Genetski modifikovana hrana

"ponasanje pojedinih ucesnika" je kategorija koju nadgleda i sankcionise moderator. Dokle god je tako - forum ima svrhu i "vremenom moze postati prava naucno-popularna enciklopedija".
Naravno, slazem se sa svim napisanim dokle god pricamo o zadatoj temi.
Zahvaljujem.
 
Пошто осећам да се овде у последњим редовима говори на мој рачун (али са пуним правом), још једном се извињавам због свог коментара. Али, бавим се и српским језиком и учествујем на форумима који се тичу правописа и граматике, а на којима се само лове грешке и свака од њих бива стављена под највећу критику. Користећи оба форума истовремено, заборавио сам у тренутку да сам дошао на онај где то није битно. Ако неко има неку замерку, нека слободно каже, немојте ми у завијеној форми. Прочитајте мој статус и исплетимо ту тајну која чини чудо. Знам да је ово само удаљавање од теме, па бих замолио да се она сада настави тамо где је и стала... Хвала!
 
Oprosti ako svojom radoznaloscu zadirem u privatnost. A koji jeste?[/QUOTE]

Slovenacki. Nije privatnost i dosta se zapazi u mom pisanju znam al se trudim da ispravljam greske i da budem sto razumljivija jer se mi svidja taj forum i sama duhovitost ponekih clanova odgovora i slicnog toga kod nas nema.
 
Пошто осећам да се овде у последњим редовима говори на мој рачун (али са пуним правом), још једном се извињавам због свог коментара.

Ma jok bre, smanji dozivljaj. To je nesto od ranije. Mi smo ovde liberalni - svasta se ovde kod nas napise, pa nikom nista. Mislim, svako je ostajao ziv, barem do sada. :)

Али, бавим се и српским језиком и учествујем на форумима који се тичу правописа и граматике, а на којима се само лове грешке и свака од њих бива стављена под највећу критику.

Uh, onda nadrljasmo svi od reda. U stvari, super - pitacemo te u vezi s jezickim nedoumicama. :D

Vidim da si hiper-aktivan. Samo napred. ;)
 
Poslednja izmena:
Пошто осећам да се овде у последњим редовима говори на мој рачун (али са пуним правом), још једном се извињавам због свог коментара. Али, бавим се и српским језиком и учествујем на форумима који се тичу правописа и граматике, а на којима се само лове грешке и свака од њих бива стављена под највећу критику. Користећи оба форума истовремено, заборавио сам у тренутку да сам дошао на онај где то није битно. Ако неко има неку замерку, нека слободно каже, немојте ми у завијеној форми. Прочитајте мој статус и исплетимо ту тајну која чини чудо. Знам да је ово само удаљавање од теме, па бих замолио да се она сада настави тамо где је и стала... Хвала!

:) vidi ja ne zameram ja prosto znam kako pricam, dobro je da sam ti cak i dala osecaj da sam iz Srbije i da je to moj maticni jezik, znaci da sam se dosta priblizila autenticnosti tog jezika.

Hvala i na upozorenju na koji forum nikako nesmem - a i tako na one forume gde ima dosta cirilice ixbegavam jer je citam tolko polako ko ucenik prvog razreda al mozda i to jednog dana naucim.

Sad prosto treba diskusija dalje da potece na tu temu koja je prvobitno postavljena jer me interesuje sta dalje mislite.

Citala sam tvoje postavke o rizu - o zlatnom rizu - koji ima karetenoide za sintezu vitamina A tako da je u tom slucaju genetski modifikovana hrana popravila kvalitet zivota mnogih tamo kojima je glavna svakodnevna prehrana riz.
 
Poslednja izmena:
Da li ti kazes: "Valjda vise verujes meni nego svojim ocima"

Uhm, ne? Možeš sam da proveriš stvari. Recimo, ako hoćeš da vidiš šta je rBGH, pročitaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/RBGH

Nemam pristup vladinim i naucnim dokumentima zato sto mi vlada i naucnici ne nude informacije.

Uhm, opet, ne vidim kako dolaziš do ovakvih zaključaka?

Moguće da postoji problem sa dostupnošću informacija na srpskom, ne znam. Ne bi me čudilo, s obzirom da u Srbiji niko ne radi na razvoju ovakvih stvari (bar koliko znam).

Informacije su direktno i jednostavno dostupne na engleskom. Većina relevantnih informacija je dostupna direktno kroz PubMed; mada je ranije trebalo imati pretplate, danas je većina tekstova javno dostupna.

Opise za ljude van uske struke možeš naći u popularno-naučnim časopisima; biće potrebno pratiti neki takav par godina, ali posle toliko vremena ćeš kroz različite tekstove steći dobru opštu sliku o ovoj temi. Možeš takođe da odeš na univerzitet ili negde gde postoji pristup arhivama Science ili Nature časopisa, i da tamo pročitaš relevantne tekstove.

