Gde mogu da putujem bez vize?

Da, na aerodoromu platiš taksu (10- 30 €) i to je to - za Tursku, Tunis, Egipat i ja mislim Bugarsku takođe....U Hrvatsku ideš sa lk, ne znam za Makedoniju...
ali kakve veze ima, ako ideš preko agencije na put, ti samo njima predaš sve, oni ti to
završe, i to je to. Za šengen je optimum 3 nedelje pre puta.
 
Betty:
Da, na aerodoromu platiš taksu (10- 30 €) i to je to - za Tursku, Tunis, Egipat i ja mislim Bugarsku takođe....U Hrvatsku ideš sa lk, ne znam za Makedoniju...
ali kakve veze ima, ako ideš preko agencije na put, ti samo njima predaš sve, oni ti to
završe, i to je to. Za šengen je optimum 3 nedelje pre puta.

Mislim da za Tunis uopste ne treba viza (dakle, bez ovoga na aerodromu), dok je potrebna za Tursku i Egipat, ali se dobija na gore opisani nacin. Za Bugarsku viza jos uvek nije potrebna, ali ce biti od onog momenta kada Bugarskoj ostane 6 meseci do ulaska u EU - kako sada stvari stoje, od 1. jula 2006. godine. Nezvanicno, viza ce biti prilicno skupa (90 evra za multi entry) i procedura ce biti teza od one za madjarsku vizu, koja je inace i najlaksa EU viza za nase gradjane.

U Hrvatsku nikako ne moze sa licnom kartom, to moze u Bosnu - i to samo na granicnim prelazima izmedju Srbije i Bosne (a ne Hrvatske i Bosne). Za Makedoniju je isto samo sa pasosem. Od susednih zemalja, ove tri pomenute su jedine za koje nije potrebna viza, uz Bugarsku u koju ce jos nekoliko meseci moci da se ide bez vize. Od evropskih zemalja, jos je samo u Belorusiju moguce otici bez vize.

Nevezano, Sengen i dalje vazi samo za 'stare' clanice sengenskog sporazuma - Francusku, Spaniju, Portugal, Nemacku, Beneluks, Italiju, Grcku, Svedsku, Finsku, Norvesku, Dansku, Austriju i Island. Nove clanice EU bi trebalo da udju u sengenski sistem od 1. januara 2007. godine, a Svajcarska 1. januara 2008. Britanija i Irska za sada nece u Sengen.

Najvise zemalja sa kojima imamo bezvizni rezim su u podsaharskoj Africi (Bocvana, Zambija...) i Juznoj Americi (Argentina, Cile...). U Aziji mislim da samo moze da se ide u Sri Lanku i to je uglavnom to. Neko je poslao link na sajt MIP, tu su relativno azurne informacije, ali od tog impresivnog spiska zemalja u koje se moze bez viza ostaje jako malo njih kada izuzmemo one u koje se ide samo sa diplomatskim pasosem.
 
Ukoliko ste vlasnik plavog pasoša sa dvoglavim orlom, vize su cesto izuzetno veliki problem. No, to se pre svega odnosi na putovanja u ipak malobrojne zemlje koje sebe smatraju razvijenim i civilizovanim. Za mnoge zemlje vize nisu potrebne ili se lako dobijaju. U istim ima dosta da se vidi, a u poslednje vreme je i sve više poslovnih mogucnosti.

Jedine evropske zemlje u koje s plavim pasošem može da se u?e bez vize su Belorusija, San Marino, Andora i Albanija. Naravno, tu su Hrvatska, Bosna i Makedonija. Viza za Sloveniju nije potrebna ukoliko vec imate šengen vizu ili boravak u EU/EEA. Za nove clanice EU se vize dobijaju bez vecih problema. Slovacka je pre izvesnog vremena maksimalno olakšala dobijanje viza. Rumunska viza na mesec dana se dobija lako. Ukoliko ispunjavate sve uslove i imate sve potrebne papire, viza za Veliku Britaniju se dobija bez vecih problema. Za razliku od šengen viza, odbijanja takoreci nema.

Za Rusiju i Ukrajinu viza jeste potrebna, no može se putovati i bez nje. Dovoljan je fiktivni vaucer o uplacenom aranžmanu. Isti se može kupiti u više beogradskih turistickih agencija. U slucaju putovanja u Rusiju, obavezno se prijavite policiji po dolasku. Ukoliko se niste prijavili, velike su šanse da cete morati platiti poprilicnu kaznu na izlasku iz zemlje i da cete propustiti let. Ukoliko niste u hotelu, prijavljuje vas domacin. Za nešto rubalja, svaki hotel ce pristati da vas prijavi, iako niste njegov gost. Slican sistem važi i za sve ostale bivše sovjetske republike.

Tradicionalno gostoljubiv je Bliski istok. Za Tursku, Jordan i Egipat viza se kupuje na granici/aerodromu. Za Siriju se dobija u ambasadi i besplatna je! Ukoliko imate izraelsku vizu, necete moci uci u Siriju. Isto važi za vecinu drugih muslimanskih zemalja, kao i obratno. Libanska viza se dobija u ambasadi i treba vam samo rezervacija hotela u kojem cete odsesti. Takodje se može dobiti na granici. Za iransku vizu vam treba samo pozivno pismo ili rezervacija hotela. Ukoliko rešite da putujete u Emirate, vizu vam sredjuje domacin ili hotel gde odsedate.

Za Indiju je viza potrebna svima (ukljucujuci Engleze). No, uz povratnu kartu se dobija bez problema i važi šest meseci. Za Maldive, Šri Lanku, Južnu Koreju i Singapur nije potrebna viza. Viza Tajlanda se dobija uz povratnu kartu i eventualno rezervaciju hotela (poželjno). Japanska viza se dobija jednostavno. Bocvana je jedna od bratskih nesvrstanih zemalja u koje se ide bez problema. Vlasnici plavog pasoša sa dvoglavim orlom se u toj africkoj zemlji bez viza mogu zadržati do tri meseca. Takodje, viza nije potrebna ni za Tunis i Sejšele. Za Keniju i Tanzaniju se viza dobija na granici. Za Zimbabve je viza potrebna, kao i za Južnu Afriku. Naši državljani su medju malobrojnima koji mogu putovati na Kubu bez vize. Za Dominikansku Republiku vize su neophodne takoreci svima. Isto važi i za Jamajku ali se dobijaju na granici ili aerodromu. Vize takodje nisu potrebne za Argentinu, Cile, Ekvador i Peru. Brazilska viza se dobija jednostavno i može se u zemlji produžavati do šest meseci. Za Meksiko viza zvanicno nije potrebna. No, dobiti turisticki karton (FMT) je teže nego dobiti vizu za mnoge zemlje.


*Podaci su preuzeti iz casopisa E-Magazin
 

Back
Top