Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Labor day http://www.imdb.com/title/tt1967545/
Priznajem da su me privukli naziv i Kejt. Naziv nema nikakve veze sa radnjom, osim vremenske ( :( ), a Kejt standardno dobra (na svaki mogući način), te mi je def. jedna od najdražih živućih glumica.
Film ima naratora, što je simpa, i u principu je romansa, (ali sagledana očima dečaka naratora, te je lišena uobičajenih ogavnosti), no pruža solidan psihološki portret protagonista- dečaka, naratora, njegove majke sa svojim emotivnim lomovima i odbeglog zatvorenika, ubice. Ima tu nekakvih stereotipa (muškarac pruža zaštitu nemoćnoj ženi i bla bla) što je malo čudno jer je radnja smeštena na kraj 80ih prošlog veka a ne u neke 60e, ali šta je tu je, ne bode mnogo oči a može da se uklopi u čisto intimni doživljaj napuštene žene i njenog sinčića, bez da uplićemo politiku. Radnja je spora, malo me smorio, i fali mu nešto što bi razbilo dosadu, ali ne znam tačno šta... možda meni prosto nije bilo vreme za gledanje ovog u osnovi ipak pms filma.

Ovaj Reitman je odlican posao napravio sa Juno, Thank you for smoking i Up in the air.. sa nedefinisanim young adult (bljuc bljuc) i s ovim izgleda da skrece s puta.. necu ovo ni da gledam :( zao mi je i young adult sto odgledah

movie%20poster.jpg

''What is odler then America? -Knowledge and wisdom''
Odlična drama sa elementima trilera pa i horora na momente vrlo dirljiva:(...Tematika je nešto o čemu se retko priča, maltretiranje američkih urođenika od strane belaca u ovom slučaju školskog sistema i crkve...I kako uz pomoć nekih starih duhova istina izlazi na videlo. Jedan od onih koje te nateraju da se zamisliš na trenutak...11/10

Metro

metro-izle.jpg

Kao klinac sam voleo filmove katastrofe s kojima je najčešće slučaj takav da kad ih pogledate koju godinu kasnije, shvatite da su prilično bezveze. I jedini koji sam mogao uvek da gledam iznova, bio je odlični Pakleni toranj....Metro je ruski film katastrofe, pravi visokobudžetni spektakl, koji tematizuje katastrofu nastalu poplavom u moskovskom metrou. Možda ga neću gledati ponovo, ali reč je o sasvim uspelom i pametnom filmu, koji se razmahnuo taman onoliko koliko dopuštaju granice žanra, sa pokušajem da se malo to i prekorači.... U središtu priče je hirurg Andrej koji će ostati zaglavljen u podzemnoj železnici sa svojom kćerkom, ali i ljubavnikom svoje žene, uspešnim biznismenom Vladimirom. Dok oni sa još grupom ljudi pokušavaju da nađu izlaz i prežive havariju, napolju se odvija potraga i intimna drama Andrejeve žene Irine... Vizuelno, ovaj film ne odudara od američkih srodnika, a pitanja preljube i moralnih dilema daju filmu i intimniju dimenziju, koja ipak nije do kraja iskorištena. Tako Irina u tumačenju Svetlane Kodčenkove kao nezadovoljna mlada supruga, ne uspeva da izazove simpatije, jer je glumica igra isključivo kao bezobzirnu i praznjikavu ženu, dvodimenzionalno, bez prave katarze, dok je dinamika odnosa muža i ljubavnika dosta klišeizirana, iako su obojica glumaca odlični. S druge strane, cela galerija sporednih likova daje neke od lepih primera dobre glume i osećaja za epizodu. Film je pitak, naracija sasvim glatko teče i za dva sata, koliko traje, nema padova u dinamici. Ko voli filmove ovog žanra, želi da vidi kako to Rusi rade, a pri tom želi da dobije i malo više od žanrovskog filma, Metro ima preporuku.

