Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Apsolutno se slažem ali je ipak značajno kod njih da se jezik ne zove Američki , Irski , i Australijski ili Brazilski ,Argentinski ,Meksički.

Naravno, jer kod njih je situacija jasna - zna se da su Englezi, Španci i Portugalci osvojili određena područja, kolonizirali ih i kao službene donijeli svoje jezike, ali nikome danas ne pa da na pamet da današnje stanovnike tih zemalja proglašava "etničkim" Englezima, Špancima ili Portugalcima, niti se ti ljudi sami takvim smatraju (iako, je pored domorodaca i drugih imigranata u tim zemljema, naravno bilo i na milione doseljenika - "pravih" etničkih Engleza, Španaca ili Portugalaca).

Donekle je drugačija situacija sa Francuzima u Kanadi, koji njeguju etničku vezu sa svojom pradomovinom Francuskom, a to je uglavnom rezultat odbrambenog mehanizma otpora na prirodnu i tihu asimilaciju u večinsko englesko jezičko okruženje.... uzgred, miloni Francuza naseljenih u SAD-e (Luisiana isl), Brazill, Argentinu itd, su naravno asimilirani u druge večinske jezičke grupe....

Kod nas je problem što nismo dovoljno dugo imali zajedničku državu (koja bi eventualno uključivala i Bugare, Slovence i Makedonce), tako da se vremenom formira jedan dominantni jezički standardni jezik obavezujući za sve, poput recimo Francuskog u Francuskoj...Jugoslavija je isuviše kasno nastala i suviše kratko trajala..

Istine radi nemalu ulogu u našem jezičkom/nacionalnom nejedinstvu je imao i velikosrpski nacionalistički projekat, koji je licemjerno nastojao skoro sve južne Slavene pretopiti u Srbe, hipotetički "jugoslavenski standardni jezik" u srpski, a Jugoslaviju utopiti i Veliku Srbiju....

Inace moja loza porijeklom je iz Hercegovine ko i znacajnom broju Sandzaklija.

па ја све време тврдим да је Мрда мој брат :) и моји су старином из Херцеговине..
видите људи како свој свога препозна :) крв није вода!
али Мрда неће да каже коју су славу славили, да утврдим да ли смо можда из истог братства :)

Pustimo mi haplogroupe kolega! one zaista nemaju veliki značaj, pošto muška Y haplogroupa sadrži podatke o 1% predaka, a ne o ostalih 99%!!!
Nije sija nego vrat

Istorijska je činjenica da Muslimani u Raškoj oblasti vode porijeklo od Srba iz Crne Gore-odnosno Zete koji su prešli na Islam, pa su se naselili na opuštene krajeve Raške u 17 vijeku, i koji su Posrbili jedan dio Albanaca.

Laz. Kad kazem laz onda mislim na ovo da vode porijeklo od ''Srba''. Nije novina da vi Duklju a kasnije Zetu smatrate srpskom kraljevinom dok u sustini to nije.. to je bila stara Crna Gora a ne Srbija i fakticki nije se zvala Raska nego Zeta (to je cinjenica).
Jedino bi se slozio da vecina Sandzaklija vodi porijeklo iz Zete ali i stare Hercegovine koja danas pripada Crnoj Gori tako da mnogi kad pricaju o tome mijesaju ova 2 pojma i shvataju pogresno. Napomena: stara Hercegovina obuhvatala je pola danasnje Crne Gore od Herceg Novog do Pljevalja - od primorja do severa.

Oni nemaju nikakve veze sa srednjovijekovnim Bošnjanima, Kulinom Banom i Crkvom Bosanskom! To je prosto Istorijski fakt, svidjalo se to vama ili ne!
Nego ako vam nesmeta, možete li da mi kažete iz kojega ste vi kraja!

Kolega postavio sam ja i tebi par slicnih pitanja ;)
Da ne bude od moderatora drzi se teme i ne uplici politiku u ovo.

