Gimnazija u Svilajncu-jedna od najstarijih u Srbiji

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.151
gimnazija-slika.jpg


Sama ideja o osnivanju Gimnazije nikla je još tokom zidanja zgrade, jer u okolini nije bilo nijedne srednje škole. Nakon dve godine, kada je ministar prosvete bio Alimpije Vasiljević, Svilajnac dobija Gimnaziju, kroz čije učionice je prošlo mnogo ličnosti od ugleda i značaja za nacionalnu istoriju. Interesovanje za pohađanje nastave bilo je veliko. Kako je sve više učenika želelo da nastavi dalje školovanje, a kako u blizini nije bilo nijedne Realke, javila se potreba za otvaranjem III, a ubrzo i IV razreda. IV razred je otvoren 1881/82. školske godine i te godine u školu je upisano 86 učenika koji su učili srpski jezik, matematiku, geografiju, geometrijsko crtanje, hemiju, botaniku, zoologiju, mineralogiju, crkveno pevanje, hrišćansku nauku.

Međutim, u januaru 1916. godine nekadašnji dani slave Gimnazije nestali su kada su Bugari zagospodarili Svilajncem. Doduše, nisu uspeli da otvore bugarsku gimnaziju, ali su uspeli da unište dragoceno kulturno blago, pa su u školskom dvorištu spalili arhivu, knjižnicu školsku i čitaoničku. Dosledna u svojoj nameri obrazovanja i školstva omladine, Gimnazija se poput feniksa izdigla i samouvereno krenula na put trijumfa i napretka.

Već naredne školske godine 1920/21. nastava je organizovana normalno sve dok nije počeo Drugi svetski rat, do tada najveći rat u istoriji čovečanstva. Tokom Drugog svetskog rata Gimnazija je radila sa čestim prekidima, zbog zauzimanja školske zgrade od nemačkih vojnih vlasti. U danima kada je radila, svi učenici i nastavnici morali su da poštuju takozvani kodeks ponašanja, kao na primer: da se zavede dežurstvo na ulici kojim bi se sprečilo kretanje učenika van dozvoljenog vremena, da nastavnici i razredne starešine naročitu pažnju obrate načinu odevanja, čistoći ruku, kose, odela učenika, itd... a nemački jezik bio je obavezan jezik.

Preživevši i ovaj rat, sve do 1960. godine nastava u Gimnaziji bila je organizovana baš onako kao što i priliči jednoj takvoj državnoj instituciji. Redovno su se organizovale ekskurzije, priredbe, muzičke i književne večeri, a od školske 1952/53. godine uvodi se nov nastavni predmet Društveno i moralno vaspitanje. Danas, posle svoje burne istorije, Gimnazija je deo srednje škole "Svilajnac" u Svilajncu i predstavlja najznačajniju kulturno-obrazovnu instituciju u okolini.

stara_gimnazija_u_svilajncu.jpg


Zgrada gimnazije sagrađena je od kamena i opeke sa drvenom međuspratnom konstrukcijom. Pravougaone je osnove i sastoji se od prizemlja i sprata. Ulaz je smešten po sredini bočne strane i kroz njega se stupa u središnji podužni hol, iz koga se ulazi u učionice. Po sredini hodnika nalazi se dvokrako stepenište koje vodi na sprat. Prostorna organizacija sprata je ista kao i na prizemlju. Krov je četvorovodan i pokriven biber crepom.

Imajući u vidu njenu dugu tradiciju, od jula 2001. godine Odlukom Vlade Republike Srbije proglašena je za nepokretno kulturno dobro-spomenik kulture.
Izvor:internetmediji i sajt gimnazije
 

Back
Top