Glasanje na proznu temu "LJUBAVNA PRIČA"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
51.038
Na ovaj konkurs pristiglo je sedam priča. :)
Znate pravila: glasate za tri rada i dodeljujete im od 1-3 poena (3-2-1),
Opšti uslovi forumskih konkursa ostaju isti, s tim što smo vreme trajanja konkursa i vreme za glasanje malo skratili, tako da će glasanje trajati pet (5) dana, počevši od ... odmah, pa do 27. oktobra do 21h. Takođe, bili smo malo "elastičniji" po pitanju broja karaktera, iz prostog razloga jer sam to zaboravila da vam naglasim pri otvaranju konkursa, a ne bi bilo fer da vam naknadno sugerišem skraćivanje. Uostalom, ljubav ne zna za granice, naročito u broju slova i slovnih znakova.
Pobednik bira novu takmičarsku temu. :)

A sada slede priče o ljubavi.
write-what-you-love.jpg

1.
KUPAC U SIVOM

Prvo je primetila dvojicu poznatih i priznatih književnika i tek onda ,između njih tog ,iako za glavu skoro višeg,čoveka u sivom odelu...Ispod je imao ,takođe,sivu majicu, a ženskom oku nije promaklo da su i mokasine bile takve...Nosili su po konzervu nekog pića i polako šetajući hodali glavnom "ulicom" hale...Štandove nisu ni pogledali...Smejali su se i gestikulirali, a stariji književnik im je pokazivao da su opaljeni...
Prišli su štandu za kojim je bila ona,bolje reči,čovek u sivom je prišao i uzeo jednu njenu knjigu u ruke dok su ona dvojica književnika na sredini "ulice" i dalje raspravljali nasmejani...Shvatila je da o ribolovu pričaju...Svašta! Na sajmu knjiga o pecanju!
-Pošto!?
Blenula je u čoveka u sivom ne shvatajući odmah šta to pita,očekivala je neko pitanje šta li...
-Gospođo,pošto ova knjiga?
Snašla se brzo i rekla cenu.
Čovek je izvadio novčanik iz sakoa i izvadio novčanicu da plati...
-Moram onoj mojoj da kupim knjigu od ove književnice,sviđa joj se kako piše...Rekao je onoj dvojici,a mlađi mu je samo mahnuo rukom i nastavio razgovor sa starijim...
-A je li se vama svidela knjiga?
-Molim? Pa...oklevao je,a onda je primetila neku oštrinu u očima u deliću sekunde...Nije loše,obzirom kako pišu naše književnice...
Očigledno je shvatio da je ona pisac te knjige,pomislila je...
-Da potpišem "onoj vašoj" knjigu...
-Može...Molio bih vas,biće joj drago...Uhvatila ga je nespremnog,pomislila je...
Dok je potpisivala,on se poluokrenuo onoj dvojici i rekao:
-Idemo na Zemunski kej na pivo...Vodim vas u pravu bašticu uz samu vodu da ispiramo i mozgove i bubrege...
-Ja ću samo bubrege,a vas dvojica mozak i ne možete-davno je izlapio!
Smejali su se dok je književnica stavljala knjigu u kesu s logom izdavačke kuće i vraćala mu kusur...Lepo je videla kako čoveku u sivom prosto varniče oči dok se smejao...Oštre crte
lica ,jak ten kao u nekog terenca i izbrazdano lice godinama nisu umanjivali taj veseli izraz...
-Hvala gospođo...
Otišli su smejući se i zadirkujući mlađeg da je on na redu da im namakne kakvu mlađu pesnikinju...
Ostala je pustoš za njima!
Iako je bilo dosta prolaznika kao da je neka promaja zaduvala halom...
Još pri kraju hale ih je videla...Onaj u sivom u sredini je bio za glavu viši...

