Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нама није промакло, изгледа да си ти преспавао. Када говоримо о генетској сличности, треба унапред да знамо шта желимо да знамо: да ли желимо да знамо где смо били, или где смо сада. Ово што си ти навео више говори о томе где смо сада него где смо били, а то прво је много јасније од овог другог.

Ваљда знаш како се утврђује генетска сличност на основу броја заједничких IBD блокова, расправљали смо о томе много пута, требало би да си нешто научио из тих расправа. Зависно од величине (дужине) блокова који се проучавају закључује се о генетској сличности у различитим периодима. Краћи блокови, дужине 1-3 cM (центи Моргана) говоре о сличности у далекој прошлости, пре више од 2500 година, блокови средње дужине, 3-5 cM говоре о сличности у периоду 1500-2500 година, а дуги блокови, дужи од 5 cM, говоре о сличности у релативно блиској прошлости, у последњих 1500 година.

Што се тиче овог рада о коме си говорио, оно што си навео односи се пре свега на дуге сегменте који осликавају генетску сличност у блискјој прошлости. Што се тиче генетске сличности у мало даљој прошлости, више пута сам истицао да аутори кажу:

Али, бадава ја то истичем онима који то не воле да чују и који све интерпретирају онако како им се свиђа а не онако како стварно јесте.

Такође истичем да су овде сви Јужни Словени проучавани као целина. Међутим, у раду Ralph & Coop, који сам такође безброј пута помињао, Срби и Хрвати су издвојени посебно. Потсећам да су, према резултатима из тога рада, у периоду од пре 2500-4500 година Срби и Хрвати генетски најближи Швеђанима, потом Мађарима, Румунима и Бугарима (овде су они третирани као целина) и Пољацима, а у односу на период од пре 1500-2500 година били су нам далеко најближи Пољаци, други су много-много иза њих. Остали источно- и западно-словенски народи јесу изучавани, али нису посебно издвојени у дијаграму који приказује генетску сличност.

За паметне је ово довољно, а за оне који то нису не вреди ни да им се црта.
Znači Šveđani pre 4000 godina došli sa juga.
...
Ovo je multidisciplinarno istaživanje, u kome su svi rezultati ukazali na zaključke koji su izneti.

Sva naučna istraživanja ukazuju na iste zaključke.
"Научници сматрају да су Словени, ширећи се Европом, интензивно апсорбовали популације које су живеле на датим територијама у предсловенском периоду. Словени су свуда донели свој језик и апсорбовали генски фонд аутохтоних популација. Тај дубински генетски „супстрат“ разликује се у различитим огранцима словенства.

Западни и Источни Словени су преузели источноевропски супстрат. Вероватно су његов већи део чинили балтички народи, који су некада били насељени широм Источноевропске висоравни. Други, јужноевропски супстрат апсорбовали су Јужни Словени, а он се састојао од балканских народа које су Словени ту затекли.

Ови процеси су спојили Западне и Источне Словене у јединствену генетску заједницу, а Јужни Словени су на тај начин постали сличнији несловенским народима Балкана него другим словенским народима."
...
E sad gde je apsorbovana I2a populacija je pitanje za sebe.
Čini mi se da bi to mogla biti zona Potisja i Pomorišja.
Čekam da ovi proačuni za TMRC dobiju naučnu potvrdu, pa da iznesem preciznije zaključke.
Biće da su ekspanzije vojnih elita i migracie stanovništva različiti procesi.
...
Zanimljiva je teza da je I2a HG, haplogrupa slovenskih kraljeva.

Poslednja izmena:
Bolje stocar starosedelac, nego seljak iz Pripjata (Вук Горски™) :zcool:

Видим да ти није требало пуно времена да ме споменеш.
Надам се да си научио шта је катун и која је разлика између равничарског и номадског, бирегионалног, сточарења.
Сад је већ време да пређеш на другу лекцију. Ево ти мала помоћ за почетак:

Vlachs-bgiu.jpg

Проучи мало миграције Влаха у средњем веку, како би боље разумео механизам ширења хаплогрупе I2a-din.
Ваљда ти коначно буде јасно зашто је има толико по планинама (Динаридима, Пинду, Карпатима), и уопште у свим земљама које је запљуснуо талас влашких миграција.
Мораш боље да пручиш Влахе, а богами и Словене. За сад, то је врло танко. Надам се да ћеш то савладати док се ја не вратим.

