Дади
Poznat
- Poruka
- 8.502
Ko se razume ako može da mi objasni koliko se zapravo isplati uvoditi ovakav vid grejanja...koliko je pouzdano, kvalitetno..sve što može da zainteresuje laika 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Planiram da uradim u svojoj kući čim rešim neke sitne probleme. Isplativo je, čisto, trajno...ne znam šta te konkretno zanima
koliko mesečno u zimskoj sezoni bi izašlo grejanje? koliko je trajno? jel istina da ima i hlađenje leti?
Za kvadraturu koju trenutno grejem ( 200 kvadrata) moja računica je od 5.000 - 6.000 samo za tu namenu. Ne razumem šta misliš pod trajno. Trajno je kao i sve drugo. Kotao na čvrsto gorivo je trajan 5 godina pa posle nastanu problemi kad procuri. Da...moguće je koristiti i za hlađenje leti ali instalacija mora biti izolovana i ne mogu se koristiti obični radijatori.koliko mesečno u zimskoj sezoni bi izašlo grejanje? koliko je trajno? jel istina da ima i hlađenje leti?
о топлотним пумпама може се доста расправљати, али ево укратко
потрошња електричне енергије топлотне пумпе вода/вода, у коју спада и топлотна пумпа са геотермалним сондама зависи од више фактора
1. капацитета топлотне пумпе (грејног и расхладног) који је опет зависи од термичких карактеристика грејаног/хлађеног објекта (куће),
2. дубине постављања геотермалне сонде и карактеристика тла, пре свега влажности тла,
3. унутрашње инсталације грејања тј. температурног режима у коме систем грејања ради...
геотермалне топлотне пумпе спадају у инвестиционо најскупљи вид топлотних пумпи те се стога најчешће примењују за објекте са топлотним губицима испод 50W/m2 грејаног објекта што се постиже изолацијом куће (зидови мин 10цм изолације, кров, столарија...)
квалитет и поузданост увелико зависи од произвођача топлотне пумпе и геосонди, али се може рећи да је то чист, ефикасан и обновљив извор енергије
и опет, ма шта вам причали продавци опреме па и извођачи радова о исплативости такве инвестиције, код нас се период исплативости инвестиције, поготово у геотермалну ТП креће у распону од 10 па и више година због ниских цена струје и осталих енергената, непостојања субвенција државе, ПДВ-а, неповољних кредита и сл.
код нас то уводе људи који то све разумеју и не жале новца што због престижа што због луксуза
Bilo bi divno da se to isplati za deset godina i ovde gde su subvencije i do osamdeset procenata
Lobi proizvodjaca je prilicno jak a i kao sto si naveo, samo u jako niskoenergetskim kucama je to uslovno isplatljivo. Licno, nisam zastupnik ni jedne nove tehnologije (mada i nije tako nova)koja je teoretski isplativa tek za par decenija. Daleko mudrija investicija je gradnja jedne Passivhaus- kuce. Sumirana investicija za takav uredjaj izveden pravilno je veca nego Passivhaus-a a dobija se jedan objekat koji je nezavisan od buduceg poskupljenja energije, ima zdraviju stambenu klimu...
Uopsteno je problem na nasem podneblju izvesti tako nesto jer nam fale adekvatni materijali i iskustvo izvodjaca. Najmanje greske vuku skupe posledice na dugim relacijama.
Cena uglja je svake godine sve veća i veća...sad je dostigla 180 evra za tonu. A svi koji se greju na čvrsto gorivo znaju kakve sve muke preživljavaju. Meni je toplotna pumpa idealno rešenje i ta dodatna investicija od 3 i nešto hiljada evra ne mora da se vrati brzo kroz uštedu ali to moje ebavanje sa drvima i ugljem nema ko da plati. Čim mi se sklope kockice ja izbacujem kotao napolje.