Mi smo Jedan Narod, Jedna Krv i Jedan Jezik
bilo to nekom pravo ili krivo!

Raspravljati sa nekim ko Bosnjake, Crnogorce, Hrvate, Makedonce i Rumune smatra nekim bivsim rasrbljenim Srbima ne vodi nikud.

Poslednja izmena:
Laz. Kad kazem laz onda mislim na ovo da vode porijeklo od ''Srba''. Nije novina da vi Duklju a kasnije Zetu smatrate srpskom kraljevinom dok u sustini to nije.. to je bila stara Crna Gora a ne Srbija i fakticki nije se zvala Raska nego Zeta (to je cinjenica).
то ти брате Мрдо мораш расправити са Константином Порфирогенитом и са византијским хроничарима 11. века.. они су то тврдили :)
стара Црна Гора су 4 нахије горње Зете и тај појам се јавља тек у 15. веку.

Jedino bi se slozio da vecina Sandzaklija vodi porijeklo iz Zete ali i stare Hercegovine koja danas pripada Crnoj Gori tako da mnogi kad pricaju o tome mijesaju ova 2 pojma i shvataju pogresno. Napomena: stara Hercegovina obuhvatala je pola danasnje Crne Gore od Herceg Novog do Pljevalja - od primorja do severa.

е па и ја водим порекло старином из Херцеговине као и ти :) видиш да смо род рођени :)

Naravno, jer kod njih je situacija jasna - zna se da su Englezi, Španci i Portugalci osvojili određena područja, kolonizirali ih i kao službene donijeli svoje jezike, ali nikome danas ne pa da na pamet da današnje stanovnike tih zemalja proglašava "etničkim" Englezima, Špancima ili Portugalcima, niti se ti ljudi sami takvim smatraju (iako, je pored domorodaca i drugih imigranata u tim zemljema, naravno bilo i na milione doseljenika - "pravih" etničkih Engleza, Španaca ili Portugalaca).

Donekle je drugačija situacija sa Francuzima u Kanadi, koji njeguju etničku vezu sa svojom pradomovinom Francuskom, a to je uglavnom rezultat odbrambenog mehanizma otpora na prirodnu i tihu asimilaciju u večinsko englesko jezičko okruženje.... uzgred, miloni Francuza naseljenih u SAD-e (Luisiana isl), Brazill, Argentinu itd, su naravno asimilirani u druge večinske jezičke grupe....

Kod nas je problem što nismo dovoljno dugo imali zajedničku državu (koja bi eventualno uključivala i Bugare, Slovence i Makedonce), tako da se vremenom formira jedan dominantni jezički standardni jezik obavezujući za sve, poput recimo Francuskog u Francuskoj...Jugoslavija je isuviše kasno nastala i suviše kratko trajala..

Istine radi nemalu ulogu u našem jezičkom/nacionalnom nejedinstvu je imao i velikosrpski nacionalistički projekat, koji je licemjerno nastojao skoro sve južne Slavene pretopiti u Srbe, hipotetički "jugoslavenski standardni jezik" u srpski, a Jugoslaviju utopiti i Veliku Srbiju....

Ne na tome se zapravo uopšte nije radilo već sasvim suprotno Kralj Aleksandar je sanjao jedan ludi san koji će se kasnije zvati KOMUNIZAM.
Upravo baziran na Cvijićevim istraživanjima.
kralj Aleksandar je sanjao da bude Arhont jedne nove jedinstvene Jugoslovenske nacije.
Pošto ravnopravnosti ne bi moglo biti bez ukidanja dominiona ukinuo je zapravo Srbiju i pretopio u Jugoslaviju.
na gobove svih narodnih Junaka iz WW1 pada prašina i njihovo ime se javno ne spominje niti se prave spomenici niti proslave njima u čast kao da ih nije bilo.
razmišljao je da će mu njegovi najlakše oprostiti i nije bio daleko od istine.