Znači Šveđani pre 4000 godina došli sa juga.
...
Ovo je multidisciplinarno istaživanje, u kome su svi rezultati ukazali na zaključke koji su izneti.

Sva naučna istraživanja ukazuju na iste zaključke.
"Научници сматрају да су Словени, ширећи се Европом, интензивно апсорбовали популације које су живеле на датим територијама у предсловенском периоду. Словени су свуда донели свој језик и апсорбовали генски фонд аутохтоних популација. Тај дубински генетски „супстрат“ разликује се у различитим огранцима словенства.

Западни и Источни Словени су преузели источноевропски супстрат. Вероватно су његов већи део чинили балтички народи, који су некада били насељени широм Источноевропске висоравни. Други, јужноевропски супстрат апсорбовали су Јужни Словени, а он се састојао од балканских народа које су Словени ту затекли.

Ови процеси су спојили Западне и Источне Словене у јединствену генетску заједницу, а Јужни Словени су на тај начин постали сличнији несловенским народима Балкана него другим словенским народима."
...
E sad gde je apsorbovana I2a populacija je pitanje za sebe.
Čini mi se da bi to mogla biti zona Potisja i Pomorišja.
Čekam da ovi proačuni za TMRC dobiju naučnu potvrdu, pa da iznesem preciznije zaključke.
Biće da su ekspanzije vojnih elita i migracie stanovništva različiti procesi.
...
Zanimljiva je teza da je I2a HG, haplogrupa slovenskih kraljeva.

Ја сам очекивао да ћеш да кажеш нешто паметно, а ти ме поново разочарао. Ако после података које сам изнео немаш шта паметно да кажеш, онда је боље да ништа не говориш.

Poslednja izmena:
Izvini, odakle ti podatak da smo pre 4000 godina bili najbliži Šveđanima.
Po ovome smo najbliži Rumunima i Bugarima.
http://journals.plos.org/plosbiolog...ze=large&id=10.1371/journal.pbio.1001555.g005

Ово што си показао је скраћена верзија дијаграма, постоји и проширена верзија истог дијаграма (Figure S12), где је укључен већи број етничких групација. На том проширеном дијаграму постоји и групација која носи назив "Балти". Међутим, када пажљиво простудираш рад, видећеш да су скоро сви узорци из те групације узети из Шведске, па сам зато говорио о Швеђанима а не Балтима.

http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001555
http://journals.plos.org/plosbiolog...id=info:doi/10.1371/journal.pbio.1001555.s012

Надам се да си научио шта је катун и која је разлика између равничарског и номадског, бирегионалног, сточарења.

"Profesore bio sam nevaljao..." z:)
Izvini, hteo sam i ranije da te pitam, ali je prica otisla na drugu stranu... Koja je to fundamentalna razlika izmedju ravnicarskog i nomadskog stocarstva? Ako si mislio na mesto ispase stoke (uvek isto / promenljivo) nije mi jasno kakav spektakularan znacaj to ima za tvoju pricu?

Проучи мало миграције Влаха у средњем веку, како би боље разумео механизам ширења хаплогрупе I2a-din.

Alo covece, na osnovu cega tvrdis da su Vlasi I2a din S hg?!?!

Ваљда ти коначно буде јасно зашто је има толико по планинама (Динаридима, Пинду, Карпатима), и уопште у свим земљама које је запљуснуо талас влашких миграција.
Мораш боље да пручиш Влахе, а богами и Словене. За сад, то је врло танко. Надам се да ћеш то савладати док се ја не вратим.

