Gel koji štiti jetru od alkohola

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
73.440
Novi gel razgrađuje alkohol u telu: Sprečava štetne posledice opijanja


Preparat od proteina dovodi do toga da se umesto u jetri alkohol razgrađuje u digestivnom traktu
otrov u čaši
Foto: Shutterstock
Najveći deo alkohola koji popijemo ulazi u krv preko sluznice u stomaku i crevima. Čak i male količine alkohola mogu da uspore reakcije i oslabe sposobnost koncentracije, dok često opijanje izaziva različite bolesti, pa oko tri miliona ljudi godišnje umire zbog prekomerne količine alkohola, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Zbog toga su istraživači ETH Cirih razvili proteinski gel koji razgrađuje alkohol u digestivnom traktu, piše ScienceDaily.

U studiji objavljenoj u žurnalu Nature Nanotechnology, oni su pokazali da kod miševa, gel brzo i efikasno pretvara alkohol u bezazlenu sirćetnu kiselinu pre ulaska u krvotok.

- Gel dovodi do toga da se umesto u jetri alkohol razgrađuje u digestivnom traktu. Za razliku od toga kad se razgrađuje u jetri, ovde ne nastaje štetni acetaldehid – objasnio je profesor Rafael Mezenga iz Laboratoriji za hranu i meke materijale pri ETH Cirihu.

U budućnosti bi gel mogao da se uzima oralno pre ili tokom ispijanja alkohola kako bi se sprečilo da skoči procenat alkohola u krvi i da acetaldehid ošteti telo. Gel je jedino efikasan dok ima alkohola u digestivnom traktu.

- Zdravije je ne piti alkohol. Ali gel može da bude koristan ljudimakoji ne žele da ga se odreknu, ali ne žele da se bore sa posledicama – rekao je Mezenga.

izvor Telegraf Nauka / Science Daily

https://nauka.telegraf.rs/medicina/...hol-u-telu-sprecava-stetne-posledice-opijanja
 

Back
Top