Taj gotov proizvod nasleđuje naš najveći sin naroda i narodnosti ili ti "poslednji Hrvatski Kralj" i definiše zbrku i granice pre svega Hrvatske koja ih zapravo nije ni imala što predhodnik uopšte nije uradio za svoj narod.
Već ih je velikodušno na dar svima pretopio u Jugoslovene.

Što se tiče jezika trebao je biti i ostati SrpskoHrvatski tu nemam ništa protiv jer on to i jeste.

Jesi li zaista glup da ne možeš shvatiti ni par jasnih postova ili uopće ne čitaš tuđe postove!??

Evo Bosniaco ti je gore naveo da je kod Bošnjaka Sandžaka zastupljeno u značajnijem broju barem 4-5 halpogropa (E1b1b1a2, I2a2, R1b, J2, R1a1, itd), od kojih prve četiri nisu sigurno "izvorne srpske" grupe, a i R1a1 nije ekskluzivna srpska grupa, več donekle slavenska, ali je kao što si i sam primjetio zastupljena i kod drugih neslavenskih naroda, pa i mongoloidnih naroda..

Kor ti je lijepo pojasnio da su u odnosu na genetske halpogropu etnos i narod skorašnje i sekunadarne pojave, a ti zapjenio "Srbi svi i svuda", ko pijan...

Danas nismo jedan narod, a nismo nikad ni bili - imaš li uopće predstavu koliko je naroda i plemena projezdilo ovim našim prostorom i ostavilo iza sebe "genetski materijal"!?

Kako čemo biti "ista krv" kada imamo u svakom narodu najmanje desetak različitih genetskih halpogropu sa bezbroj varijanti i starosti...

Isti jezik!? Imaju i Irci i Englezi i Amerikanci isti jezik, pa jeli to dokazuje da su svi Englezi!?

Skoro cijela Latinska Amerika govori španski jezik - radi li se onda o samo jednom istom narodu - Špancima!?

Govore i Danci, Šveđani, Norvežani, Islanđani i Grenlanđani manje više isti jezik, pa o kojem se to onda "istom" narodu radi!?

Bangladešani i Indijci iz pokrajine Bengal govore istim jezikom - bengalskim - je li u pitanju isti narod!?

Ponovo ponavljam, muški Y chromosome sadrži samo podatak o 1% predaka, a ne 100%!!!
Srbi su već etnos od 7 vijeka!!! sekundarna pojava a!
Jedan narod nemora biti Homogen kao prvo, a to što se zbivalo prije 10,000 i 6,000 hiljada godina zaista nema veliki značaj za nas danas!
Ista smo krv jer nam kroz vene teče krv istih predaka, a to neznači da su ti preci pripadali istim plemenima!
Irci danas govore engleski, ali su im preci znali izvorni Irski prije par stotina godina!
Isto sa Latinskom Amerikom, Španci su nametnuli svoj jezik starosjediocima, ali u nekim državama , kao Meksiko i Peru, i dalje ima ljudi koji govore autohtone jezike!
Bili smo jedan narod u srednjem vijeku, samo se ta činjenica vama nesvidja!
Kada je Slovensko Srpsko pleme stiglo na Balkan, brojalo je oko 20,000 do 30,000 hiljada ljudi, prilično mali broj! po tome se analizira srodnost, a ne po frekvenciji haplogroupa, koji nemaju apsolutno nikakav značaj u odredjivanju srodnosti!

Bengalci Hindusi i Muslimani i dalje zovu sebe Bengalcima i svoj jezik Bengali! zašto vi nezovete svoj jezik Srpski!

Ali izgleda da Srbin nemože biti Musliman ili Katolik, i da ostane etnički Srbin, inače mora mijenjati svoju etničku svijest!!! to je po meni Rasizam i etnička diskriminacija!

