Gde su i koje su to institucije koje će spojiti mlade ljude željne kulturnog nasledja naših predaka?

Holy1

Ističe se
Poruka
2.632
Dobro veče.
Tema je autorska.

Pre par godina probudila su se u meni razna osećanja za koje do tada nisam mogao ni predpostaviti da "postoje" - patriotizam, ljubav za tradicijom i istorijom kao i kulturom našeg srpskoga naroda. Ne mogu da odolim tome više.. Želim da pevam tradicionalne srpske epske pesme uz gusle ili bilo kakvu vrstu grupnog pevanja..
Znam da nasa braća crnogorci imaju jako lepa kulturno umetnička društva i da se lepo druže.. E sad, nisam siguran kako to funkcioniše u Novom Sadu i u mojoj Srbiji.


Staviću samo dva linka sa druženja:

Meni bi bilo srce puno kada bih bar jednom nedeljno ovako sa dobrim ljudima željnim znanja i ljubavi prema nasom kulturnom nasledju i istoriji provodio svoje vreme.. Gde su ta mesta? Gde su te institucije po mojoj Vojvodini? To je za mene ono pravo!
 
Korona je svela na nulu i eventualna ranija dešavanja?
Mislim da nije zbog korone nego zbog modernizacije svega pa i običaja. Preteruje se u prostakluku i u piću i u hrani, cak se ne ispoštuju običaji i sl..Ovi momci su odlicni,. susretao sam se u Americi sa jos raznim kudovima nasim iz Bosne i CG odlicno se druze i slazu i tacno se oseca ta nasa tradicija u njihovim zivotima, oni to zaista zive..
 
U mom kraju se takva institucija zove baba,sve ti to objasni,i koja hrana se sprema za koju slavu i kako se postavlja,i kako ide koji običaj,i kako se nosi lokalna nošnja,i kako se zapeva(nariče) po sahranama,i koja su lokalna sujeverja...sve

Do duše ja sam iz kraja gde ljudi dosta vode računa o tradiciji i svojoj nekoj kulturi...a malo su i sujeverniji.
 

Back
Top