Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ali: Fear Eats the Soul (1974)

tous-les-autres-s-appellent-ali-1373536054-50.jpg

http://www.imdb.com/title/tt0071141/

Koliko se samo tuge krije u ovom filmu, a koliko tek istine u rijecima: fear eats the soul. :(
Gledajuci ga, dozivjeh i prozivjeh iskustvo toliko lijepo i originalno, da ga mogu opisati samo kao poinjantno.

Samo tormentirana dusa, kakav je Fassbinder bio, moze na ovakav nacin da "explore not only tortured places in the heart
(kao sto je slucaj u svim njegovim filmovima), but some of the more tender and loving ones as well".

Omaz je ovo Fassbinderovom "cinematic" uzoru, Douglas Sirk-u i njegovom filmu "All That Heaven Allows" (http://www.imdb.com/title/tt0047811/),
od koga je naucio kako da prikaze popularnu melodramu kao sredstvo/nacin za "seciranje" socijalnih hipokrizija i kontradikcija.
S tim da je Fassbinderova realnost "even more convoluted".
FETS je snimljen u roku od cetiri nedjelje sto je prosto nevjerovatno given the quality of the film.

Preporuka (ali ne za "precednika" odeljenja - tebi se garant nece dopasti! x)

Sećam se da sam ovde nekad pročitala da je Ex machina feministički film. Pa evo jedna recenzija čija autorka misli potpuno suprotno http://muf.com.hr/2015/07/02/muska-fantazija-i-artificijelna-zena/
Први пут чујем за филм, рецензију нисам прочитао, али по сликама ми делује да би и једни и други могли бити у праву.
Ако су те вештачке жене супер жене које доминирају светом може бити феминистички, а ако су направљене да буду идеалне жене, не жене као супруге, већ идеалног изгледа и особина и праве их мушкарци по својој жељи, онда може бити шовинистички.

large_87FRtfvpH6nGhGRIDymcNGn6duK.jpg

Gotivan iako je izgubio magiju originala...Ne samo zbog Belušija već i zbog skretanja ka političkoj korektnosti koja je malo izanđala...:neutral: Ali svakako vrlo živahan i simpatičan čak i takav, sa dosta dinamičnih scena poput scene letenja crnog pandura i gomilom dobre muzike...Ekrojd koji je napisao i scenario i dalje ima to nešto u sebi...Vredi pogledati definitivno...8/10

Koriscen isti recept dva puta.Posle Gone girl i Dark places,mogu da kazem da,definitivno,necu citati Dzilijen Flin vise...Sa druge strane,kome se svideo film Gone girl,verovatno ce opet uzivati.
Dark place ce vas skoro uspavati,a da bi se to sprecilo,tu je silom ubacen neki tvist,koji se i ocekuje,kada je prica ovako umrtvljena.Na kraju treba jos jednom da razmislite ko je tu koga zaista ubio,kako se tek tako poverovalo detetu i kakve je dokaze imala porota.Haos....
Kada glavna glumica ima specifican imidz,onda prilicno bode oci sto ceo film provedi u istoj jakni,majici,farmerkama i kacketu.Meni je to odvlacilo paznju od radnje...

Kada Glint opise svoj dozivljaj nekog filma, prosto, ne mozes, a da ne pozelis da ga pogledas.

Glint x))*

Морам се сложити са овим, иако сам ја више у фазону оних конкретних филмова типа Умри мушки. Немам ја живаца да мислим о симболици, ономатопејама, параболама, аналогијама и персонификацијама.

Она гледа тако неке Бергмане и штатијазнам смараче у црно белој техници, али лепо пише о филмовима, то морам признати.

Морам се сложити са овим, иако сам ја више у фазону оних конкретних филмова типа Умри мушки. Немам ја живаца да мислим о симболици, ономатопејама, параболама, аналогијама и персонификацијама.

Она гледа тако неке Бергмане и штатијазнам смараче у црно белој техници, али лепо пише о филмовима, то морам признати.

Sladak si mi. Evo ruke, drugar! : )
(Zaboravio si metafore, btw.)

