Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Youth
http://www.imdb.com/title/tt3312830/

Film sam gledao 7 dana, tako da sam poremetio kontinuitet i time možda propustio neku genijalnu iskru, koju film eventualno sadrži.

Uglavnom, ima tu šmeka, ima stvari koje prevazilaze tipične holivudske baljezgarije, ali su pozivistička orijentacija i serviranje na tacni svakog momenta koji bi mogao da se promišlja, ono što mi uvek srozava utisak o filmu.

Ovaj film mi je ipak bolji, od, po mom mišljenju precenjene Sorentinove dosade, La grande bellezza, u kojoj nisam osetio iskrenost koja neko delo čini umetničkim. Osetio sam samo veštog zanatliju koji je sklepao nekakav predmet lepog izgleda i koji van svoje površinske lepote nema ništa.

Youth, istina, otvara neka univerzalna pitanja, kao što je traganje za smislom života pomoću umetnosti, traganje za srećom itd. i to su mu najveće vrline, ali ne volim kada mi se daju tendenciozni odgovori. I, tako, ona scena kada glumac Džimi odbija da igra Hitlera jer kaže da je umesto besmisla užasa izabrao želju. Oh, tako američki i tako pozitivistički, tako holivudski. Pa, onda ono lebdenje, ali dobro, da ne mračim suviše

No, ako zanemarimo ove elemente koji(mene) nerviraju, radi se o pristojnom filmu, koji se lepršavo, koeljovski (haha) kreće sve do samog kraja, koji je za moje pojmove toliko odvratan, da sam ga ugasio, te sam ostao uskraćen za tu grandioznu numeru, koja je gotovo lajtmotiv filma.
Majkl Kejn je imao izuzetno dobar razlog da se ta kompozicija nikada više ne izvede i kupio me je način na koji je odbio ćelavog predstavnika one engleske krvopije. I, šta uradi na kraju? Ladno izvede kompoziciju za kraljicin gušt. Opet ta, za moje pojmove, nepodnošljiva patetika i ,,sve je moguće" filozofija.
Pao si Sorentino. Razbesneo si me idiotskim i pederskim krajem.

Kafka (1991)
http://www.imdb.com/title/tt0102181/
Nije se lako uhvatiti u koštac s Kafkom, odnosno na filmskom platnu prikazati sublimaciju samog Kafke i njegovih dela. Iako je Ajrons sjajan u ovoj ulozi, Soderberg ipak, nije uspeo da utiče na gledaoca, kako Kafka utiče na čitaoca. Ima tu dobrih ideja, lepog kombinovanja Procesa, Zamka i same Kafkine ličnosti, ali nekako ostaje utisak da je moglo više i bolje.

Kafka, kao i ja, sedi u jednoj firmi sa gomilom registratora, i posmatra kako besmisao obuzima svaku poru njegovog bića. Kad sam se prvi put sreo s njim, rekao mi je da ni u kom slučaju ne krenem njegovim putem, da bežim što dalje od pravnog fakulteta i da se ni po koju cenu ne zapošljavam u firmu u kojoj se sedi i piše o nekim ništavnim stvarima koje nikoga ne interesuju, nego da pokušam da tragam za istinom, ako ona uopšte postoji. Ali, ja sam se pravio pametan i završio baš onako kao on. Doduše, ja nemam njegov talenat, ali neka razmišljanja, rezoni i manije, su nam podudarne. Zato, sam od filma, možda i očekivao više, jer ja tačno znam o čemu Ajrons, odnosno Kafka, razmišlja dok kuca na pisaćoj mašini, sedeći u kancelariji sa bezličnim masom.

Ne svidja mi se ideja filma po kojoj Kafka ulazi u Zamak i vraća se iz njega, preispitujući svoje stavove, i pitajući se da li ipak, treba da prihvati taj banalni svet oko njega i da li treba bespogovorno postati deo sistema, kad već vidiš koliko si kao pojedinac nemoćan. Mada, i sami se često preispitujemo oko ovakvih stvari, i sistem uvek pobedi. Ali, ima nešto uzvišeno i platonsko u svim tim porazima...

Ipak, preporuka za film.

Прячься!
http://www.kinopoisk.ru/film/437448/
Pošto je ruski, uz kineski, jezik budućnosti, sudeći po krupnim geopolitičkim promenam kojima svedočimo poslednjih meseci, opet ulazim u fazu gledanja ruskih filmova, da me promene, ne bi zatekle na krivoj nozi. Zato sam metodom slučajnog izbora nabasao na ovaj, sasvim solidan film.

Meteorološka stanica negde u ruskoj bestragiji, i tamo posada od 2 iskusna meteorologa i jednim klipanom od nekih 19 godina, koji im je pomoćno osoblje. Nesrećnik je detinjstvo proveo u sirotištu, jer je ostao bez roditelja, koji su na njegove oči ubijeni, a on se siroče sakrio, negde u kupatilo i sve to gledao iz neposredne blizine.