2.
LJIGAVA, ALI ISTINITA LJUBAVNA PRIČA

Hmm...kažete ljubavna priča...dobro, neka bude..jedino sto ja tuđe priče ne umem da ispričam, samo svoje, a moja i nije neka, priča ko priča, ljubav ko ljubav....ko jos želi da sluša o tuđim ljubavnim pričama - samo dokoni i zavidni, zna se...al’ ‘ajde, neću dugo...
Moja priča je prastara, traje, evo već.....preko deset godina – znači da je nemoderna, pomalo vec uvoštala od stajanja, takoreći demode. Jedinu čar joj daje to što je moja priča preljubnička, nije ono “ljubav, venčanje, brak, deca, pa teraj do smrti”, ne, ne..uopšte nije to..više je “ljubav, rastanak, ljubav, rastanak, neke druge ljubavi sa sve venčanjima, brakom i decom, pa opet ta naša ljubav”, pa tako..videćemo kad će opet rastanak, a sigurno će....tako to kod nas ide, valjda je suviše razlika među nama, razlika u godinama, razlika u državama, razlika u jeziku, razlika u statusu, razlika u načinu života, a samo jedna stvar koja nas povezuje-ljubav. No, svi znamo da ljubav nije dovoljna da ljudi budu srećni, zadovoljni, ili u našem slučaju prosto-dovoljna da budu zajedno, to je dovoljno samo u filmovima A produkcije, nikada u realnom životu.

Elem, htela sam da vam kažem da ja tog čoveka stvarno volim i mislim da i on voli mene, dakle-jeste ljubav. Nekada davno možda i nisam bila sigurna, jer, znate, lako je pobrkati ljubav sa nečim mnogo prizemnijim kada tog nekog upoznate, spoznate i viđate samo u primamljivim okolnostima, uvek su tu bila neka putovanja, neki luksuzni hoteli, neke fine, otmene večere, neki dubokoumni razgovori, neke erotske, divlje reči prošaputane na stranom jeziku, pa ne zvuče tako otrcano i prosto kao kada ih izgovaramo na sopstvenom. Morate se složiti da je u takvim okolnostima užasno lako pomisliti da nekoga voliš. I ja sam, priznajem, tom mogućnošću sebe čak i tešila svaki put kada nam naiđe ona sekvenca rastanka koju sam spominjala na početku priče. Kažem sebi onda “Nije to ljubav, mala, ne pali se, to je samo dobar sex na krevetu sa dobrim federima, to je samo skupo vino koje ne piješ svakoga dana, to je samo njegovih deset godina i ceo jedan život više, na to si pala, i to će proći čim ti prođe i taj mišićni spazam međ nogama”. I moram vam reći da je godinama ta mantra i uspevala da me drži da se ne raspadnem, da ne ostavim sve i oteram i sebe i druge do đavola. A, onda...onda ga opet vidim i bude bre sve onako ljigavo kao što su nas petparački romani tokom puberteta i učili da treba da bude: pogled, reči, drhtanje, vlaga među nogama, poljupci u kojima se gubiš, obećanja, kajanja i priznanja (dobro, ne baš tim redosledom), planovi u kojima smo zajedno do kraja života. Jednom rečju, kako je postavljač teme i tražio-sve (baš) pršti od ljubavi. I, pravo da vam kažem, sad kad sam to ovako koncizno sve stavila na papir, postaje mi jasnije da to i jeste ljubav, možda nije ono što sam ja od ljubavi u životu zahtevala i očekivala, možda nije monogamna, isključiva i jednostvna, pravolinijska i sveobuhvatna, ali je moja, živim je već dugo i sasvim sam sigurna da ću sa njom i da capnem. Bljak. Možda nisam ovu ljigavštinu trebala da ostavim na kraju?

