Gde se informišete o najnovijoj američkoj i izraelskoj invaziji na iran?

Ako želiš da pratiš rat iz dana u dan, moraš da računaš da je propaganda svuda. U takvim situacijama mediji često postaju deo informativnog rata i svi guraju svoju verziju događaja. Zato je najbolje pratiti više različitih izvora i pokušati iz preseka informacija da stekneš realniju sliku. Jedan izvor ti uvek daje samo perspektivu te strane.

Iako je zapad strana u sukobu, zapadni mediji obično daju objektivniju i pluralniju sliku, jer postoje različiti mediji, kritika vlasti i konkurencija između redakcija.

U despotijama poput Rusije ili Irana mediji su uglavnom pod direktnom ili indirektnom kontrolom države, pa je informacija mnogo češće praktično čista propaganda.

Internet. Instagram klipovi od: par influnsera iz Irana, Iranci koji žive u USA, Iranci koji žive u Iranu (na engleskom što ima), influenseri iz USA raznih političkih opredeljenja, imam par onih koje volim, dobijam od Serbian Times (ne znam ko to uređuje), objave novinarskih kuća kao Reuters,... šta otvori Google. od AI da mi pretraži događaj za koji čujem po netu od raznih novinarskih kuća, šta nađe, pre svega Copilot u mikrosoftu. Ovde na krsti pregledam.

U svakom slučaju bilo koji događaj koji me zainteresuje dam copilotu da mi da siže sa interneta i svega što pronađe sa raznih strana.
TV ne gledam.

NA primer, pitam: molim te da mi daš siže šta se to desilo sa kišom u teheranu nakon spaljivanja naftnih postrojenja ovih dana?
Copilot: Nakon izraelskog napada na iransko naftno skladište u blizini Teherana, grad je bio prekriven gustim crnim dimom, a s neba je počela da pada toksična, crna kiša. Prema izveštajima lokalnih medija, ova kiša je sadržala čestice izgorene nafte i drugih hemikalija koje su se oslobodile pri požaru i eksploziji postrojenja. Stanovnici su prijavljivali peckanje u grlu i iritaciju kože, a vlasti su izdale upozorenja da ljudi ne izlaze napolje dok se situacija ne stabilizuje. Ovaj fenomen nije prirodna kiša već posledica sagorevanja petrolejnih derivata i širenja crnog dima iznad urbanog područja, što je dovelo do opasne i kancerogene atmosferske kontaminacije.
i da mi sve linkove koje mogu da pogledam

Treba se informisati sa više različito orijentisanih izvora da bi se stvorila objektivna slika stanja.
Proiranski izvor sa koje se ja informišem zove se Tihi.
Proizraelski izvor se zove Mstislav.

Ali mislim da trenutno ne rade nijedan. :(
Pa kako ne radi Tihi, zar nije pricao da je on sada treci najcitaniji srpski nalog na X-u?

Ja na telegramu:

@Middle_East_Spectator
@QudsNen
@Irna_en
@geopolitics_prime
@sahartvbalkan
@warfareanalysis
@rnintel
@FotrosResistancee
Na kom su objavili da je Natanjahu poginuo u napadu hipersonicnom raketom na podzemnom bunkerom u toku odrzavanja sastanka sa ministrom odbrane i sefom Mosada? Mislim, sva trojica su poginuli.....
Jel to neko objavio?

Back