Poslednja izmena:

Kolega postavio sam ja i tebi par slicnih pitanja ;)
Da ne bude od moderatora drzi se teme i ne uplici politiku u ovo.

Rasparavljati sa nekim ko Bosnjake, Crnogorce, Hrvate, Makedonce i Rumune smatra nekim bivsim rasrbljenim Srbima ne vodi nikud.

Sad ste otišli u Dukljanomanijačke teze!
Molim vas Kolega da mi objasnite gdje se rana Srpska država nalazila, ako u 9 vijeku Srpsko Bugarska granica se nalazila kod grada Rasa, koji je pripadao Bugarskoj državi!!! prvobitna Srbija se nalazila na prostoru Polimlja, a stara Duklja, koju Vizantinci inače spominju kao Srpsku državu, baš kao i Travuniju i Humsku zemlju, samo je zauzimala manji dio Crne Gore!
Kao prvo Raška nije postojala prije kralja Bodina, koji je oslobodio pojedina područija od Bugara, i postavio Vukana i Marka da budu Veliki Župani nove zemlje koja je dobila ime po rijeci Raškoj!
Pročitajte djela Tibora Živkovića, i nemojte tu govoriti gluposti Dukljanomanijaka!
A što se tiče Torlaka i Šopa, dok nepročitate djela Pavla Ivića, neželim da trošim vrijeme na vaše neznanje!!!:bye:

Irci danas govore engleski, ali su im preci znali izvorni Irski prije par stotina godina!

Bengalci Hindusi i Muslimani i dalje zovu sebe Bengalcima i svoj jezik Bengali! zašto vi nezovete svoj jezik Srpski!

Ali izgleda da Srbin nemože biti Musliman ili Katolik, i da ostane etnički Srbin, inače mora mijenjati svoju etničku svijest!!! to je po meni Rasizam i etnička diskriminacija!

Ирци свој језик и данас уче у школама, говоре га и званични је језик Републике Ирске :)

Ponovo ponavljam, muški Y chromosome sadrži samo podatak o 1% predaka, a ne 100%!!!
Srbi su već etnos od 7 vijeka!!! sekundarna pojava a!
Jedan narod nemora biti Homogen kao prvo, a to što se zbivalo prije 10,000 i 6,000 hiljada godina zaista nema veliki značaj za nas danas!
Ista smo krv jer nam kroz vene teče krv istih predaka, a to neznači da su ti preci pripadali istim plemenima!
Isto sa Latinskom Amerikom, Španci su nametnuli svoj jezik starosjediocima, ali u nekim državama , kao Meksiko i Peru, i dalje ima ljudi koji govore autohtone jezike!
Bili smo jedan narod u srednjem vijeku, samo se ta činjenica vama nesvidja!
Kada je Slovensko Srpsko pleme stiglo na Balkan, brojalo je oko 20,000 do 30,000 hiljada ljudi, prilično mali broj! po tome se analizira srodnost, a ne po frekvenciji haplogroupa, koji nemaju apsolutno nikakav značaj u odredjivanju srodnosti!

Kakve veze sad ima što su Srbi "etnos" od VII vjeka, kada današnji Srbi nisu genetski identični sa pripadnicima tog plemena...

Npr. ti Srbi iz VII vijeka su bili vjerovatno večinom nosioci grupe R1a1 kao slavensko pleme, pa su se njih (kao što ti reče 30-ak hiljada) pomiješali ovdje na Balkanu sa nekoliko puta brojnijim domorodcima (nosiocima grupe I2a2, E1b1b1a2, J2, kao i sa drugim varvarskim plemenima nosiocima R1b I1 isl), tako da današnji Srbi u globalu nemaju ni 5-6% tih famoznih "srpskih gena" iz VII vjeka...