4- / 5

7/10

Njujork, 1974. godina. 50-godišnji Kris upravo je pušten iz zatvora zbog dobrog vladanja. Mlađi brat Frenk nestrpljivo ga čeka napolju. On je policajac "koji obećava". Kris i Frenk su potpuno različiti. Nadajući se da se njegov brat promenio u zatvoru, Frenk je voljan da mu pruži još jednu šansu. Dovodi ga u svoju kuću, daje mu posao, i pomaže da se pomiri sa decom i bivšom ženom. Ali, Krisova prošlost ne da mu mira, i on se vraća kriminalu. Ovo je rimejk francuskog filma "Les liens du sang" iz 2008. godine, koji je adaptacija romana čiji su autori Bruno i Michel Papet.

Clive Owen,Mila Kunis,Zoe Saldana,Marion Cotillard,Billy Crudup,James Caan...Solidna krimi prica,dobra muzika :) Moracu da pogledam original verzij,u verujem da je bolji nego ovaj rimejk :)

large_sh2QwLdvIjBVWeLR2YHeXrkIJ6F.jpg

Joe (2013) http://www.imdb.com/title/tt2382396/ - 6/10
Dobar im je onaj Ekrem što su ga pokupili sa ulice pa zato ocena više.
Odgledah ga na tvoj predlog.

Dobra drama.

Privatniog preduzetnika koji je plaćen za trovanje stabala u šumi (a za koga radi grupica radnika), moli 15-ogodišnji dečak za posao.Dečak i preduzetnik postaju drugovi, dok ga sa druge strane dečakov otac, alkoholičar, zlostavlja kao ostale članove porodice.

Ocena> 4/5

Pogledah Attenberg http://www.imdb.com/title/tt1691323/ o kom je jelen.co pre negde pisao. Nisam gledala mnogo grčkih filmova, osobito ne onih snimljenih u 21. veku, ali posle Očnjaka a i ovog filma, ne mogu se oteti utisku da moderna grčka kinematografija koketira sa nekim boleštijama (devojka pita oca da li je zamišlja golu, o Očnjaku već da ne govorim). U ovom filmu upečatljivi su ti neki groteskni pokreti, nekakav ples, koji praktikuju glavna protagonistkinja i njena najbolja drugarica... nekako su van konteksta, baš su upečatljivi. Suluda je i priča te devojke, koja sa 23 godine uči da se ljubi i tom scenom, takođe grotesknom, i otvara se film.
Nemam pojma, baš mi je nekako čudan utisak ostavio ovaj film. Očnjak me izmestio, ovaj nije tako kontraverzan, ali je ipak upečatljiv. Vredi pogledati makar samo kao eksperiment, pošto je poprilično spor i depresivan.
p.s. pojma nisam imala da je u Grčkoj zabranjena kremacija o.O

Enemy (2013)

http://www.imdb.com/title/tt2316411/

Moj prvi post na ovom forumu rezervisan je za film Enemy. Film traje 90 minuta, a makar još 2 puta toliko vremena bilo mi je potrebno da guglam o ovom filmu. Film je rađen prema knjizi The Double. Kad se film završio počeo sam da umirem od smijeha, jer nisam mogao da pretpostavim kraj. Mislio sam da sam uzalud potrošio vrijeme gledajući ovaj film, ali sam posle čitanja komentara ukapirao da, ne da nije loš, nego ga treba i preporučiti . Tako da, ko voli misteriju i dramu, nek izvoli.
Moja ocjena je 8/10.

Snowpiercer (2013)

http://www.imdb.com/title/tt1706620/?ref_=nv_sr_1

Sva radnja filma odvija se u vozu. Zemlja je zaleđena, na njoj nema života, sav život je u vagonima. U vozu postoji hijerarhija, glavni je Ed Haris (koji se pojavljuje kratko), on je u prvom vagonu, a u zadnjem je sirotinja pusta, željna da se dočepa prvog vagona i preuzme vođenje mašine. Film koji zaslužuje da se odgleda.

