Gideon Grajf i tobožnja nova „istraživanja” Jasenovca, iliti politizovana propaganda u predizborne svrhe

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
91.437
U zadnjim godinama, kod velikog dela populacije stvara se jedna iluzija; slika da država odgovorno i orkestrirano ulaže u istraživanje zapuštenih delova prošlosti, ne samo u kinematografskoj dramatizaciji već da, navodno, postoje ozbiljna istraživanja naučnih standarda i svetskog priznanja.

Međutim, kada se zagrebe ispod površine, jedino što izlazi na videlo, kada se sve činjenice sagledaju, jeste da je reč o perfidnoj političkoj propagandi čija je svrha prikupljanje jeftinih političkih poena u izborne svrhe, dok se u raznim 'manifestacijama' Hrvati i Srbi međusobno guraju, a da ne ostave nikakvog uticaja po ostatak sveta vezano za svoju verziju priče, kao ni doprinesu ni na koji način rasvetljavanju bolnih i problematičnih tačaka iz prošlosti.

677z381_Gideon-Grajf----------Foto-ANDjELKO-VASILJEVIC.jpg


Bio sam u prilici da ispratim celu situaciju i pročitam ovu knjigu, od korice do korice. Postavljao sam na Forum Krstarice i strane iz knjige, koje su kod mnogih koji su se nadali nečemu ozbiljnijem evocirali stanje potpunog šoka i razočaranja. Grajfova knjiga, napravljena kao izuzetno skupocena slikovnica (kao da je napravljena da bude što teže dostupna javnosti) nije napisana za strano tržište, već samo za domaću upotrebu, kako bi se fotografisali sa njom i hvalili ministar Ivica Dačić i drugi, u predizborne svrhe. On ne sadrži praktično nijedno novo otkriće, a prepuna je naučno metodološki neprihvatljivih insinuacija koje ni u Muzeju genocida u Beogradu, niti ikakvoj ozbiljnoj literaturi, ne bi prošli.

Izvan Srbije Grajf se ovom knjigom ne hvali, a posebno je nepoznata u Izraelu. Sve upućuje na to da je Grajf jednostavno bio nekom debelom svotom kupljen kako bi se mogla faca jednog jevrejskog istoričara nalepiti na ovaj celi projekat, sa tobožnjim naučnim prizvukom.

Završiću objavu sa prikazom ove knjige iz pera istoričara iz beogradskog Muzeja žrtava genocida:

Гидеон Грајф, Јасеновац Аушвиц Балкана, Београд 2018, 712 страна

Тешко је упоредити пропагирање било које књиге која је објављена у последњих неколико деценија, од почетка распада Југославије до данашњих дана, као што се то догађа са књигом Гидеона Грајфа Јасеновац Аушвиц Балкана. Исто тако, размере форсирања поменутог историчара у овдашњем медијском систему нема равног у односу на било ког из Србије који се бави истраживањем ратних страдања српског народа.

Мада је од појаве Гидеона Грајфа на овим просторима прошло тек три-четири године, чињеница је да о његовим радовима ниједан школовани историчар није написао или изрекао једну-једину реч! О том аутору говоре неки други, чести гости у разноразним телевизијским емисијама углавном примитивног забавног типа као и извесни новинари који су упослени у пропагандном апарату. Подсећањем на досадашњу маркетиншко-пропагандну кампању у медијима и листањем Грајфове књиге, а изнад свега моја лична библиографија објављених радова и положај директора Музеја жртава геноцида, једне веома битне националне институције, дају ми за право да сачиним следећи текст.

Овај површни приказ Грајфове књиге је крајње информативан (детаљан и стручни приказ биће објављен у одговарајућем научном часопису). Није настао после детаљног читања већ после лаганог листања из простог разлога што у њој нема ниједне чињенице и фотографије која ми није позната.

Није уобичајено да се на корицама штампају титуле аутора нити подаци као што је случај о књизи која је предмет овом приказа. На корицама се штампа име и презиме аутора, наслов, место и година издања!

