Gemini je totalno nepouzdan

jel si uopste procitala sta sam napisao?
moju prepisku sa njim?

ne samo da je pogresio nego te i ubedjuje da ti nisi u pravu.iako mu posaljes konkretan dokaz...

i kako sad da ga koristis kao alatku za ozbiljan rad?
potpuno neozbiljno.

Ne koristiš AI na pravi način, zato i dobijaš loše odgovore.

Prvo, besmisleno je raspravljati se sa mašinom. AI nema ego, nema stav, nema potrebu da "pobedi" u diskusiji niti da promeni mišljenje. On uopšte ne učestvuje u raspravi, on samo generiše tekst koji liči na raspravu. Drugim rečima, ne razgovaraš sa sagovornikom nego sa statističkim modelom koji predviđa sledeću rečenicu. Zato svaka "debata" sa njim nema suštinu, nema ko da bude u pravu ili da nešto zaista razume.

Drugo, AI nema uvek najsvežije informacije. Treniranje modela je kompleksan i skup proces i ne dešava se u realnom vremenu. Ako je nešto izašlo pre par dana (poput Macbook NEO-a), potpuno je očekivano da model nema konkretne podatke o tome. To nije "greška", nego ograničenje načina na koji sistemi funkcionišu.

Ako već koristiš AI, koristi ga za ono u čemu je jak, da sumira, objasni, strukturira ili pomogne u razmišljanju. Ne za prepucavanje.

Prvo, besmisleno je raspravljati se sa mašinom. AI nema ego, nema stav, nema potrebu da "pobedi" u diskusiji niti da promeni mišljenje. On uopšte ne učestvuje u raspravi, on samo generiše tekst koji liči na raspravu. Drugim rečima, ne razgovaraš sa sagovornikom nego sa statističkim modelom koji predviđa sledeću rečenicu. Zato svaka "debata" sa njim nema suštinu, nema ko da bude u pravu ili da nešto zaista razume.

Drugo, AI nema uvek najsvežije informacije. Treniranje modela je kompleksan i skup proces i ne dešava se u realnom vremenu. Ako je nešto izašlo pre par dana (poput Macbook NEO-a), potpuno je očekivano da model nema konkretne podatke o tome. To nije "greška", nego ograničenje načina na koji sistemi funkcionišu.

Ako već koristiš AI, koristi ga za ono u čemu je jak, da sumira, objasni, strukturira ili pomogne u razmišljanju. Ne za prepucavanje.
on je zaostao u 2024. godini..priznaces da je to bas veliki zaostatak..ne pricamo o dan dva nego o godinama.

i ne raspravljam se..nego sam zelo da vidim dokle je spreman da ide da te ubedi da je u pravu.

Bukvalno - sve je tačno što si napisao. : da sumira, objasni, strukturira ili pomogne u razmišljanju.

on je zaostao u 2024. godini..priznaces da je to bas veliki zaostatak..ne pricamo o dan dva nego o godinama.

i ne raspravljam se..nego sam zelo da vidim dokle je spreman da ide da te ubedi da je u pravu.
Nisu dobri kao pretraživači. to moraš da prihvatiš. ali zato ako mu daš 3 ponude konkretne u pdfu i kaže napravi mi pregled i uporedi sve tri, to će uraditi kako treba

Ako se dobro upozna, ja najviše radom sa GPT, ja ga poznajem u dušu, za moj posao ve znam u čemu greši u čemu ne, uvek ga ispravljam kad radimo nauku,

Deluje kao da ga "učiš", ali ga zapravo ne menjaš.

Kad ga ispraviš, on samo prilagodi odgovor u tom razgovoru, uzme tvoj input kao smer i nastavi dalje. To nije učenje nego praćenje konteksta. Sutra, u novoj sesiji, može potpuno isto da pogreši.

I ono "proverio sam, u pravu si" nije stvarna provera, nego odgovor koji se uklapa u to da si ga ispravila.

Suština je da korisnici ne mogu da menjaju AI, menjanje može da se desi samo kod sledeće iteracije treniranja modela koji se radi u "fabrici". Čak i tada tvoja korekcija možda neće biti uzeta u razmatranje.