апсолутно се слажем
сигурно да је увек мудрије уложити новац на изолацију објекта него на ефикаснији извор/понор топлоте
оно што је тренутно оптимум кад су системи грејања у питању јесте нискотемпературна инсталација грејања (подно/зидно грејање/хлађење и нискотемпературно радијаторско грејање) и кондензациони котао на гас као извор топлоте или евентулано ваздушна топлотна пумпа која је нешто скупља али је ефикаснија и може и да хлади
Cena uglja je svake godine sve veća i veća...sad je dostigla 180 evra za tonu. A svi koji se greju na čvrsto gorivo znaju kakve sve muke preživljavaju. Meni je toplotna pumpa idealno rešenje i ta dodatna investicija od 3 i nešto hiljada evra ne mora da se vrati brzo kroz uštedu ali to moje ebavanje sa drvima i ugljem nema ko da plati. Čim mi se sklope kockice ja izbacujem kotao napolje.![]()
1. izolacija: zidovi, prozori, vrata, pod, plafon
sve ostalo je samo manje ili veće rasipanje energije i novca
geotermalne pumpe su ovde još egzotika.
"3 i nešto hiljada evra" mi zvuči nerealno malo ili je možda dovoljno za nekoliko boljih inverterskih jedinica.
Toplotna pumpa 21 KW je 2.500e kineska, 3.000 firma iz Niša, 3.600 Knjaževačka. Nisam siguran da li govorimo o istom sistemu...već imam bušotinu 15m koja ima dovoljno vode za ovu pumpu, imam dva fankojlera...znači još par njih i to je to.топлотна пумпа вода/вода са геосондама 3000 евра
јеси ли сигуран?
колико знам до пре годину дана само бушење и постављање једне геосонде до дубине од 100 метара, капацитета 7-8 kW би те коштало око 4000 евра
Sve to prvonavedeno je isto na bilo koji način da se greješ. Ako nemaš rešeno, rasipaš energiju. Možda tebi zvuči nerealno ali ne pričam napamet. Cena je tolika.1. izolacija: zidovi, prozori, vrata, pod, plafon
sve ostalo je samo manje ili veće rasipanje energije i novca
geotermalne pumpe su ovde još egzotika.
"3 i nešto hiljada evra" mi zvuči nerealno malo ili je možda dovoljno za nekoliko boljih inverterskih jedinica.
Toplotna pumpa 21 KW je 2.500e kineska, 3.000 firma iz Niša, 3.600 Knjaževačka. Nisam siguran da li govorimo o istom sistemu...već imam bušotinu 15m koja ima dovoljno vode za ovu pumpu, imam dva fankojlera...znači još par njih i to je to.
Nisam ni rekao da trajnost treba da bude 20-25 godina...naveo sam cenu za doradu moje postojeće mreže. Znam kolika mi je količina vode potrebna ( i da nije mala) i već četiri godine testiram bušotinu i zadovoljava. Što se tiče čistoće vode, planirao sam neke mehaničke filtre ( i sad ih koristim) a zapamtiću tvoj savet pa ću napomenuti kad budem radio. Ovo za dve bušotine znam ali za sada će otpadna voda u kanalizaciju.знам за те варијанте кинеских и домаћих произвођача чији радни век сигурно није 20-25 година, како су декларисане ТП мало квалитетнијих произвођача у односу на који се и рачуна период исплативости
такође видим да си поменуо и бушотину од 15м са довољно воде што наводи на закључак да се ради о ТП вода/вода која ради са бунарском водом, а не са геосондама што је драстична разлика
такође ако користиш бунарску воду требало би да имаш и један упојни бунар у који ћеш да враћаш искоришћену воду да ти се не би десило да бунар пресуши
такође треба да провериш да ли је издашност твог бунара довољна тј. да ли може да ти обезбеди довољан проток воде јер капацитет од 21kW за ТП није уопште мали
моја препорука ти је да бунарску воду не гураш дирктно у ТП већ да је само превлачиш преко још једног додатног плочастог растављивог измењивача топлоте, јер чистоћа бунарске воде је промељива, а замена измењивача топлоте у ТП кошта скоро као и сама ТП
