Geforce Sli + Amd Procesor

TheMilosh23

Zainteresovan član
Poruka
500
Stvar je malo specificnija pa se nadam da mi neko na forumu moze pomoci...
Hteo bih da sklopim konfiguraciju koja bi bila bazirana na nekom AMD procesoru (verovatno bi to bio neki Phenom II) i Geforce kartici...medjutim stvar je u tome sto bih zeleo da ploca ima AM3 socket i podrsku za dva Geforce tj. mogucnost Sli rezima rada dve kartice...da li takva kombinacija uopste postoji na nekoj ploci i da li se moze naci kod nas? Hvala unapred

Naravno da ima ali to se i placa.
Evo jedan citat:
Nvidia je nakon brojnih pritužbi za kompliciranu podršku za SLI na novim čipsetima malo popustila te odobrila izdavanje dosadašnjih softverskih SLI licenci, ali izgleda ne za sve proizvođače jednako.

Kompanija je, naime, omogućila SLI podršku na nadolazećoj Intelovoj platformi X58 i novim AMD-ovim čipsetima samo putem posebnog nForce 200 SLI čipa, što podiže cijene ploča i nepotrebno komplicira cijelu priču. Nakon pobune proizvođača, Nvidia je odobrila Intelu licenciranje softverskog SLI-ja bez dotičnog čipa, ali ne i AMD-u.

Tako će AMD na svojim čipsetima 790FX, 790GX, 790X i 770 ostati bez podrške za SLI. Razlog je navodno Nvidijino premišljanje o rađenju čipseta za Core i7 platformu. Kako bi to bila konkurentna prednost kompaniji u ekskluzivnoj podršci za SLI na traženoj Intelovoj platformi, AMD se automatski smatra konkurencijom.

I dalje ostaje SLI na AMD-ovoj platformi, ali samo u obliku s Nvidijinim čipsetom.
Što se tiče Intela, bez posebnog čipa SLI podršku dobiva samo X58, dok ostali čipseti zahtijevaju nForce 200. Isti čip je potreban i za punu x16 propusnost na tri PCIe utora, dok je bez njega moguća x16 propusnost na dva utora ili x16 na jednom i x8 na dva.
Izvor bug.hr

Dakle tih ploca ima. Smatram da je sad nepotrebno uzimati jak racunar kad nam 15.septembra (kako je najavljeno iz ATI-a) dolaze HD5xxx serija, koja ce da bude dosta jaca od kartica na trzistu, a samim tim ce dovesti i do pada cijena istih tih kartica koje sad imamo u ponudi. Dakle nikako nije vrijeme za kupovinu jakih racunara.

Evo konkretna ponuda ASUS-a http://www.asus.com/ProductGroup2.aspx?PG_ID=mKyCKlQ4oSEtSu5m . Izaberi AM3 podnozje i vidjeces koje ploce imas.

A ako bi sad to uzimao jednostavno ne vidim razlog da ides na SLI kad ima CF, jer u ovom trenutku ATI nudi mnogo bolje za manje novca od nV.

Poslednja izmena:
Naravno da ima ali to se i placa.
Evo jedan citat:

Dakle tih ploca ima. Smatram da je sad nepotrebno uzimati jak racunar kad nam 15.septembra (kako je najavljeno iz ATI-a) dolaze HD5xxx serija, koja ce da bude dosta jaca od kartica na trzistu, a samim tim ce dovesti i do pada cijena istih tih kartica koje sad imamo u ponudi. Dakle nikako nije vrijeme za kupovinu jakih racunara.

Evo konkretna ponuda ASUS-a http://www.asus.com/ProductGroup2.aspx?PG_ID=mKyCKlQ4oSEtSu5m . Izaberi AM3 podnozje i vidjeces koje ploce imas.

A ako bi sad to uzimao jednostavno ne vidim razlog da ides na SLI kad ima CF, jer u ovom trenutku ATI nudi mnogo bolje za manje novca od nV.

Ne nisam ni mislio da uzimam nista novo jos neko vreme...Sacekacu dolazak novih Ati-jevih i Nvidia kartica cisto da vidim kakvo ce biti tada stanje cena pa cu tek onda da kupujem...a ako mi ne ponestane strpljenja mozda sacekam i novu ponudu procesora taman da skupim koji dinar vise....Inace hvala puno na informacijama

Najbolje je sacekati, pogotovo ako se uzima neka skupa i jaka masina, tamo do nove godine kad i nVidia izbacuje GT300 seriju. Intel core i5 je vec stigao u prodavnice, doduse kod nas jos ne kod nas, ali i to ce biti ubrzo. Sve u svemu ceka nas uzbudljiva jesen sto se tice hardvera.

Intelovi novi procesori Lynnfield počeli su, pre nego što je to planirano, da se prodaju u prodavnici elektronike široke potrošnje u tajvanskom glavnom gradu Tajpehu.

Četvorojezgarni procesori Lynnfield zasnovani su na procesorskoj arhitetkturi Nehalem, a njihov tržišni naziv je Core i5. Zvanični početak prodaje procesora Lynnfield planiran je za kraj avgusta, odnosno početak septembra, ali neke tajvanske prodavnice su očigledno požurile i ponudile pored procesora i odgovarajuće matične ploče. Procesor Core i5 750 prodaje se po ceni od 208 dolara, dok se novi model 860 iz serije Core i7 prodaje po ceni od 295 dolara.