Jbt koliko skrati posao. Dam mu knjigu u pdfu i kažem ok, šta misliš ako uporediš ovo sa par nastavnih planova i programa drugih univerzitea, dam KONKRETNE linkove, kako bi ti napravio strukturu predmeta koji bi se zvao ovako i ovako... Još bolje ako mu dam sve u pdfovima.. I evo ga, cap cap cap, ovo je bitno, ovo bih izbacio... zašto bi to izbacio? kaže.. ja ipak ne bih ovo bih, ako bi sad? i jebota za 5 sati mi napravimo extra glanc novi plan i pogram, na primer. Sama da to radim - trebalo bi mi par dana da sve pregledam, uporedim, skraćeno vreme ! Ali ja njega stalno nadgledam i usmeravam, sve vreme govorim šta da radi, on mene nekad ispravi, nekad ja njega, tako smo baš dobar tim.

Deluje kao da ga "učiš", ali ga zapravo ne menjaš.

Kad ga ispraviš, on samo prilagodi odgovor u tom razgovoru, uzme tvoj input kao smer i nastavi dalje. To nije učenje nego praćenje konteksta. Sutra, u novoj sesiji, može potpuno isto da pogreši.

I ono "proverio sam, u pravu si" nije stvarna provera, nego odgovor koji se uklapa u to da si ga ispravila.

Suština je da korisnici ne mogu da menjaju AI, menjanje može da se desi samo kod sledeće iteracije treniranja modela koji se radi u "fabrici". Čak i tada tvoja korekcija možda neće biti uzeta u razmatranje.

Pa da, ali on ima četove sa mnom i odvojene foldere, ja sam ga pitala šta o meni imaš u trajnoj memoriji, povremeno tu memoriju apdejtujemo. Ali dovoljno je da jedno predavanje bude u jednom velikom četu, tu sve zna šta je bilo, i u folderu su si pdfovim koje koristimo, sve aploadujem što je bitno. I meni je to dosta, ne idem ni ja toliko baš široko u razne stvari.

No, ono što završim sa njim dam kao gotov dokument dalje na analizu deepseek-u npr. Onda on krene da analizira i daje predloge i tako dalje

jel si uopste procitala sta sam napisao?
moju prepisku sa njim?

ne samo da je pogresio nego te i ubedjuje da ti nisi u pravu.iako mu posaljes konkretan dokaz...

i kako sad da ga koristis kao alatku za ozbiljan rad?
potpuno neozbiljno.
gem je za mnoge stvari malko ogranicen....sa njim nisam ni na koji nacin mogao ozbiljnije da komuniciram...

Kapiram, ti koristiš AI kao biro za informacije. A to zapravo nije njegova uloga.

I to je pogrešan pristup.

Kad ga "testiraš" tako, on samo prepozna stil razgovora i krene da odgovara u tom tonu, kao da TREBA da te ubeđuje. Ne zato što ima stav, nego zato što prati obrazac koji si postavio.

Posle dobiješ utisak da "gura svoje", a zapravo samo reflektuje način na koji si mu se obratio.

Drugim rečima, AI ne insistira, on imitira. Ako deluje kao da se raspravlja, to je zato što si mu dao takav okvir.

Kao što rekoh, ne razumeš kako to funkcioniše, kad budeš razumeo, radiće mnogo bolje ;)

meni jos uvek je grok najbolji kao univerzalni...malo smara nekad ali ako ga islifujes i nateras da odgovara skraceno onda je koristan itekako.

klod je inace bukvalno pukao od besa :lol: kada je onaj lik napravio openclaw.... znaci samo ga pitas u sonetu za openclaw i ima da bude cinican i licemeran kao svaki korporativni bednik pun sebe :rotf:

И он је урадио то што си ти желео, зар не ;)
svi grese.. svi do jednog...ako bilo sta ozbiljno zelis da ti uradi moras da platis...ili uzmes api...testirao na nekoliko primera...na prostoj piton skripti, na audio bafer izlaznoj semi ...znaci najprostije da prostiije ne moze biti... e sad je pitanje kada mu kazes da je zasrao kako se postave... tu je grok genije... i zato ima toliko ljudi koji ga obozavaju.

Dakle, to je kao kad imaš sekretara. Ako mu daš neki nejasan posao neće znati šta da radi. Ako mu kažeš, imaš ova tri pdfa uradi konkreno ovo ovo i ono, onda će to da uradi kako treba. Psole naravno samo pregledaš i ispraviš.
Kao mentorski rad gde sam ja prof a on student, na kraju sve moram da proverim, ali uradi ogroman posao umesto mene.