Kill the Messenger (2014)
http://www.imdb.com/title/tt1216491/
Priča o novinaru Garry Webb-u koji otkriva da je CIA kontrolisala prodaju droge u crnačkim kvartovima L.A., da bi bio sakupljen novac koji bi se kasnije koristio za finansiranje političkih partija iz Nikaragve i za zaštitu nacionlnih interesa plemenitog Ujka Sema u Panamskom kanalu. U filmu se pojavljuju živopisni likovi, npr. Andy Garcia glumi tipa koji je preslikani Miša Banana/Darko Šarić, onda Ray Loitta u ulozi razočaranog agenta CIA, itd... Međutim kako je CIA, snajka, CIA, upropastila pola sveta, lako joj je bilo i da upropasti život ovog novinarčića, pa u drugom delu filma gledamo kako mu se život polako raspada u profesionalnom i emotivno-psihičkom smislu, da bi na kraju prošao kao Dada Vujasinović, samoubio se na vrlo čudan i orginalan način sa dva metka u glavu jer je patio od depresije ili šta već, pa je morao da se overi i drugim metkom. E sad za nekoga ko ne čita svaki dan Politiku, Večernje novosti ili Kurir, da ne pominjem nedeljnike tipa Svedok i Tabloid, ovo može da bude zanimljiv politički triler, a za nas koji bar malo pratimo medije ovo je obična limunada. Ocena 2/5

Poslednja izmena:
Hell on Wheels

odlicna serija ocena 8,5

prica se odvija posle gradjanskog rata u SAD.Kalen Bohannon , bivši vojnik i robovlasnik sa juga , prati trag cetvorici vojnika Unije ,koji su mu silovali i obesili zenu a sina spalili . To ga dovodi do jednog od najvećih projekata u istoriji SAD , i zgradnji transkontinentalne pruge od istoka prema zapadu .Serija ima 5 sezona
preporucujem

hows4cast-700x400.jpg

Capote (2005)

Mislim da Hofman ni u jednom filmu nije briljirao, kao u ovom. Odista, svet je ostao bez odlicnog glumca. :[[
Dakle, Truman odlazi u Kanzas kako bi intervjuisao ubice koje su pocinile jedan zlocin, i odlucuje da napise roman o tome. Verujem da se ljudi najcesce dvoume oko toga da li je odista zeleo da im pomogne, i razumeo ih, ili je bio zeljan slave koju bi mu taj roman doneo. Mislim da jeste, odistinski, mario za njih, ali da mu je u jednom trenutku postalo isuvise tesko da se izbori sa svim tim i sobom. Da ne otkijem isuvise zbog onih koji nisu gledali..
MV5BMTA3MTkzNDY4MTBeQTJeQWpwZ15BbWU3MDU5Mzc4MjQ@._V1__SX1537_SY747_.jpg

Ocena: 10

Capote (2005)

Mislim da Hofman ni u jednom filmu nije briljirao, kao u ovom. Odista, svet je ostao bez odlicnog glumca. :[[
Dakle, Truman odlazi u Kanzas kako bi intervjuisao ubice koje su pocinile jedan zlocin, i odlucuje da napise roman o tome. Verujem da se ljudi najcesce dvoume oko toga da li je odista zeleo da im pomogne, i razumeo ih, ili je bio zeljan slave koju bi mu taj roman doneo. Mislim da jeste, odistinski, mario za njih, ali da mu je u jednom trenutku postalo isuvise tesko da se izbori sa svim tim i sobom. Da ne otkijem isuvise zbog onih koji nisu gledali..

Poodavno sam ga gledala, ali sećam se utiska da je tu bilo neke strasti...nešto poput Ženeovog Dnevnika lopova

(htedoh repku, ali ne može)

Capote (2005)

Мени је Хофман одличан и у једном малом, али упечатљивом филму који се зове Doubt, где глуми са Мерил Стрип.

Kill the Messenger (2014)
http://www.imdb.com/title/tt1216491/
Priča o novinaru Garry Webb-u koji otkriva da je CIA kontrolisala prodaju droge u crnačkim kvartovima L.A., da bi bio sakupljen novac koji bi se kasnije koristio za finansiranje političkih partija iz Nikaragve i za zaštitu nacionlnih interesa plemenitog Ujka Sema u Panamskom kanalu. U filmu se pojavljuju živopisni likovi, npr. Andy Garcia glumi tipa koji je preslikani Miša Banana/Darko Šarić, onda Ray Loitta u ulozi razočaranog agenta CIA, itd... Međutim kako je CIA, snajka, CIA, upropastila pola sveta, lako joj je bilo i da upropasti život ovog novinarčića, pa u drugom delu filma gledamo kako mu se život polako raspada u profesionalnom i emotivno-psihičkom smislu, da bi na kraju prošao kao Dada Vujasinović, samoubio se na vrlo čudan i orginalan način sa dva metka u glavu jer je patio od depresije ili šta već, pa je morao da se overi i drugim metkom. E sad za nekoga ko ne čita svaki dan Politiku, Večernje novosti ili Kurir, da ne pominjem nedeljnike tipa Svedok i Tabloid, ovo može da bude zanimljiv politički triler, a za nas koji bar malo pratimo medije ovo je obična limunada. Ocena 2/5

Capote (2005)

Први пут чујем за ова два филма, али ми делује да су и више него вредни гледања.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back