Uostalom, šta ti znaš kojim je jezikom jedan od tvojih nekoliko hiljada predaka govorio prije hiljadu godina!? Vjerovatno je tu bilo i Slavena, Ilira, Gota, Bugara, Vlaha, a možda i pokoji Turčin, Šiptar ili Cigo!? :lol:

Zašto ne zovemo svoj jezik srpskim!?
Pa prije svega zato što se ne smatramo Srbima, niti nas vi (pravoslavni Srbi) smatrate "svojima" tj. "pravim" Srbima....
Uostalom, da ste željeli Srbe islamske vjere uz malo više "bratske" dobre volje i manje licemjerstva, "istraga poturica", nasilnih "vraćanja u pradjedovsku vjeru" protjerivanja "nekrsti", klanja, silovanja i "osvete "Turcima" za vjekovni turski zulum" - mogli ste danas imati srpski narod brojniji za još najmanje 3 miliona islamskih pripadnika...

Problem je što ste nepošteni i licemjerni, do granice bezobrazluka .... imaš obraza nečije slobodno nacionalno opredjeljenje nazivati "etničkom diskriminacijom" i "rasizmom", ali vjerovatno si "svršavao" nad scenama egzekucije "svoje muslimanske srpske braće" - srebreničkih dječaka od strane četnika i vjerovatno bi se sutra odrekao vlastite kćerke kada bi te obavjestila da se udaje za nekog "Srbina islamske vere"....

Zašto ne zovemo svoj jezik srpskim!?
Pa prije svega zato što se ne smatramo Srbima, niti nas vi (pravoslavni Srbi) smatrate "svojima" tj. "pravim" Srbima....
Uostalom, da ste željeli Srbe islamske vjere uz malo više "bratske" dobre volje i manje licemjerstva, "istraga poturica", nasilnih "vraćanja u pradjedovsku vjeru" protjerivanja "nekrsti", klanja, silovanja i "osvete "Turcima" za vjekovni turski zulum" - mogli ste danas imati srpski narod brojniji za još najmanje 3 miliona islamskih pripadnika...

Problem je što ste nepošteni i licemjerni, do granice bezobrazluka .... imaš obraza nečije slobodno nacionalno opredjeljenje nazivati "etničkom diskriminacijom" i "rasizmom", ali vjerovatno si "svršavao" nad scenama egzekucije "svoje muslimanske srpske braće" - srebreničkih dječaka od strane četnika i vjerovatno bi se sutra odrekao vlastite kćerke kada bi te obavjestila da se udaje za nekog "Srbina islamske vere"....

није истина!! ево ја вас сматрам браћом :) а оно што ме највише и боли- јесу баш ти злочини које смо једни другима чинили и због којих се ја стидим.. као и свако нормалан.

није истина!! ево ја вас сматрам браћом :) а оно што ме највише и боли- јесу баш ти злочини које смо једни другима чинили и због којих се ја стидим.. као и свако нормалан.

Vala ti mene mozes smatrati bratom ali mi tebe necemo i mrsko mi je da odg. na tvoje gluposti jer te pola foruma stavilo na ignore.
Tacno da ne moramo da se koljemo ali da cemo da pucamo od ljubavi jedni prema drugima ne vala, premotaj film i vidices da sam u pravu. E kakav te pobratim nasao u nas jado, batali ove gluposti sto pises.

Poslednja izmena:
Kakve veze sad ima što su Srbi "etnos" od VII vjeka, kada današnji Srbi nisu genetski identični sa pripadnicima tog plemena...

Npr. ti Srbi iz VII vijeka su bili vjerovatno večinom nosioci grupe R1a1 kao slavensko pleme, pa su se njih (kao što ti reče 30-ak hiljada) pomiješali ovdje na Balkanu sa nekoliko puta brojnijim domorodcima (nosiocima grupe I2a2, E1b1b1a2, J2, kao i sa drugim varvarskim plemenima nosiocima R1b I1 isl), tako da današnji Srbi u globalu nemaju ni 5-6% tih famoznih "srpskih gena" iz VII vjeka...

