Где су права Срба ван граница Србије ???

ЧИЧА ДРАЖА

Zainteresovan član
Poruka
268
Започећу акцију : Права и за СРБЕ у Европској заједници !
Сви патриотски орјентисани Срби треба да се прикљуће овој акцији!
Свако од вас треба да пошаље писмо у Европски парламент са следећим садржајем:

Колико школа има на Српском језику у(хрватској,мађарској,румунији,бугарској,македонији,албанији)?
Колико има новина на Српском језику у (хрватској,мађарској,румунији,бугарској,македонији,албанији) ?
Колико има тв и радио емисија на Српском језику у: (хрватској,мађарској,румунији,бугарској,македонији,албанији) ?
Колико има факултета на Српском језику у:(хрватској,мађарској,румунији,бугарској,македонији,албанији) ?
Зашто Срби не смеју да користе свој језик и писмо у (хрватској,мађарској,румунији,бугарској,македонији,албанији) ?
Зашто несмеју да славе своје верске празнике у(хрватској,мађарској,румунији,бугарској,македонији,албанији) ?

Пошаљите само једно писмо месечно ,обавезно тражите повратницу и одговоре!
 
Помаже БОГ БРАТЕ
Ми смо већ слали за Јасеновац, и одговорили нам само пар Америчких Сенатора(свака им част) а остали мрави се ушутили, из европе нико, а Бела Кућа се вадила како им сервер у квару па ће се јаве.
 
nemojte sa zanositi madjari,rumuni i bugari kao clanovi i 1kandidati za eu moraju da postuju nacionalne manjine hteli oni to ili ne!takodje i hrvati ce morati napraviti reformu ili sledi jos jedna blokada,makedoncima su problem albanci dok albancima sve drugo osim haosa u njihovoj zemlji koji je na neki ''slican'' nacin (samo blazi) prisutan i ovde...
druga je sad stvar ako vi necete u eu onda vam dzaba kuka i motika....
 
Ekiman:
nemojte sa zanositi madjari,rumuni i bugari kao clanovi i 1kandidati za eu moraju da postuju nacionalne manjine hteli oni to ili ne!takodje i hrvati ce morati napraviti reformu ili sledi jos jedna blokada,makedoncima su problem albanci dok albancima sve drugo osim haosa u njihovoj zemlji koji je na neki ''slican'' nacin (samo blazi) prisutan i ovde...
druga je sad stvar ako vi necete u eu onda vam dzaba kuka i motika....
exactly...
 
Ево како тренутно изгледају. ИЗГЛЕДАЈУ ЉУДСКА ПРАВА СРБА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ:


EŠDAUN SMENIO MINISTRA PROSVETE RS
SVET - POLITIKA - Petak, Oktobar 28, 2005 19:29 RTS

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun smenio je ministra obrazovanja i kulture Republike Srpske Milovana Pecelja.

'Ministar Pecelj je smenjen jer je celu godinu ignorisao svoju ministarsku odgovornost da sprovede odluku visokog predstavnika od 30. juna 2004. godine, kojom je smenjen Radomir Lukić sa pozicije dekana Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, saopštila je Kancelarija visokog predstavnika.

Odlukom Ešdauna Pecelju je, osim smene, zabranjeno obavljanje svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, kao i kandidovanje na izborima, ukoliko ga visoki predstavnik naknadnom odlukom izričito ne ovlasti. U saopsenju je navedeno da Pecelj nije ispunio svoje zakonske obaveze u pogledu nastavka nezakonitog radnog odnosa profesora Lukića na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu. 'Ovo je pitanje koje spada pod njegov direktni ministarski nadzor.

Pecelj nije izdao javno saopštenje, kako bi informisao studente da je Lukiću zabranjeno da obavlja sadašnju funkciju i da će, kao posljedica toga, sve ocene, diplome i ostali dokumenti koje je on potpisao biti automatski nevažeći', istaknuto je u saopštenju.

Pedi Ešdaun je doneo odluku kojom je delimično ukinuta blokada javnih fondova koji se uplaćuju Srpskoj demokratskoj stranci [SDS].

Kako je saopšteno, novac koji je prikupljen od januara do septembra ove godine, u iznosu od 500.000 konvertibilnih maraka, ostaje i dalje blokiran za SDS. Zabrana za taj iznos biće ukinuta samo ukoliko Radovan Karadžić bude do kraja ove godine u Hagu. U suprotnom, novac će biti usmeravan za pomoć pravosuđu u BiH.
 