Ocjena 8/10

Enemy (2013)

Moj prvi post na ovom forumu rezervisan je za film Enemy. Film traje 90 minuta, a makar još 2 puta toliko vremena bilo mi je potrebno da guglam o ovom filmu. Film je rađen prema knjizi The Double. Kad se film završio počeo sam da umirem od smijeha, jer nisam mogao da pretpostavim kraj. Mislio sam da sam uzalud potrošio vrijeme gledajući ovaj film, ali sam posle čitanja komentara ukapirao da, ne da nije loš, nego ga treba i preporučiti . Tako da, ko voli misteriju i dramu, nek izvoli.
Moja ocjena je 8/10.

Deluje zanimljivo. Stavljam ga na listu.
Volim Isabellu Rosselli, a Melanie Laurent mi je simpaticna jos od Prokletnika, tako da cu pokusati da svarim i Gyllenhala.

Enemy (2013)

Moja ocjena je 8/10.

Upravo zavrsio sa gledanjem... 7.5/10

Pocetak filma....pocetna scena..rekoh sebi .. sektasi kao u filmu Sirom zatvorenih ociju..kada on medjutim ..jedino sto je malo spor...nije los..
reziser filma je Denis Villeneuve koji je snimio prosle godine Prisoners.Jake Gyllenhaal dobar.

Covek je sam sebi najveci neprijatelj....

Pogledah Attenberg http://www.imdb.com/title/tt1691323/ o kom je jelen.co pre negde pisao. Nisam gledala mnogo grčkih filmova, osobito ne onih snimljenih u 21. veku, ali posle Očnjaka a i ovog filma, ne mogu se oteti utisku da moderna grčka kinematografija koketira sa nekim boleštijama (devojka pita oca da li je zamišlja golu, o Očnjaku već da ne govorim). U ovom filmu upečatljivi su ti neki groteskni pokreti, nekakav ples, koji praktikuju glavna protagonistkinja i njena najbolja drugarica... nekako su van konteksta, baš su upečatljivi. Suluda je i priča te devojke, koja sa 23 godine uči da se ljubi i tom scenom, takođe grotesknom, i otvara se film.
Nemam pojma, baš mi je nekako čudan utisak ostavio ovaj film. Očnjak me izmestio, ovaj nije tako kontraverzan, ali je ipak upečatljiv. Vredi pogledati makar samo kao eksperiment, pošto je poprilično spor i depresivan.
p.s. pojma nisam imala da je u Grčkoj zabranjena kremacija o.O

Ubav, ubav... Mene je prvobitno privukla muzika iz trejlera. Secam se da sam pomislio kako neko ko voli "Suicide" ne moze da bude los reditelj. :) Ocnjak me jeste zabavio, ali sam imao utisak da je u njemu sve nekako nabacano s tim ciljem da bude nabacano, odnosno da reditelj nije po svojoj prirodi cudak, vec da vestacki pumpa atmosferu. Ono i Attenberg, kako kazes, ima svoje nebulozne momente, medjutim, ova glava ih je dozivela kao nezne, poeticne i svrsishodne (Erot u depri, nastajanju; ni dobar ni zao itd. :). Nego, da ne mlatim slamu koju ni sam nisam temeljno izmlatio...

Kad smo vec kod referenci, treba pomenuti da se njih dve (glumica i rediteljka) pojavljuju u Linklejterovom "Before midnight". Sa drugom je saradjivao jos i ranije, na Slacker-u (sto sam tek sad provalio).
le-film-du-jour-premiers-plans-le-cine-inde-grec-debarque-au-festival.jpg

P.S. Posto nemam problem sa time da ljudi jedni drugima ispravljaju korak, skrecem ti paznju na to je pravilno reci, "kontroverzno". "Od latinskog controversus što znači sporan.", kako stoji na sajtu posvecenom pravopisu.