Da da, sve smo mi samo Srbi nismo, iako govorimo SRPSKIM JEZIKOM!!!
Kor je već dokazao da je I2a2 Slovenski
A Haplogroupe I2a2, E1b1b1a2, J2, R1b i I2 takodjer su prisutn medju Ukrajincima,
Česima, Slovacima i Poljacima, i skoro svim Slovenskim narodima!
reako sam ti, da Y chromosome samo sadrži podatke o 1% predata, a frekvencije idu gore dolje, sve zavisi koji muškarci imaju više muških potomaka!

A reci ti meni šta bi zuKurić uradio sa svojom ćerkom (u slučaju da ima ćerku) kada bi ona odlučila da se uda za Srbina pravoslavne vjere, odnosno Kafira, kako to vi nas pogrdno zovete!:rtfm:
Vjerska netrpeljivost i konflikt nisu ETNIČKE prirode, kako to vi volite prestaviti, nego vjerske!!!

Poslednja izmena:
Vala ti mene mozes smatrati bratom ali mi tebe necemo i mrsko mi je da odg. na tvoje gluposti jer te pola foruma stavilo na ignore.
Tacno da ne moramo da se koljemo ali da cemo da pucamo od ljubavi jedni prema drugima ne vala, premotaj film i vidices da sam u pravu. E kakav te pobratim nasao u nas jado, batali ove gluposti sto pises.

е мој Мрдо мој рођаче, ти мени не одговараш зато што немаш шта да кажеш. заслепљен си мржњом коју си покупио у некој џамији и њом ти сваки пост исијава.
то што си толико тврдоглаво упоран само говори о твом српском пореклу- бићеш радије и Суданац само не оно што јеси. инат нам је најбољи знак распознавања.. бар нама Херцеговцима :) то што ме неки твоји истомишљеници стављају на игнор је само израз њихове слабости и неспремности да се суоче са истином. а истина је да смо браћа једнокрвна и једнојезична :) па свидело се то некоме или не.

Ma daj pustite , imali smo ove rasprave milion puta ... Znamo svi sta su i sta smo svi ... Sad sto nekome radje da izigrava Arapina tamo i da se ubacuje u neke tripove je njegova stvar... Ocigledna stvar je sto na svakoj temi o genetici ili istoriji ne mogu da pricaju normalno o sirim pojmovima i narodima uopste , vec se momentalno uhvate o dokazivanju bosnjackog porekla i smaraju o tome iskljucivo , neki komleks za dokazivanjem samo tako ... Pa to ne rade ni Cigani ..

Da da, sve smo mi samo Srbi nismo, iako govorimo SRPSKIM JEZIKOM!!!
Kor je već dokazao da je I2a2 Slovenski
A Haplogroupe I2a2, E1b1b1a2, J2, R1b i I2 takodjer su prisutn medju Ukrajincima,
Česima, Slovacima i Poljacima, i skoro svim Slovenskim narodima!
reako sam ti, da Y chromosome samo sadrži podatke o 1% predata, a frekvencije idu gore dolje, sve zavisi koji muškarci imaju više muških potomaka!

A reci ti meni šta bi zuKurić uradio sa svojom ćerkom (u slučaju da ima ćerku) kada bi ona odlučila da se uda za Srbina pravoslavne vjere, odnosno Kafira, kako to vi nas pogrdno zovete!:rtfm:
Vjerska netrpeljivost i konflikt nisu ETNIČKE prirode, kako to vi volite prestaviti, nego vjerske!!!

Stvarno si naporan!!:lol:
Ne govorimo srpskim več bosanskim jezikom, a to što se ovako dobro razumijemo samo je jedan plus :mrgreen:

Šta bi ti rekli Norvežani, Islanđani i Šveđani da im kažeš da su ustvari Danci i da govore danskim jezikom!?

Bitno je kako sebe sam narod osjeća i opredjeljuje, nevezano za genetsko ili etničko porijeklo...