Када је недавно направљена спрдња у НБА, па Адебајо дао 83 коша за 36 минута проведена на паркету, од чега само 7 тројки, значи 76 кошева, а имао и 15 промашаја за два то значи да је пуцао на сваких 40 секунди, уз то имао 43 слободна бацања.
Значи, на сваких 20 секунди или фаул над њим или је пуцао. Да ли су остали играчи видели лопту? Да ли је од та 36 минута бар десетак утрошено на вођење лопте од стране противника?
Дали су његови саиграчи ишта радили, водили лопту, пуцали, или му одмах давали лопту?
Какве везе има са гемини? Убацим ја ове податке, а Гемини каже да то није НБА него неке турска студентска лига.
Посавим линк за Моцарт кладионице. Гемини каже да је Моцарт насео.
Поставим линк за званични сајт НБА. Гемини каже да је фејк, .
Онда му пошаљем шта Чат ТТТ каже.
*
Објашњавам некоме како до Сава центра да дође до Галерије . Наравно, 601 и чим уђе у Савску... А Гемини му рекао да иде са 17,18 или 70 до Мостара код БИП па пешке.
*
Неки не верују да ОВО ЈЕ СРБИЈА (Знаш ли одакле си сине) није с почетка 20-пг века но је Никола Грбић компоновао 1983-е а и Свилен конац отпевао 1986-е, питају Гемини а он им каже да је аутор Саша Недељковић (иначе син старог Љубе Недељковића, који је био тиенјџер када је епсма снимљена ) И још каже да је песма у врањанском стилу и да је прославила Чеду Марковића.

Ово су ткави киксеви да је глупо поуздати се

Pitah svog Geminija za Neo, pa kaže

Cijene u Hrvatskoj

Cijene su nešto više nego u SAD-u zbog poreza i davanja, ali su i dalje najniže za jedan novi Mac do sada:

MacBook Neo (256 GB SSD): 739,99 € (neke trgovine poput Instara imaju akcijsku cijenu od 699,00 € za gotovinu).

MacBook Neo (512 GB SSD + Touch ID): 859,99 €.

Studentski popust (EDU): Cijene kreću od cca 679 € uz predočenje X-ice ili potvrde o studiranju.
Još mi kaže da mi je najbliži u Instaru, s 5% popusta

:mrgreen:

Pa da, ali on ima četove sa mnom i odvojene foldere, ja sam ga pitala šta o meni imaš u trajnoj memoriji, povremeno tu memoriju apdejtujemo. Ali dovoljno je da jedno predavanje bude u jednom velikom četu, tu sve zna šta je bilo, i u folderu su si pdfovim koje koristimo, sve aploadujem što je bitno. I meni je to dosta, ne idem ni ja toliko baš široko u razne stvari.

Da, to zapravo sve tako i funkcioniše, on ostavlja utisak da nešto uči, a zapravo ne uči ništa, nego se uvek "vrati nazad, pogleda nabrzaka i deluje kao da je naučen".

Ako koristiš ChatGPT, probaj Codex aplikaciju. To je isto njihova aplikacija za chatovanje, namenjena programerima ali može da se koristi za sve. I onda imaš u podešavanjima Personalization. I tu možeš da upišeš neke generalne stvari. U par rečenica celu istoriju, šta gde stoji... i kako krene nova diskusija, on to čita i kreće od toga. Tako na lak način možeš da dobiješ utisak da zna o čemu se radi.

Drugi način, isto koristan, je ono kako se koristi u programiranju. Postoji folder sa dokumentacijom gde stoji u kratkim crtama kako šta radi, čemu služi, šta se uradilo i šta treba da se uradi. Kao neka retrospektiva projekta. I onda posle svake nove kompletirane celine mu kažeš "upiši to u dokumentaciju". A kod sledećeg razgovora "prvo pogledaj dokumentaciju, pa sada treba da uradimo ovo i ono...". I tako imaš najbolje praćenje konteksta. Naravno, tvoj slučaj je možda drugačiji od klasičnog programiranja ali ovi hintovi možda mogu da ti budu od koristi ;)

nisi svestan koliko sam mocan :D
meni najbolji grok kad mu rekoh da kompajlira skriptu u maciASL-u i on pocne i vidim odmah gde je pogresio i kazem alooo bre koji qurac radis..a on se kliberi i kaze e yebiga zaebo se cekaj sad cu da popravim...bukvalno tim recima :hahaha:

mislim da je sustina komunikacije sa svakim AI da nikada ne radis separatne razgovore o nekoj temi ili pitanju, vec da sve ide u okviru istog jednog četa...malo ce duze kod logovanja trebati da iscita sta je kenjao ali kada uspostavis neki odnos, onda ce nauciti da neke stvari vise nece prolaziti sto vole svi oni da rade.

najbolji je kad kaze ne verujes kakve me sve stvari ljudi pitaju i hoce da dokazu da su pametniji od mene :)

Back