Ubav, ubav... Mene je prvobitno privukla muzika iz trejlera. Secam se da sam pomislio kako neko ko voli "Suicide" ne moze da bude los reditelj. :) Ocnjak me jeste zabavio, ali sam imao utisak da je u njemu sve nekako nabacano s tim ciljem da bude nabacano, odnosno da reditelj nije po svojoj prirodi cudak, vec da vestacki pumpa atmosferu. Ono i Attenberg, kako kazes, ima svoje nebulozne momente, medjutim, ova glava ih je dozivela kao nezne, poeticne i svrsishodne (Erot u depri, nastajanju; ni dobar ni zao itd. :). Nego, da ne mlatim slamu koju ni sam nisam temeljno izmlatio...

Kad smo vec kod referenci, treba pomenuti da se njih dve (glumica i rediteljka) pojavljuju u Linklejterovom "Before midnight". Sa drugom je saradjivao jos i ranije, na Slacker-u (sto sam tek sad provalio).
le-film-du-jour-premiers-plans-le-cine-inde-grec-debarque-au-festival.jpg

P.S. Posto nemam problem sa time da ljudi jedni drugima ispravljaju korak, skrecem ti paznju na to je pravilno reci, "kontroverzno". "Od latinskog controversus što znači sporan.", kako stoji na sajtu posvecenom pravopisu.

zahvaljujem za ispravku :) znala sam za poreklo reči, ali mi nikad nije palo na pamet da je zaista pogrešno koristim.

Night Watch (1973)

MPW-11474

Preporučen je ovih dana na forumu od jednog znalca ovog žanra, pa sam ga večeras pogledao i nisam se pokajao. Na prvi pogled deluje neobično da ovaj film nije malo bolje prošao, s obzirom da je reč o prilično dobrom filmu. Međutim, ako se ima na umu da je snimljen 1973. i da su se do tada desili mnogi srodni filmovi, te da nije snimljen u Holivudu, nego u Britaniji, deluje malo jasnije zašto je ostao u zapećku. Pošto je sadržaj već napisan par postova više, ukratko: psihički nestabilna žena s traumom iz prošlosti ugleda leš u napuštenoj kući preko puta, ali kako policija ne pronalazi ništa u kući, svi su ubeđeni da ona gubi razum.Metod glume Elizabet Tejlor 1973. godine deluje kao anahronizam, budući da glumi tehnikom karakterističnom za zlatno doba Holivuda, koja nema mnogo veze sa filmom sedamdesetih, ali s obzirom da je ceo film takav,, Tejlorova se uklopila u koncept i napravila upečatljiv lik u svom prepoznatljivom stilu - žena na ivici nervnog sloma. :) Bili Vajtlou je odlična. Zaista ima sličnosti s mnogim ranijim filmovima, kao što su Svedok ubistva i Pogrešan broj, oba s Barbarom Stenvik, Hičkokov Prozor u dvorište, Slatka Šarlota i još nekima, ali sasvim lepo egzistira sam za sebe i od mene topla preporuka.

4/5

Rosewood Lane
Sonny Blake (Rose McGowan) dolazi u malo mestašce Rosewood Lane na uviđaj jer joj je otac nastradao padom niz stepenice. Naizgled očigledna nesreća pripitog čoveka kasnije će doći u pitanje, kada se Sonny u radio emisiju uključi momak i unese nespokoj i sumnju u pomenuti nesrećni slučaj. Naime, Sonny je psihijatar i ima svoju noćnu talk-show emisiju, a momak koji se javio je lokalni raznosač novina i ne zaustavlja se na tom javljanju već joj nekoliko puta provaljuje u stan. Policija mu ništa ne može, iako ga je Sonny lično videla, jer ima alibi roditelja koji tvrde da nije napuštao svoju sobu. Po toj logici bi neko uz „alibi“ roditelja mogao svakojake zločine da uradi, ali dobro, to je samo jedna od stvari kojima film nervira gledaoca. Nije los, ali moglo je to mnogo bolje. 5/10

