Giovanardi: Spremni smo za invaziju na Dalmaciju

Antea:
Ali,Srbija uopće nema mora! pogotovo kad se Crna Gora odlipi! :smile:
a što znači Slovenci? - traže komadićak jada i bijede gori :lol: ,uopće me ne zanima,a očekuje ih arbitraža!!
a što je jedan Talijan reka to vas toliko intrigira? jadnooo!!! :lol: Talijani da dolaze - ka turisti i ostavljaju love...
ali,opet,Hrvatska - IMA MORE,Srbija nema....

Vašu dobrotu sam osjetio na vlastitoj koži! :roll: :roll:
A i obala vam i nije nekakva...Više preferiram Tursku i Grčku! 8-)

analiticar:
Vašu dobrotu sam osjetio na vlastitoj koži! :roll: :roll:
A i obala vam i nije nekakva...Više preferiram Tursku i Grčku! 8-)
a 'dobrota' - pa normalno,kad se tako ponašate!! ultranacionalisti ste(što je jednako primitivizmu) - i kakav doček onda očekujete?
a ko vas zove na naše more :?: ionako ima i previše turista,ove godine je sezona doživila vrhunac! a šta se tiče obale,Grčku i Tursku nisam vidila,prošla san Azurnu obalu,Španjolsku i Italiju...ali,ono što je prednost je da je naše more najčišće! a najlipše plaže su naravno - jug Dalmacije - cila Makarska rivijera pa doli južnije...

Antea:
a 'dobrota' - pa normalno,kad se tako ponašate!! ultranacionalisti ste(što je jednako primitivizmu) - i kakav doček onda očekujete?
a ko vas zove na naše more :?: ionako ima i previše turista,ove godine je sezona doživila vrhunac! a šta se tiče obale,Grčku i Tursku nisam vidila,prošla san Azurnu obalu,Španjolsku i Italiju...ali,ono što je prednost je da je naše more najčišće! a najlipše plaže su naravno - jug Dalmacije - cila Makarska rivijera pa doli južnije...

У БАЊА ЛУЦИ ПОЧЕО ТРОДНЕВНИ СЕМИНАР О ЈАСЕНОВЦУ

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем отворио је јуче, 19. октобра 2005. године, у Бања Луци тродневни семинар о стардању недужних логораша у Јасеновцу.

Како је у изјави за Радио «Светигору» рекао сарадник Одбора за Јасеновац Српске Православне Цркве у Београду теолог Душан Павловић, данашњи семинар који је почео у великомученичкој Крајини стрпској, Бања Луци, на тему Јасновца организован је за професоре свих Богословија СПЦ и трајаће три дана. Основна тема је како учити о холокаусту, геноциду, како учити о Јасеновцу који је символ свестрадања српског у другом свјетском рату и уопште свестрадања српских.

Намјера рада семинара је да након сабрања у Бања Луци, обиласка мученичких мјеста у Јасеновцу и Доњој Градини, у званичан наставни план и програм Богословија СПЦ уђу и наставне јединице о Јасеновцу, односно, да неколико дана у току школске године, буде посвећено Јасеновцу, рекао је Павловић.

Семинар је почео молебаном који је у Саборној цркви Свете Тројице у Бања Луци служио Преосвећени Епископ Бањалучки Јефрем након чега је одржао пригодну бесједу, а у 10 часова је било свечано отворање у Светосавском културном клубу у Бања Луци.

Окупљенима су се обратили директор Педагошког завода Републике Српске г. Милош Милинчић, г. Душан Антељ директор Секретаријата вјера Владе Републике Српске и многи други.

Прву сесију радног дијела отворио је г. Јован Мирковић, директор музеја жртава геноцида у Београду, човјек који је два пута био директор Јавне установе «Јасеновац» прије последњег отаџбинског рата на овим просторима. Он је одржао исцрпно предавање о настанку логора Јасеновац, његовом развоју, броју жртава и његовим последицама. У наставку скупа планирана је презентација мултимедијалног CD рома «Јасеновац- Горња Градина - фабрика смрти 1941- 1945. године» као и и сусрет са преживјелим логорашима.

