozemo jeste da se otkacimo od njih da ne potonemo i mi sa njima.

Mi propadamo jer nismo deo EU, zato masovno i beže ljudi iz Srbije. Da imamo predsednika koji Srbiji želi dobro, bili bi odavno uređena zemlja. Svi su nas prešišali odavno po standardu, mi već 15 godina tapkamo u mestu što se tiče EU integracija. Naravno, njemu je važnija korupcija nego da budemo uređeni, prokletstvo Srba je da uvek biramo najgore likove za lidere. Kako ne bi propali, prosto je čudo da uopšte i postojimo kao država.

pa ne mozes da budes deo EU kad te oni ne zele

Nije više 19 vek pa da 90% stanovništva živi od zemlje

Uostalom danas je svaka poljoprivreda koja nije ozbiljna osuđena na propast.

Pod ozbiljnom mislim na veliku površinu i ozbiljnu mašineriju, sve vredno stotine hiljada evra, čak i milione.

To da neko uzme motiku i krene da obrađuje 5 ari, to okačite mačku o rep, propast u najavi
A i da se Srbija okrene poljoprivredi to bi bio put u sigurno siromaštvo zemlje. Samo se siromašne zemlje trećeg sveta najviše oslanjaju na poljoprivredu

A i da se Srbija okrene poljoprivredi to bi bio put u sigurno siromaštvo zemlje. Samo se siromašne zemlje trećeg sveta najviše oslanjaju na poljoprivredu

Kao Holandija npr? Poljoprivredna zemlja jesu sirotinja mozda? Ili Spanija?

Samo SPRSKI SELJAK radja 4,5,6 ili vise dece.

Vi gradjani 1 ili nijedno.

Sa vama takvima Srbija je osudjena na propast.

Kao Holandija npr? Poljoprivredna zemlja jesu sirotinja mozda? Ili Spanija?

Sa vama takvima Srbija je osudjena na propast.

Holandija: oko 9% BDP su doprinosi iz poljoprivrede (oko 9% stanovništva se bavi poljoprivredom), u Španiji samo 3,2% (poljoprivrdom se bavi oko 5% stanovništva).

ko nam je kriv? kako smo sejali tako cemo i znjeti. Vec 25 godina trcimo za tom EU, e sad kad taj brod tone normalno da nas vuce sa sobom
Irelevantno je da li si deo EU kao politicke organizacije.
Deo si evropskog kontinenta i prirodno je da ti poslovanje ide onde gde zivis, ciji si deo i da zavisis od komsija. Fizicki i tehnoloski je nemoguce da se izdvojis od toga, osim ako bi imao nesto da ponudis u neogranicenim kolicinama, sto svi hoce a niko drugi nema (a nemas to da ponudis).

Ne mozes da se odvojis i da hoces.
Te price o odvajanju su bajke za malu decu.

Zemlja plodna da kamenčić baciš će da nikne nešto. Nema Srbija da ogladni.

Inokosan seljak, kao Milutin iz "Knjige o Milutinu", proizvodi sve što mu treba. Eto, rešenja. Ne moraju svi da žive u BG.
Pa i ako ne bude nafte za mašine, može zemlja da se obrađuje ručno. Trebaju ti samo ralo i volovi.

Verovatno 90% Srba gleda sa velikim interesovanjem, zašto ne reći i zadovoljstvom, ovo što se trenutno dešava i način na koji USA briše pod i ponižava EU.

Sasvim je izvesno da će EU, posle Ukrajine, biti najveći gubitnik svega što se dešava i da će to, kombinovano sa ionako preozbiljnim posrnućem evropske privrede, biti katastrofalan udarac za EU ekonomiju.

Ako, tako im i treba, znam da će reći većina, uostalom i ja često zlurado pomislim isto to.

Ne znam koliko ste informisani, koliko ste upućeni u strukturu srpske privrede i njenu zavisnost od EU ekonomije.
Znate li da smo sa 80% svog privrednog potencijala upućeni na EU a na sve ostale sa preostalih 20%.

Znate li koliko će razoran biti udarac i na srpsku privredu ako se desi sve što je prilično verovatno da hoće.
To nam ne može kompenzirati apsolutno ništa, nikakva Rusija, Kina, BRIKS, USA, bilo ko, mi smo pupčanom vrpcom vezani za EU i tonemo zajedno sa njima iako nismo njihov deo.

