Gde je najbolje otvoriti kompaniju u inostranstvu?

Umri_muski

Legenda
Poruka
69.446
Znam sta cete reci , otvori tamo gde imas trziste i zaradu, ali nije sve bas tako u doba kad je vecina stvari online...

Npr mnoge firme nude se da otvoris kompaniju u njihovoj zemlji pri tome akok je preko 2 mil evra , dobijas i drzavljanstvo ili dobijas ubrzano drzavljanstvo ili dobijas biznis drzavljanstvo...zavisi kako je gde definisano...Negde 2 negde 3 , negde do 6 mil evra...

Evo npr firma za manje od 1000e otvara racun, telefon, adresu , knjigovodstvo u hongkongu...
Naravno to nekima ne znaci nista...a nekima znaci jer hongkong je carstvo elektronike sve i da je kina preko puta 10x jeftinija...kazem preko puta jer je to 1h zeleznicom ili brodom, ali je kvalitet i pristup 40 godina razlike..

https://startupregistry.hk

Pri tome je ovo start up, sto nije bas isto a kod nas inkubatori su mahom za tatine decake i mamine decake...kad bi znali sa kakvim sve obrazlozenjima su me odbijali za inkubatore, to je za plakanje i smejanje istovremeno..

Takodje postoje ponude za dubai, za USA , za USA tracking i prevoznicki biznis, za USA online, to koriste ovi sto prodaju naocare za sunce, i sve preko interneta...
Sve ovo sto sam napisao nije bez veze jer u ÚSA je razlicita politika u svim drzavama pa nisu sve za svaki biznis...

Dakle pitanje je gde u svetu otvoriti firmu ?
Gde je najbolje ...

Zaboravio sam London je bio prava meka za biznis pre 20 godina, jer je za manje od 1000e u to vreme jako tesko stanje u Srbiji , pa je 1000e bilo bas jaka para, nudio solidno biznis okruzenje i kod njih tehnoloski inkubatori su vise tehnoloski centri ,cube, gde se sve dobija preko digitalnog zahteva i u roku od par sati....doduse malo su se iskvarili u zadnjih godinu dve, ...usporili...njihov biznis centar je tu nesto pokvario kao i uvek...politicari i bankari sve pokvare..

Pitanje zavisi najvise od toga koju vrstu biznisa radis, ko ti je trziste, gde su ti zaposleni, da li je sve to u jednoj ili vise zemalja, zatim kakvi su poreski zakoni odrdjenih zemalja kao i medjusobni sporazumi o dvostrukom oporezivanju (odnosno izbegavanju istog) izmedju zemalja u kojima radis biznis, itd, itd....

Poenta je da je svaki pojedinacni slucaj specifican, i za svaki pojedinacni slucaj poslovanja, odgovara odredjena kombinacija.
Ne postoji "one ring to rule them all".

Dakle pitanje je gde u svetu otvoriti firmu ?
Gde je najbolje ...
Ne znam mnogo o privatnom preduzetnistvu- no R. Irska mi se cini kao dobro mesto jer imaju osim pristupa trzistu EU dosta povoljan pristup i trzistu SAD, generalno imaju dobar odnos sa svima i porezi im nisu visoki.

London ima tu pogodnost sto imaju dosta skolovanih i specijalizovanih ljudi, a manji su troskovi nego recimo u SAD- trend poslednjih godina je da i sami Amerikanci otvarsju start up konpanije u UK- medjutim kad se prosire “prelaze” u SAD- tako da bih rekao da je UK ekspozitura za manje firme, a velike odlaze u SAD, a EU im je poslovanje sve komplikovanije.
Tako da je London dobro mesto samo za odredjene vrste start up kompanija.

Iako ne postoji univerzalni preduzetnicki raj, opet postoje okruzenja koja to bolje rade i ona koja to losije rade..

Npr, moze li se reci da Srbija nije dobro mesto za drzanje firme tu jer si primoran da lazno vodis knjige i radis svasta jer praksa inace nece podrzati tvoje poslovanje..
Ili neko vidi Srbiju kao dobro mesto za poslovanje, uz uslov da se u svakoj zemlji krade i lazira samo se to radi znalackji....

Medjutim, ja ne zelim te igrice sa mozda prodje mozda ne prodje forama..

Ne znam , razmišljam da se radno preselim u Hrvatsku , ako dozvole Srbinu .
Ima dosta ljudi iz Srbije koji rade u Hr posebno u priobalju, koliko mi je poznato čak je i večina onih koji traže radnu snagu sretnija kada dođe netko našega govornog područja nego netko s kime se moraju sporazumijevati na engleskom ili nekom drugom jeziku :)

Ima dosta ljudi iz Srbije koji rade u Hr posebno u priobalju, koliko mi je poznato čak je i večina onih koji traže radnu snagu sretnija kada dođe netko našega govornog područja nego netko s kime se moraju sporazumijevati na engleskom ili nekom drugom jeziku :)
Problem je samo što ja nisam neki radnik , ali poveo bih stvarne radnike .

super :zkez: ako je to 100 % sigurno
Sigurno je tako, cak i radne dozvole i privremeno boraviste se u Srbiji relativno lako izdaju, birokratija je znatno smanjena bas zato da bi se privukao broj investitora i da bi se lakse otvarala radna mesta i da bi se popunio broj radnika jer u dosta sektora ima nedostataka i radne snage i kvalifikovane radne snage.

Nije baš tako. Inspekcija ima dosta i ne isplati se igrati. U uvjete smještaja, plaće i slobodne dane ne ulazim ali ne rade na crno u velikoj većini slučajeva
Moguce da onda ima neka ubrzana i jednostavna procedura za radne dozvole za sezonske radnike. 🤔

Mada, ovih par konobara i kuvara, koji sezonski rade u Hr, a koje ja znam, svi rade na crno.

Mene to hvata fjaka od same pomisli .
Može nešto 3 osmice , slobodan vikend .
Mogao bih na nekom ostrvu da radim .
:rotf: more mnogo je tri osmice
a šta bi radio na ostrvu :think: vodio morske pse u šetnju :ceka:
Inace, tema je "Gde je najbolje otvoriti kompaniju u inostranstvu?
Moze se tema siriti ako ima nekakve veze s otvaranjem firme, ali vi ste vec duboko zagazili u "svastaru".

Pitanje je suviše općenito da bi se na njega moglo suvislo odgovoriti.
Kao i vecina drugih pitanja na krstarici, no moze se dati i misljenje na neki segmenat pitanja, ili neko subjektivno misljenje ili zelja, pa cak i malo masti da se da na volji bi bilo ok, OP je spomenuo cifru od 2-3 miliona- recimo kakav b posao pokrenula da imas 2-3 miliona i gde bi bilo neko idealno mesto za takav posao?
Da li bi otvorila posao na Malti, Kapo Verdeu ili Londonu ili Amsterdamu i koje su pogodnosti tamo?

Back