Razume se da je moguce da izjave redovnog profesora poljoprivrednog fakulteta nisu istinite, ali je to jedino sto nalazim i na osnovu tih izjava donosim zakljucke.

U stvari, ti radiš tačno ono što treba da radiš. Ti si pročitao jednu stvar, i preneo si je ovde. Onda ti je ovde neko drugi dao malo drugačiji ugao (ne zaboravi, ja sam samo jednu stvar direktno ispravio, a druge sam predstavio u drugačijem svetlu). Sada idi i traži dalje informacije, i dobijaćeš različite detalje. Ovako ulaziš u spiralu koja bi trebalo da te polako približi činjenicama.

Prvi potencijalni problem je strah koji sire novinari, a naucnici ne demantuju. Ne zamisljam, samo trazim odgovore. I nalazim, ali, kako tvrdis, neistinite.

Naučnici pokušavaju, ali naučni tekstovi nemaju prođu. S druge strane, panični tekstovi se jako dobro prodaju. Otud postoji problem da novine teže da stvari predstavljaju u senzacionalističkom svetlu, što retko koristi nauci.

(Moje odeljenje ima stojeće pravilo da se intervjui ili izjave mogu davati samo novinarima koji pristanu da potpišu ugovor, po kome odeljenje mora da potvrdi konačnu verziju teksta. Ovo je nastalo nakon serije veoma loših slučajeva u kojima su reči naučnika isečene tako da neke potpuno minorne stvari u vestima postanu "senzacija".)

A te "minimalne negativne posledice" su minimalne negativne posledice po mene i moje potomstvo, pa se osecam uskracenim za informacije.
Toga nema mnogo i ne radi se svuda, nego samo u par "pohlepnih bezlicnih korporacija".
U obecanja i deda-mraza odavno ne verujem.

Sve je to ok. Zato i treba da pitaš, i zato i treba i da paziš, i da razmišljaš.

Ne zaboravi, pritom, da velika većina naučnika ne radi za te kompanije, i da se posledice odnose i na njih. Veruj mi da ja veoma, veoma pažljivo posmatram šta Monsanto radi, i šta planira. (Ako pogledaš tekstove u velikim naučnim časopisima, iznenadićeš se, ali oni uopšte nisu prijateljski naklonjeni korporacijama i njihovom ponašanju na ovom planu, ma koliko inače bili za dalji razvoj GM tehnologije.)

Sta ce tek rodjeno jagnje da pije? Paukov sok?

Ne, već mleko ovce. Ovo nisu izmene celog ovčijeg roda: naprotiv, radi se o stadu koje je izolovano. Da bi ovako nešto izašlo u prirodu, GM ovca bi morala da pobegne, pa da se onda pari sa svim živim drugim ovcama na svetu, i da njihovo normalno potomstvo nekako potiskuje (što bi bilo krajnje neverovatno - sve da ovca nekako i pobegne, i sve da negde na svetu, ako toga ima, nađe divlje stado domaćih ovaca, njeni potomci bi bili žestoko penalizovani zbog GM promena koje nose: te promene gadno unazađuju sposobnost preživljavanja ovce van izolovanog stada, i ništa joj ne pomažu.)

Mozda sam zastareo i zatucan, ali je ovo ispod granice dobrog ukusa. Frankenstajn? Naravno!

O ukusima ne vredi diskutovati. Po mom ukusu, recimo, sve ovo su veoma obećavajuće stvari, daleko od Frankenštajna.
 
A sta kazete na prijone?
J-K bolest - bolest ludih krava. Koja se prva pojavljuje kod kanibala.

Kod kanibala se pojavljuje kuru, malo drugačija stvar.

No, ne razumem kakve veze prioni imaju sa GM pričom?

Ja sam ipak za to da se na drugima proba ne treba da se zuri i da smo mi poskusni zecici.

Naravno. Ali stvari se ne rade ofrlje. One stvari koje ulaze u ishranu prolaze kroz veoma veliki nivo testova i razmišljanja.

Npr. za protein iz arktičkih riba znamo da je ok za ljudsku upotrebu. Da li imaš neki, čak teorijski, uzrok da veruješ da će on odjednom postati opasan u paradajzu?

(Pritom, ne zaboravi da novi proteini stalno nastaju u paradajzu, tako da "slučajna toksičnost niskog nivoa" nije nova opasnost, već je uvek prisutna za sve organizme kojima se hranimo.)

Ipak te zivotinje nisu u izolovanju kao nap. kod fermentacije biotehnoloskih postupka mikroorganizama.

Uhm, jesu! I to u mnogo većem.

Biotehnološki mikroorganizmi su mnogo manje izolovani - dovoljno je da neko bude nepažljiv sa rukavicom, i eto njih u prirodi!