Ovoj čudnoj ekipi, na kratkotrajno gostovanje dolazi egzotični, avanturistički, bračni par koji želi da obilazi nekakve pećine po tom kraju. Tu, počinje radnja, malo netipična za ruske filmove. Netipična, jer videh kasnije, da je režiser nekakav Džon o Rajli. I, dobro je to Džon osmislio. U igru se ubacuju i 2 detektiva koji ispituju misteriozni nestanak posade i bračnog para. Postaje to, onako sasvim solidan triler, sa momentom žene kao zmije, koja preko onih ženskih atributića, totalno poremeti poredak stvari, a naročito napaljenog klipana od 19 leta.

Krajolik u kome je sniman film je prelep i opušta. Garmaš je standardno dobar i definitivno jeste jedan od najboljih ruskih glumaca. Džonova režija, uz neke omanje previde, solidna, radnja interesantna, na momente konfuzna, ali inspirativna.

Sasvim dovoljno elementa za pozitivnu ocenu filma.
ne znam jel ti ko rekao al nisi ti bas dobar skroz..
evo ti srce zbog toga <3 ljubav siri vidike

- - - - - - - - - -

Nemate, posto cilj nisam postigao, tako da mozete odahnuti.

nema veze
***** u pokusaju je jos bolja titula

Marsovac - The Maritin

Sta se dogadja kada rutinska misija na Marsu krene sasvim pogresno, oluja na marsu im je ubila jednog coveka, a oni su se hvala bogu na vreme napustili planetu.
I sada glavni covek NASE ne zna kako posadi toga broda da saopsti da mora da se suoci sa cinjenicom. Da nisu mogli nista da urade povodom tragicnog gubitka jednog coveka koga glumi niko nego Met Dejmon.
On je ziv zdrav hvala bogu na marsu i uzgaja biljke.
Ima samo jedan problem, a to je kako da dodje do zemlje, i kako uopste dati ili poslati znak da nije poginuo i da je ziv na marsu.

Ocena filma 10.
Inteligentan film! :-)

Marsovac - The Maritin

Sta se dogadja kada rutinska misija na Marsu krene sasvim pogresno, oluja na marsu im je ubila jednog coveka, a oni su se hvala bogu na vreme napustili planetu.
I sada glavni covek NASE ne zna kako posadi toga broda da saopsti da mora da se suoci sa cinjenicom. Da nisu mogli nista da urade povodom tragicnog gubitka jednog coveka koga glumi niko nego Met Dejmon.
On je ziv zdrav hvala bogu na marsu i uzgaja biljke.
Ima samo jedan problem, a to je kako da dodje do zemlje, i kako uopste dati ili poslati znak da nije poginuo i da je ziv na marsu.

Ocena filma 10.
Inteligentan film! :-)
hahah martian inteligentan film..bilo mi je muka od tog filma..patriotsko sranje koje je radjeno po sablonu i sluzi da dize moral americkim brdjanima.

hah bio je dobar tekst online, valjao se po internetu jedno vrijeme, a bile su u pitanju finansijske procjene Dejmonovih spasavanja; The martian- 200 milijardi :D
tuzno je pomalo to; kad je citav film jedna losa metafora. (ne samo zbog ovoga 200 milijardi, nego i drugih stvari)
mada martian sve u svemu nije toliko los, vrijedan je gledanja

- - - - - - - - - -

Ipak je to Ridli Skot i 100 i kusur miliona dolara budzet :zcool: štaš više :lol:

Marsovac je po mom misljenju neverovatno razocarenje. Mislim da Metu Dejmonu nikako ne lezi SF zanr. Isto je promasaj kao ono sr.nje Elizijum. Znam da je Mrsovac ekranizacija knjige, tako da dopustam da je knjiga verovatno bolja, ali kao sto je neko pomenuo, u filmu ima previse patetike i klisea koji se koriste u mnogim drugim filmovima. Prica je veoma predvidljiva, jedino sto nisu mogli da ubace je neki ljubavni zaplet, bez kojeg holivudski filmovi maltene ne mogu. Da se osvrnem i na pomenuti Elizijum, film najavljivan kao novi Matriks, a dobijeno neko sr.nje koje ni nadrkani specijalni efekti nisu mogli da izvuku. Ono sto najvise mrzim kod fimova je kada reziser ne uradi neku vremensku distancu, ili kada je prica takva da se neke epohalne stvari dogode u kratrkom roku. U Elizijumu Met Dejmon se probudi u petak kao obican covek, do subote popodne je oslobodio covecanstvo i postao heroj. Dakle sr.nje epskih razmera.

Ovde imam preporuku za dve komedije, ne znam da li je ranije bilo reci o njima. Prva je "Hall Pass" http://www.imdb.com/title/tt0480687/ ili u slobodnom prevodu "Propusnica". Glumi Oven Vilson, Dzejson Sudekis, ima zaista bolesnih momenata. Oven i Dzejson su zagoreli muskarci u srednjim godinama. Njihove supruge su vise popizdele i daju im foru "Propusnicu" da u nedelju dana navataju koga hoce. Ponovicu ima bolesnih momenata, ja sam oplako dok sam je gledao.

