Glad utiče na donošenje odluka

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.365

Glad utiče na donošenje odluka: Otkriveno kako hormon grelin menja aktivnost mozga​


Svaka greška u donošenju odluka može da dovede do velikih zdravstvenih problema, pokazalo istraživanje naučnika UCL​

nervne ćelije

Credit: Janik Chemolli / Panthermedia / Profimedia
Hormon gladi koji nastaje u utrobi može direktno da utiče na deo mozga zadužen za donošenje odluka, pokazalo je istraživanje naučnika Univerzitetskog koledža Londona (UCL). Studija na miševima, objavljena u Neuronu, je prva koja je pokazala da hormoni gladi direktno mogu da utiču na aktivnost hipokampusa kada životinja razmišlja o hrani, piše EurekAlert!
- Svi znamo da glad može da utiče na naše odluke, jer o hrani drugačije mislimo u zavisnosti od toga da li smo gladni ili siti. Pomislite samo šta biste sve kupili kada biste išli u kupovinu na prazan stomak. Ali ono što može da deluje kao jednostavan koncept je u stvarnosti veoma komplikovano, to zahte da smo sposobni da koristimo ono što se naziva kontekstualno učenje – rekao je dr Endrju Mekaskil, profesor Odeljenja za neuronauke, fiziologiju i farmakologiju na UCL.

- Otkrili smo da je deo mozga ključan za donošenje odluka iznenađujuće osetljiv na nivo hormona gladi koje proizvodi naša utroba, a verujemo da to pomaže našem mozgu da kontekstualizuje izbor hrane – dodao je on.
Za istraživanje naučnici su stavili miša u arenu sa nešto hrane i gledali kako se ponaša kada je sit, a kako kada je gladan. Sve vreme su snimali njihov mozak u realnom vremenu i pratili nervnu aktivnost. Svi miševi su provodili vreme istražujući hranu, ali su samo gladne životinje počinjale da je jedu.
Naučnici su bili fokusirani na moždanu aktivnost u ventralnom delu hipokampusa, gde se donose odluke i koji nam pomaže u stvaranju sećanja i ponašanju.

Naučnici su otkrili da se aktivnost u delu nervnih ćelija u tom delu mozga povećava kada se sita životinja približi hrani, ta aktivnost uticala je na da životinje ne jedu. Ako je miš gladan, manje je nervne aktivnosti u tom delu, pa hipokampus ne sprečava životinju da jede. Naučnici su utvrdili da to korespondira sa nivoima hormona gladi grelina u krvi.


- Sposobnost da donosimo odluke u odnosu na to koliko smo gladni je veoma važno. Ako se napravi greška ona može da dovede do velikih zdravstvenih problema. Nadamo se da će poboljšanje našeg razumevanja ove veze moći da nam pomogne u lečenju poremećaja u ishranu – rekao je dr Rajan Vi, profesor Odeljenja za neuronauke, fiziologiju i farmakologiju UCL.

Grelin je hormon koji stimuliše osećaj gladi, sačinjen je od 28 aminokiselina i nastaje u ćelijama želuca i pankreasa.
izvor Telegraf Nauka/EurekAlert!
 

Back
Top