3.
MARINA PRIČA

Mara je bila obična seljanka sa običnim životom. Rođena je u tradicinalnoj seoskoj porodici, poštovanoj i vrednoj, rasla srećno kao i većina dece, išla nešto malo u školu i, uprkos stidljivoj prirodi i osrednjoj lepoti, udala se na vreme za pristojnog momka iz dobre kuće. Sa njim je izrodila najpre dve kćeri, a potom i sina. Lepo su živeli gotovo dvadeset godina, kada je iznenada Marin muž umro sedeći za sofrom. Kažu da mu je samo glava klonula kraj tanjira supe sa dronjcima koja se pušila.
Elem, Mara se jedva dozvala sebi, tugovala je teško i dugo, deca, svekar, svekrva i cela familija trudili su se da joj pomognu u situaciji u kojoj se našla, ali je sve to išlo prilično traljavo. Vreme je prolazilo i tek nakon pet, šest godina počela je da prihvata sudbinu koja je snašla i da ponovo gleda svet oko sebe, da razgovara sa ljudima i da se osmehuje. U tom momentu imala je jedva 45 godina i bila još uvek lepuškasta.
I tako, jednoga dana radeći po avliji, primetila je na sebi poglede komšije Radeta. Rade je godinama bio udovac, žena mu je poodavno umrla, a u tom kratkotrajnom braku dece nisu imali. Sličnih i godina i sudbina, oboje tihi i snebivljivi po prirodi, tek, Mara je počela da primećuje Radetove poglede sve češće. U njoj se polako pojavio davno zaboravljeni nemir, hvatala je sebe da se vazda nešto maje po dvorištu i osvrće unaokolo tražeći njegove oči. Talasi uzbuđenja kada ih ugleda zbunjivali su je, pa čak i plašili. Nije joj trebalo dugo da shvati da je to ljubav ponovo ušetala u njen život, ali joj je trebalo vremena da to prihvati. Ko se, pobogu, zaljubljuje u tim godinama? Ali, kako je ljubav viša sila, a ona po pravilu uvek pobeđuje, nakon nekog vremena shvatila je da je, htela - ne htela, Rade postao važan deo njenog života, a bo'me i ona njegovog. Reči koje su međusobno razmenjivali bile su šture, uvek su to bili kratki razgovori na opšte teme, sve dok se jednog dana Rade nije odvažio i došao kod Mare na kafu, probravši vreme kada nikog nije bilo u kući osim nje.
-Maro, taka i taka stvar... , ja sam gotov, il' da te ženim il' da 'mrem, ovako ne ide.
Mara se dobro obradovala, ali i dobro uplašila.
-Kako ćemo siroti Rade, šta će mi deca reći? A selo?
U to vreme nastarije Marino dete imalo je gotovo 25 godina, najmlađe 21 i bili su već svoji ljudi. Kćeri udate i lepo situirane, sin, još mlad za ženidbu, vredno je obrađivao imanje, videlo se da će biti dobar domaćin. Poznajući svoju decu, znala je Mara da to neće ići lako, pa ona sama je uspomenu na pokojnog muža negovala brižljivo i sa puno elana. Za sve troje pokojni otac je bio muškarac nad muškarcima, domaćin nad domaćinima, čovek bez premca i kako da sada takvog muškarca zameni komšija, takav kakvog ga Bog dao, neugledan i skroz običan.
Šta će, kako će, dogovoriše da ljubav taje, viđaće se krišom, dok Mara ne pripremi decu i saopšti im da bi se udala. Rade bi sačekao da svi poležu i onda se polako došunjavao do Marine kuće. Neprekidno ju je nagovarao da ubrza stvar i govorio da su njegove namere časne, ali je ona stalno sve odlagala. Neko vreme im je lepo išlo, ljubav je cvetala, ali svi znaju da se takva rabota ne da dugo kriti. Ostale komšije su primetile Radetova šunjanja i ubrzo se sve saznalo. Selo je, u nedostatku drugih dešavanja, raspredalo razne priče, čak je bilo i onih koji su tvrdili da je Mara živela sa Radetom mnogo pre muževljeve smrti. Uglavnom, svet se podelio na one za i one protiv te ljubavi. Ispostavilo se da su Marina deca, kao što je i očekivala, bila apsolutno protiv. Ljuti na majku prebacivali su joj koješta, smatrali su da je voditi ljubav u njenim godinama velika sramota, čak su i pomalo verovali besmislenim glasinama. Sama pomisao na mati u zagrljaju nekog muškarca bila im je potpuno neprihvatljiva. Malo, pomalo, došlo je do toga da su joj zabranili da se viđa sa Radetom, uslovili su prekid njene "nedolične" veze svojim dolascima, viđanjem sa unučićima i sl. Za to vreme svekar i svekrva su se trudili da ne staju ni na čiju stranu. Znali su da ružne glasine nisu istinite i šta znači drug u starosti, ali nisu želeli da se zameraju unucima.
Ovakav razvoj događaja je od napokon sretne Mare ponovo napravio duboko nesretnu i rastrzanu ženu, koja se lomila između svojih osećaja ljubavi prema muškarcu i ljubavi prema deci. Mučila je svoju dušu, mučila Radeta i na kraju mu zabranila da dolazi. Nesrećni ljubavnik se nije lako predavao, molio je, uveravao u svoju ljubav, govorio kako deca već sada imaju svoje živote i da mora da gleda sebe i sa kim će ostariti, da ne uskraćuje sebi sreću koju su oboje zaslužili, da ne čine ništa loše, da će ljutnja njene dece vremenom prestati... nije pomoglo. Mara je bila nepokolebljiva, neće ona da je se deca odreknu, ugušiće ljubav i gotovo. To gotovo i nije baš bilo gotovo, viša sila je viša sila, te je i dalje često privirivala u komšijsko dvorište i povremeno, uz ogroman osećaj krivice i kajanja, puštala ljubavnika sebi. I tako, dugih i mučnih pet godina. U tom začaranom krugu niko nije bio zadovoljan, ni ljubavnici, ni Marina deca.
A Mara je vremenom bivala sve nesrećnija i sve bleđa što su njena deca, sada starija i zrelija, najzad primetila.
Dogovor je, na kraju, relativno lako postignut, neka je, neka se uda kad joj je baš toliko stalo.
I bi... Posle toliko vremena ode Mara u Radetovu kuću. Sve je bilo kako joj je obećao, oženio je pred matičarem, ne samo pred Bogom, skromno, samo uz kumove. Ona se, uprkos svojih pedesetak godina, još uvek pomalo snebivala, ali je zajednički život napokon mogao da počne. Međutim, sreća koju je toliko čekala nije vratila rumenilo u Marine obraze. Osmeh na licu su polako oterali najpre mali, a zatim sve veći bolovi. Kada se obratila lekaru već je bilo kasno. Metastaze su se proširile po celom telu i nije prošlo ni cele dve godine od ulaska u novi život, a Mara se ugasila.
Sahranili su je u Radetovoj porodičnoj grobnici uz silne suze i ogromno i gorko kajanje njene dece. Selo je posle pričalo da je, u stvari, umrla od ljubavi.