Dodatno, kada krenu da spasavaju sebe prvo će odbacivati balast u nebitnim zemljama, što znači da smo mi prvi viđeni za gašenje fabrika.
Do kraja ove godine možemo ostati bez više stotina hiljada radnih mesta u Srbiji što će biti ravno nacionalnoj katastrofi.

Pri čemu prvi udarac i neće biti taj od strane EU već izgleda baš NIS, ta radna mesta možemo da počnemo da gubimo već od ponedeljka.

Ma koliko bi želeli teško ćemo ovaj spektakl gledati uz kokice, pre ćemo grickati nokte.
Stvari sa EU će svakako da budu drugačije, moraju se okrenuti sebi i drugačije razmišljati, ali EU je pre svega ekonomska zajednica koja nije na žalost uspela da se transformiše u političku silu do kraja. Sada joj se pruža "prilika" tj da budemo tačniji primorani su da porade na sebi i prevaziđu taj nedostatak iako u težim uslovima nego pre deset godina.
Da li će uspeti u tome ne znam, skeptičan sam,ali sam prilično siguran da ono što je suština a to je ekonomska zajednica, neće nestati niti kolabirati jer bukvalno svi imaju korist od toga.

Srbija u tom smislu može očekivati tokom tog procesa ili njegovog pokušaja, manja ulaganja i direktnu pomoć kao ne-članica i ne baš prosperitetan kandidat, ali ne do nivoa kolapsa.
Kolaps će nam doći kad budemo vraćali bespotrebne kineske i ostale kredite koji su korišćeni za krpljenje rupa u budžetu i lapanje,tj direktno trošenje a ne investicije. Ako neko ne bude imao interes da nas održi solventnim u budućnosti, a to je bukvalno potencijalno samo EU, mi ćemo najebati, ali to nije do njih i njihove krize nego do naših bitangi, koji rade to što rade.

Zemlja plodna da kamenčić baciš će da nikne nešto. Nema Srbija da ogladni.

Inokosan seljak, kao Milutin iz "Knjige o Milutinu", proizvodi sve što mu treba. Eto, rešenja. Ne moraju svi da žive u BG.
I onda gleda u nebo da mu Bog da prave uslove? :lol:

Nacija kojoj su 21 veku irigacioni sistemi i dalje "incident" i luxuz, neće prehraniti ni sebe ni nikoga a najmanje da može da ekonomiju zasniva na tome. Inače nema puno sreće sa ekonomijama koje su bazirane na izvozu prehrambenih sirovina.

Holandija: oko 9% BDP su doprinosi iz poljoprivrede (oko 9% stanovništva se bavi poljoprivredom), u Španiji samo 3,2% (poljoprivrdom se bavi oko 5% stanovništva).
Iz nekog razloga naši ljudi smatraju da Holandija živi od poljoprivrede....a ono:

Screenshot 2025-02-21 091350.png

Hteo si da kažeš "naravno da ne možeš da budeš deo EU kad ispunjavaš samo 2 od 35 uslova". Inače možeš.

Daj nemoj da me zajebavas a kao Bugari ispunjavaju?

bio sam u Sofiji prošle godine oni još nemaju asfalt u pola ulica u širem centru grada!

JOS NISU BILI URADILI 80 AUTOPUTA DO GRANICE SA Srbijom!

Daj nemoj da me zajebavas a kao Bugari ispunjavaju?

bio sam u Sofiji prošle godine oni još nemaju asfalt u pola ulica u širem centru grada!

JOS NISU BILI URADILI 80 AUTOPUTA DO GRANICE SA Srbijom!

Nije problem u putevima već u geopolitičkom opredeljenju. Bugari su odabrali zapadne vrednosti dok mi i dalje "iz inata" i na sopstvenu štetu teramo istočne.