Вијест РТРС

РС и БиХ [19:51 28-ОКТ-05]

Останак Лукића може изазвати даље посљедице

САРАЈЕВО, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић изјавио је СРНИ да је одлука високог представника међународне заједнице у БиХ о смјени министра просвјете и културе Републике Српске /РС/ Милована Пецеља била очекивана и да останак Радомира Лукића на функцији декана Правног факултета може изазвати даље посљедице

То може имати посљедице за Правни факултет и за Универзитет у Источном Сарајеву као институцију. Ми смо сада изгубили два професора", рекао је Новаковић.Он је нагласио да је Лукић у праву у својој борби за људска права и против одлуке високог представника о смјени, али да се поставља питање "шта значи бити у праву ако ће да страда још људи и институција".Наводећи да "високи представник може да ради шта хоће" и да је на функционерима и институцијама да "размишљају како да се понашају", Новаковић је изјавио да "треба питати господина Лукића је ли сада задовољан и ко је сљедећи".Он је додао да се пред декана Правног факултета, кога је високи представник међународне заједнице смијенио 30. јуна 2004. године, постављају питања да ли је његов останак на функцији на добробит осталих професора, на добробит Универзитета и студената."Ако господин Лукић мисли да јесте на добробит, нека и даље остане на својој функцији", рекао је Новаковић.
 
Вијест РТРС

РС и БиХ [18:50 28-ОКТ-05]

Ешдаун смијенио Пецеља

САРАЈЕВО, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Високи представник у БиХ Педи Ешдаун смијенио је данас министра образовања Републике Српске /РС/ Милована Пецеља са функције уз образложење да је "цијелу годину игнорисао своју министарску одговорност да проведе одлуку високог представника од 30. јуна 2004. којом се Радомир Лукић смјењује са функције декана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву".

Из ОХР-а је саопштено да је одлуком високог представника Пецељу забрањено обављање сваке службене, изборне или именоване јавне функције, као и кандидовање на изборима све док и уколико га високи представник накнадном одлуком изричито не овласти."Не могу прихватити свјесну, поновљену и дуготрајну опструкцију процеса од лица које обавља министарску функцију, а будућност ове земље може бити осигурана само придржавањем закона и дјеловањем у интересу свих грађана", навео је Ешдаун.У образложењу одлуке наводи се да Пецељ није обавио своје законске обавезе у вези са Лукићевим незаконитим радом на Правном факултету у Источном Сарајеву, што је питање које спада под директни министарски надзор.Високи представник наглашава да аутономни статус универзитета у БиХ не значи да њихово особље може да крши закон.У одлуци се наводи да Пецељ није издао јавно саопштење којим би информисао студенте да је Лукићу забрањено да обавља функцију и да ће као посљедица тога све оцјене, дипломе и други документи које је потписао Лукић бити неважећи.
 
veKsla:
pa sta ta karikatura od predsednika nije vec skinuo
gace ma pitanje je da li ih i nosi
Немој тако, колику има подршку ДИЈАСПОРЕ И СРБИЈЕ добро ишта може да уради.
Србија нас напустила, а дијаспора никада није ни долазила.
 
Ма немој тако БЛ... морате остати ЉУДИ човече... па на шта ово све личи... зашто се народ не побуни... па ово је горе него под Турцима... јесте ли ви нормални... не треба вам ничија
подршка... само ЛИЧНА ОДЛУКА, СЛОГА И ВОЉА...
 
Evo vam odgovor pa se manite vise !

СЛОВЕНИЈАБрој: У Републици Словенији, према последњем попису живи 39 хиљада припадника српског народа, који чине око два посто укупног становништва. Срби су, после, Словенаца, најбројнија етничка заједница.

Уставни и законски статус : Срби немају статус националне мањине, али ни Хрвати и Бошњаци, за разлику од Мађара и Италијана, којих има знатно мање, али су признати као аутохтони народи. Срби су такође аутохтон народ, пошто већ вековима живе на просторима Беле крајине.

Политичка заступљеност : Срби немају своју политичку организацију и нису заступљени ни на једном нивоу власти, за разлику од Мађара и Италијана којих има по десетак пута мање, а имају гарантовано посланичко место у парламенту.

Школе : Не постоји ни једна школа на српском језику.

Медији : Не постоји ни један медиј на српском језику, нити термин у електронским медијима на словеначком језику.

Удружења : Постоји већи број удружења чији се рад темељи на личној иницијативи њихових чланова и помоћи матице.

Највећи проблеми : Уз непризнавање статуса националне мањине, десетак хиљада људи српске националности немају практично никаква права, јер се воде као тзв. избрисани, пошто по признању државне самосталности нису добили словеначко држављансто, иако деценијама живе у Словенији.

Ko zeli da cita dalje neka ide na http://www.mzd.sr.gov.yu/_cir/polozaj_srba_u_okruzenju.asp
 
МАЂАРСКАБрој: Према последњем попису становништа у Мађарској живи 3.800 припадника српског народа. Међутим, према броју чланова српских организација, ученика у основним школама и српској гимназији, као и према броју верника процењује се да је тај број већи и да је Срба око десет хиљада.

Уставни и законски статус : Србима је од 1993. године признат статус националне мањине.

Политичка заступљеност : Српска мањина нема своје представнике у парламенту, као ни у влади. Срби учествују у локалној саомуправи у око тридесетак места.

Школе: Постоји неколико основних школа на српском језику и гимназија у Будимпешти.

Медији : На српском језику у Будимпешти излази недељни лист «Српске народне новине». На мађарској националној ТВ приказује се емисија једном недељно на српском језику у трајању од тридесет минута.

Удружења : Најзначајнија српска организација је Самоуправа Срба у Мађарској која има своје огранке свуда где живи српско становништво.