- - - - - - - - - -

4.
NEŠTO KAO LJUBAV

Nije bila nepromišljena kada se prepustila osećanjima, samo joj je bilo dosta da bude razumna,racionalna i odmerena.Od malih nogu,naučena na dobar dan,hvala i dovidjenja, dobrog držanja i hoda,vazda vesela i raspoložena prema okolini, nije dozvoljavala da joj pridju oni koji za sobom ostavljaju pustoš, dok nije upoznala Njega.Da li je sudbina bila ili taj trenutak u njoj, tek, morala je saznati da postoje i takvi i da se teško prepoznaju. Koliko je prošlo od tada? Mesec,dva, godina ili ceo život?
Nije znala tačno, osim da je sve ukazivalo da može biti neverovatno,neponovljivo,intrigantno, strastveno,sexi,drugačije od svega. Mada, razumela je ona njega i više nego sto je on mogao da pretpostavi.Malo je njemu svega u životu.Taman toliko, koliko mu je malo srce.

- - - - - - - - - -

5.
PISMO

"Najdraža,

Trebalo mi je puno snage i hrabrosti da započnem ovo pismo. Ne znam ni da li ćeš ga pročitati do kraja. Možda ćeš pobeći, onako kako si činila u poslednje vreme, onako kako te nikad nisam učio. Sećaš li se onoga o čemu smo pričali ne tako davno? Pitala si se - zar i muškarci umeju da plaču? Da, umeju, zbog sebe, zbog drugih, zbog nečeg ličnog, nečeg uopštenog, nečeg skrivenog i tajnog, plaču u samoći, onda kada ih niko ne vidi, kada su sigurni da ih niko ne čuje. Onda smo plakali zajedno i nije me bilo stid. Brisali smo jedno drugom suze poljupcima pokušavajući da speremo neodredjenu tugu i teskobu. Milovala si mi lice, mrsio sam ti kosu, utapali smo umirućim šapatom neko beznadje bez povoda i smisla. Poznavao sam te ali nekako osećao da postoji nešto što nisi dopuštala da se vidi i čuje. I toliko sam želeo da razumeš da ja mogu sve da nosim. Otišla si umirena a da nisam znao koliko je to bio samo privid. Nisi se javljala danima. Zažalio sam što su me suze izdale, možda umanjile u tvojoj duši. Prokleo sam svoju trenutnu slabost i nemoć, poželeo da nestanem ali da ti najpre tražim izvinjenje.

Pobegla si a da nisam znao kuda. Čekao sam, sludjen. Onda si se pojavila, pomalo uplašena ko zna od i zbog čega, čudno daleka, nedokučiva. Molila si me da te razumem, da te pustim od sebe, da ti oprostim. Oprostim?! To što si me učinila ljudskim bićem, ranjivim, svesnim sebe i drugih? To što sam baš zahvaljujuči tebi uspeo da postanem manje sebičan, zaista zavolim život, ljude i ponajviše tebe - inspiraciju svega najboljeg u meni, onu koja se iz nekog razloga, najednom potpuno promenila? Nisam čak ni stigao da te pitam šta bi to trebalo da ti oprostim jer mi je bilo najvažnije što si opet tu. A onda si opet otišla i više te nisam video.
Čekam te, vrati se, molim te. Život je lep, i ti to znaš, i ne dam da to zaboraviš. Ne možeš zaboraviti ono što si znala pre mene a najednom ...