Druga je "Knocked up" sa Set Rogenom i Ketrin Hajgl http://www.imdb.com/title/tt0478311/. Ovo je film iz 2007. godine, kada je Set bio jos mladjan. I ovde glumi stonera koji u jednoj ludoj noci napumpa Ketrin Hajgl, koja je ozbiljna devojka sa karijerom. Ima sto bi ameri rekli "strong language", dobre dijaloge. Ipak vec ovde se vidi da je Set Rogen usao u kalup uloga, gde u svakom filmu glumi naduvanog idiota, kao sto Adam Sendler u svakom filmu glumi poluretardiranog dobricu.

large_3BYUNb2byfQclOcyU24tW2CT8wS.jpg

Super ''crna'' komedija...Možda na momente suviše crna...Marej odličan...Jedna od onih posle kojih se zamisliš i zapitaš da li treba da se dobro osećaš iako joj je celukupna poruka pozitivna...9/10

Diablo - 7/10

Solidan psiho vestern sa Clintovim sinom Scott Eastwood-om u glavnoj ulozi. Radnja prati veterana, koji se u gradjanskom ratu proslavio kao ubica i dobio nadimak Diablo. Nakon rata pokusava da zapocne novi zivot na potpuno lud nacin, sto ga uvodi u novi krug krvoprolica i ubistava. Dobra fotografija i kamera, odlicni sporednjaci koji su mogli da dobiju vise prostora Danny Glover, Walton Goggins (The Hateful Eight), lepotica Camilla Belle (When a Stranger Calls). Jedina slaba tacka Scott koji lici na caleta, ali se nije proslavio kao glumac...

Solace - 7.5/10

Supernatural triler. Iskusni FBI agent (Jeffrey Dean Morgan) angazuje svog prijatelja vidovnjaka (Anthony Hopkins) da mu pomogne u potrazi za serijskim ubicom. Tu je i mlada ambiciozna koleginica (Abbie Cornish), koja sumnja u moci starog vidovnjaka. Potraga za ubicom pretvara se u moralnu dilemu, koju ce ekipa morati da resi pre kraja. Sporednjaci Colin Farrell, Marley Shelton, Janine Turner...

Ja reko' Aferim! da preporucim.

aferimFeatured.jpg

http://www.imdb.com/title/tt4374460/

Tako mi boga, zasluzuje ovako veliki "poster". Film and a half!
Prototip minimalisticke kinematografije, snimljen crno-bijelo i analogno na 35 mm, nesto izmedju vesterna i road-movie-ja.

Rana prva polovina devetnaestog vijeka, a mi, zajedno sa policajcem i njegovim sinom, kaskamo na konjima blatnim prostranstvima Vlaske.
Traze oni odbjeglog Roma, optuzenog za ljubavnu aferu sa suprugom svoga gospodara.
A, Romi su u to vrijeme u ondasnjoj Rumuniji (novost za mene) bili roblje, sa njima se trgovalo kao sa stokom - kupovina, prodaja, razmjena. : (
Postojao je proper robovlasnicki sistem, k'o na americkom Jugu, sa sve pijacama i pod "pokroviteljstvom" crkve (ni manje, ni vise).
Lijepo Jude slika sliku drustva u kojem su robovi, zene i etnicke manjine vrijedili manje. Mnogo manje. : (
Postepenim nizanjem crnohumornih situacija koje, paradoksalno, uzimaju oblik ozbiljnih pitanja vezanih uz probleme mizoginije i rasizma,
rekreirana je stara drustvena sfera u kojoj novac i moc imaju glavne rijeci.
Jbg., neke stvari se nikada nece promijeniti. : (

Pocastio nas je Radu Jude inteligentnim pogledom u doba ispunjeno iskrivljenim vrijednostima, u kojem je pozeljno voljeti svoje, a mrziti druge
(zvuci poznato?).
Koherentna i dopadljiva satira; film je zaista fenomenalno realiziran, od scenarija i glume do rezije - sve je tip-top.
Bravo za Aferim!

Ima bar mali milion filmova koje niste gledali, a da je marsovac tj the martinian (ili kako li se zove)
Za koje ce neko reci da je odlican film a neko da mu se ne svidja film, dok druga polovina ce reci da film vredi pogledati,
Niti sam gledao specijalne efekte niti kojem zanru pripada marsovac, a niti to, kako mu se zvase reziser, ilo jos gore ko mu je muziku komponovao, a u najgorem slucaju film ne valja jer mu je scenograf preterano neobrazovana persona lol.

Gledao sam film, inteligentan film ima se za dosta nauciti, npr, **** mi se koliko je budzet filma lol a i koliku platu ima kostimograf :-D
Jer zaista mislim da bi on mogao puno vise, i prosto sranje, jejbes radnju filma, i to sto je remek delo filma kada mrzim Dusana Jokica, ma ne znam ni ko je taj.

Film je dobar. Ali mammu uum hebem reziser... Da samo saznam ko je, ima da ga dislajkujem na yt :-D lol

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back