Највећи проблеми : Знатно су смањена средства у буџету Владе за финансирање активности мањина. У припреми је нови Закон о мањинама који предвиђа смањење права мањина. То ће посебно да погоди српску мањину, јер ће бити знатно мање локалних српских самоуправа. Самоуправе иначе имају право вета, право гласа о одређеним питањима (школство, култура, информисање, језик), као и саветодавну функцију.
 
РУМУНИЈАБрој : Срби живе у Банату, у околини Темишвара и Арада и у Ђердапској клисури и има их око двадесет хиљада. Пре десет година попис је забележио преко тридесет хиљада припадника српске мањине.

Уставни и законски статус : Срби имају статус мањине, а румунска држава са око две стотине хиљада евра годишње финансира српска удружења, издавачку делатност и културне манифестације.

Политичка заступљеност : Српска заједница има гарантовано посланичко место од 1992. године. Представници наше мањине учествују и у локалној власти у више општина.

Школе : Постоји српска гимназија „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, једна осмогодишња школа у Белобрешки и више четворогодишњих школа на српском језику.

Медији : Недељни лист на српском језику „Наша реч“, тромесечни часопис „Књижевни лист“, сваког радног дана на Радио Темишвару емитује се емисија на српском језику у трајању ос сат времена, на Румунској ТВ, Студио Темишвар седмично се емитује емисија на српском језику у трајању од 30 минута.

Удружења : Наша мањина је организована у Савезу Срба Румуније, на чијем челу је посланик Славомир Гвозденовић.

Највећи проблеми : Недовољно времена за емисије на српском језику у електронским медијима.МАКЕДОНИЈАБрој : У Македонији, по последњем попису становништва, живи око 40 хиљада наших сународника, што је смањење за око шест хиљада у односу на претходну регистрацију становништва. Објективне процене, међутим, говоре да је овај број знатно већи.

Уставни и законски статус : Срби су тек пре три године добили статус националне мањине, дефинисан Уставом и од тада је њихов положај побољшан.

Политичка заступљеност : Посланик у Собрању Македоније је Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба. Чланови ДПС-а су и заменик министра за саобраћај и везе и директор Одељења за образовање на језицима националних мањина у оквиру Министарства просвете. Градоначелник општине Старо Нагоричане код Куманова је Србин Власта Димковић.

Школе: Постоји неколико школа на српском језику у околини Куманова и у скопској Црној Гори. Од следеће године требало би поново да буде отворена гимназија у Скољу на српском језику.

Медији : На српском језику у Македонији излази месечни часопис „Поглед“, а на Македонској ТВ једном недељно емитује се получасовна емисија на српском језику.

Удружења : Срби имају своју најутицајнију странку – Демократску партију Срба, која је у коалицији са владајућим Социјалдемократским савезом. Демократски савез Срба је друга српска странка. Удружена српска заједница у Македонији је невладина организација која се бави просветном и културном делатношћу.

Највећи проблеми : Нерешен црквени спор, низак квалитет наставе на српском језику, недостатак књига и наставних средстава, као и немогућност праћења програма РТС-а после рушења предајника за време бомбардовања наше земље 1999. године.АЛБАНИЈАБрој: Поузданих података нема, јер на на последњем попису становништва није било изјашњавања о националној припадности. Процене говоре да у Албанији живи око тридесет хиљада Срба, углавном у региону Скадра.

Уставни и законски статус : Срби су тек прошле године добили статус националне мањине. У марту ове године формиран је Државни комитет за мањине, подређен председнику албанске владе, у којем је и представник српско-црногорске мањине.

Политичка заступљеност : Срби гласају за Партију за људска права који већински чине припадници грчке мањине. Ова партија има три посланика у парламенту Албаније и једног министра у Влади. Србин Милан Брајовић је потпредседник Партије и има функцију директора Дирекције за спорт у Министарству за културу, омладину и спорт.

Школе : Не постоји ни једна школа на српском језику.

Медији : Не постоји ни један медиј на српском језику.

Удружења: Срби , Црногорци и Бошњаци су заједно окупљени у удружењу „Морфача-Розафа“, са седиштем у Скадру.

Највећи проблеми : Немогућност националног и верског опредељења, непостојање школа и медија на српском језику, као и административне препреке за враћање насилно албанизованих имена.
 
eremita:
Ма немој тако БЛ... морате остати ЉУДИ човече... па на шта ово све личи... зашто се народ не побуни... па ово је горе него под Турцима... јесте ли ви нормални... не треба вам ничија
подршка... само ЛИЧНА ОДЛУКА, СЛОГА И ВОЉА...
Ми смо се побунили када је било бомбардовање СРБИЈЕ и хтели да објавиомо рат НАТО-у,али су нас блокирали за 30 минута. НЕМАМО СНАГЕ ДА С БОРИМО СА НАТО-ом.
ЈА СХВАТАМ ШТА ГОВОРИШ АЛИ БИ ИЗГИНУЛИ ЗА 15 минута. Ни имена нам неби запислаи новинари.
 

Back
Top