Želeo bih da barem još jednom dodirnem tvoje ruke, promrsim kosu, da ti poljupcem zapušim usta i ne dozvolim im nikada više nijednu ružnu reč protiv sebe same, i ako mogu, da nekako izazovem one lepe upućene sebi, i ako možeš...meni. Dozvoli mi da barem još jednom zaplivam kroz modrinu tvojih očiju, da te stegnem, zaštitim od sveta. Dozvoli mi da se umesto tebe sunovratim u tvoje najmračnije kutke, makar se pretvorio u paramparčad! Pusti me da razgrnem oblake i oluju, poplavu i pustinju koja te guši. Samo mi daj jedan dan, jedan tren a onda idi...nezaboravna, jedina, samo moja. Ljubim te. I Volim. Zauvek.

Večni čuvar tvoje duše "

...spusti umornu ruku sa poluizgužvanim i požutelim od stajanja pismom na mršava kolena. Niz njen bledi, usahli obraz skliznu biser. Drhtavo sklopi papir i gurnu ga u džep, tupo zureći u prozor sa rešetkama.

- Vreme je za lek a onda u krevet na zasluženi odmor. Laku noć - promrmlja osoba u belom iza njenih ledja, gurnuvši joj tabletu u poluzgrčenu šaku, a onda tihim korakom izadje i zaključa vrata sobe bez izlaza.

6.
Hrabrima pripada ljubav

Coveka od srece deli tanka linija. Samo u mislima ta linija moze postati nepremostiv bezdan koji coveka onemogucava da oseti srecu, da iskusi zadovoljstvo i uziva u plodovima svog uspeha. Strah je osecanje koje coveka navodi na to da srecu udaljava od sebe.
Strah je kod Jovana izazvao osecanje da je sreca za jedan korak uvek ispred njega, da je nedostizna i da koliko god on jurio za njom, sudbina, usud, ili lose okolnosti, doprinosile su tome da mu sreca bude nedostizan ideal. A taj ideal bio je ovaplodjen u Tanji, koja je za njega bila suma svih radosti koje covek moze da oseti i prozivi kroz svoje emocije.
Tanja je zivela u njegovoj ulici, u zgradi, koja se nalazila preko puta zgrade u kojoj je Jovan ziveo. U stanu broj 15, na drugom spratu, odmah pored stana njegovog najboljeg skolskog druga. Jovan je Tanju poznavao jos od svog detinjstva. Kao petnaestogodisnji mladic, kada je isao kod svog prijatelja, u hodniku je jednoga dana primetio devojcicu –plave kose sa bistrim plavim ocima koje su izrazavale cistinu njenog srca- okupirale su njegovo mlado srce puno romanticarskog zanosa. Usavsi u sobu svog prijatelja Jovan je odmah radoznalo upitao – Video sam devojcicu koja je izasla iz stana broj 15. Ko je ona? – Njegove oci su igrale dok je zeljno iscekivao odgvor, kao da je od tog odgovora ocekivao da sazna nesto vazno o njoj, nesto sto bi potvrdilo nadu njegovog srca da se radi o plemenitoj heroini jer; njegovo srce nije moglo da zamisli drugu osobu u koju bi se zaljubio. – Niko bitan. To je Tanja, devojcica koja zivi pored mene. Prilicno povucena i dosadna, ne ide u nasu skolu, vec u neku skolu za nadarenu decu. Tamo idu oni koji se nikada ne igraju i koji po ceo dan uce.- Rec “nadarena’ koju je izustio njegov prijatelj mu se urezala u usi. Ovo je samo potvrdilo njegov osecaj da je ona posebna i da joj pripada posebno mesto u njegovom srcu.
Godinama je Jovan posecivao svog prijatelja. Kada god bi se uputio ka njemu u srcu je gajio nadu da ce sresti Tanju. Na tom putu cesto je mastao kako ce ovog puta biti drugacije, kako ce se zagledati u njene plave, bistre oci, i, svojim pogledom dati joj do znanja koliko njegovo srce zeli da uziva u njenim pogledima. Ali, kada bi je slucajno sreo, Jovan bi skrenuo pogled. Uzbudjenje bi mu nateralo knedlu u grlu koja ga je sprecavala da izgovori ijednu rec. U tami svoje sobe sebe je hrabrio da je to poslednji put da skloni pogled sa njenih ociju, i, obecavao je sebi da ce joj sledeci put reci “zdravo” kada je bude ugledao. Godine su prolazile a Jovan je spustao svoj pogled, noseci knedlu uzbudjenja u grlu od devojke koja je stasavala u lepoticu bujne plave kose i bistrih plavih ociju.