Књига је урађена у неуобичајеном формату: ширина 28 а висина 39 сантиметара. Велики број (41) непотребних празних страница допринео је, поред формата и врсте папира, до неоубичајене тежине књиге: пет-шест килограма!

Све то може да доведе до тога да потенцијални (озбиљни) читалац одустане да књигу листа или чита. Међутим, истовремено је управо због тих карактеристика могуће помислити да је реч о капиталном делу!

Мада је наглашено да је књига штампана на енглеском, хебрејском и српском језику, та тврдња није испоштована. Узгред, текст на српском језику није штампан српском ћирилицом већ хрватском латиницом!

Књига нема концепцију. То потврђују обими (безброј) поглавља који су различити: има их на једној страници али и на десетак!

Садржај и стилови појединих делова текста упућује да је рукопис радило више аутора. У књизи је пренета пратећа публикација изложбе „Јасеновац – право на незаборав“. А каталог је каталог а не научна студија!

У књизи се наглашава да су нека поглавља резултати ставова ГХ 7 међународне групе експерата (?) за коју изгледа само приређивачи знају ко су њени чланови.

Без обзира на то што се унутар корица доносе бројне вредне чињенице у текстуалном делу, факсимили докумената, документарне фотографије, факсимили архивских извора, факсимили из штампе, фотографије музејских експоната, општи закључак гласи да је немогуће тврдити да је реч о научној монографији односно историографској студији о Јасеновцу. Да би поткрепио ову тврдњу нудим следеће образложење:

Професор Грајф није донео ништа ново у научноистраживачком погледу у историографским радовима који су протеклих деценија објављени на српском (и хрватском) језику о Јасеновцу, Независној Држави Хрватској, надбискупу загребачком и председнику Бискупских конференција, врховном војном викару војске Независне Државе Хрватске Алојзију Степинцу, усташком поглавнику и првом председнику Владе Независне Државе Хрватске Анти Павелићу, усташама који су били темељ Независне Државе Хрватске... То значи да је све оно што Грајф наводи као ново истраживачко откриће одавно познато!

Квалитет ове Грајфове књиге је споран. Она није историографска студија о Јасеновцу, већ пропагандистичка компилација. На прошлогодишњем Сајму књига у Београду награђена је као врхунски издавачки подухват. Бојим се, да се те врсте награда понекад дају по државном диктату.

Професор Грајф је укључен у државни пројекат Србије (Министарство спољних послова, Министарство просвете и науке), који је, нажалост, више на пропагандном него на озбиљном научном нивоу. Резултати пројекта на међународном плану су дискутабилни. Чак и чињеница да је Грајф одликован од највиших државних органа Србије не значи да су његови истраживачки резултати нови и да су остварили продор у међународној научној заједници. То што је од више државних медија Грајф представљен као врхунски стручњак и што су изложба и књига о Јасеновцу хваљене у домаћој јавности не значи да је вредност изложбе и књиге заиста тако висока. Напротив!

Уосталом, у којим страним медијима је извештавано о изложби и књизи? У којим угледним међународним часописима је написан позитиван или било какав приказ књиге, позитивна критика или осврт? Да ли су европска и светска историографија регистровале тај наслов, и да ли ће је користити? Да ли је књига позната у угледним научним круговима у Израелу (државним универзитетима и у Меморијалном музеју Јад Вашем у Јерусалиму)? Да ли државни органи Србије поседују такве податке?

Квалитет изложбе која је до сада два пута приказана у Њујорку 2017. и 2018. године, (у седишту ОУН 2018. године) није онакав каквим се рекламира. Тежина експоната (7,5 тона) не може бити аргумент. У седишту ОУН је до сада приказан огроман број изложби, различите величине, вредности и квалитета.

Уместо критичког преиспитивања, пропагирају се нови научни „успеси“ Гидеона Грајфа!

Најављују се још две Грајфове историографске студије о геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској, и о улози кардинала Алојзија Степинца у геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској, претпостављамо сличног обима, формата и физичке тежине. За непуних две године, Грајф је дакле, написао три монументалне књиге (колико знамо, укупно најмање две хиљаде страна). При томе, оне би требало да буду објављене на српском, енглеском и хебрејском језику. Имајући све то у виду, нама преостаје само да ускликнемо: Свака част аутору, преводиоцима и финансијерима пројекта!

