Dekalog
http://www.imdb.com/title/tt0092337/
Još od vremena kada sam pogledao Kratki film o ubijanju, a ima tome nekoliko godina, istražio sam i ostala dela ovog velikog režisera. Dekalog mi je, uvek, nekako izmicao, ali konačno je došao red i na njega.
Tv serija od 10 delova, svaki zasebna celina i gotovo svaki sa jakom religijskom komponentom. To religijsko, u ovoj seriji, međutim, nije nametljivo, isključivo, dogmatsko, patetično, već gledaocu ostavlja širok prostor za sopstvena tumačenja i poimanje tema kojima se ovo remek delo bavi. Režiser u ovoj seriji, na maestralan način,iznosi premise, a gledalac je taj koji daje konačan sud. Takođe, mišljenja sam da pogrešan sud, u ovom slučaju, ne postoji, jer su stvari postavljene na takav način, da se prihvatanjem jednog pogleda, drugi ne isključuje, ne osuđuje. Sve je stvar sopstvene dijalektike, sopstvenog verovanja, empirijskog doživljaja i ugla posmatranja. Na neki način, mada je to, moje izrazito subjektivno uverenje, ovu seriju sam doživeo i kao nekakav pokušaj pomirenja, ili, barem ublažavanja tog konstantnog sukoba između vere i ateizma. U nekim segmentima, imamo i neke bergmanovske modele preispitivanja vere i sveta u kome živimo.
E, sad, dodatnu težinu svemu ovome, daje činjenica da je moje gledanje serije, prekinula epska poplava, tragedija, čiji se uzroci, takođe, mogu dualno posmatrati. Neki će reći, da je to je biblijska kazna naroda, a neki da su nesposobnost, nebriga i javašluk krivi za ove razmere katastrofe. Bilo kako bilo, ova kataklizma nas je podsetila na to, koliko smo mizerni naspram prirode i njenih zakona, i koliko su populističke priče, lažnih proroka i konvertita, nemoćne, kad đavo dođe po svoje. Sve se na kraju svodi na ljude, na empatiju, na saosećanje, samilost i humanost...
Ovo je, dakle, delo, koje je, po mom mišljenju, obavezna lektira za sve istinske ljubitelje filma, tj. umetnosti, shvaćene u njenom, istinskom značenju.
Epizoda 1. Istinsko remek delo. Gde se završava teren nauke i gde počinje teritorija onoga , što nauka ne može objasniti. Kada probijamo barijeru i ulazimo u polje nepoznatog i neistraženog?
Epizoda 2. Ovde je akcenat na rađanju, smrti i njihovoj međusobnoj povezanosti i uslovljenosti.
Epizoda 3. Duhovi prošlosti nas uvek stignu, samo je pitanje kada i u kom obimu. Epizoda koja se bavi onim što stoji između razuma i ludila, kao i usamljenošću, kao pokretačkom snagom autodestrukcije.
Epizoda 4. Odnos otac-ćerka, iz nekih drugih uglova i sa nekim društveno neprihvatljivim insinuacijama.
Epizoda 5. To je u suštini skraćena verzija remek dela, filma, A Short Film about Killing. Zločinac i studija njegove ličnosti, kazna i njen (be)smisao, žrtva... Jedna antropološka studija, po uzoru na velikog Dostojevskog i neke njegove radove.
Epizoda 6. Remek delo po filmu A short story about love. Nešto najerotičnije što sam ikad gledao. Glumica koja ovde igra glavnu ulogu je otelovljenje seksipila i ženstvenosti. A, u tom odnosu, devetnaestogodišnjaka Tomeka i ove seksi umetnice u zrelim tridesetim ima nešto magično, mistično i univerzalno. Mislim da sam fasciniran načinom na koji je ova tema obrađena, ali i glumicom koja je savršeno odigrala ulogu.
Svako od nas je u detinjstvu imao neku ženu koju je idealizovao i posmatrao je isključivo na jedan, metafizički, platonski način, lišen bilo kakvih fizičkih, seksualnih, pretenzija, koje bi samo razbile mit o savršenosti i idealu. Kako smo starili, tako je ono platonsko nestajalo i sve veći prostor ustupalo, upravo, želji za fizičkom manifestacijom naših osećanja. Ova serija, vraća nas u onaj deo detinjstva, kada su pogled i misao, bili naša jedina oružja u borbi za savršenom maštarijom i fantazijom.
Epizoda 7. Oteto majčinstvo. Sebičnost kao zločin veći i od ubistva.
Epizoda 8. Moral, etika i njegovo preplitanje sa religijom. Preispitivanje osnovnih moralnih načela na kojima počiva individua i društvo u celini.
Epizoda 9. Da li se ljubav nalazi u srcu ili između nogu, i da li put do nečijeg srca, obavezno vodi kroz međunožje, ili stvari nisu tako jednostavne i crno-bele.
Epizoda 10. Novac i njegove ćudi. Da li je novac put u slobodu ili samo usputna stanica na putu u ropstvo?