Uz nove procesore, ponuđena su i četiri modela matičnih ploča koja podržavaju novo procesorsko podnožje LGA 1156, a zasnovana su na Intelovom skupu sistemskih čipova P55.

Dve matične ploče dolaze iz pogona tajvanskog Gigabytea, i radi se o modelima P55-UD6 (273 dolara) i P55-UD4P (197 dolara). Druge dve matične ploče proizveli su takođe tajvanski proizvođači Asustek Computers i Micro-Star International. Asusov model P7P55D ponuđen je po ceni od 167 dolara, dok je MSI-eva P55 GD6 nešto skuplja, i prodaje se po ceni od 181 dolara.

Pored tajvanskih prodavnica računara, nove Intelove procesore ponudio je i američki lanac prodavnica Frys Electronics. Cena modela Core i5 750 iznosi 205 dolara.

Kompanija Intel obično dobro kontroliše distribuciju svojih čipova kako bi njihova prodaja počela istovremeno u svim delovima sveta. Očigledno je da su novi procesori spremni za prodaju, s obzirom na to da su neke prodavnice poranile sa početkom njihove prodaje. Intel je planirao da počne sa prodajom čipova Lynnfield u julu ali je ona odložena kako bi se pripremio odgovarajući skup sistemskih čipova.

http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&datum=2009-08-18&ID=11972

Najbolje je sacekati, pogotovo ako se uzima neka skupa i jaka masina, tamo do nove godine kad i nVidia izbacuje GT300 seriju. Intel core i5 je vec stigao u prodavnice, doduse kod nas jos ne kod nas, ali i to ce biti ubrzo. Sve u svemu ceka nas uzbudljiva jesen sto se tice hardvera.

Mislim da ce i5 biti preveliki zalogaj za novcanik...sacekacu ja ipak i3 sto se tice procesora sem ako AMD bude imao neko bolje resenje...za sada sam pri tome da uzmem neki Phenom II X3/X4 + GTX260/275...memorija ce naravno zavisiti od ploce i od toga koji procesor bude bio posto koliko sam upucen neki X3/X4 imaju podrsku za ddr2 a neki za ddr3...iskreno ne bih bas ni zeleo da dam ni neke prevelike pare za konfiguraciju...znaci neka zlatna sredina eventualno nesto iznad proseka

Pa sta ce ti AM3 pobogu covece da li si ti normalan? Kazes i5 ce ti bude prevelik zalogaj a spreman si da se razbacujes okolo sa DDR3 i AM3 socket plocama. qq lele. Btw koju ti sada konfu imas pa cemo da vidimo isplati li ti se da kupujes sad uopste il da cekas te i5 procesore, pa ce taman tad i da padne cena ostalim.

Pa sta ce ti AM3 pobogu covece da li si ti normalan? Kazes i5 ce ti bude prevelik zalogaj a spreman si da se razbacujes okolo sa DDR3 i AM3 socket plocama. qq lele. Btw koju ti sada konfu imas pa cemo da vidimo isplati li ti se da kupujes sad uopste il da cekas te i5 procesore, pa ce taman tad i da padne cena ostalim.

Prvo Am3 socket ploce i odgovarajuci procesori su nesto vise od 100e neka idu i do 150e (mada moze i za manje da se nadju npr. neki Phenom II X3)a i5 kada se pojavi bice oko 200e, druga stvar mozda ram memoriju ne bih odmah ni menjao jer dosta procesora za AM3 socket imaju podrsku jos uvek za ddr2....ali to mi je sada manje bitno ionako od svih stvari memorija je najjeftinija

Sorry, zbilja nisam video da ti pise dole confa, nisam navikao da krsta ima potpis,pa ne gledam ispod poruke, ono malo sam iz starijeg vremena :D Uglavnom zbilja ne vidim sta je problem u toj tvojoj konfi da sad razmisljas o kupovini nove jos kad sam kazes da bi bilo mozda bolje da sacekas nove procesore. Naravno, ako te tvoja trenutna konfa sputava u nekom ozbiljnijem radu, oke, ali sem toga....ne isplati se.

Sorry, zbilja nisam video da ti pise dole confa, nisam navikao da krsta ima potpis,pa ne gledam ispod poruke, ono malo sam iz starijeg vremena :D Uglavnom zbilja ne vidim sta je problem u toj tvojoj konfi da sad razmisljas o kupovini nove jos kad sam kazes da bi bilo mozda bolje da sacekas nove procesore. Naravno, ako te tvoja trenutna konfa sputava u nekom ozbiljnijem radu, oke, ali sem toga....ne isplati se.
Ma ok ;);) ...sto se tice konfe zaista za sada nemam problema ni sa igrama ni sa bilo cim ali necu bas ni da je guram toliko da docekam ono klasicno - e nece da mi radi ovo...ova igra radi ali secka, ovu mogu ali moram da smanjim detalje skroz itd. navikao sam da mi sve glatko tece...naravno sa druge strane mislim da je suludo davati i 1000e za neku ultra jaku konfu...uvek sam za nesto srednje ili malo iznad proseka da znam da moze sve fino da mi radi...a druga stvar je nece ni ovi delovi koje trenutno imam dugo drzati cenu pa treba i to prodati dok jos moze neka pristojna para da se uzme...a i malo bih da promenim nesto vec 5-6 godina se drzim intela pa da vidim kako je u drugom taboru jos ako to uspem da iskombinujem sa nekom nvidia-om (i to u sli rezimu) bice super ako ne tu je ati...naravno i uvek opcija novih i3 ili i5 intela ali SAMO ako ne budu skupi

Back