За кратко време професор Грајф је од државних органа и медија проглашен за врхунског стручњака за Јасеновац и још штошта. Он са тих позиција држи лекције о броју жртава у логору, при томе, у сваком медијском наступу, помиње различите процене. Он се позива на истраживачке резултате старе више деценија, иако му је познато као познаваоцу историје нацистичког концентрационог логора Аушвиц, колико су проток времена и нови истраживачки резултати довели до умањења процена броја жртава у Аушвицу од стране научне историографије у Израелу, Европи и свету.

И тако даље, у недоглед....

https://www.muzejgenocida.rs/2019/1...novac-ausvic-balkana-beograd-2018-712-strana/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šta će ostati od ovoga? Ništa. Nikakvo novo saznanje, niti svest o stradanju srpskog naroda u nemilima nacifašističkog terora za vreme Drugog svetskog rata. Ostaće samo predmet za proučavanje predizoborne propagande i nerazumnog trošenja sredstava iz javnog bužeta od strane Vučićevog režima, ali nažalost, mnogi na ove trikove jeftinog populizma, padaju... :neutral:
 
Poslednja izmena od moderatora:
Књигу нећу сад читати јер нисам набавио , али пошто су добро познати број лица настрадалих у целој NDH потврђених са више страна i по каквим зверствима без извињења до данашњих дана ,а по томе прво што се негира обим а потом и окрутност од стране модерне Хрватске.
 
Poslednja izmena:
interesantno da jedan jevrej, a ne srbin, istrazuje Jasenovac.................hmm, a da nije poslat iz "centra" sa neki zadatak?
Mnogo mi lici na Jakoba de Rotschilda...........ko da mu je blizanac.

Niti je istraživao, niti u centrali uopšte znaju za ovaj eskurs, kojim se u svojoj domovini profesor Grajf čak ni ne hvali.
 
Niti je istraživao, niti u centrali uopšte znaju za ovaj eskurs, kojim se u svojoj domovini profesor Grajf čak ni ne hvali.
ma nemam pojma ko je on niti me interesuje................al, budi siguran da "centrala" i te kako zna za ovaj "eskurs", .....inace se ni on ni njegov "rad" uopste ne bi ni pojavili u medijima.
 
U zadnjim godinama, kod velikog dela populacije stvara se jedna iluzija; slika da država odgovorno i orkestrirano ulaže u istraživanje zapuštenih delova prošlosti, ne samo u kinematografskoj dramatizaciji već da, navodno, postoje ozbiljna istraživanja naučnih standarda i svetskog priznanja.

Međutim, kada se zagrebe ispod površine, jedino što izlazi na videlo, kada se sve činjenice sagledaju, jeste da je reč o perfidnoj političkoj propagandi čija je svrha prikupljanje jeftinih političkih poena u izborne svrhe, dok se u raznim 'manifestacijama' Hrvati i Srbi međusobno guraju, a da ne ostave nikakvog uticaja po ostatak sveta vezano za svoju verziju priče, kao ni doprinesu ni na koji način rasvetljavanju bolnih i problematičnih tačaka iz prošlosti.

677z381_Gideon-Grajf----------Foto-ANDjELKO-VASILJEVIC.jpg


Bio sam u prilici da ispratim celu situaciju i pročitam ovu knjigu, od korice do korice. Postavljao sam na Forum Krstarice i strane iz knjige, koje su kod mnogih koji su se nadali nečemu ozbiljnijem evocirali stanje potpunog šoka i razočaranja. Grajfova knjiga, napravljena kao izuzetno skupocena slikovnica (kao da je napravljena da bude što teže dostupna javnosti) nije napisana za strano tržište, već samo za domaću upotrebu, kako bi se fotografisali sa njom i hvalili ministar Ivica Dačić i drugi, u predizborne svrhe. On ne sadrži praktično nijedno novo otkriće, a prepuna je naučno metodološki neprihvatljivih insinuacija koje ni u Muzeju genocida u Beogradu, niti ikakvoj ozbiljnoj literaturi, ne bi prošli.