За сјутра је планирана посјета мјесту Драковић, поред Бања Луке гдје је 1942. године у фебрару за три дана убијено преко 2700 српских цивила, од којих преко 500 дјеце, гдје ће предавања одржати г. Предраг Уго Лазаревић и Пејо Ђурашиновић, а у поподневним часовима предвиђен је сусрет са преживјелим логорашима и разговор на тему како учити у Богословијама на тему Јасеновца.

Према ријечима Душана Павловића, за трећи дан семинара предвиђен је одлазак у у Јасеновац, а у православној цркви која је сједиште Епархије Славонске, биће служена Света Архијерејска Литургија. Учесници семинара посјетиће затим меморијални комплекс Јасеноваца и Доње Градине.

Семинар ће бити завршен у манaстиру Моштаница у петак 21. октобра 2005. године.

================================================================================================================

... и Антеа, не се*и више, молим Те... :evil:

Antea:
a što znači Slovenci? - traže komadićak jada i bijede gori :lol: ,uopće me ne zanima,a očekuje ih arbitraža!!
a što je jedan Talijan reka to vas toliko intrigira? jadnooo!!! :lol: Talijani da dolaze - ka turisti i ostavljaju love...
Јел и ти пиваш ки твоја севе Тата ми је Србин, Деда ми је Четник а ја сам рватица

Antea:
Сваки своме јату, ви у латинске земље ми у ПРАВОСЛАВНЕ: Далмација, Црна Гора, Грчка, Анталија, Антиохија итд......

Antea:

Ima Srbija nesto sto vi nikad necete imati i sto nikada niste imali, a to vredi hiljadu vasih dalmacija. Sacekaj jos malo pa ces videti kad dodje Ferragosto gde ce ici Italijani. Kukacete ko zadnji bednici da vam dodju gosti odavde. Isto kao sto rade Crnogorci zadnjih godina, kad vide da im puca sezona. A kad realno pogledas, taj vas turizam za strance je bio samo za nemacke kucne pomocnice, radnike i nizi srednji sloj. Da nije bilo gostiju iz Srbije da vam podignu nivo, propali bi ste. A moj ti je savet...idi svaki put kad mozes u Dubrovnik i nagledaj ga se. Jer on dolazi u Srbiju zasigurno. :lol:

Бл:
Ма читава далмација ти је Српска, што латина Срба што Православаца Срба.
Па Гарашаниново НАЧЕРТАНИЈЕ су помагали Фрањевачки Српски Латински манастир.
НЕВЕРОВАТНО АЛИ ИСТИНИТО. ХРВАТИЗАЦИЈА СРБА У ДАЛМАЦИЈИ ПОЧИЊЕ ДЕКРЕТОМ РАРЕ КОЈЕ ИМА НАША СРСПКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ПОСЕДУ . КАДА РАРА КАЖЕ ДА СЕ ОД ДАНА ТОГА И ТОГА ИМАЈУ СВИ СРБИ ЛАТИНИ ЗВАТИ ХРВАТИМА:
:lol: :lol: :?

Rara :lol: :lol: :lol: Ova ti je dobra :lol: :lol: :lol:
Giovanardija za predsednika!

marlon:
Ima Srbija nesto sto vi nikad necete imati i sto nikada niste imali, a to vredi hiljadu vasih dalmacija. Sacekaj jos malo pa ces videti kad dodje Ferragosto gde ce ici Italijani. Kukacete ko zadnji bednici da vam dodju gosti odavde. Isto kao sto rade Crnogorci zadnjih godina, kad vide da im puca sezona. A kad realno pogledas, taj vas turizam za strance je bio samo za nemacke kucne pomocnice, radnike i nizi srednji sloj. Da nije bilo gostiju iz Srbije da vam podignu nivo, propali bi ste. A moj ti je savet...idi svaki put kad mozes u Dubrovnik i nagledaj ga se. Jer on dolazi u Srbiju zasigurno. :lol:
Marlone, otkud ti ta potreba za nečim što je tuđe...Ti ljudi u Dubrovniku patološki mrze Srbe...mnogi ljudi koji su iz znatiželje za vrijeme ljetovanja U Boki posjetili Dubrovnik automobilom bili su šikanirani od strane hrvatskih ekstremista.... :shock:
Imamo mi naših planina, gradova, jezera, banja, tako da nam njihov Dubrovnik nije potreban... :roll:

analiticar:
Marlone, otkud ti ta potreba za nečim što je tuđe...Ti ljudi u Dubrovniku patološki mrze Srbe...mnogi ljudi koji su iz znatiželje za vrijeme ljetovanja U Boki posjetili Dubrovnik automobilom bili su šikanirani od strane hrvatskih ekstremista.... :shock:
Imamo mi naših planina, gradova, jezera, banja, tako da nam njihov Dubrovnik nije potreban... :roll:

Pa vidis jednom si pitao ranije, rakao sam ti uzmi istoriju pa pogledaj. Najvise Srba je zivelo u Dubrovniku. To sto su extremisti sikanirali neke nema blage veze. Dosli i u gde ono Becej, pa sikaniraju, pa sta. Ti imas lep nick analiticar, pa budu dostojan njega i analiticki sagledaj sve, za i protiv, sta je sv. Josip radio od 1945 naovamo, kako je menjao populaciju gde mu se prohtelo. Kosovo je eklatantan primer. Juzna Hrvatska isto, Istru nije smeo da dira zbog Italijana...

Ne kazem ja da ce to biti, nego je to pitanje PRAVA nista drugo, a istorijski vrlo brzo u svetu ce poceti tako stvari da se sagledavaju i onda ce zasigurno biti ono o cemu sam govorio.

marlon:
Pa vidis jednom si pitao ranije, rakao sam ti uzmi istoriju pa pogledaj. Najvise Srba je zivelo u Dubrovniku. To sto su extremisti sikanirali neke nema blage veze. Dosli i u gde ono Becej, pa sikaniraju, pa sta. Ti imas lep nick analiticar, pa budu dostojan njega i analiticki sagledaj sve, za i protiv, sta je sv. Josip radio od 1945 naovamo, kako je menjao populaciju gde mu se prohtelo. Kosovo je eklatantan primer. Juzna Hrvatska isto, Istru nije smeo da dira zbog Italijana...

Ne kazem ja da ce to biti, nego je to pitanje PRAVA nista drugo, a istorijski vrlo brzo u svetu ce poceti tako stvari da se sagledavaju i onda ce zasigurno biti ono o cemu sam govorio.
Navedi mi JEDAN PRIMJER gde je navedeno da je Dubrovnik bio Srpski....Nešto ti mogu navesti: a to je činjenica da su čak i djevojke koje su iz Popova Polja dolazili u Dubrovnik da služe u kućama patricija morali, bar formalno da prihvate katoličku vjeru, dok je pravoslavnim svećenicima bilo zabranjeno da stupe na teritoriju Dubrovačke republike....
To je fakat...A da li su oni bili Srbi prije 1000 godina kada su kao slavenski doseljenici došli na to područje-besmisleno je i raspravljati... :roll: :roll:

analiticar:
Navedi mi JEDAN PRIMJER gde je navedeno da je Dubrovnik bio Srpski....Nešto ti mogu navesti: a to je činjenica da su čak i djevojke koje su iz Popova Polja dolazili u Dubrovnik da služe u kućama patricija morali, bar formalno da prihvate katoličku vjeru, dok je pravoslavnim svećenicima bilo zabranjeno da stupe na teritoriju Dubrovačke republike....
To je fakat...A da li su oni bili Srbi prije 1000 godina kada su kao slavenski doseljenici došli na to područje-besmisleno je i raspravljati... :roll: :roll:

Necu nista analiticar da ti dokazujem i ulazim u istorijske rasprave. Rekao sam ti isto i na drugom topicu, a i eremita ti je isto rekao.