тако да није то баш узмем ја пумпу за 3000 јуроса од кинеза и то је то
Mene trenutno ogrev za jednu sezonu košta oko 1.200 evra koje ispljunem svakog leta odjednom. Tu ne računam moj rad oko unošenja u podrum, loženja kotla, izbacivanja pepela, kupanja posle svakog čišćenja kotla...Neka mi mesečni račun za struju bude 200 evra a neće opet ću biti u prednosti. Za automatiku i elektriku se ne sekiram jer to mi je struka a već sam rekao da moj dobar prijatelj to radi i znam da ga neću čekati duže od jedan dan za popravku. A i uvek mogu da podložim kotao ako baš do toga dođe...ok hajde da uzmemo i tu kombinaciju u razmatranje
dakle nije geotermalna nego klasična voda voda TP
i nek je cena 3000 eura
i ta naprava troši struju i to onu skuplju VT
COP je u najboljem slučaju oko 1:3
imaš nekoliko pumpi... kompresor... gas... izmenjivače.... bunare... filtere... automatiku... garanciju pod znakom pitanja... održavanje tj šta ako se kojim slučajem pokvari u sred januara?
a cena grejanja je veća od TA peći
ili od klasičnih akumulatora toplote
ili je ista kao grejanje klima ueđajima
jeste interesantno tehnički ali u praksi nema ekonomskog opravdanja
Nisam ni rekao da trajnost treba da bude 20-25 godina...naveo sam cenu za doradu moje postojeće mreže. Znam kolika mi je količina vode potrebna ( i da nije mala) i već četiri godine testiram bušotinu i zadovoljava. Što se tiče čistoće vode, planirao sam neke mehaničke filtre ( i sad ih koristim) a zapamtiću tvoj savet pa ću napomenuti kad budem radio. Ovo za dve bušotine znam ali za sada će otpadna voda u kanalizaciju.
Pa i ne mislim da kupim kinesku pumpu već od prijatelja koji ih radi godinama ili Alfaklima iz Knjaževca. I nije ništa na neviđeno...par mojih prijatelja je već uradilo i prezadovoljni su...
Tebi ova država liči na uređeno društvo?да би инвестиција била оправдана ТП мора да има велики рок трајања и гаранцију тј. мале трошкове одржавања, а то се постиже једино квалитетом
ако до сада ниси, размисли шта ће се десити у случају да и комшија тј. пола твоје улице угради исте такве уређаје као и ти када виде како то код тебе супер ради. Неизбежно се намећу следећа питања:
1. с обзиром да ћете да сви вучете воду из истог водоносног слоја, да ли ће ти бунар и тада имати издашност,
2. када сви будете пуштали ту воду у канализацију иако је то противзаконито да ли ће канализација моћи да прихвати тај проток воде или ћете сви да пливате у знаш већ чему,
3. ако и направите упојне бунаре велико је питање да ли тај упојни бунар може да прими ту воду назад...
знам да је доста људи уградило бунарску ТП и знам да их је доста имало великих проблема, јер технологија ТП у комбинацијји са бунарском водом има највише непознаница од свих врста ТП
проблем је што наша држава не прати токове и не постоји правна регулатива која би регулисала ову област
мени то засада личи на дивљу градњу са условно речено непредвидивим последицама у будућности, јер то се у уређеним друштвима, једноставно тако не ради
Tebi ova država liči na uređeno društvo?Pa trećina Beograda ( druge gradove da ne spominjem) ti nema vodovod i kanalizaciju a mi pričamo o uređenim društvima.
U pravu si...ovi što nelegalno sipaju vodu u kanalizaciju načisto shebaše državuзанимљиво, одувек сам мислио да је друштво онакво каквим га ми чинимо
U pravu si...ovi što nelegalno sipaju vodu u kanalizaciju načisto shebaše državu![]()