Vreme prolazi mimo nas. Ispred nas sa godinama samo stoje zadaci koje moramo ispunjavati. Stoje obaveze koje smo duzni da izvrsavamo i prema sebi, i prema drugima, ne obaziruci se na prolaznost, na promenu koja se dogadja oko nas.
Mimo vremena, Jovan je jednog dana krenuvsi ka prijatelju ispred njegovog stana ugledao Tanju. Nije imao snage da duze zadrzi pogled na njoj. Ta lepota, njemu tako nedostizna, tog casa je pocela da ga boli. Usavsi u stan svog prijatelja upitao je istim onim radoznalim pogledom – Kako je Tanja? – Udaje se kroz nekoliko nedelja – odsecno je odgovorio njegov prijatelj. Ove reci su gasile radoznali sjaj u njegovim ocima, koje su polako pocele da se povlace u svoje ocne duplje; vukla ih je dusa koja je tog trena osetila patnju i bol. Bol je bio toliki da nije mogao da zaplace, da nije mogao da ispusti nijedan krik zalosti, uzasa, protiveljenja. Mogao je samo da pusti da se njegov pogled, zajedno sa ocima, povuce.

Nakon poraza bez borbe kajanje obuzima misli. Priziva se neka nova proslost u kojoj se drugacije postupalo, bivalo se hrabrijim, odvaznijim sto je vodilo srecnom zavrsetku.
Kajanje je obuzelo i Jovana. Mastao je samo o jednoj slici, mislio je samo o jednom detalju: o pogledu koji je on uputio Tanji dajuci joj na znanje koliko je zeli i kako posebno mesto zauzima u njegovom srcu.

7.
GREŠKA

Kiša je neumorno padala već drugi dan. Njen šum i blago kuckanje po prozoru nisu mogli nadglasati zvuk svađe koji je dolazio iz susjedne prostorije. - Ti si kriva za sve, ti si je odgajala – očev glas nije odavao nikakvo sažaljenje, bio je sve grublji i suroviji. Majka se nije čula, samo poneki jecaj prekidao je šum kiše u pauzama dok je otac sipao svoj bijes. - Sramota, kakva sramota - baka je sjedila pored starog šporeta i mudro mahala glavom, dodala tek poneku, dovoljno da ocu da povoda da nastavi dalje. - Sve smo joj dali –nastavio je neumoljivo da viče. – Školu, auto-školu, izlasci, kožnu jaknu …
Ironičan osmijeh preletio je njenim licem. Škola koju su oni birali, auto- škola sa bakom na zadnjem sjedištu jer su instruktori bili na lošem glasu, izlasci sa majkom zbog čega je mnogo puta prešla i preko stida i podsmjeha svojih vršnjaka jer je želja za zabavom, mladim ljudima njene dobi i druženjem, bila jača. Kožna jakna...eh, ta nesretna kožna jakna za koju je izdvojio pola iznosa tek prodanog teleta i koristio svaku situaciju da joj to da do znanja. - Mislio sam da je pametnija, a ona je kao posljednja glupača pala na igru seoskih mangupa..kad ga sretnem, zažalit će što je ikad dirnuo u obitelj Jandrić...