Ne moram ja nista! A ni ti ne moras da se vracas (dok ne nadjes nedvosmisleni dokaz u genetici da su Vlasi I2a din S hg)! z:lol:

БАЈКА о краљу Артуру је историја? И змајеви су историја? ХАХАХАХАХА

Са овим другим делом се слажем, јадан смо и бедан народ, али управо због таквих задртих незналица као што си ти, које постају све задртије што им други наводе више доказа да нису у праву. Овакав трансфер блама као од твојих порука на последње три-четири странице није одавно забележен. Деретић би био поносан.

Царе, јеси ли ти свестан шта си рекао!??? Камо среће да сам ја и они који су слични мени као што кажеш највећи проблем овог народа, јер да је тако где би нам био крај. Имамо ми пуно већих проблема од Деретића, Радована Дамјановића и других аутохтониста. Ако имаш неке породичне или психичке проблеме, нећеш их решити нападањем и пљувањем било кога на овом форуму!!!

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 426207

Ovo povezivanje migracija vlaha i I2a din je totalna nebuloza. Naime, ova karta pokazuje migracije ROMANOFONIH vlaha, ne naših slavenskih vlaha. Da je ovo točno onda bi kod izvornih etničkih vlaha se nalazile najviše koncentracije I2a-din, a ne kod slavena i to u 98% I2a din riječ je o slavenima.

Ovo je čista glupost.

Ово што си показао је скраћена верзија дијаграма, постоји и проширена верзија истог дијаграма (Figure S12), где је укључен већи број етничких групација. На том проширеном дијаграму постоји и групација која носи назив "Балти". Међутим, када пажљиво простудираш рад, видећеш да су скоро сви узорци из те групације узети из Шведске, па сам зато говорио о Швеђанима а не Балтима.

http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1001555
http://journals.plos.org/plosbiolog...id=info:doi/10.1371/journal.pbio.1001555.s012
Nije svejedno, mada jeste 2/3 uzoraka iz Švedske.
Ovo je moj omiljeni grafikon iz tog rada.
https://ndownloader.figshare.com/files/6637542/preview/6637542/page_1_width_860.png

Ako pažljivije pogledaš videćeš da Baltički narodi nijsu bliski samo sa nama, posmatrajući period od pre 3- 4 milenijuma., već sa svim Evropskim narodima osim sa Iberijcima i Italijanima.
Plus ta grupaje tada bila homogena.
A posle ovog perioda nismo u dodiru.

Pre 4000 godina smutno vreme u kome haraju horde sa istoka i spaljuju poslednja naselja stare civilizacije.
Izgleda da smo pronašli krivca.

Posle ovog perioda, u bronzanom i gvozdenom dobu, u dodiru smo sa Albancima.
Moguće da je ovo ilirska komponenta koja nam je zajednička.
Ali opet u antičko vreme smo odvojeni, što bi značilo da smo apsorbovali različita plemena, po teritorijalnom principu.

Poslednja izmena:
Ovo povezivanje migracija vlaha i I2a din je totalna nebuloza. Naime, ova karta pokazuje migracije ROMANOFONIH vlaha, ne naših slavenskih vlaha. Da je ovo točno onda bi kod izvornih etničkih vlaha se nalazile najviše koncentracije I2a-din, a ne kod slavena i to u 98% I2a din riječ je o slavenima.

Ovo je čista glupost.

Морлаци су били романофони пре него што су пословењени.

Проучи Морлаке.

Морлаци су били романофони пре него што су пословењени.

Проучи Морлаке.

Вуче Горски, Власи никад нису били јединствен народ. Влах је нешто слично као Американац, као што је Американац држављанин Америке без обзира ког је етничког порекла, исто тако је Влах био свако ко је живео у римском царству и притом био романизован. Односно народи који нису говорили латински су све романофоне становнике римског царства називали збирним именом Власи, без обзира на њихово стварно порекло. Влах није само романизовани Балканац, Валонци у Белгији и Велшани су исто Власи. Пољаци Италијане и данас зову Власима(Wlosi), a Италију Wlochy. Једино што повезује разне Влахе широм Балкана и средње Европе је донекле сличан језик и ништа друго, све остало им је различито: генетика, физиономија, менталитет, култура и начин живота. Влаха има и у Чешкој(Моравској), Пољској и Украјини.

