Gde popraviti električni automobil u Srbiji?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
233.640
Otkazao mi je moj elektroautomobil. Jednostavno je stao i neće dalje. Ne znam šta mu je. Šalim se, nmam elektroautomobil, ali neki takve naprave čak i u ovoj Srbiji imaju. Šta biva kad se pokvare? Oni koji ih hvale kažu da se to ne kvari jer ima manje delova od običnog auta. Na to ja kažem kako veš mašina i frižider imaju još manje delova pa se pokvare s vremena na vreme, samo što za njih postoje majstori. Za električne automobile nisam čuo da tako nešto ovde postoji, a ovde piše da u Srbiji ne postoji ni škola za njih, tako da ih u dogledno vreme neće ni biti.
I šta ćemo sad?

Autoelektričar sa dizalicom. Može i mehaničar pa se baterija transportuje viljuškarom pa kamionom/kombijem do električara.

U principu se demontira baterija, raspakuje, meri jedan po jedan modul dok se nađe koja je u prekidu zameni se ćelija pa opet spakuje sve nazad i vozi do sledećeg otkazivanja neke od ćelija. Može da bude već sutra, kroz par meseci a možda i godinu.

U principu čim prva rikne tu su i sledeće.

Tu je i sudar neki manji veći isto je upitna baterija šta i kako dalje.

Otkazao mi je moj elektroautomobil. Jednostavno je stao i neće dalje. Ne znam šta mu je. Šalim se, nmam elektroautomobil, ali neki takve naprave čak i u ovoj Srbiji imaju. Šta biva kad se pokvare? Oni koji ih hvale kažu da se to ne kvari jer ima manje delova od običnog auta. Na to ja kažem kako veš mašina i frižider imaju još manje delova pa se pokvare s vremena na vreme, samo što za njih postoje majstori. Za električne automobile nisam čuo da tako nešto ovde postoji, a ovde piše da u Srbiji ne postoji ni škola za njih, tako da ih u dogledno vreme neće ni biti.
I šta ćemo sad?
Ovlasceni servis.

Autoelektričar sa dizalicom. Može i mehaničar pa se baterija transportuje viljuškarom pa kamionom/kombijem do električara.

U principu se demontira baterija, raspakuje, meri jedan po jedan modul dok se nađe koja je u prekidu zameni se ćelija pa opet spakuje sve nazad i vozi do sledećeg otkazivanja neke od ćelija. Može da bude već sutra, kroz par meseci a možda i godinu.

U principu čim prva rikne tu su i sledeće.

Tu je i sudar neki manji veći isto je upitna baterija šta i kako dalje.
To su lazne baterije.

Nzn sta bi pravio ..Kod Tesle kvarovi su obično elektroniske prirode i resavju se racunarom procena nekog senzora i sl sitnice . Prednje kočnice se menjaju mnogo rede nego na običnim autima jer oni koce motorom tj vracaju el energiju u baterije a zadnje nikad ..Nema tu nekog odrzavanja .. evo iskustvo jednog taksiste.
Those who are wondering if the Tesla Model S ages well and remains reliable after 100,000 miles need not worry. At least not if this 2015 Tesla Model S with 424,000 miles on the odometer, or just over 682,000 kilometers, is any indication.

The car is owned by a friend of YouTube user Braden Carlson,and it’s definitely one of the Teslas with the most mileage in the world. At least, we haven’t seen one with more miles on the odometer to date.

The Model S in question was once an Uber vehicle, which explains its high mileage. According to the video, it travels over 100,000 kilometers every year.

You are probably wondering about the condition of the powertrain. Several components have been replaced over time, including the front engine at 611,550 kilometers (380,000 miles).

The battery, always a source of concern for many consumers, survived more than 400,000 kilometers (250,000 miles) before Tesla replaced it. It was still under warranty since the car has unlimited mileage protection on the powertrain. The rear engine is original.

A rear axle replacement was required at 603,500 kilometers (375,000 miles), and several suspension components were also replaced at the same time.

Znači šlepa za recimo Austriju i još da ti tamo daju zamenski koji ovde ne možeš ni da voziš? Kako da ne.
Uzgred, mnogo češće otkazuju elektromotori nego baterije, a o greškama u softveru da i ne pričamo.
Screenshot_20231001_215936_Chrome.jpg
7

I šta ćemo sad?
nema ih ni u evropi u toj kolicini kolko ih zapadni mediji prikazuju. Koja ce budala kupiti e-auto i krenuti u grcku na more. Osim toga, uskoro ce zapadu trebati na hiljade atomskih elektrana da napoje tih 100-tinak miliona elektroautomobila.
Cista fantazija. Ova propaganda duboke drzave, za da se svet odrekne ruske nafte, je samo trenutno, iznudjeno "medju-resenje". Jasno je da se alternativna energija odnosi na nesto sasvim drugo, sto u momentu zapad nema. Cak je i auto na vodenu paru racionalniji od ovih kanti , decjih igracki, na baterije.
Cena struje vec ide u nebesa jer se vec oseca nedostatak elektricne energije na zapadu.
Ponavljam, moj poznanik u Minhenu teo da prijavi e-auto i trazio dozvolu za napajanje strujom al mu vlasti rekli da mora da saceka "na prikljucenje" jer je kvota za ovaj mesec popunjena. Dakle, postoji nesto sto narod ne zna ali se oseca da problem postoji.
U slucaju da Ukrajina pobedi, e-automobili idu u staro gvozdje a auto-industrija se opet vraca na motor sa unutrasnjim sagorevanjem koji ce opet trositi rusku naftu ,..............ovog puta u vlasnistvu TEXAS OIL COMPANY.
Toliko o razlozima za ekspresno i totalno neracionalno "uvodjenje" e-automobila na puteve kolektivnog zapada.

nema ih ni u evropi u toj kolicini kolko ih zapadni mediji prikazuju. Koja ce budala kupiti e-auto i krenuti u grcku na more. Osim toga, uskoro ce zapadu trebati na hiljade atomskih elektrana da napoje tih 100-tinak miliona elektroautomobila.
Cista fantazija. Ova propaganda duboke drzave, za da se svet odrekne ruske nafte, je samo trenutno, iznudjeno "medju-resenje". Jasno je da se alternativna energija odnosi na nesto sasvim drugo, sto u momentu zapad nema. Cak je i auto na vodenu paru racionalniji od ovih kanti , decjih igracki, na baterije.
Cena struje vec ide u nebesa jer se vec oseca nedostatak elektricne energije na zapadu.
Ponavljam, moj poznanik u Minhenu teo da prijavi e-auto i trazio dozvolu za napajanje strujom al mu vlasti rekli da mora da saceka "na prikljucenje" jer je kvota za ovaj mesec popunjena. Dakle, postoji nesto sto narod ne zna ali se oseca da problem postoji.
U slucaju da Ukrajina pobedi, e-automobili idu u staro gvozdje a auto-industrija se opet vraca na motor sa unutrasnjim sagorevanjem koji ce opet trositi rusku naftu ,..............ovog puta u vlasnistvu TEXAS OIL COMPANY.
Toliko o razlozima za ekspresno i totalno neracionalno "uvodjenje" e-automobila na puteve kolektivnog zapada.
Nije brt ni to problem .Vec svaka pumpa na zapadu ima par punjaca a .punis ih na 80% pa 300km pa oet tako..Do 80% se puni za nekih 10min ..Kod mene nema smisla kupiti bilo koje drugo novo auto jer prvo im je kamata mala nekih 1% a drugo (8% na ostale) nemaš nikakvih troškova carina registracije .. Zato su trenutno i najpridavaniji u EU

Back