Gej velikani srpske istorije

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
16.145
Istoričar Predrag Marković priprema knjigu o velikanima srpske istorije koji su bili homoseksualci. Prema njegovim podacima to su bili prvenac kralja Petra princ Đorđe Karađorđević i general Petar Živković, predsednik vlade u vreme šestojanuarske diktature. Isto se pretpostavlja i za matematičara Mihaila Petrovića Alasa, kao i za jednog od najvećih srpskih predratnih intelektualaca Slobodana Jovanovića.
"Ova tema je zaista malo delikatna jer se mnogo toga krilo. Danas, i da hoćemo, možemo vrlo malo saznati o ljubavnom životu naših prababa jer one nisu ni znale da pišu, a kamoli da su o tome pričale. Ipak, ostalo je zapisano da se na demonstracijama protiv šestojanuarske diktature demonstriralo: 'Dole Pera *****!', a bilo je i pritužbi da je general Živković 'zloupotrebljavao' svoje gardiste", kaže istoričar Predrag Marković.Prema njegovim rečima, ostalo je zapisano i to da se kralj Petar prijateljima žalio na Miku Petrovića."Kralj se žalio da mu Mika Alas 'pečati sina odostrag'. Možda je ova romansa uticala na to što je Đorđe Karađorđević morao da se odrekne prestola", smatra Marković.To može biti razlog zašto se ovaj veliki srpski matematičar opredelio za alternativni život među alasima, pristanišnim radnicima i ostalim marginalcima Savamale.Inače, homoseksualizam je bio najstrože kažnjavan u Kraljevskoj vojsci. Kao što to biva, zakon nije važio za sve, pa tako ni za generala Petra Živkovića, vođu Bele ruke koji je bio predsednik prvih vlada za vreme šestojanuarske diktature i "desna ruka" kralja Aleksandra.


Što se tiče Drugog svetskog rata, i partizani i četnici su imali strog stav. "Poznato je da partizani nisu odobravali ni heteroseksualnu ljubav u svojim redovima. Što se tiče četnika, ostalo je zabeleženo da su streljali nekoliko homoseksualaca u skladu sa pravilima kraljeve vojske", kaže Marković.


Sklonost ka istom polu među muškarcima jača u patrijarhalnim i ratničkim kulturama, tvrdi on i naglašava da je ona često povezana sa prezirom prema ženama - "popišuljama", "ženetinama".


"Homofobija je izražena u društvima u krizi, u kojima ekonomskim i političkim gubitnicima 'muškost' ostaje jedino što još imaju", objašnjava Marković.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/118673/Gej-velikani-srpske-istorije-#comment-info

Uvek su ovakve teme delikatne kao sto je i u uvodu opisano...
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top