Glavni pretendent za nagradu Oskar je...

Uros_92

Veoma poznat
Poruka
10.326
Film "Crni labud" http://www.imdb.com/title/tt0947798/ sa čak 12 nominacija prednjači među ostvarenjima predloženim za američku nagradu "Izbor kritičara" koja je postala glavni pokazatelj ko će dobiti Oskara.
Ova melodrama, sa Natali Portman, Milom Kunis i Vinsentom Kaselom u glavnim ulogama, smeštena u svet baleta, postigla je rekord u broju nominacija u trci za nagradu "Izbor kritičara" koja se dodeljuje već 16 godina. Natali je za rolu u ovom filmu nominovana i za najbolju glumicu.

Za njom slede filmovi "Kraljev govor" i "Čovek zvani hrabrost" sa po 11 nominacija, film "Početak" sa 10, dok je "Društvena mreža" skupila devet.

Sva četiri filma će se sa ostvarenjem "127 sati" nadmetati u kategoriji za najbolji film i režiju.

U trci za najbolji film, pored njih, će se naći i "Borac", "Grad", "Priča o igračkama 3" i "Zimska kost", a ono što začuđuje jeste da na listi nema filma Sofije Kopole "Negde" i "Zatvorenog ostrva"

Kolin Fert jenominovan za nagradu za najboljeg glumca, za ulogu kralja Džordža Šestog u filmu "The King's Speech". Za uloge u tom filmu Helena Bonam Karter i Džefri Raš su u konkurenciji za nagradu za najbolju epizodnu ulogu.

Nominaciju u kategoriji najbolji glumac dobio je i junak filma "Čovek zvani hrabrost" Džef Bridžiz.

U poslednjih deset godina desilo se da Oskara za najbolji film dobija upravo pobednik nagrade "Izbor kritičara" koju organizuje Udruženje filmskih kritičara Amerike i Kanade. Nagrada Zlatni Globus postigla je samo polovičan uspeh za isti vremenski period.

Pobednici će biti proglašeni na svečanoj dodeli nagrada 14. januara u Holivudu.
 

Back
Top