Pogledajte prilog 426207

Оно што разваја Влахе од свих народа Балкана је висок проценат R1b хаплогрупе. Власи имају највише Р1b од свих балканских народа. Код Влаха доминирају R1b и J2, док су у динарским крајевиме ове две хаплогрупе врло ретке, поготово R1b који је у динарским крајевима заступљен са неких 2-3%, а нема пуно ни J2. Ево генетике Влаха Нису баш пребогати са I2a.

Оно што разваја Влахе од свих народа Балкана је висок проценат R1b хаплогрупе. Власи имају највише Р1b од свих балканских народа. Код Влаха доминирају R1b и J2, док су у динарским крајевиме ове две хаплогрупе врло ретке, поготово R1b који је у динарским крајевима заступљен са неких 2-3%, а нема пуно ни J2. Ево генетике Влаха Нису баш пребогати са I2a.

У нашим динарским крајевима доминирају I2a коју највећим делом шире номадски сточари, Власи, и E1b и Ј2 коју шире номадски сточари, Арбанаси. Шта ти ту није јасно Столе ?

У нашим динарским крајевима доминирају I2a коју највећим делом шире номадски сточари, Власи, и E1b и Ј2 коју шире номадски сточари, Арбанаси.
a opće je poznato kao se morlaci i arbanasi slažu.:mrgreen:
btw. trebalo bi smislit smajl tipa :majkozemljootvorise:

У нашим динарским крајевима доминирају I2a коју највећим делом шире номадски сточари, Власи, и E1b и Ј2 коју шире номадски сточари, Арбанаси. Шта ти ту није јасно Столе ?

Јасно је мени да у динарским крајевима доминира I2а. Али Шиптари из Албаније имају само 12% I2а, а Шиптари са Косова мизерних 2,5%. Цинцари имају око 17% I2а. У динарским крајевима Е-V13 није баш јака(изузимајући источну Црну Гору и Санџак), Ј2 је још слабија а R1b је на нивоу статистичке грешке. На простору од Старе Црне Горе до Лике нема баш пуно E-V13 (више је има у централној Србији например). У Источној Црној Гори и Санџаку доминира Е-V13, и једино је ту од свих динарских крајева висок проценат Е-V13. Обрати пажљу колико мало Шиптари имају I2а, поготово они са Косова. Код Цинцара је I 20,5% али око 3-3,5% отпада на I1, тако да је I2а око 17%.

Вуче погледај како се Шиптари ограђују од I2а, односно говоре да није илирска. То је зато што је имају мало, иначе да код Шиптара доминира I2а, они би на сва звона трубили да је то илирска и староседелачка хаплогрупа, а овако је сматрају уљезом на Балкану, као што и Србе сматрају мигрантима из Украјине.

Srpski J2b nije mogao doći sa Albancima. Kod Srba dominira J2b1 (najveće procente beleži kod Južnih Slovena, prvenstveno Srba), a kod Albanaca J2b2. Albanci uopšte nemaju J2b1 (među do sad testiranim licima) osim jednog lica za čije pretke u literaturi piše da su islamizovani Srbi, a to je sada i genetički potvrđeno.
Srpski i albanski R1b se takođe razlikuju.
E1b haplogrupa ne mora nužno biti vezana za Albance. Imaju je skoro svi evropski narodi u manji ili većim procentima.
Srbi su bez sumnje asimilovali jedan balkanski starosedelački sloj stanovništva, ali taj sloj stanovništva nema genetičke, lingvističke ili bilo kakve veze sa Albancima. Naravno, ne negiram da je bilo i kasnije asimilacije Albanaca.
Karta koju si postavio vezana za tobožnje migracije vlaha je samo nečija pretpostavka. Svakojake mape i karte kruže internetom, a može ih pomoću odgovarajućeg programa napraviti svako.

Ја сам очекивао да ћеш да кажеш нешто паметно, а ти ме поново разочарао. Ако после података које сам изнео немаш шта паметно да кажеш, онда је боље да ништа не говориш.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back