Uvrnuto. Baš sinoć se setim filma Vojničina (Heartbreak Ridge), koji sam pre 300 godina imao na video kazeti, mislim se je u sebi "baš ću morati to da skinem, da revizitujem", kad evo ga na B92 baš sad. :neutral:

Samo, ne znam da li će to biti tako dobro, kao na pomenutoj kazeti, gde posle par sekundi statike sa kraja filma kreće i kraj Kose i Manchester, England, England. Eh, kako bih voleo da nisam presnimio tu kazetu. :andjeo:

PS: Kraj kog filma kreće posle statike saznao sam 10 godina pošto sam presnimio kasetu.

Meh, odgledo sam. I dalje mislim da je bolji kraj sa moje video kasete.

Dobro, lažem, nije moja video kaseta, iznajmio sam je iz video-kluba i nikad je nisam vratio.

Dobro, lažem, nisam je ja iznajmio, uzeo sam je od rođaka koji nije imao nameru da je vrati u video klub i nikad mu je nisam vratio. Ako razmislite, to mu dođe ko neka vrsta Robin Huda.

Tako i moj rodjak poseduje talenat da iz supljeg presipa u manje suplje. Postace milioner! Neminovno... A nama staticnima ce crvi kolonizovati lubanju pre nego sto budemo razabrali koji je kraj bolji. Doduse, red je da jednom bude valjano ispunjena.

Na kazeti!

edit: Sta li sam ja tripovao sinoc? lol

Poslednja izmena:
You.Will.Meet.a.Tall.Dark.Stranger 2010
http://www.imdb.com/title/tt1182350/

Žanr: Woody Allen
Podžanr: Comedy|Drama|Romance

Priča se vrti oko starijeg bračnog para, nihove ćerke i zeta.Oba braka pucaju, matori nalazi mladu starletu sa kojom se ženi i želi sina, baba se navukla na proricanje sudbine i traži svog novog muža, zet je neuspešan pisac koji se zaljubljuje u komšinicu, a ćerka u svog šefa na poslu. Zet krade rukopis za novu knjigu od prijatelja koji je poginuo.

Nije loš, ko voli Woodya.... Iznenada banemo u živote 4 potpuno nepoznate osobe i isto tako ih napustimo....

Bunny Lake Is Missing (1965)

zitv03.jpg

Malopre odgledao. Rec je o jako dobrom filmu.

Prica prati Eni Lejk (Carol Lynley) - samohranu majku koja se sa cerkom iz Engleske upravo preselila u Ameriku, ne bi li zivela sa svojim bratom (Keir Dullea). Zaplet krece posto Eni odvode cerku u obdaniste i ostavi je kuvarici. Kada kasnije dodje po nju, devojcice nema, a niko od osoblja se ne seca da je klinku uopste i video. Nema ni kuvarice. U potragu za nestalom/nepostojecom Bani ukljucuje se i policija - na celu sa porucnikom Njuhausom (Laurence Olivier) koji pokusava da otkrije istinu. Film ima nekoliko manjih rupa, ali je zato atmosfera odlicna. Pogotovo efektna scena je ona sa lutkama, a manje poznata Martita Hunt je odlicno ozivela, po meni, najzanimljiviji lik u filmu - penzionisanu vaspitacicu, zainteresovanu za decije kosmare. Pojacanje ekipi u vidu Anne Massey (frenzy/peeping tom) nije toliko uticalo na film, jer je njena uloga previse sporedna da bi bila zapazena, ali je svakako uvek lepo videti je.

Mozda bi realna ocena bila jaka osmica, ali zbog uzitka koji sam imao dok sam gledao, sjajne price, atmosfere i glume... ocenicu ga sa devetkom. Velika preporuka. Posebno za ljubitelje zanra.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back