Oduvek su me iritirali glasni ljudi.
Razumem da ima i nagluvih i onih naviknutih da se dovikuju preko dvorišta, možda se boje da niko neće obratiti pažnju na njihove monologe.
Pitam se, da li nadvikivanje deluje upečatljivije od normalnog govora? Reči se čine bitnije? Ego je zadovoljen?
Uz glasan govor neretko ( u paketu ) ide izražena gestikulacija, mlataranje rukama i značajne grimase. Pomalo smešno ali i jezivo.
Spadate li u grupu dalekodobacivača reči?
Ja sam glasan, ali to zavisi od toga da li mi sagovornik daje znake da cuje dobro i razume...npr u roku od 1h dva razgovora telefonom u prvom slucaju sam bas glasan a ja mogu , bio sam operski pevac, znaci mogu da razvalim glas bas jako...a drugi razgovor oba muska , tiho...
I bas razmisljam sto ...
I dodjem do toga da mi prva osoba stalno trazila da ponavljam sta kazem, jer ne razume sta sam rekao , sta sta ... ili pogresno ponovi ali mislim da je zbog toga sto sporije cuje, a mozda i veza bila tisha, ali ja sam jace cuo taj razgovor na mom kraju a jace sam i dizao glas...
Dok drugi razgovor razgovetno osobu cujem isti nivo jacine kao i prvi , ali ja mnogo tise razgovaram jer mi osoba nijednom ne ponavlja da ne razume...spontano ostanem na niskom tonu..
E sad zakljucak, ako pricate sa glupim ljudima ili sa poremecajem paznje, onda cete nesvesno , bar ja , krenuti da pojacavate glas...sta sta , deluje bukvalno kao dugme za pojacanje...
Sto je najgore, ima cudnih situacija...moj cale npr , nagluv covek...a stalno pridikuje sta se derete kad neko drugi prica....ali kad njemu taj isti prica, on ga ne cuje razgovetno , ja bar tako mislim , tj mora da se uspori i da se razdvaja i malo pojaca...
Tako da nije do mene, a ovo je sta okolnosti zahtevaju od mene..
Inace za komunikaciju moj pristup je do 3 do 6 recenica, sve kratko jasno bez dvosmislenosti ...tacno usmereno odredjenim osobama i na nivou koji mogu da razumeju...
Sastavni deo je intonacija. Gestikulacija je suvisna, bitan je stav, zbog pripreme osobe da bude otvorena za slusanje, to je tako sa ljudima ako te ne postuju ili ne zapazaju ili te se ne plase, onda te ne cuju...ne ukljucuju se..
Ako su nesigurni u sebe desava se da imaju delay , od nekoliko desetina sekundi...
Npr devojke koje su pod utiskom imaju delay od 10 sekundi kad te ne cuje....ne znam tacno sta razmislja ali sigurno te ne cuje...pogubljena je...u svojim mislima i nekim preispitivanjima sta i kako da se postavi..
Namerno je prosiren odgovor jer je razaznavanje govora sve veci problem zbog mentalnih smetnji koje nisu dijagnostikovane kod ljudi na balkanu....tj ti ne znas ko sta pije od lekica, a mnogi i ne piju a imaju perceptivne smetnje, imaju adhd ili nesredjene misli , beze im misli i fokus....pa moras sporije da im govoris....otprilike kao trecina brzine na dnevniku ili cetvrtina na radiju....