General Relativity

KninGrad

Iskusan
Poruka
6.371
Kao prvo, hteo bi da navedem da sam skolu zavrsio u inostranstvu i da mi dosta srpskih izraza, sto se tice fizike, nije poznato. Isto tako fizika mi nikada nije bila jaca strana.

Teorija opste relativnosti navodi da se prostor ponasa kao neki materijal koji se moze rastezati. Za primer uvek daju carsaf i kuglu za kuglanje. Po ovoj teoriji prostor je moguce saviti ako je telo dovoljno veliko. Isto tako po ovoj teoriji gravitacija ne postoji vec se vreme produzava zato sto je prostor iskrivljen.

Recimo ako je to istina kako onda Zemlja nastavlja da kruzi oko Sunca? Ako se putanja produzi to bi samo znacilo da bi planeti trebalo duze vreme da stigne od tacke A do tacke B. Medjutim ja tu ne vidim objasnjenje za konacno zaustavljanje planete u iskrivljenom prostoru, u drugim recima zasto planeta ne prodje pored Sunca?

Da li ja ovde nesto zaboravljam ili?

Isto tako samim tim obilazenjem oko Sunca planeta mora da gubi energiju. Sta joj daje novu? Sunce???

Ovo sa opstom teorijom relativnosti je poprilicno zajebano, tu ima puno apstrakcija... To bas nije moj fax pa ti ne mogu pomoci, ali sto se tice ove Zemljine energije nerelativisticki gledano na Zemlju djeluje gravitaciona sila Sunca koja joj daje centripetalno ubrzanje (po Njutnu), a kao posledica Keplerovih zakona Zemljino kretanje je tzv. elipsoidnog oblika, gubici energije postoje mada se u klasicnoj mehanici gotovo uvijek zanemaruju, pa valjda zbog toga nije potrebno Zemlji konstantno dodavati energiju, to je mozda moglo biti analogno kretanju elektrona oko jezgra... Bar tako mislim...

Pa ustvari Zemlja se sa svog stanovišta po OTR kreće pravolinijski ali u zakrivljenom prostor vremenu ;)
Mada ovo tvoje pitanje ne razumem, kakvu putanju da produžiš i kako da zaustaviš kretanje planete, tj u odnosu na šta da zaustaviš ? :roll:

Teorija opste relativnosti navodi da se prostor ponasa kao neki materijal koji se moze rastezati. Za primer uvek daju carsaf i kuglu za kuglanje. Po ovoj teoriji prostor je moguce saviti ako je telo dovoljno veliko.
OK, samo što telo treba da ima dovoljnu masu, a ne veličinu. Zapravo svaka čestica koja ima masu zakrivljuje prostor-vreme, ali su efekti merljivi samo za ona tela koja imaju veću masu.

Isto tako po ovoj teoriji gravitacija ne postoji vec se vreme produzava zato sto je prostor iskrivljen.
Nije mi baš sasvim jasno na šta misliš, ali u prisustvu velike mase (ili sile, jer su ova sa pojma u OTR ekvivalentna, u smislu da se ne može napraviti jasna razlika između njih) vreme teče sporije (tj. postoji dilatacija vremena).

Recimo ako je to istina kako onda Zemlja nastavlja da kruzi oko Sunca? Ako se putanja produzi to bi samo znacilo da bi planeti trebalo duze vreme da stigne od tacke A do tacke B. Medjutim ja tu ne vidim objasnjenje za konacno zaustavljanje planete u iskrivljenom prostoru, u drugim recima zasto planeta ne prodje pored Sunca?
Ja ne razumem šta pitaš. :confused:

Da li ja ovde nesto zaboravljam ili?
Mislim da brkaš pojmove... :think:

Isto tako samim tim obilazenjem oko Sunca planeta mora da gubi energiju. Sta joj daje novu? Sunce???
Ništa joj ne daje novu energiju, ali je stopa gubljenja energije toliko mala u odnosu na ukupnu energiju sistema, da su efekti praktično nemerljivi.

OK, samo što telo treba da ima dovoljnu masu, a ne veličinu. Zapravo svaka čestica koja ima masu zakrivljuje prostor-vreme, ali su efekti merljivi samo za ona tela koja imaju veću masu.

U pravu si na to sam i mislio ali se nisam pravilno izrazio.

Nije mi baš sasvim jasno na šta misliš, ali u prisustvu velike mase (ili sile, jer su ova sa pojma u OTR ekvivalentna, u smislu da se ne može napraviti jasna razlika između njih) vreme teče sporije (tj. postoji dilatacija vremena).

Koliko sam ja razumeo oni navode da se recimo Sunce i Zemlja ne privlace vec da Zemlja obilazi Sunce jer je prostor-vreme iskrivnjen (tako da je Zemlji najlakse da ide tom putanjom). Taj deo ne razumem. Kako je to moguce? Ako nema privlacenja zasto Zemlja samo ne prodje pored Sunca? Nadam se da ce ovo pomoci!

PS Hvala svima na odgovorima...

U pravu si na to sam i mislio ali se nisam pravilno izrazio.

Koliko sam ja razumeo oni navode da se recimo Sunce i Zemlja ne privlace vec da Zemlja obilazi Sunce jer je prostor-vreme iskrivnjen (tako da je Zemlji najlakse da ide tom putanjom). Taj deo ne razumem. Kako je to moguce? Ako nema privlacenja zasto Zemlja samo ne prodje pored Sunca? Nadam se da ce ovo pomoci!

PS Hvala svima na odgovorima...

Pa ne može da prodje pored Sunca jer je izbacuje centrifugalna sila..zamisli neko razaspeto platno u kome je spuštena neka teža lopta koja pretstavlja Sunce, ta će lopta da udubi to platno. E sad zamisli još jednu manju loptu koja pretstavlja Zemlju koja se stalno kreće po ivici tog udubljenja ali niti može da padne skroz u to udubljenje niti da iz njega izadje, zato stalno revoluira oko Sunca. Tako može da se zamisli, ali ovo je samo u 2 dminezije :mrgreen:

Poslednja izmena:

Back