analiticar:
Nakon što je Napoleon uništio Dubrovačku Republiku, on je vodeći računa o etničkoj i vjerskoj strukturi stanovništva ovaj grad priljučio Iliriji-tj Hrvatskoj....
Sa propadanjem Napoleonovog Carstva Dubrovnik i dalje je u sastavu Dalmacije koja je pod vlašću Austrougarske sve do 1918.god

Eto vidis zbog cega ne zelim da ucestvujem u diskusiji cije je cije. Koje godine je Napoleon osvojio Dubrovnik? 1808. Poredis Iliriju sa Hrvatskom :lol: Koliko je bio u posedu Ilirije-ni deset godina, a koliko je bio nezavisan, jel treba da kazem? Cak i pro ustaski orijentisani istoricar Vinko Foretic autor najobimnije istorije Dubrovnika tvrdi da su Dubrovnik osnovali Hrvati i Srbi. Jedan od najpoznatjih dubrovackih istoricara zove se Milorad Medini, ako je Milorad hrvatsko ime onda sam ja George Bush. U knjizu "Dubrovacke starine" Milorad navodi da su mnoga dokumenta Dubrovacke Republike pisana cirilicom. Smrtnu presudu Dubrovacke Republike potpisao je Sv. Josip Radnik kada je odredio granice republike Hrvatske. Do danas postoje jako puno Dubrovcana koji se izjasnjavaju kao Dubrovcani a ne Hrvati. Jel dosta?

Zasto ne ulazim u ovo dublje? Zato sto mozemo onda da pricamo o Kninu, o Kosovu....o cemu god hoces. Ovo je Politika.

analiticar:

Прекини више ДА ПИШЕШ ДЕЗИНФОРМАЦИЈЕ, ЧИТАЈ МАЛО... ево макар купи последњи број "Православља"... ово је само увод:

Православна Далмација
Аутор: Живорад Јанковић, Број 925, Рубрика Свет књиге
Никодим Милаш, Београд-Шибеник 2004, стр. 584.
Књига се појављује као четврта у оквиру едиције Дела Никодима Милаша. Први пут је објављена 1901. године. У међувремену су настала још два издања - прво 1970. г. (залагањем тадањег епископа далматинског Стефана), а потом и 1989. г. Стекло се више разлога да настане овакво дело, што значи да су биле потпуно сазреле прилике за његову појаву. По писцу, на првом месту ту је притисак који православни трпе столећима: "Ваљда нема на свету земље у којој је интолеранција наспрам православне вере тако велика као у Далмацији". Годинама је излазила периодична публикација Католичка Далмација, тако да појава Православне Далмације представља очекивани и природни одговор. На то се надовезује и писање фрајбуршког римокатоличког лексикона, где се, у име науке, о Далмацији говорило језиком пропаганде.

Далмација је посебна област која има особити историјски ход, па самим тим и своју историјску хронологију која одудара од уобичајених подела. Према аутору, уочава се седам периода: 1) од 55. до 313. године; 2) од 313. до 732; 3) од 732. до 1075; 4) од 1075. до 1420; 5) од 1420. до 1699; 6) од 1699. до 1797. и 7) од 1797. до 1849. године. Година 55. узима се као време христијанизације области од стране Тита, ученика светог апостола Павла; 313. г. је издат милански едикт; 732. г. Далмација је пренета у надлежност Цариградске патријаршије; 1075. г. означава превагу латинства; 1420. г. далматинско приморје потпада под власт Венеције; 1699. г. цела Далмација доспева под венецијанску власт, а 1797. г. долази до пада Венеције.

Страдање православних у Далмацији дуго траје - још откад су следбеници светог Методија проглашени за јеретике. Сам аутор аналогију за невоље православних и прогоне од латина налази на мученичком Кипру. У обе области мартиријум непрекидно траје кроз два значења овог израза - сведочење и мучеништво. Постојаност тог света изазива дивљење: "Православној цркви далматинској треба да се цело православље поклони и да јој даде место међу својим најпрвим црквама". И овде се примећује недоследност у погледу оцене и коришћењу израза за односе православних и латина - проклетство (анатема), јерес и раскол (шизма), користе се као синоними. Недоследност на том плану је обострана.