Dva tjedna prije, Marko je ležerno kao i svakog jutra ušao u seoski kafić, ne prekidajući tako svoj višegodišnji ritual. Volio je tu popiti prvu jutarnju kaficu, čuti najnovije seoske tračeve.
Stara ekipa bila je za stolom u kutu male, već zadimljene prostorije. Ivan, čovjek koji je sve znao i koristio svaku priliku da svakom nađe manu i Danilo, miran i povučen mladić kojem nikad nije mogao utvrditi da li ono što govori stvarno i misli.
- Ooo, evo našeg švalera - dobaci mu Ivan. – Kojoj se snajki noćas posrećilo?
Marko se samo tajanstveno nasmiješi, sjedne i zapali cigaretu. Znao je da ga prati glas seoskog zavodnika koji najviše voli zabranjeno voće, a njemu je bilo nekako milo svaki put kad je načuo nešto od tih priča, jer nisu bile daleko od istine. Žene su ga voljele, možda zbog njegovog izgleda ili tajanstvenosti kojom je zračio...nije mu ni bilo važno.
- Lako je tebi s ovima koje muževi zapostavljaju, okreni ti nešto dobro čuvano. - nastavljao je Ivan.
- Imaš prijedlog?
- Mala Jandrićka.
- Daj mi desetak dana, a onda pripremi sanduk piva i pečeno jare... - gasio je cigaretu i polako se spremao da krene. - Takve nevine i naivne su najlakši plijen. - Pazi da u paketu dobiješ i babu, da vam drži svijeću... - kafićem se zaorio glasan smijeh. - I dokaz, nemoj zaboraviti dokaz...
- Čut će se. - dobacio im je dok je izlazio.

Ivana je bila jednostavna djevojka, prosječne ljepote. Radila je mnogo od djetinjstva, pomagala majci oko stoke dok je otac provodio dane za šankom, a navečer, dok bi se vratio kući, nije bila rijetkost da i zoru dočekaju sa stokom skrivajući se od očevog bijesa i ludila izazvanog alkoholom.
Prva ruža stigla je jedne mirne večeri. Iznenadila se ali i obradovala istovremeno. Svake večeri ostavio bi po jednu ružu i nekoliko romantičnih stihova.
Život joj je dobio neki drugi smisao; čekala je nestrpljivo da dan prođe, slušala sve brže otkucaje srca kako je noć padala, zamišljala lice koje se krije iza tih poruka koje su unijele nemir u njen život.
Pokucao je kasnije nego obično. Zastala je na trenutak neodlučno, a onda krenula. Lice koje je ugledala pred sobom bilo joj je dobro poznato. Marko. Čovjek na lošem glasu u selu, čovjek za kojeg se pričalo da nema srca, da žene ostaju u njegovom krevetu samo jednu noć. Taj isti Marko stajao je pred njom i nježno joj se smiješio. Zaboravila je u tom trenutku sve što je čula o njemu, sve priče koje su kolale, sva majčina upozorenja.
Sastajali su se svako veče u obližnjem šumarku, dok je selo već spavalo. Samo su seoski psi znali tajnu mladih ljubavnika. Prvi put u životu osjetila je one tajanstvene leptiriće u stomaku o kojima su svi pričali, prvi put je drhtala pod njegovim usnama i rukama koje su nestašno i sigurno istraživale unutrašnjost njene majice.
- Pobjegnimo. - predložio je. - Tvoji nikada neće dozvoliti da budemo zajedno. Kad vide da nam ništa ne mogu, pomirit će se sa situacijom.
Nije joj dao da išta kaže; pod dodirom njegovih usana zaboravila je na sve, pristala na sve.
Iduće noći iskrala se iz roditeljskog doma i bez razmišljanja krenula sa Markom, nošena krilima zaljubljene žene. Željela je njega, toplinu njegovog zagrljaja, željela je dom.
Večera ih je čekala na stolu, a kuća ničim nije odavala da ovdje živi samac.
Nije skidao pogleda s nje dok su večerali, osjećala je neku nelagodu dok ju je milovao pogledom,čak joj se u jednom trenutku učinilo da vidi neodlučnost….a onda je ustao i pružio joj ruku.
-Dođi.
Oklijevala je.
-Ne boj se. Dođi. – njegove su riječi bile tople i umirujuće.
Poveo ju je u spavaću sobu. Nježan poljubac budio je nemir, toplinu koja je kolala njenim venama…jednom rukom rasplitao joj je kosu, drugom otkapčao košulju…gumb po gumb, dok su usne lutale njenim vratom, palile vatru i budile uspavani vulkan. Nestalo je straha, nestalo je nepovjerenja dok se gubila u labirintu strasti pod njegovim sigurnim rukama i gladnim usnama…

Ustala je rano, sa željom da ga iznenadi doručkom. Ako je i na tren posumnjala u njega, prošla noć je izbrisala sve. Čovjek koji joj je pružio toliko nježnosti ne može biti loš…ne, nisu bili u pravu.
Osjetila je njegovu prisutnost. - Ivana….ovo je bila greška. Zaslužuješ boljeg čovjeka….Izvini.