Izvan Srbije Grajf se ovom knjigom ne hvali, a posebno je nepoznata u Izraelu. Sve upućuje na to da je Grajf jednostavno bio nekom debelom svotom kupljen kako bi se mogla faca jednog jevrejskog istoričara nalepiti na ovaj celi projekat, sa tobožnjim naučnim prizvukom.

Završiću objavu sa prikazom ove knjige iz pera istoričara iz beogradskog Muzeja žrtava genocida:

Гидеон Грајф, Јасеновац Аушвиц Балкана, Београд 2018, 712 страна

Тешко је упоредити пропагирање било које књиге која је објављена у последњих неколико деценија, од почетка распада Југославије до данашњих дана, као што се то догађа са књигом Гидеона Грајфа Јасеновац Аушвиц Балкана. Исто тако, размере форсирања поменутог историчара у овдашњем медијском систему нема равног у односу на било ког из Србије који се бави истраживањем ратних страдања српског народа.

Мада је од појаве Гидеона Грајфа на овим просторима прошло тек три-четири године, чињеница је да о његовим радовима ниједан школовани историчар није написао или изрекао једну-једину реч! О том аутору говоре неки други, чести гости у разноразним телевизијским емисијама углавном примитивног забавног типа као и извесни новинари који су упослени у пропагандном апарату. Подсећањем на досадашњу маркетиншко-пропагандну кампању у медијима и листањем Грајфове књиге, а изнад свега моја лична библиографија објављених радова и положај директора Музеја жртава геноцида, једне веома битне националне институције, дају ми за право да сачиним следећи текст.

Овај површни приказ Грајфове књиге је крајње информативан (детаљан и стручни приказ биће објављен у одговарајућем научном часопису). Није настао после детаљног читања већ после лаганог листања из простог разлога што у њој нема ниједне чињенице и фотографије која ми није позната.

Није уобичајено да се на корицама штампају титуле аутора нити подаци као што је случај о књизи која је предмет овом приказа. На корицама се штампа име и презиме аутора, наслов, место и година издања!

Књига је урађена у неуобичајеном формату: ширина 28 а висина 39 сантиметара. Велики број (41) непотребних празних страница допринео је, поред формата и врсте папира, до неоубичајене тежине књиге: пет-шест килограма!

Све то може да доведе до тога да потенцијални (озбиљни) читалац одустане да књигу листа или чита. Међутим, истовремено је управо због тих карактеристика могуће помислити да је реч о капиталном делу!

Мада је наглашено да је књига штампана на енглеском, хебрејском и српском језику, та тврдња није испоштована. Узгред, текст на српском језику није штампан српском ћирилицом већ хрватском латиницом!

Књига нема концепцију. То потврђују обими (безброј) поглавља који су различити: има их на једној страници али и на десетак!

Садржај и стилови појединих делова текста упућује да је рукопис радило више аутора. У књизи је пренета пратећа публикација изложбе „Јасеновац – право на незаборав“. А каталог је каталог а не научна студија!

У књизи се наглашава да су нека поглавља резултати ставова ГХ 7 међународне групе експерата (?) за коју изгледа само приређивачи знају ко су њени чланови.

Без обзира на то што се унутар корица доносе бројне вредне чињенице у текстуалном делу, факсимили докумената, документарне фотографије, факсимили архивских извора, факсимили из штампе, фотографије музејских експоната, општи закључак гласи да је немогуће тврдити да је реч о научној монографији односно историографској студији о Јасеновцу. Да би поткрепио ову тврдњу нудим следеће образложење:

Професор Грајф није донео ништа ново у научноистраживачком погледу у историографским радовима који су протеклих деценија објављени на српском (и хрватском) језику о Јасеновцу, Независној Држави Хрватској, надбискупу загребачком и председнику Бискупских конференција, врховном војном викару војске Независне Државе Хрватске Алојзију Степинцу, усташком поглавнику и првом председнику Владе Независне Државе Хрватске Анти Павелићу, усташама који су били темељ Независне Државе Хрватске... То значи да је све оно што Грајф наводи као ново истраживачко откриће одавно познато!