Данашњем човеку скоро да је немогуће да прихвати и разуме ову књигу. Пре тога, њему је потребно да рашчисти са феноменом који је данас достигао невероватне разрмере. То је "хипертрофија" појма хрватски - појава која није од јуче. Пре више од сто година ње се дотиче и Иларион Руварац поводом понашања Ф. Рачког: "Г. Рачки назива повес Томину о солинској цркви хрватски извор, а ја не знам по чему је то хрватски извор, кад Тома архиђакон сплитски није био и није се држао за Хрвата већ за Латина или Латинина; Тома је мрзио Хрвате као што само високоумни Латин може мрзити словенско племе. Њему је "Сцлавингена" мрзак био по души"

Uostalom da te ne bi eremita i ja smarali, procesljaj malo Resetarov Zbornik. A sto se tice Ilirije dragi analiticaru, postojalo je SEST gradjanskih pokrajina:

Kranjska,
Koruska,
Istra,
GRADJANSKA HRVATSKA i VOJNICKA HRVATSKA ,
DALMACIJA i
DUBROVNIK.

Zato i najvise mrzim da se zezam sa istorijom zato sto mnogi pojma nemaju sa istom i veruju u bilo sta sto svaka individua kaze.

marlon:
Uostalom da te ne bi eremita i ja smarali, procesljaj malo Resetarov Zbornik. A sto se tice Ilirije dragi analiticaru, postojalo je SEST gradjanskih pokrajina:

Kranjska,
Koruska,
Istra,
GRADJANSKA HRVATSKA i VOJNICKA HRVATSKA ,
DALMACIJA i
DUBROVNIK.

Zato i najvise mrzim da se zezam sa istorijom zato sto mnogi pojma nemaju sa istom i veruju u bilo sta sto svaka individua kaze.
Ma što ste JADNI SVI ,MAJKE TI!!! ovekve budalarije ću samo ovdi pročitat!!
iman familije u Dubrovniku,govorili su - Srbi su uvik volili dolazit u Dubrovnik,to im je bio pojam - ali sad je stvar drugačija!! :) njizi - Srbima,vidi se da vam jako fali naše more,pa izmišljaju - KAO I UVIK -razne nebuloze,e kamo li jada!! ali,tako je,danas,pogotovo u Dalmaciji - ljudi su najveći nacionalisti! pa se ti sada usudi doć...

Antea:
Ma što ste JADNI SVI ,MAJKE TI!!! ovekve budalarije ću samo ovdi pročitat!!
iman familije u Dubrovniku,govorili su - Srbi su uvik volili dolazit u Dubrovnik,to im je bio pojam - ali sad je stvar drugačija!! :) njizi - Srbima,vidi se da vam jako fali naše more,pa izmišljaju - KAO I UVIK -razne nebuloze,e kamo li jada!! ali,tako je,danas,pogotovo u Dalmaciji - ljudi su najveći nacionalisti! pa se ti sada usudi doć...

E te "budalarije" je pisao tvoj hrvatski Istoricar a ne Srpski. :lol: Ja se usudio i bilo mi je lepo, niko me nije sikanirao zato sto imam prijatelje u Dubrovniku, kojima je pun ***** takvih kao sto si ti i tebi slicni koji nemaju blage veze ni sa cim, a pogotovu sa istorijom.

analiticar:
Sastali se nacionalisti na zajedničkom skupu povodom raspirivanja teg okončanog bezbožnog ubijanja. Učesnici su Antea, uvijek prisutan BL i Eremita......
Hoćete da Vam Anteu dovedem u Beograd, ili da Vas proslijedim u Hrvatsku....Možda iz toga nastane i neki brak....Takvi ekstremisti zaslužuju jedni druge...
Паписта, теби сам рекао.
ЛЕЧЕЊЕ

Back