Gde u Srbiji završava radioaktivni otpad i šta se sa njim radi kad mu "istekne vreme"

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
212.071
Pre nekog vremena su uhvaćeni neki krijumčari kod Sombora koji su pokušali da prenesu radioaktivni gromobran u Hrvatsku:
https://forum.krstarica.com/threads/krijumcarili-radioaktivnu-spravu-kod-sombora.968908/

Da vidimo mi sad koliko takvih stvari ima po celoj Srbiji i koliko to moće biti opasno. Izgleda prilično:

Evo gde u Srbiji završava radioaktivni otpad i šta se sa njim radi kad mu "istekne vreme"​


Skladištenje i transport otpada u Srbiji izazov je sa kojim se suočavaju sve ustanove koje su za to nadležne. Jedna vrsta otpada zbog toga je gotovo u potpunosti pod kontrolom države zbog opasnosti koju može da ima po stanovništvo i životnu sredinu. U pitanju je radioaktivni otpad koga u našoj zemlji ima više nego što smo to mogli da zamislimo, a skladišti se samo na jednom mestu.
Teoretski, znači samo u Vinči, ali da li je u praksi sve baš tako?

Dešava se da se pri otkupu metalnog otkupa u gomili nađe i neki radioaktivni gromobran, detektor dima, kobalt bomba ili radioaktivne igle koje se koriste u medicini
Gromobrani?
Objašnjava da je radioakivni izvor u gromobranu fizički vrlo mali i nestručnom oku faktički nevidljiv, jer mu je to potpuno nepoznato, zbog čega je ušravo I opasan.
- Radiokativni deo gromobrana je manji od prsta, i verovatno pojedinci misle da je zato bezopasan pa ga sami uklanjaju. Dešava se da radiokativni deo čak uzmu i kao suvenir nose ga sa sobom. Tako se neretko dešavalo da se na poseku, opeku... To ne treba nikako ne mse da se radi, jer kada dođe do radioaktivne opekotine ili posekotine niko neće umreti tog trenutka, nisu to toliko velike doze, ali je izvesno da će se razviti kancer. Zbog toga takva povreda može da bude fatalna - kaže on.
- Tu nema nikakve prerade i reciklaže, odnosno takvi proizvodi ne mogu da se pretvore u nešto drugo pa da budu bezopasni. Jedini način je skladištenje radioaktivnog otpada, zato se i prave ta skladišta gde bi se takve materije čuvale bezbedno da ne bi došlo do ugrožavanja okoline i stanovništva - kaže Košutić.
Ima još dosta toga u tekstu o tome:
https://www.blic.rs/biznis/evo-gde-...-i-sta-se-sa-njim-radi-kad-mu-istekne/d0xfxk3
Ukratko, naš poslovičan nemar i ovde dolazi do izražaja. Znači ako imate radioaktivni gromobran zovite da ga uklone, platite koliko treba i nemojte se smucati po raznim otpadima jer inače svašta može da bude. Eh, Srbijo ...
 
Zar ne moze da se preradi pa da prodamo negde nekom...?
Zavisi od toga šta je u pitanju. Neke od tih stvari mogu da se prodaju za fine pare, samo sumnjam da ih ima na tone - osiromaseni uranijum se fino preradi u potkalibarsku tenkovsku municiju odgovarajućeg kalibra, deo se zadrži za slučaj nepredviđenih okolnosti, a deo udomi po zalivskim kraljevinama, šeikatima i emiratima, sve za odgovarajuću nadoknadu. ;)

Što se tiće radioaktivnih gromobrana, stvarno ne znam šta je kod njih izvor radijacije.
 

Back
Top