Квалитет ове Грајфове књиге је споран. Она није историографска студија о Јасеновцу, већ пропагандистичка компилација. На прошлогодишњем Сајму књига у Београду награђена је као врхунски издавачки подухват. Бојим се, да се те врсте награда понекад дају по државном диктату.

Професор Грајф је укључен у државни пројекат Србије (Министарство спољних послова, Министарство просвете и науке), који је, нажалост, више на пропагандном него на озбиљном научном нивоу. Резултати пројекта на међународном плану су дискутабилни. Чак и чињеница да је Грајф одликован од највиших државних органа Србије не значи да су његови истраживачки резултати нови и да су остварили продор у међународној научној заједници. То што је од више државних медија Грајф представљен као врхунски стручњак и што су изложба и књига о Јасеновцу хваљене у домаћој јавности не значи да је вредност изложбе и књиге заиста тако висока. Напротив!

Уосталом, у којим страним медијима је извештавано о изложби и књизи? У којим угледним међународним часописима је написан позитиван или било какав приказ књиге, позитивна критика или осврт? Да ли су европска и светска историографија регистровале тај наслов, и да ли ће је користити? Да ли је књига позната у угледним научним круговима у Израелу (државним универзитетима и у Меморијалном музеју Јад Вашем у Јерусалиму)? Да ли државни органи Србије поседују такве податке?

Квалитет изложбе која је до сада два пута приказана у Њујорку 2017. и 2018. године, (у седишту ОУН 2018. године) није онакав каквим се рекламира. Тежина експоната (7,5 тона) не може бити аргумент. У седишту ОУН је до сада приказан огроман број изложби, различите величине, вредности и квалитета.

Уместо критичког преиспитивања, пропагирају се нови научни „успеси“ Гидеона Грајфа!

Најављују се још две Грајфове историографске студије о геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској, и о улози кардинала Алојзија Степинца у геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској, претпостављамо сличног обима, формата и физичке тежине. За непуних две године, Грајф је дакле, написао три монументалне књиге (колико знамо, укупно најмање две хиљаде страна). При томе, оне би требало да буду објављене на српском, енглеском и хебрејском језику. Имајући све то у виду, нама преостаје само да ускликнемо: Свака част аутору, преводиоцима и финансијерима пројекта!

За кратко време професор Грајф је од државних органа и медија проглашен за врхунског стручњака за Јасеновац и још штошта. Он са тих позиција држи лекције о броју жртава у логору, при томе, у сваком медијском наступу, помиње различите процене. Он се позива на истраживачке резултате старе више деценија, иако му је познато као познаваоцу историје нацистичког концентрационог логора Аушвиц, колико су проток времена и нови истраживачки резултати довели до умањења процена броја жртава у Аушвицу од стране научне историографије у Израелу, Европи и свету.

И тако даље, у недоглед....

https://www.muzejgenocida.rs/2019/1...novac-ausvic-balkana-beograd-2018-712-strana/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šta će ostati od ovoga? Ništa. Nikakvo novo saznanje, niti svest o stradanju srpskog naroda u nemilima nacifašističkog terora za vreme Drugog svetskog rata. Ostaće samo predmet za proučavanje predizoborne propagande i nerazumnog trošenja sredstava iz javnog bužeta od strane Vučićevog režima, ali nažalost, mnogi na ove trikove jeftinog populizma, padaju... :neutral:
Vucic je toliko jak da mu nije potrebna predizborna kampanja ovog tipa
 
A šta je to "pogrešio" u svojoj knjizi , vidim da si upoznat .

U knjizi se ponavljaju razne stare prežvakane tvrnje i ne pružaju nikakvi adekvatni niti novi dokazi za nje. Prema njihovoj proceni, nigde obrazloženoj nekom metodologijom, u samom jasenovačkom logoru je stradalo više od 800.000 duša.

Jedina stvar koja se nešto konkretnije, a da nismo čuli toliko često, pominje, jeste analiza površine logoraškog kompleksa i matematička hipotetička računica da bi u teoriji moglo ispod površine logora stati oko 525 hiljada leševa.
 