Uz svo uvažavanje kolege Kora - njegova tvrdnja da je I2a2 "slavenska" halpogupa je u najmanju ruku naučno nedokazana, (srpski) pristrasna i pomalo neozbiljna...jer I2a2 je autohtona balkanska halpogupa i bila je tu mnogo prije doseljavanja Slavena u VII vijeku....

Genetske halpogupe: I2a2, E1b1b1a2, J2, R1b i I1 su naravno (simbolično) zastupljene i kod drugih slavenskih naroda poput Ukrajinaca, Rusa ili Bjelorusa, jer nema genetski "čistih" naroda, međutim za razliku od današnjih Srba (kod kojih je izvorna slavenska halpogrupa sa učešćem od "bijednih" 10-ak %) kod gore navedenih "pravih" slavenskih naroda je pomenuta "slavenska" halpogupa dominantna sa preko 50%....pametnom dosta....

Uostalom, R1a1 grupa je dominantna i kod Lužičkih Srba (oko 70%!!!!) dok ti isti Lužički Srbi skoro da i nemaju grupe poput I2a2, E1b1b1a2, J2, koje čine dominantnu večinu preko 60% kod balkanskih Srba...

Što se tiče (uvaženog muftije) Zukorlića, kojeg nema potrebe da vrijeđaš jer mu ni po čemu nisi ni do koljena, da, mislim da bi se on vjerovatno odrekao svoje kćerke koja bi se udala za nekog pravoslavnog Srbina....

Šta to govori!? Pa to da nismo jedan narod, ako ne postoji međusobna ženidba i udaja među nama i ako se takvi "ekcesi" smatraju za nepoželjnu porodičnu sramotu....

Iz vjerske podjele nastala je i etnička/nacionalna, to je valjda jasno i svakoj budali na ovim prostorima...

:) Nadam se da si iskren.

U svakom slučaju, šteta što nije mnogo više takvih razmišljanja, bilo bi za sve bolje...

Ma daj pustite , imali smo ove rasprave milion puta ... Znamo svi sta su i sta smo svi ... Sad sto nekome radje da izigrava Arapina tamo i da se ubacuje u neke tripove je njegova stvar... Ocigledna stvar je sto na svakoj temi o genetici ili istoriji ne mogu da pricaju normalno o sirim pojmovima i narodima uopste , vec se momentalno uhvate o dokazivanju bosnjackog porekla i smaraju o tome iskljucivo , neki komleks za dokazivanjem samo tako ... Pa to ne rade ni Cigani ..

E ovde bi se slozio sa tobom, ni Cigani ne pokusavaju nekom silom da uteraju nesto sto prosto nije istina... dokazivati nekom da je ''nas'' a pri tome pocinivsi toliko zlocina i genocida sto nikad ne bi mogo ''svoj svome da pocini'' i na kraju odbijati to da prizna nidje nema osim kod pripadnika jednog naroda.
Meni licno mozda i prija kad se neko otima za mene a ja ga onako hladno iskuliram da ne kazem odyebem.
Covjece SHVATITE da vasi nacionalisti su medju najzatucanijim nacionalisitma na svijetu.

Poslednja izmena:
:) Nadam se da si iskren.

U svakom slučaju, šteta što nije mnogo više takvih razmišljanja, bilo bi za sve bolje...

ја сам скроз искрен, тако мислим и тако ћу увек мислити. братска крв која је проливана је наша највећа несрећа и то ме највише боли.

E ovde bi se slozio sa tobom, ni Cigani ne pokusavaju nekom silom da uteraju nesto sto prosto nije istina... dokazivati nekom da je ''nas'' a pri tome pocinivsi toliko zlocina i genocida sto nikad ne bi mogo ''svoj svome da pocini'' i na kraju odbijati to da prizna nidje nema osim kod pripadnika jednog naroda.
Meni licno mozda i prija kad se neko otima za mene a ja ga onako hladno iskuliram da ne kazem odyebem.
Covjece SHVATITE da vasi nacionalisti su medju najzatucanijim nacionalisitma na svijetu.