Kiša je padala sve jače, kao da se takmiči sa zvukovima svađe. -E, moj sinko, šta si doživio…sramota… - baka je i dalje dolijevala ulje na vatru. – Bit će dobro ako i kopile nije donijela…kako ćeš ljudima pogledati u oči….sramota….
Zatvorila je rukama uši da više ne čuje. Srce je htjelo van iz grudi, gušilo ju je, zrak kao da je nestajao oko nje, tlo joj se ljuljalo pod nogama. Iskočila je kroz prozor i potrčala prema štali. Veliko uže kojim je otac izvodio stoku bilo je na starom mjestu. Uzela ga je, popela se na daske iznad silosa koje su služile kao spremište za slamu, prebacila uže preko grede, vezala omču…slike su prelazile munjevitom brzinom….greška…sramota….greška… - Nisam ja ničija sramota. – zajecala je i zakoračila u ponor .

Marko je bio nemiran, neka tiha slutnja povezana sa čežnjom izjedala ga je iznutra. Prvi put falile su mu te plahe oči, taj nevini osmijeh. Ušao je u kafić. Nastala je neuobičajena tišina, osjećao je kao da ga prate pogledi svih prisutnih. - Nije trebalo ovako ispasti. – Ivanove riječi bile su hladne. - Ivana je sinoć pokušala samoubojstvo. Bore se za njen život.
Gnjev, kajanje, nemoć sasvim su ga obuzeli, izjedali mu dušu. Proganjale su ga te zelene oči, nježan osmijeh koje je prodao za jedan trenutak lažne slave, sanduk piva… - Gnjido jedna, šta si to uradio -promrmljao je sebi u bradu i istrčao. Želio je pobjeći, želio je nestati, izaći iz kože koja mu je postajala sve teža, sve manja. Znao je da može pobjeći iz sela, iz općine, države….ali da nikada neće moći pobjeći od sebe.

2 - 3 poena, jer ova oce da capi, jos ne znamo od cega...:zper: :lol:
3 - 2 a ide mi na zivce sto je mara riknula na kraju, umesto da su ziveli srecno do 100 godina...sto svi ljubavnu pricu kontaju da mora biti nesrecna
1- 1 ovi ko u efektu leptira

- - - - - - - - - -

sto svi moraju da poriknjavaju ko da je ljubav neko zlo i ko da nije ljubav ako neko ne rikne...evo ova mara umesto da pod stare dane da seta radeta za ruku, rikne od raka, ispadne ko da je kaznjena zbog ljubavi sto se preudala. :roll:

Poslednja izmena:
Obrazlozenje Bilji - moderatori na podforumu imaju prava glasanja za temu koju nisu sami postavili, s obzirom da ne znaju ciji su pristigli radovi u pitanju. To znaci, da Borka ne moze glasati na prozi, a ja ne mogu davati poene na takmicenjima poezije. Nadam se da se ostali, i takmicari i glasaci, sa ovakvim pristupom slazu.

P.S. Nista nije izmisljeno, vec samo preuzeto sa ostalih podforuma gde istovetno pravilo vazi (ukoliko ima sumnji, proveriti na Fotografiji na primer, ili priupitati supermoderatora). Hvala.

Obrazlozenje Bilji - moderatori na podforumu imaju prava glasanja za temu koju nisu sami postavili, s obzirom da ne znaju ciji su pristigli radovi u pitanju. To znaci, da Borka ne moze glasati na prozi, a ja ne mogu davati poene na takmicenjima poezije. Nadam se da se ostali, i takmicari i glasaci, sa ovakvim pristupom slazu.

P.S. Nista nije izmisljeno, vec samo preuzeto sa ostalih podforuma gde istovetno pravilo vazi (ukoliko ima sumnji, proveriti na Fotografiji na primer, ili priupitati supermoderatora). Hvala.

Upravo prrverila na Fotografiji---------

Upravo prrverila na Fotografiji---------

Da li je sve u redu? Ima kolizije? Doduse, trenutno je tamo samo jedan moderator, i on nikada ne glasa ali ucestvuje sto je naravno ispravno, tako da je ocigledno moj navedeni primer upitan. Ali ukoliko ima dodatnih sumnji, slobodno se obrati Nini, sa kojom se upravo raspravljalo o ovome prosle sedmice a vezano za Knjizevnost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back