Vucic je toliko jak da mu nije potrebna predizborna kampanja ovog tipa

To je kao da kažeš da je toliko jak da mu nije bilo potrebno da u vreme Putinove posete pravi onu feštu sa svojim slikama, itd...

On je jak upravo zahvaljujući celom nizu populističkih poteza; jedan od kojih je ovaj. Mada ovo čak nešto više ima veze (konkretno) sa Dačićem, da budemo precizniji.
 
To je kao da kažeš da je toliko jak da mu nije bilo potrebno da u vreme Putinove posete pravi onu feštu sa svojim slikama, itd...

On je jak upravo zahvaljujući celom nizu populističkih poteza; jedan od kojih je ovaj. Mada ovo čak nešto više ima veze (konkretno) sa Dačićem, da budemo precizniji.
on samo odrzava ovo stanje kojim sebe prikazuje kao nacionaistu,nema to veze sa izborima nego sa njegovim egom
 
on smo odrzava ovo stanje kojim sebe prikazuje kao nacionaistu,nema to veze sa izborima nego sa njegovim egom

To tako razmišljaš zato što nisi njegov glasač.

Ja znam puno njegovih glasača. Naravno, ako se ne radi o penzionerima ili tako nekim matorcima, često sumnja-sumnja, ali onda kada vidi ovako nešto, vrati se natrag matici SNS-u. Znam lično čak dve osobe koje zbog Gideona Grajfa su se vratile natrag na biračka mesta.

To su ljudi čijim srcima možeš zaigrati ovako nekim manifestacijama. Nisu ogromna populacija, odlučujuća, ali potpomažu održavanju kohezije, jerbo upravo zbog ovakvih akcija mnogi koji posumnjaju u Prvorođenog, u ovakvim momentima kažu sebi, ma, ipak je Srbin.
 
To tako razmišljaš zato što nisi njegov glasač.

Ja znam puno njegovih glasača. Naravno, ako se ne radi o penzionerima ili tako nekim matorcima, često sumnja-sumnja, ali onda kada vidi ovako nešto, vrati se natrag matici SNS-u. Znam lično čak dve osobe koje zbog Gideona Grajfa su se vratile natrag na biračka mesta.
mene zaista zabrinjava kada cujem da bi neko zbog "Jasenovca" poverio glas SNS,na moju srecu ne poznajem takve osobe
 
Poslednja izmena:
Prije jedno dvije godine kad je guran po medijima i hajpan, napisao sam da to samo nova skupa (12 000din?) knjiga koja ne može donijeti nikakva nova saznanja.
Bilo je očito da je knjiga napravljena samo za srpsko tržište po njegovim izjavama kako je knjiga pisana.
Koliko se sjećam većinu knjiga je otkupila država Srbija da stoje u knjižnicama, diplomatskim predstavništvima, ministarstvima , za poklone itd.
 
To tako razmišljaš zato što nisi njegov glasač.

Ja znam puno njegovih glasača. Naravno, ako se ne radi o penzionerima ili tako nekim matorcima, često sumnja-sumnja, ali onda kada vidi ovako nešto, vrati se natrag matici SNS-u. Znam lično čak dve osobe koje zbog Gideona Grajfa su se vratile natrag na biračka mesta.

To su ljudi čijim srcima možeš zaigrati ovako nekim manifestacijama. Nisu ogromna populacija, odlučujuća, ali potpomažu održavanju kohezije, jerbo upravo zbog ovakvih akcija mnogi koji posumnjaju u Prvorođenog, u ovakvim momentima kažu sebi, ma, ipak je Srbin.
A Vučić zapravo i ne mora toliko da izgara oko Jasenovca da bi ispao veći Srbin jer se Tadić Hrvatima doslovno izvinjavao i isporučivao Hagu kada je Gotovina oslobodjen. Kad god ispadne neki haos sa Bošnjacima i Šiptarima gde realno ne može puno toga da promeni on potegne Hrvate sa kojima imamo mračnu prošlost ali ne i nerešena teritorijalna pitanja kao negde.
 

Back
Top