Ma da, lepo sam rekao , ti sad izvrces nesto pametno ... I ta prica o zlocinima itd. je za neke druge ljude i teme. Mislim kako ne znas da su janicari i poturice i njihove age i begovi i dahije pocinili kroz istoriju najvece zlocine prazneci cele oblasti najkrvavijiom metodama ... Batali te price ...

Iz vjerske podjele nastala je i etnička/nacionalna, to je valjda jasno i svakoj budali na ovim prostorima...

баш та и таква верска подела која иде до отворене мржње је ненормална и болесна. вера никад не сме бити једини темељ на коме почива једна нације. то је опасно и не води ничем добром. ето, Пакистан је за то најбољи пример.

Uostalom, R1a1 grupa je dominantna i kod Lužičkih Srba (oko 70%!!!!) dok ti isti Lužički Srbi skoro da i nemaju grupe poput I2a2, E1b1b1a2, J2, koje čine dominantnu večinu preko 60% kod balkanskih Srba...

Ovdje si se malo preračunao. I2a2 je druga grupa po brojnosti kod Lužičkih Srba (oko 20 %) odmah poslije R1a1. I originalni Srbi koji se pod potpuno istim imenom pominju i na sjeveru i jugu kod franačkih ljetopisaca (Sorabos) jesu jedan narod predominantno sastavljen od dvije haplogrupe R1a1 i I2a2, kod sjevernijih je prevladala R1a1, a kod južnih I2a2, ali i kod jednih i kod drugih to su najdominantnije haplogrupe.

Ne bih ulazio u ove rasprave tipa: Muhamed sin Jovana jer nemaju veze sa ovdje postavljenom temom. Danas možete da se zovete kako god hoćete, istorija je stvar fakata pa je, sve i da hoćete ne možete promijeniti. Meni je u svakom slučaju drago da danas živimo u manje više odvojenim društvima. Samo takva odvojena društva su zalog budućeg mira.

Stvarno si naporan!!:lol:
Ne govorimo srpskim več bosanskim jezikom, a to što se ovako dobro razumijemo samo je jedan plus :mrgreen:

Bitno je kako sebe sam narod osjeća i opredjeljuje, nevezano za genetsko ili etničko porijeklo...

Što se tiče (uvaženog muftije) Zukorlića, kojeg nema potrebe da vrijeđaš jer mu ni po čemu nisi ni do koljena, da, mislim da bi se on vjerovatno odrekao svoje kćerke koja bi se udala za nekog pravoslavnog Srbina....

Šta to govori!? Pa to da nismo jedan narod, ako ne postoji međusobna ženidba i udaja među nama i ako se takvi "ekcesi" smatraju za nepoželjnu porodičnu sramotu....

Bosanski jezik nepostoji! postoji srednjobosanski staroštokavski šćakavski dijalekt, kojim govore Muslimani i Katolici u srednjoj Bosni i Tuzlanskom kraju, a i Pravoslavni Srbi na Ozrenu
Rasrbljeni Srbi Muslimani u Raškoj oblasti govore dva dijalekt, većina Zetski koji je nastao na prostoru srednjovijekovne Zete, i Istočno Hercegovački, koji je nastao na prostoru Travunije i Istočnog Zahumlja! Sva tri dijalekt pripadaju Srpskom jeziku!!!

Da bitno je kako se neko osjeće! dobro a šta ako se neko osjeća Zuluom ili Marsovcem, ili Crncom ako je Bijelac!!!

Ma zuKurić nije ni Srbin, to je posrbljena luda Arnautina, on samo lupeta, nema on ni m'd'a ni k'r'c!!!:lol:

Vjera nije razdjelila Albance!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back