То што ће Европа бити толико велики губитник је највећим делом њена кривица.
Европу воде људи који као да не виде куда цео европски брод плови већ дуже време.
Од једног економисте сам чуо да је Европа, у периоду од 2008-2018 (отприлике тај период) имала око 3 000 милијарди евра вишка новца. Тај вишак новца дошао је из индустрије која је била конкурентна, у добром делу, због јефтине енергије, сировина и полуфабриката који су стизали из Русије. Није ником од те, назови, "европске елите" пало на памет да прави резервног добављача без обзира колико је тадашњи био повољан. Нису размишљали "шта ако једног дана.....". Алжир је нудио 2008, први пут, да заједничким улагањима, изграде нафтовод и гасовод до Шпаније. Европа је одбила. Онда је 2013 понудио да он сам то финансира опет су одбили (посао је био вредан око 40-50 милијарди евра). То је за Европу била сића буквално.
Камерун је нудио да дођу Европљани и да улажу у огромна налазишта нафте, гаса, боксита, никла, магнезијума. Европа је сматрала да је то небитно.
Дошао је тај дан када се главном, и малтене једином, снабдевачу енергентима и сировинама мора окренути леђа. Сада је та иста Европа ту где је и колико видим решење кризе није на видику, бар не у неко скорије време.
Сваки лош потез много кошта. Европа плаћа високу цену своје лоше пословне политике. Ми ћемо тек да плаћамо и нека нам је Бог у помоћ.

Uvek je manji natalitet u razvijenim zemljama nego u primitivnim. To nije razlog da želimo da budemo primitivni.

Možda srpski seljak ima 4, 5, 6... ali svi oni odu upravo u te države za koje kažeš da ne valjaju. Valjda svi oni bolje od tebe i mene znaju gde je dobro.

Srbija se prazni velikom brzinom, ljudi nam masovno beže na zapad a razlog je to što decenijama odbijamo da se uklopimo u taj isti zapad. Kakva ironija.

Na kraju će srbi svakako biti na zapadu, samo rasejani i bez sopstvene države. Upravo zbog likova kao što si ti, koji žive u Evropi a transrodno se osećaju kao azijati ;)

Jesi ovaj scenario apokalipse sam smislio ili je to neki film? Ovo ni Tihomir ne bi uspeo bolje ;)

Prvo, ovo su sve teška nagađanja bez ikakvog utemeljenja. Drugo, dobro je što za sada nema reakcije EU na Trampovu šizofreniju jer se ozbiljne stvari ne rešavaju na prečac nego se dobro promisli pre nego što se radi, tako da verujem da tamo ima pametnih ljudi koji je izabrati dobru strategiju za novonastalu situaciju. Treće, Evropu svakako čekaju neke reforme, treba da rade na ujedinjenu, na povećanju efikasnosti i organizovanju sopstvene odbrane. Generalno, ništa previše komplikovano, samo je bitna dobra volja ;)
Dosta je Evropa zivela na tudjoj grbaci.Ne mogu nemci vecito da zive na nikom potrebnoj hiper produkciji automobila,finansiranoj od strane cele Evrope i Amerike,kao i francuzi na otetim energentima iz Afrike

Ne znam odakle ti ideja da moze elita da propadne :D
Bukvalno ce prvo svi da propadnu pa tek Elita.
Sve sto Tramp radi je upravo na korist elite. Cela republikanska stranka je takva.

Neko je nedavno napravio paralelu koliko ce kome (minimala, prosek, dobra zarada i velika zarada (oni preko 200K godisnje)), porasti i smanjiti se primanja u zavisnosti od toga ko dobije izbore u Nemackoj.
I pokazalo se da pobeda struja bliskih Trampu i Maksu, donosi upravo ogroman dobitak bogatijima.

Elita uvek poslednja propada.
Nisam ni pisao o propasti elite kao fenomena, nego o smenu jedne elite drugom.

Ma ni od toga nema nista.
Ne propada ova EU elita, ovi burzuji, osim da ceo svet propadne.
Svakodnevno sam sa njima, znam o cemu pricam.
Pa tim gore po evropsku moć. Novo je vreme, a oni se drže stare neoliberlane ideologije, koja više nikog ne ipmresionira osim one koji u tome vide šansu za zaradu. Enveoove npr.

To zahvali Miloševiću. On je vodio izuzetno antizapadnu politiku. Dovoljno imam godina da se sećam 90-tih. I platili smo cenu toga. Kamenčić u cipeli im je bio on, a ne Srbija. Mi smo posle njega mogli da budemo normalna prozapadna moderna država. Ali je proradio srpski inat koji nas uvek vuče na dno.
Već na početku dvedesetih naši saveznici iz 2.s.r. podržali su slovenačko-hrvatski koncept razrešenja jugoslovenske krize. Da se Jugoslavija transformiše u konfederaciju. Ni Milošević i ostatak srpskog naroda tada nisu bili antizapadni. U najgorem slučaju bili su indiferentni. A onda su krenuli sa priznanjima secesionističkih drava... Pa izvini...

Back