GM krave, ovce, i slične životinje su efektivno potpuno izolovane. Kako modifikacije iz GM ovce mogu ikada da izađu u prirodu? Ovca bi morala da pobegne, i da se nekako pari sa drugim ovcama u divljini, pa onda da njeni potomci prežive...

GM biljke jesu problem, pošto polen leti na sve strane. Ali i tu se prave različiti sistemi zaštite, polako, uglavnom kroz manipulaciju komplementarnih proteina.
 
@endonuclease Kod kanibala se pojavljuje kuru, malo drugačija stvar.
Znam to al je princip isti ako se prehranjujes sa svojim genetskim materialom nije dobro.

No, ne razumem kakve veze prioni imaju sa GM pričom?

Hocu samo da nakazem ako neko ne preracuna dobro stvari uzme sve u obzir da moze doci do promena koje mozeju uticati na prirodu.

Pa logicno je da bi biljke davale plodove moraju biti oprasivane - i kod vrsta mnogo to rade puta insekti - pcele ili vetar. Kako gojiti kokuruz, rizu, soju - koje su jedne prvih GM biljaka pod izolovanim stanjem pa ekosistem je jedan veliki krug i u zemlji kasnje ostaju eksudati semena tih biljaka - pa zar nije prvobitan plan da smanjimo troskove proizvodnje a sa izolovanjem zar jih ne povecamo? Ostaje i mikroflora za tim organizmima u zemlji?
A sad pitanje su i fekalije koje ostaju za covekom koji se je hranio sa tim biljkama cak i zivotinjama zar neceju one imati ostatke tog materiala i odpadni produkt kod pripreme jela cemo imati jos jedne posebne korpe za smece za GM hranu? Nemoguce je izolovati nesto takvo.

Tu je stvarno mnogo stvari uzeti kao parametar kao i nap lizogene viruse. Ko moze sve da predvidi?

Naravno. Ali stvari se ne rade ofrlje. One stvari koje ulaze u ishranu prolaze kroz veoma veliki nivo testova i razmišljanja.

Npr. za protein iz arktičkih riba znamo da je ok za ljudsku upotrebu. Da li imaš neki, čak teorijski, uzrok da veruješ da će on odjednom postati opasan u paradajzu?

Al takav paradajz se nece susretati samo kod coveka nego ce ici i u prirodu kao odpadni material.

(Pritom, ne zaboravi da novi proteini stalno nastaju u paradajzu, tako da "slučajna toksičnost niskog nivoa" nije nova opasnost, već je uvek prisutna za sve organizme kojima se hranimo.)
I to mi je jasno.

Al dali valja gledati samo na coveka i na uticaj GM hrane samo na coveka.
Sve parametre je prosto nemoguce preuciti

Biotehnološki mikroorganizmi su mnogo manje izolovani - dovoljno je da neko bude nepažljiv sa rukavicom, i eto njih u prirodi!
Mikroorganizmima daju samo posebne genove da proizvode produkt i taj je vazan na kraju taj konacan protein ili produkt. Mnogi maju pored tih produkta i ostale sekvence promenjene - neke druge delove genoma - onesposobe jih za zivot u prirodi jer jim oduzmu sve popravljalne mehanizme UV - otidju u prirodu umiru.
Malo je drugacije prica od samo zamahnute rukavice. I ipak su mikroorganizmi potrebni jer nam proizvode lekove a GM hrana dali je stvarno tako potrebna i dal ce sa njom smanjiti glad u 3 svetu i poboljsati zivot stanovnika cemo jos videti.
U lekovima je tacno navedeno kolko mogu da imaju genetskog materjala ta se svodi u ng na g leka.

Licno mislim da ce imati posledice svaki poseg u prirodno je imo dosad al i tako i spontano nastaju promene u prirodi tako da se nikad nezna u kojem slucaju se stvar zavrsava - al naci ce se resenje u svakom slucaju - verujem u to. I skoro nista vise nema takav ukus kao sto je nekad imalo - pardajz nap. ili lubenice tako da mozda se poboljsa i ukus, jabuke nek bi danas imale 3 puta manje vitamina mozda ce i te promene konacno dobiti svoje pozitivne promene.


Inace zakoni za manipulaciju genova postoje vec dugo vremena od 1974 kad su pozvali znanstvenike Berg, Baltimore, Cohen, Davis, Hogness, Roblin, Watson, Weissmann, Zinder da naprave zakon za rad sa DNA. I od tad se samo dopunjuje.

1972 Berg je izoliro prvi restrikcijski enzim1973 naprave prvi rekombinantni mikroorganizam.

I kod nas su svi profesori spremni za genetsku hranu jedva cekaju :). I ako Slovenija ima banku industrijskih mikroorganizama. :) - vise se radi na tome - izboljsanje biotehnoloskih postupka sa novim genetsko modfikovanim mikroorganizmima sa genovima izlolovanim iz prirode da pospese najsporiju encimski deo reakcije u procesu.
 

Back
Top