Gde je granica između umetnosti i biznisa?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
369.660
"Spasitelj sveta", slika Leonarda da Vinčija, prodata je 2017. godine na aukciji u Njujorku za 450 miliona dolara i tako je postala najskuplja slika na svetu.
Godinu dana kasnije, najskuplja srpska slika, " Dva bašibozuka pred kapijom", Paje Jovanovića prodata je za 530 hiljada evra.
da-vinci-spasitelj-sveta.jpg
..
Slika,-P.-Jovanovic-f1.jpg

Pre aukcija na kojima se prodaju, ovakve slike šalju se na analizu kako bi se utvrdila autentičnost. Potom stručnjaci procenjuju vrednost.
Slika, kažu procenitelji, ne sme da vređa ukus i mora biti znalački urađena. Kada stave sve parametre na papir, stručnjaci procene vrednost dela. Tako su i Jovanovićeva i Da Vinčijeva slika kupljene za oko pet puta više novca nego što su procenjene. Cena varira od broja kupaca. Jedan kupac – jedna cena. Deset kupaca – delo postaje znatno skuplje.

Ja na primer Spasitelja sveta bez obzira što je Da Vinčijeva ili MOna Lizu nikada ne bih kupila sve i da imam pare i okacila na zid u kuci.
Ali zato bih neku sliku Van Goga ili Dalija sigurno kupila ..i još nekih umetnika
Ovako visoke cene umetnina su biznis koji vodi i cene odredjuje jedna manja grupa bogatih..bez obzira da li ima se slika svidja ili ne

Stvarno, ali stvarno ... da se čovek isplače. A onda se svi pitaju - zašto nema leka protiv raka, leukemije i drugih neizlečivih boleština, zašto ne pronađu jeftinu energiju, zašto su vazduh, voda i hrana sve zagađeniji ... šta rade ti naučnici, gde su im izumi, otkrića, pronalasci da se ti problemi reše?

Stvarno, ali stvarno ... da se čovek isplače. A onda se svi pitaju - zašto nema leka protiv raka, leukemije i drugih neizlečivih boleština, zašto ne pronađu jeftinu energiju, zašto su vazduh, voda i hrana sve zagađeniji ... šta rade ti naučnici, gde su im izumi, otkrića, pronalasci da se ti problemi reše?
ovo sve navedeno nema veze sa umetnickim delima ..a naucnici rade kako reče Paula na svemu tome..

Teško pitanje.
Brat m i od strica mi je slikar.
Slobodan sam da kažem jedan od najBoljih živIh sa prostora ex SFRJ
Jednom uramljivao par njegovih sllika kod profi lika.
Rekao je:
Došla su tešla vremena:
Ram podaje sliiku.
A onda se setim ISTINITE priče:
Ja i moj pokojni moj kum Joca S. kupili slike. ulje na hameru
Autor: Marija, ućiteljica u penziji iz Uroševca.
Cena 50 DEM

A onda. u Sava centru u BG nadjem njene slike
Cena 200 DEM

Na primer Mona Liza koja se smatra neprocenjivom slikom..
Kada je ukradena 1911. Iako poznata, slika u to vreme još uvek nije imala kultni status kakav uživa danas i nije bila izložena u posebnog galeriji već u nizu, zajedno sa drugim slikama iz istog perioda.

Posle kradje digla se velika prašina oko te slike.Cak je i Pikaso bio osumnjicen za njenu kradju. Medjutim sliku je ukrao italijan Vinćenco Peruđa
Slika je posle dve godine vracena u Luvr.Od tada je pocelo cuvanje slke, pa u kavez pa u neprobojno staklo da bi se danas prenosila prica da slika u staklenom kavezu nije original vec reprodukcija..Pocele i razno razne analize slike i tumacenja ..toliko da je danas Mona Liza postala kultna slika iako je Leonardo Da Vinči imao bolja svoja dela od Mona Lize

Cela ova prica donela je slici svetsku slavu i neprocenjivu vrednost

Back